To nie informacja, a komentarz. Informacją jest brak nazwiska w wykazie.
Co do komentarza, to to wynika on z pewnej ogólnej zasady - właścicielami dóbr ziemskich była niegdyś szlachta, zaś nazwisko "Wasiak" na takie pochodzenie nie wskazuje.
Oczywiście po okresie uwłaszczenia wielu przedsiębiorczych chłopów stało się majętnymi posiadaczami rozparcelowanych folwarków czy części majątków i "weszło" do grupy ziemiaństwa.
Ba wielu z nich robiło co tylko mogło, aby i sobie przypisać szlacheckie korzenie, choćby tylko pozornie.
Pamiętamy doskonałą scenę z Kaczmarkiem v. Kaczmarskim z "Ziemi obiecanej" kupującym majątek rodowy Borowieckiego

To właśnie nazwiska takich wyemancypowanych "Kaczmarków" możemy czasami spotkać w wykazach obywateli ziemskich

Dodam tylko, że nazwisko "Wasiak" występuje także w jednej z gałęzi mojej rodziny wywodzącej się z Księstwa Łowickiego, a więc temat ten mam dawno "przerobiony".
Z racji swojej własnej zabawy w genealogię poznałem też kilka nazwisk właścicieli ziemskich z tych terenów i w wielu przypadkach po prostu pamiętam czy ktoś był posiadaczem ziemskim czy nie.
Chyba powinno tyo wystarczyć?
Swoją drogą uważam, że jeśli ktoś z naszych przodków miałby majątek ziemski tuż przed 1939 rokiem, to pamięć o tym powinna być na tyle żywa w rodzinie, że nie potrzebne jest sięganie do wykazów.
Z doświadczenia wiem, że w takich przypadkach zachowały się w rodzinach liczne dokumenty, pamiątki, zdjęcia, listy.
Jeśli takie rodziny czegoś szukają, to tylko informacji uzupełniających, a nie potwierdzenia czy w ogóle taki stan rzeczy miał miejsce.
PS
Proszę pamiętać o podpisywaniu swoich postów!!!