UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Urzędnicy Pocztowi w Królestwie Polskim 1815-1871

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Re: Urzędnicy Pocztowi w Królestwie Polskim 1815-1871

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz wrz 28, 2008 12:30 am

Łukaszu.

Romana Żabickiego nie ma (są inni Żabiccy).

Krzysztof

Lukas

Post autor: Lukas » pn wrz 29, 2008 5:05 pm

Bardzo dziękuję za sprawdzenie :) jeżeli nie byłoby to problemem to bardzo proszę o wypisanie tych Żabickich, którzy znajdują się w książce.

Pozdrawiam Łukasz :D

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » pn wrz 29, 2008 5:58 pm

Lukas pisze:Bardzo dziękuję za sprawdzenie :) jeżeli nie byłoby to problemem to bardzo proszę o wypisanie tych Żabickich, którzy znajdują się w książce. Pozdrawiam Łukasz :D
Łukaszu.
Ja czegoś pewnie nie rozumiem. Czy Ty kogoś szukasz konkretnego, czy tylko tak sobie ciekawość zaspokajasz ? Może chociaż napiszesz jakie miasto Cię interesuje ? Masz jakieś przesłanki do poszukiwań wśród urzędników pocztowych ?
Ja chętnie Ci pomogę ale nie wymagaj ode mnie przepisywania książki bo na to nie mam czasu ani ochoty.

Krzysztof

Lukas

Post autor: Lukas » wt wrz 30, 2008 2:23 pm

Krzysztof Rondo pisze:
Lukas pisze:Bardzo dziękuję za sprawdzenie :) jeżeli nie byłoby to problemem to bardzo proszę o wypisanie tych Żabickich, którzy znajdują się w książce. Pozdrawiam Łukasz :D
Łukaszu.
Ja czegoś pewnie nie rozumiem. Czy Ty kogoś szukasz konkretnego, czy tylko tak sobie ciekawość zaspokajasz ? Może chociaż napiszesz jakie miasto Cię interesuje ? Masz jakieś przesłanki do poszukiwań wśród urzędników pocztowych ?
Ja chętnie Ci pomogę ale nie wymagaj ode mnie przepisywania książki bo na to nie mam czasu ani ochoty.

Krzysztof
Hmm...zdawało mi się, że dosyć wyraźnie podkreśliłem, że proszę o wypisanie innych Żabickich, jeżeli nie jest to dla Pana problemem, chociaż prawda, że mogłem bardziej sprecyzować dlaczego oni mnie interesują , więc teraz naprawię ten błąd :) wiem z opowiadań rodzinnych, że jeden z moich przodków o nazwisku Żabicki był urzędnikiem pocztowym w KP na terenie m.st. Warszawa i podobno nazywał się Roman(ale ta informacja nie jest sprawdzona i jak widzę raczej fałszywa), dlatego zależy mi na uzyskaniu informacji o innych urzędnikach noszących to nazwisko działających w obrębie stolicy.
Bardzo mi przykro, że Pan się zdenerwował moim poprzednim postem, bo naprawdę nie było to moim zamiarem :( i myślę, że wynikło to z tego, że zbyt lakonicznie się wyraziłem,
pozdrawiam Łukasz :D

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » wt wrz 30, 2008 3:40 pm

Zdaję sobie sprawę, że ciągłe szukanie nazwisk jest czasochłonne i meczace - tym bardziej z góry dziękuję...
Tłumacząc z rosyjskiego akty stanu cywilnego figuruje słowo w przypadku mojej rodziny, które można tłumaczyć także jako "urzędnik" - byc może pocztowy. Do rzeczy: proszę o sprawdzenie czy wykazie figuruje nazwisko "Dominikowski" (głównie chodzi mi o Lubień (obecnie Lubień Kujawski)i okolice).
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » wt wrz 30, 2008 8:23 pm

Lukas pisze:Hmm...zdawało mi się, że dosyć wyraźnie podkreśliłem, że proszę o wypisanie innych Żabickich, jeżeli nie jest to dla Pana problemem, chociaż prawda, że mogłem bardziej sprecyzować dlaczego oni mnie interesują, więc teraz naprawię ten błąd :) wiem z opowiadań rodzinnych, że jeden z moich przodków o nazwisku Żabicki był urzędnikiem pocztowym w KP na terenie m.st. Warszawa i podobno nazywał się Roman(ale ta informacja nie jest sprawdzona i jak widzę raczej fałszywa), dlatego zależy mi na uzyskaniu informacji o innych urzędnikach noszących to nazwisko działających w obrębie stolicy.
Bardzo mi przykro, że Pan się zdenerwował moim poprzednim postem, bo naprawdę nie było to moim zamiarem :( i myślę, że wynikło to z tego, że zbyt lakonicznie się wyraziłem,
Łukaszu, wrowadziłem Cię w błąd podając uprzednio, ze nie ma Romana, przepraszam.

