UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Uczestnicy ruchów wolnościowych 1832-1855
Moderator: Moderatorzy
Re: Uczestnicy ruchów wolnościowych 1832-1855
Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk:
Antoniak
Budziszewski
Dołężka
Jakubik
Jawoszek
Oleszczuk
Ryciak
Suska lub Suski
Z góry dziękuję
Elżbieta
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk:
Antoniak
Budziszewski
Dołężka
Jakubik
Jawoszek
Oleszczuk
Ryciak
Suska lub Suski
Z góry dziękuję
Elżbieta
-
- Kontakt:
Dziękuję ci bardzo Grażynko za poświęcony mi czas.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki.
Szkoda. Dziękuję za sprawdzenie.ampig pisze:Witaj Elu
Niestety,żadne z Twoich nazwisk nie występuje w tym wydaniu.
Pozdrawiam Grażyna
Pozdrawiam
Elżbieta
Witam,
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Araszkiewicz, Kieliszczyk, Koluszkowski i Piotrowski Władysław.
Pozdrawiam
Adam
Proszę o sprawdzenie nazwisk: Araszkiewicz, Kieliszczyk, Koluszkowski i Piotrowski Władysław.
Pozdrawiam
Adam
-
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Witam serdecznie.
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk: Sikorski i Sas /z regionu - Małopolska/, Daniłowicz i Piotrowicz /z regionu Podlaskiego/ i Korbaleski z Wielkopolski. Wiem np. że Sikorscy brali udział w Insurekcji Kościuszkowskiej 1794, a Daniłowicze najprawdopodobniej w Powstaniu Styczniowym 1863. Z góry bardzo dziękuję.
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk: Sikorski i Sas /z regionu - Małopolska/, Daniłowicz i Piotrowicz /z regionu Podlaskiego/ i Korbaleski z Wielkopolski. Wiem np. że Sikorscy brali udział w Insurekcji Kościuszkowskiej 1794, a Daniłowicze najprawdopodobniej w Powstaniu Styczniowym 1863. Z góry bardzo dziękuję.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 676
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 144 razy
Witaj Adamie
W wydaniu tym występuje jedynie:
Piotrowski Władysław,uczeń gimn.w Piotrkowie.Obwiniony był o rozpowszechnianie wśród swych kolegów
"bzdurnych informacji politycznych". Zgodnie z orzeczeniem KŚ z 31 X / 12 XI 1848 został oddany pod "baczną obserwację"
władz zwierzchnich.
Pozdrawiam Grażyna
-- Post scalono 17 paź 2011, 11:35 --
Witaj Stefanie
Proszę podpisuj swoje posty,
Sas-brak, ale jest:
Sass Antoni,ur.w m.Skrzynna w pow.miechowskim.Jako 14 letni chłopiec wyjechał do Krakowa,gdzie uczył się rzemiosła kamieniarskiego.W 1848 brał udział w powstaniu.Przekazany został przez władze pruskie władzom Król.Pol.. Był więziony w Kielcach; zgodnie z orzeczeniem KŚ z 4/16 V 1847 wcielono go do wojska.
Sikorscy- może któryś Cię zainteresuje,ale żaden z nich nie jest z małopolski (spis dotyczy Król.Pol.)
-Franciszka - z Włocławka
-Andrzej Marek - z W-wy ,zakonnik kapucyn,kapelan więzienny.
-Jan - oficjalista we wsi Mąkoszyn w pow.brzesko-kujawskim.
-Józef - kancelista Rządu Gub.Mazowieckiej.
-Paweł - z Król.Pol.
-Tomasz - włościanin ze wsi Chrustowo w pow.brzesko-kujawskim.
Pozostałych nazwisk brak,ale w "Zesłańcy polscy w imperium rosyjskim....." znalazłam jeszcze:
Daniłowicz Michał-ur.ok.1787 lub 1800 (1833-46 lat; 1843-43 lata),szlachcic z pow.bielskiego w Białostockiem.
W 1833 przyjął u siebie zaliwszczyka Adama Piszczatowskiego pod nazwiskiem Sobolewskiego,mimo,iż wiedział,że przybył
on z Francji "w celu wywołania buntu". 1 XII tr. Mikołaj I zatwierdził konfirmację wileńskiego gen.-gubernatora wojennego,
Księcia Nikołaja Dołgorukowa o zesłaniu Daniłowicza na zamieszkanie do Gub.wołogdzkiej;w latach 1835-37 przebywał pod
dozorem policji w Wiatce,gdzie "zajmował się czytaniem książek; otrzymywał zasiłek ze skarbu państwa 50 kopiejek dziennie
i 5 rubli miesięcznie na komorne". 13 XII 1841 otrzymał najwyższą zgodę na obranie sobie miejsca zamieszkania w guberni
bliższej stron rodzinnych. Od 23 I 1843 mieszkał pod dozorem policji w Smoleńsku.Żona i dzieci pozostały w pow.bielskim.
Pozdrawiam Grażyna
W wydaniu tym występuje jedynie:
Piotrowski Władysław,uczeń gimn.w Piotrkowie.Obwiniony był o rozpowszechnianie wśród swych kolegów
"bzdurnych informacji politycznych". Zgodnie z orzeczeniem KŚ z 31 X / 12 XI 1848 został oddany pod "baczną obserwację"
władz zwierzchnich.
Pozdrawiam Grażyna

