UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Urzędnicy Pocztowi w Królestwie Polskim 1815-1871
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1054
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy
Re: Urzędnicy Pocztowi w Królestwie Polskim 1815-1871
Łukaszu.
Romana Żabickiego nie ma (są inni Żabiccy).
Krzysztof
Romana Żabickiego nie ma (są inni Żabiccy).
Krzysztof
Bardzo dziękuję za sprawdzenie
jeżeli nie byłoby to problemem to bardzo proszę o wypisanie tych Żabickich, którzy znajdują się w książce.
Pozdrawiam Łukasz

Pozdrawiam Łukasz

-
Łukaszu.Lukas pisze:Bardzo dziękuję za sprawdzeniejeżeli nie byłoby to problemem to bardzo proszę o wypisanie tych Żabickich, którzy znajdują się w książce. Pozdrawiam Łukasz
Ja czegoś pewnie nie rozumiem. Czy Ty kogoś szukasz konkretnego, czy tylko tak sobie ciekawość zaspokajasz ? Może chociaż napiszesz jakie miasto Cię interesuje ? Masz jakieś przesłanki do poszukiwań wśród urzędników pocztowych ?
Ja chętnie Ci pomogę ale nie wymagaj ode mnie przepisywania książki bo na to nie mam czasu ani ochoty.
Krzysztof
Hmm...zdawało mi się, że dosyć wyraźnie podkreśliłem, że proszę o wypisanie innych Żabickich, jeżeli nie jest to dla Pana problemem, chociaż prawda, że mogłem bardziej sprecyzować dlaczego oni mnie interesują , więc teraz naprawię ten błądKrzysztof Rondo pisze:Łukaszu.Lukas pisze:Bardzo dziękuję za sprawdzeniejeżeli nie byłoby to problemem to bardzo proszę o wypisanie tych Żabickich, którzy znajdują się w książce. Pozdrawiam Łukasz
Ja czegoś pewnie nie rozumiem. Czy Ty kogoś szukasz konkretnego, czy tylko tak sobie ciekawość zaspokajasz ? Może chociaż napiszesz jakie miasto Cię interesuje ? Masz jakieś przesłanki do poszukiwań wśród urzędników pocztowych ?
Ja chętnie Ci pomogę ale nie wymagaj ode mnie przepisywania książki bo na to nie mam czasu ani ochoty.
Krzysztof

Bardzo mi przykro, że Pan się zdenerwował moim poprzednim postem, bo naprawdę nie było to moim zamiarem