A wracając do rzeczy;

Żabicki Roman - Kasjer miasta Nasielsk. Niezależnie od obowiązków, otrzymał posadę ekspedytora poczt w Nasielsku (12.02.1863-31.01.1865). W 1865 przeniesiony na własnąś prośbę na posadę ekspedytora poczt w Zakroczymiu (01.02.1865-15.11.1865). Uwolniony od służby na własne żadanie.

Krzysztof

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » wt wrz 30, 2008 8:58 pm

Andrzeju.

Sprawdziłem dokładnie by nie popełnić błędu ale nie znajduję żadnego o nazwisku Dominikowski.

Krzysztof

Awatar użytkownika

Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej » śr paź 01, 2008 1:06 am

Witam Panie Kszysztofie.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Staszewski,Stalewski.
Dzięki.
Maciej Mirosław Stalewski.POZDRAWIAM.
http://maciejstalewski.pl.tl/
Drzewo Rodziny Stalewskich- http://www.genealogiapolska.pl/descend. ... erations=8

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » śr paź 01, 2008 2:32 am

Maciej pisze:Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Staszewski,Stalewski.
Macieju.

Nie ma żadnego z tych nazwisk.

Krzysztof

Lukas

Post autor: Lukas » śr paź 01, 2008 8:21 am

Krzysztof Rondo pisze:
Lukas pisze:Hmm...zdawało mi się, że dosyć wyraźnie podkreśliłem, że proszę o wypisanie innych Żabickich, jeżeli nie jest to dla Pana problemem, chociaż prawda, że mogłem bardziej sprecyzować dlaczego oni mnie interesują, więc teraz naprawię ten błąd :) wiem z opowiadań rodzinnych, że jeden z moich przodków o nazwisku Żabicki był urzędnikiem pocztowym w KP na terenie m.st. Warszawa i podobno nazywał się Roman(ale ta informacja nie jest sprawdzona i jak widzę raczej fałszywa), dlatego zależy mi na uzyskaniu informacji o innych urzędnikach noszących to nazwisko działających w obrębie stolicy.
Łukaszu, wrowadziłem Cię w błąd podając uprzednio, ze nie ma Romana, przepraszam.

A wracając do rzeczy;

Żabicki Roman - Kasjer miasta Nasielsk. Niezależnie od obowiązków, otrzymał posadę ekspedytora poczt w Nasielsku (12.02.1863-31.01.1865). W 1865 przeniesiony na własnąś prośbę na posadę ekspedytora poczt w Zakroczymiu (01.02.1865-15.11.1865). Uwolniony od służby na własne żadanie.

Krzysztof
Dziękuję bardzo za sprawdzenie, to dla mnie bardzo cenna informacja :)
Pozdrawiam Łukasz :D

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » śr paź 01, 2008 9:46 am

Dziękuję bardzo
Pozdrawiam Cię serdecznie
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

Joanna J
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Joanna J » sob sty 31, 2009 3:07 pm

Proszę o sprawdzenie nazwiska Kućko Antoni.
Joanna

Szukam informacji o krewnych:
Kućko, Matwiejew (Mołczadź, Słonim, Wilno, Zdołbunów)
Piechowscy , Brażałowicz (Małkinia, Białystok, Wilno)
oraz Marii, Lucyny,Ireny Łukasiewicz córek Ziny Brażałowicz z Bydgoszczy

MJadwiga
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: MJadwiga » sob sty 31, 2009 7:11 pm

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Besser Leon wśród urzędników z Łodzi.Pozdrawiam.Jadwiga z Łodzi.

Awatar użytkownika

RoBo
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: RoBo » ndz lut 01, 2009 1:22 pm

Witaj Krzysztofie!
Proszę o sprawdzenie nazwiska Józef Hantschl.Z góry bardzo dziękuję.
Z poważaniem
Roman Przybyłowicz

spaw_13

Post autor: spaw_13 » pn lut 09, 2009 12:16 pm

Witam
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Kremar (Kraemer, Kreamer)
Pozdrawiam Michał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”