-- Post scalono 17 paź 2011, 11:35 --
Witaj Stefanie
Proszę podpisuj swoje posty,

Sas-brak, ale jest:
Sass Antoni,ur.w m.Skrzynna w pow.miechowskim.Jako 14 letni chłopiec wyjechał do Krakowa,gdzie uczył się rzemiosła kamieniarskiego.W 1848 brał udział w powstaniu.Przekazany został przez władze pruskie władzom Król.Pol.. Był więziony w Kielcach; zgodnie z orzeczeniem KŚ z 4/16 V 1847 wcielono go do wojska.
Sikorscy- może któryś Cię zainteresuje,ale żaden z nich nie jest z małopolski (spis dotyczy Król.Pol.)
-Franciszka - z Włocławka
-Andrzej Marek - z W-wy ,zakonnik kapucyn,kapelan więzienny.
-Jan - oficjalista we wsi Mąkoszyn w pow.brzesko-kujawskim.
-Józef - kancelista Rządu Gub.Mazowieckiej.
-Paweł - z Król.Pol.
-Tomasz - włościanin ze wsi Chrustowo w pow.brzesko-kujawskim.
Pozostałych nazwisk brak,ale w "Zesłańcy polscy w imperium rosyjskim....." znalazłam jeszcze:
Daniłowicz Michał-ur.ok.1787 lub 1800 (1833-46 lat; 1843-43 lata),szlachcic z pow.bielskiego w Białostockiem.
W 1833 przyjął u siebie zaliwszczyka Adama Piszczatowskiego pod nazwiskiem Sobolewskiego,mimo,iż wiedział,że przybył
on z Francji "w celu wywołania buntu". 1 XII tr. Mikołaj I zatwierdził konfirmację wileńskiego gen.-gubernatora wojennego,
Księcia Nikołaja Dołgorukowa o zesłaniu Daniłowicza na zamieszkanie do Gub.wołogdzkiej;w latach 1835-37 przebywał pod
dozorem policji w Wiatce,gdzie "zajmował się czytaniem książek; otrzymywał zasiłek ze skarbu państwa 50 kopiejek dziennie
i 5 rubli miesięcznie na komorne". 13 XII 1841 otrzymał najwyższą zgodę na obranie sobie miejsca zamieszkania w guberni
bliższej stron rodzinnych. Od 23 I 1843 mieszkał pod dozorem policji w Smoleńsku.Żona i dzieci pozostały w pow.bielskim.
Pozdrawiam Grażyna

Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Szepietowski
Z góry bardzo dziękuję
Piotrek
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Szepietowski
Z góry bardzo dziękuję
Piotrek
Pozdrawiam Piotr Pizoń
Szukam: Pizoń, Pokrzywa, Szepietowski/a, Pcionek, Bobiński/a, Tokarz, Rybicki/a, Chmura, Broda, Pawłowski/a, Zarębski/a, Musiał, Niewinny/a,
Szukam: Pizoń, Pokrzywa, Szepietowski/a, Pcionek, Bobiński/a, Tokarz, Rybicki/a, Chmura, Broda, Pawłowski/a, Zarębski/a, Musiał, Niewinny/a,
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Derychowski, Tulewicz
Z góry bardzo dziękuję.
Janusz
Proszę o sprawdzenie nazwiska Derychowski, Tulewicz
Z góry bardzo dziękuję.
Janusz
-
Witaj Piotrze
Niestety nazwiska Szepietowski -brak.
Pozdrawiam Grażyna
-- Post scalono 18 paź 2011, 10:58 --
Witaj Januszu
Jest tylko:
Derychowski -z pow.miechowskiego.Na mocy orzeczenia KŚ z 13/25 VII 1838,zatwierdzonego przez namiestnika
27 VII /8 VIII tr.wcielono go do wojska za to, że oświadczył,iż przyłączy się do powstania,gdyby takowe wybuchło.
Pozdrawiam Grażyna
Niestety nazwiska Szepietowski -brak.
Pozdrawiam Grażyna

-- Post scalono 18 paź 2011, 10:58 --
Witaj Januszu
Jest tylko:
Derychowski -z pow.miechowskiego.Na mocy orzeczenia KŚ z 13/25 VII 1838,zatwierdzonego przez namiestnika
27 VII /8 VIII tr.wcielono go do wojska za to, że oświadczył,iż przyłączy się do powstania,gdyby takowe wybuchło.
Pozdrawiam Grażyna

Bardzo dziękuję Grażynko za za sprawdzenie nazwiska Derychowski.
Janusz
Janusz
-
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Grażyno,
bardzo dziękuję za informację.
Daniłowicz o którym wspominasz być może jest powiązany z moją rodziną - jest to dla mnie coraz ciekawsza historia.
W Białostockim do dziś są trzy rodziny o tym nazwisku. Moja w przeszłości pojawiła się najprawdopodobniej w okolicy Śniadowa/Smłodowa w początkach XIX wieku. Skąd przybyła ? Czy byla skoligacona z pozostałymi rodzinami o tym
nazwisku w tym regionie ?
Pozdrawiam, Stefan :-)
bardzo dziękuję za informację.
Daniłowicz o którym wspominasz być może jest powiązany z moją rodziną - jest to dla mnie coraz ciekawsza historia.
W Białostockim do dziś są trzy rodziny o tym nazwisku. Moja w przeszłości pojawiła się najprawdopodobniej w okolicy Śniadowa/Smłodowa w początkach XIX wieku. Skąd przybyła ? Czy byla skoligacona z pozostałymi rodzinami o tym
nazwisku w tym regionie ?
Pozdrawiam, Stefan :-)
-
Stefanie
To dość świeży okres i może o tym już wiesz.
W woj..łomżyńskim we wsi Undy Czarnowo esesmani dokonali pacyfikacji /gm.Kołaki Kościelne/rozstrzeliwując lub paląc żywcem
21 osób.Między innymi - Daniłowicza Bronisława lat 70.
Pozdrawiam Grażyna
To dość świeży okres i może o tym już wiesz.
W woj..łomżyńskim we wsi Undy Czarnowo esesmani dokonali pacyfikacji /gm.Kołaki Kościelne/rozstrzeliwując lub paląc żywcem
21 osób.Między innymi - Daniłowicza Bronisława lat 70.
Pozdrawiam Grażyna

-
- Podziękował/a: 31 razy
- Podziękowano: 16 razy
- Kontakt:
Witam,
Będę zobowiązany za informacje czy występują Polkowscy - (może być dużo - szczególnie Stanisław), Suryn - Ukraina, Wyrzyk - Ziemia Liwska i Zaruscy - Podlasie/Mazowsze/Ukraina.
Pozdrawiam
Maciej Markowski
Będę zobowiązany za informacje czy występują Polkowscy - (może być dużo - szczególnie Stanisław), Suryn - Ukraina, Wyrzyk - Ziemia Liwska i Zaruscy - Podlasie/Mazowsze/Ukraina.
Pozdrawiam
Maciej Markowski
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Witam!
Będę wdzięczny za sprawdzenie nazwisk : Marynicz, Młodawski/a, Sadzewicz, Rożniata, Kuźnicki/a, Nastarowicz,
Będę wdzięczny za sprawdzenie nazwisk : Marynicz, Młodawski/a, Sadzewicz, Rożniata, Kuźnicki/a, Nastarowicz,
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com