UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Katyń - Lista ofiar zidentyfikowanych podczas ekshumacji
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 665
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Re: KATYŃ - Lista ofiar zidentyfikowanych podczas ekshumacji
Witam!
Socha Jan, w mundurze, 2 listy, pocztówka (AM 2404), ppor. rez., 1913, s. Marcina i Ludwiki (LZK)
Socha Jan, w mundurze, 2 listy, pocztówka (AM 2404), ppor. rez., 1913, s. Marcina i Ludwiki (LZK)
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
- Podziękował/a: 3 razy
Bardzo dziękuję za sprawdzenie.Nie wiem co oznacza ten numer w nawiasie- AM 2404 , a 1913 r.to data urodzenia?A co to jest LZK przy imionach rodziców Joanna
-
Witam!
Ponieważ to są dosłowne cytaty, to na początku tematu, w drugim wpisie podałem opis stosowanych przez autora niektórych skrótów.
Ponieważ to są dosłowne cytaty, to na początku tematu, w drugim wpisie podałem opis stosowanych przez autora niektórych skrótów.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
- Podziękowano: 1 raz
Proszę o sprawdzenie nazwiska Tadeusz Rogalewski syn Konstantego.
Janusz Napiórkowski
Napiórkowski Rogalewski Rożek Myszczuk Dzygało Wygachiewicz Bisiorek Awgun Hejbo Pruszyński Gajewski Buba Baliga Zawisza Traczewski
Napiórkowski Rogalewski Rożek Myszczuk Dzygało Wygachiewicz Bisiorek Awgun Hejbo Pruszyński Gajewski Buba Baliga Zawisza Traczewski
-
Witaj Janusz!
W tym wykazie nazwisko Rogalewski nie występuje. Obejmuje ona wyłącznie zidentyfikowanych podczas ekshumacji w Katyniu. Tymczasem według informacji na stronie Katedry Polowej WP (link w pierwszym wpisie tego tematu) jest podane, że miejscem jego pochówku jest Miednoje.
W tym wykazie nazwisko Rogalewski nie występuje. Obejmuje ona wyłącznie zidentyfikowanych podczas ekshumacji w Katyniu. Tymczasem według informacji na stronie Katedry Polowej WP (link w pierwszym wpisie tego tematu) jest podane, że miejscem jego pochówku jest Miednoje.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
- Podziękowano: 229 razy
Tadeusz Rogalewski s. Konstantego wymieniony jest w publikacji Miednoje - Księga Cmentarna Polskiego Cmentarza Wojennego z nastąpóującym wpisem:
Posterunkowy Policji Państwowej Tadeusz Rogalewski s. Konstantego i Heleny, ur. 10.01.1914r. w Wiźnie. W policji od 7.12.1936r. jako kandydat kontraktowy na szeregowego. Po ukończeniu 14.12.1937r. Normalnej Szkoły Fachowej dla Szeregowych Policji Państwowej w Mostach Wielkich powiat żółkiewski skierowany do województwa stanisławowskiego, służbę pełnił w Dolinie.
Lista wywozowa nr 026/4, pozycja 82, z dnia 13kwietnia 1940r.

Posterunkowy Policji Państwowej Tadeusz Rogalewski s. Konstantego i Heleny, ur. 10.01.1914r. w Wiźnie. W policji od 7.12.1936r. jako kandydat kontraktowy na szeregowego. Po ukończeniu 14.12.1937r. Normalnej Szkoły Fachowej dla Szeregowych Policji Państwowej w Mostach Wielkich powiat żółkiewski skierowany do województwa stanisławowskiego, służbę pełnił w Dolinie.
Lista wywozowa nr 026/4, pozycja 82, z dnia 13kwietnia 1940r.

Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Krzysztofie,
Czy mógłbyś sprawdzić dla mnie nazwisko Smolski, będę wdzięczna
Czy mógłbyś sprawdzić dla mnie nazwisko Smolski, będę wdzięczna