pozdrawiam Łukasz

-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Zdaję sobie sprawę, że ciągłe szukanie nazwisk jest czasochłonne i meczace - tym bardziej z góry dziękuję...
Tłumacząc z rosyjskiego akty stanu cywilnego figuruje słowo w przypadku mojej rodziny, które można tłumaczyć także jako "urzędnik" - byc może pocztowy. Do rzeczy: proszę o sprawdzenie czy wykazie figuruje nazwisko "Dominikowski" (głównie chodzi mi o Lubień (obecnie Lubień Kujawski)i okolice).
Tłumacząc z rosyjskiego akty stanu cywilnego figuruje słowo w przypadku mojej rodziny, które można tłumaczyć także jako "urzędnik" - byc może pocztowy. Do rzeczy: proszę o sprawdzenie czy wykazie figuruje nazwisko "Dominikowski" (głównie chodzi mi o Lubień (obecnie Lubień Kujawski)i okolice).
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
-
Łukaszu, wrowadziłem Cię w błąd podając uprzednio, ze nie ma Romana, przepraszam.Lukas pisze:Hmm...zdawało mi się, że dosyć wyraźnie podkreśliłem, że proszę o wypisanie innych Żabickich, jeżeli nie jest to dla Pana problemem, chociaż prawda, że mogłem bardziej sprecyzować dlaczego oni mnie interesują, więc teraz naprawię ten błądwiem z opowiadań rodzinnych, że jeden z moich przodków o nazwisku Żabicki był urzędnikiem pocztowym w KP na terenie m.st. Warszawa i podobno nazywał się Roman(ale ta informacja nie jest sprawdzona i jak widzę raczej fałszywa), dlatego zależy mi na uzyskaniu informacji o innych urzędnikach noszących to nazwisko działających w obrębie stolicy.
Bardzo mi przykro, że Pan się zdenerwował moim poprzednim postem, bo naprawdę nie było to moim zamiaremi myślę, że wynikło to z tego, że zbyt lakonicznie się wyraziłem,
pozdrawiam Łukasz
A wracając do rzeczy;
Żabicki Roman - Kasjer miasta Nasielsk. Niezależnie od obowiązków, otrzymał posadę ekspedytora poczt w Nasielsku (12.02.1863-31.01.1865). W 1865 przeniesiony na własnąś prośbę na posadę ekspedytora poczt w Zakroczymiu (01.02.1865-15.11.1865). Uwolniony od służby na własne żadanie.
Krzysztof
-
Andrzeju.
Sprawdziłem dokładnie by nie popełnić błędu ale nie znajduję żadnego o nazwisku Dominikowski.
Krzysztof
Sprawdziłem dokładnie by nie popełnić błędu ale nie znajduję żadnego o nazwisku Dominikowski.
Krzysztof
Witam Panie Kszysztofie.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Staszewski,Stalewski.
Dzięki.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Staszewski,Stalewski.
Dzięki.
Maciej Mirosław Stalewski.POZDRAWIAM.
http://maciejstalewski.pl.tl/
Drzewo Rodziny Stalewskich- http://www.genealogiapolska.pl/descend. ... erations=8
http://maciejstalewski.pl.tl/
Drzewo Rodziny Stalewskich- http://www.genealogiapolska.pl/descend. ... erations=8
-
Macieju.Maciej pisze:Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Staszewski,Stalewski.
Nie ma żadnego z tych nazwisk.
Krzysztof
Dziękuję bardzo za sprawdzenie, to dla mnie bardzo cenna informacjaKrzysztof Rondo pisze:Łukaszu, wrowadziłem Cię w błąd podając uprzednio, ze nie ma Romana, przepraszam.Lukas pisze:Hmm...zdawało mi się, że dosyć wyraźnie podkreśliłem, że proszę o wypisanie innych Żabickich, jeżeli nie jest to dla Pana problemem, chociaż prawda, że mogłem bardziej sprecyzować dlaczego oni mnie interesują, więc teraz naprawię ten błądwiem z opowiadań rodzinnych, że jeden z moich przodków o nazwisku Żabicki był urzędnikiem pocztowym w KP na terenie m.st. Warszawa i podobno nazywał się Roman(ale ta informacja nie jest sprawdzona i jak widzę raczej fałszywa), dlatego zależy mi na uzyskaniu informacji o innych urzędnikach noszących to nazwisko działających w obrębie stolicy.
Bardzo mi przykro, że Pan się zdenerwował moim poprzednim postem, bo naprawdę nie było to moim zamiaremi myślę, że wynikło to z tego, że zbyt lakonicznie się wyraziłem,
pozdrawiam Łukasz
A wracając do rzeczy;
Żabicki Roman - Kasjer miasta Nasielsk. Niezależnie od obowiązków, otrzymał posadę ekspedytora poczt w Nasielsku (12.02.1863-31.01.1865). W 1865 przeniesiony na własnąś prośbę na posadę ekspedytora poczt w Zakroczymiu (01.02.1865-15.11.1865). Uwolniony od służby na własne żadanie.
Krzysztof

Pozdrawiam Łukasz

-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam Cię serdecznie
Pozdrawiam Cię serdecznie
Andrzej
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 3 razy
Proszę o sprawdzenie nazwiska Kućko Antoni.
Joanna
Szukam informacji o krewnych:
Kućko, Matwiejew (Mołczadź, Słonim, Wilno, Zdołbunów)
Piechowscy , Brażałowicz (Małkinia, Białystok, Wilno)
oraz Marii, Lucyny,Ireny Łukasiewicz córek Ziny Brażałowicz z Bydgoszczy
Szukam informacji o krewnych:
Kućko, Matwiejew (Mołczadź, Słonim, Wilno, Zdołbunów)
Piechowscy , Brażałowicz (Małkinia, Białystok, Wilno)
oraz Marii, Lucyny,Ireny Łukasiewicz córek Ziny Brażałowicz z Bydgoszczy
Witam
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Kremar (Kraemer, Kreamer)
Pozdrawiam Michał
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Kremar (Kraemer, Kreamer)
Pozdrawiam Michał