-
Madziu,
na tej liście nie ma nazwiska Smolski, jest za to:
Smulski ..., ppor., 2 pocztówki (AM 380), (WO - str. 7), por. rez. (LZK),
natomiast Smolski jest na uzupełniającej liście, wśród jeńców Kozielska (w Katyniu ponad 1400 ciał nie zostało zidentyfikowanych):
Smolski Lech, por., 1895, s. Józefa i Janiny.
Na wykazie w Katedrze Polowej (link na początku wątku), nie ma Smulskiego, a Smolski Lech staje się Smólskim:
Por. Lech Wacław SMÓLSKI, ur.1897-07-14, miejsce urodzenia: Osięciny pow. warszawski, nauczyciel, MSWojsk., zm. 1940, Katyń,
pojawia się za to:
Por. Stanisław Jan SMOLSKI, ur.1891-06-23, miejsce urodzenia: Wilno, urzędnik, OK IV, zm. 1940, Katyń.
Te dwie osoby są także na "Katyń - lista osoba zamordowanych mianowanych pośmiertnie na wyższe stopnie (Plik PDF - 1,7 MB)", który to plik jest dostępny na stronie http://www.policja.pl/portal/pol/1/10023/
3816. por. Smolski Stanisław s. Dominika r. 1891 † Katyń
3817. por. Smólski Lech s. Józefa r. 1897 † Katyń
Czy te rozbieżności mają uzasadnienie? Czy wymagają dodatkowej weryfikacji? Nie wiem.
na tej liście nie ma nazwiska Smolski, jest za to:
Smulski ..., ppor., 2 pocztówki (AM 380), (WO - str. 7), por. rez. (LZK),
natomiast Smolski jest na uzupełniającej liście, wśród jeńców Kozielska (w Katyniu ponad 1400 ciał nie zostało zidentyfikowanych):
Smolski Lech, por., 1895, s. Józefa i Janiny.
Na wykazie w Katedrze Polowej (link na początku wątku), nie ma Smulskiego, a Smolski Lech staje się Smólskim:
Por. Lech Wacław SMÓLSKI, ur.1897-07-14, miejsce urodzenia: Osięciny pow. warszawski, nauczyciel, MSWojsk., zm. 1940, Katyń,
pojawia się za to:
Por. Stanisław Jan SMOLSKI, ur.1891-06-23, miejsce urodzenia: Wilno, urzędnik, OK IV, zm. 1940, Katyń.
Te dwie osoby są także na "Katyń - lista osoba zamordowanych mianowanych pośmiertnie na wyższe stopnie (Plik PDF - 1,7 MB)", który to plik jest dostępny na stronie http://www.policja.pl/portal/pol/1/10023/
3816. por. Smolski Stanisław s. Dominika r. 1891 † Katyń
3817. por. Smólski Lech s. Józefa r. 1897 † Katyń
Czy te rozbieżności mają uzasadnienie? Czy wymagają dodatkowej weryfikacji? Nie wiem.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
Krzysztofie!
Bardzo dziękuję za informacje i poświęcony czas.
Bardzo dziękuję za informacje i poświęcony czas.
-
- Podziękowano: 3 razy
Witajcie,
od dłuższego już czasu koresponduję z różnymi instytucjami w sprawie uzyskania kserokopii zachowanych dokumentów, ew. fotografii mojego krewnego, zamordowanego w Miednoje.
I tak, kolejno pisałam do Centralnego Archiwum MSWiA, które odesłało moje pismo do Instytutu Pamięci Narodowej.
IPN z kolei wskazał mi kolejne instytucje, w których prawdopodobnie powinnam uzyskać jakieś dokumenty.
Są to:
Ośrodek „Karta” http://www.karta.org.pl/ gdzie warto zajrzeć do Indeksu Represjonowanych;
Muzeum Katyńskie http://www.muzeumwp.pl/muzeum_katynskie.php
Archiwum Prezydenta, ul. Augustówka 4/6, 02-981 Warszawa
W sprawie losów przedwojennych mojego policjanta powinnam zaś skontaktować się z:
Archiwum Akt Nowych http://www.aan.gov.pl/
Komendą Główną Policji http://www.policja.pl/
Może powyższe informacje komuś się przydadzą.
Pozdrawiam serdecznie,
od dłuższego już czasu koresponduję z różnymi instytucjami w sprawie uzyskania kserokopii zachowanych dokumentów, ew. fotografii mojego krewnego, zamordowanego w Miednoje.
I tak, kolejno pisałam do Centralnego Archiwum MSWiA, które odesłało moje pismo do Instytutu Pamięci Narodowej.
IPN z kolei wskazał mi kolejne instytucje, w których prawdopodobnie powinnam uzyskać jakieś dokumenty.
Są to:
Ośrodek „Karta” http://www.karta.org.pl/ gdzie warto zajrzeć do Indeksu Represjonowanych;
Muzeum Katyńskie http://www.muzeumwp.pl/muzeum_katynskie.php
Archiwum Prezydenta, ul. Augustówka 4/6, 02-981 Warszawa
W sprawie losów przedwojennych mojego policjanta powinnam zaś skontaktować się z:
Archiwum Akt Nowych http://www.aan.gov.pl/
Komendą Główną Policji http://www.policja.pl/
Może powyższe informacje komuś się przydadzą.
Pozdrawiam serdecznie,
Anetko mój pradziadek również zginął w Twerze. Napiszę do KG Policji, może coś od nich dostanę. Póki co Rada Ochrony wysłała mi wszelkie dokumenty, jakie mają, rownież listę imienna, na której widnieje Antoni Fisel (policjant w Stanisławowie, jego fotkę możesz zobaczyć w dziale retuszu fotografii).
Dostałam też ksera z Karty.
Dostałam też ksera z Karty.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Aneta
-
- Podziękowano: 3 razy
Właśnie w RO nic nie mieli, może Karta mi coś prześle - przy nazwisku jest jakaś sygnatura. Zobaczymy.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Witam
Proszę o sprawdzenie Franciszek Francuz
Pozdrawiam Michał
Proszę o sprawdzenie Franciszek Francuz
Pozdrawiam Michał
-
Witaj Michał!
W tym wykazie Franciszek Francuz nie występuje. Obejmuje ona wyłącznie zidentyfikowanych podczas ekshumacji w Katyniu. Tymczasem według informacji na stronie Katedry Polowej WP (link w pierwszym wpisie tego tematu) jest podane, że miejscem jego pochówku jest Miednoje.
W tym wykazie Franciszek Francuz nie występuje. Obejmuje ona wyłącznie zidentyfikowanych podczas ekshumacji w Katyniu. Tymczasem według informacji na stronie Katedry Polowej WP (link w pierwszym wpisie tego tematu) jest podane, że miejscem jego pochówku jest Miednoje.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk