UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Metryki parafii w Wietrzychowicach

Moderator: Moderatorzy

mika_tomasz
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Re: Metryki parafii w Wietrzychowicach

Post autor: mika_tomasz » pn paź 25, 2010 9:37 pm

Szymański Bolesław ur.17.3.1928 w Uściszowice/Bejsce, syn Stanisława i Zofi Grzywna
Szadzińska Michalina ur.23.1.1933 w Jagodnikach, córka Ludwika i Katarzyny Szczepańskiej
ślub 1953
Historia Wietrzychowic: http://sites.google.com/site/cmeto2009
Bochnia:Tyll,Urbański,Łapczyński
Wietrzychowice:Mika,Sarna,Tabor,Krzciuk
Nieznanowice:Skowronek
Uniejów:Kucharzyk

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pn paź 25, 2010 9:45 pm

Szymańscy to bracia mojej prababci :)

Proszę sprawdzić jeszcze Mariannę Lizak urodzona ok 1858 roku nie wiem gdzie ale znalazłam u Krzysztofa to nazwisko w jego drzewie więc sądzę że być może też Wietrzychowice :) oraz Andrzeja Szymańskiego ok 1846 roku ( rozbieżność w latach może być duża)
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Post autor: KrzychB » pn paź 25, 2010 10:21 pm

Dla Bartosza:
19 lipca 1779 r. w Wietrzychowicach wzięli ślub: Mateusz Wojciechowski i Anna Kapionka (Kapa). W późniejszych metrykach urodzeń ich dzieci występuje jako Anna Wrobel /?/

Żanetko: Marianna Lizak, bez dokładniejszej daty albo miejsca urodzenia czy imienia któregoś z rodziców może być nie do odszukania, ze względu na liczbę osób o takim imieniu i nazwisku w tej parafii, a nawet w parafiach sąsiednich.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » pn paź 25, 2010 10:31 pm

Rozumiem - z metryki urodzenia prapradziadka wyliczyłam 1858 rok. Może jest możliwość sprawdzenia w tej parafii tego roku właśnie. Może ślub ?? z Andrzejem Szymańskim koło 1874 roku? :( Problem w tym że Andrzeja też nigdzie nie mogę znależć
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » wt paź 26, 2010 7:52 am

Poszukam. Nawet we własnym drzewie znalazłem już trzy Marianny Lizak, w tym jedna urodzona w miarę blisko podanej daty - 1846. Przejrzę w wolnym czasie okolice 1858 r.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

apacz
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: apacz » wt paź 26, 2010 10:51 am

Witam,
Wprowadzając otrzymane dane do drzewa, zauważyłem kilka rzeczy, które mnie zaniepokoiły:
1) Maciej Wojciechowski z Agatą Kądzielawską miał 3 córki o imieniu Marianna?
Podobna sytuacja jest z synami Izydora Łabuza i Zofii Tomali: 2 Franciszków ?
Czy to wynika z błędów w metrykach i tak naprawdę była jedna Marianna i jeden Franciszek?
Czy może jednak nadawanie tych samych imion było powszechnym zjawiskiem czy też rzadkim, ale czasem się zdarzało?
Jeśli tak to z czego to wynikało?

2) Zauważyłem także bardzo dużą śmiertelność wśród małych dzieci. Czy taka tendencja występuje też w innych
rodzinach w podobnym okresie? Oczywiście biorę pod uwagę, że lata przełomu XIX/XXw, aż do końca I WŚ mogły być ciężkie
(nie tylko dla mieszkańców Demblina (Dymlina) czy Wietrzychowic), głód? zawieruchy wojenne? ...?

3) Wydaje mi się, że coś tu nie gra jeśli chodzi o małżeństwa dzieci Andrzeja Wojciechowskiego
(Jan Kamysza/Zofia Wojciechowską, Franciszek Kamysz/Bronisława Wojciechowska).
ale muszę to sprawdzić. Akurat z tym, nie powinno być z tym większego problemu...
Poza tym więcej nieścisłości nie widzę, a otrzymane dane zgadzają się z tymi, wzmiankami, które zasłyszałem jeszcze jako dziecko.

->mika_tomasz : co masz na myśli mówiąc, że moje drzewo jest bardziej skomplikowane?
Czy to, że jest np 3 Franciszków i nie wiadomo jak ich wpasować w drzewo
(bo jak dla mnie osobiście to jest dziwne, ale dopiero rozpocząłem swoją przygodę z genealogią)?
Czy też fakt, że z rodziną Wojciechowskich przeplata się rodzina Kamyszów? Czy może jednak coś innego?
Generalnie, jak rozumiem, masz jeszcze więcej faktów i powiązań...

->KrzychB : oczywiście byłbym chętny, żeby przejrzeć metrykalia. Gdybyś się zdecydował mi je podesłać,
prosiłbym o informację w jaki sposób interpretować poszczególne kolumny i na co zwrócić uwagę.
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
Bartek W.

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » wt paź 26, 2010 10:58 am

apacz pisze:Witam,
Wprowadzając otrzymane dane do drzewa, zauważyłem kilka rzeczy, które mnie zaniepokoiły:
1) Maciej Wojciechowski z Agatą Kądzielawską miał 3 córki o imieniu Marianna?
Podobna sytuacja jest z synami Izydora Łabuza i Zofii Tomali: 2 Franciszków ?
Czy to wynika z błędów w metrykach i tak naprawdę była jedna Marianna i jeden Franciszek?
Czy może jednak nadawanie tych samych imion było powszechnym zjawiskiem czy też rzadkim, ale czasem się zdarzało?
Jeśli tak to z czego to wynikało?

2) Zauważyłem także bardzo dużą śmiertelność wśród małych dzieci. Czy taka tendencja występuje też w innych
rodzinach w podobnym okresie? Oczywiście biorę pod uwagę, że lata przełomu XIX/XXw, aż do końca I WŚ mogły być ciężkie
(nie tylko dla mieszkańców Demblina (Dymlina) czy Wietrzychowic), głód? zawieruchy wojenne? ...?

Pozdrawiam,
Bartek W.
Co do nadawania takich samych imion w dawnych czasach to nic dziwnego - podejrzewam ze dwóch z 3 "Franciszków "zmarło zanim urodzili się kolejni Franciszkowie. czasem jednak zdarzało się ze żyło dwoje dzieci o takim samym imieniu- mam taki przykład w najbliższej rodzinie.
Pozdrawiam Żaneta

mika_tomasz
Kontakt:

Post autor: mika_tomasz » wt paź 26, 2010 12:35 pm

Witam
odpowiem po kolei
1. Wszystkie dane są z ksiąg parafialnych, więc jeżeli są 3 Marianny i 2 Franciszków to widocznie tak było i należy się tylko domyslać, że ci wczesniejsi zmarli. Część dat zgonów jest a reszty nie ma ponieważ ksiądz jeżeli dziecko zmarło zaraz po narodzeniu dopisywał tylko krzyżyk przy jego akcie chrztu. Można więc śmiało dopisać przy 2 Mariannach jako daty śmierci ich daty narodzenia.
2. Duża śmiertelność dzieci wynikała nie tylko z powodu głodu i wojny ale także złych warunków sanitarnych, złej diety, braku opieki medycznej itp
3. Jeżeli wpisane są dane o ślubach to znaczy że takie sie odbyły, wszystkie dane pochodzą z ksiąg parafialnych.
4. Drzewo jest bardziej skomplikowane ponieważ i Andrzej Wojciechowki i Ewa Łabuz mieli sporo przyrodniego rodzeństwa. Np. po śmierci Izydora Łabuza jego żona wyszła ponownie za mąż i miała jeszcze kilkoro dzieci, podobnie było po stronie Wojciechowskich. Uprzedzają Twoje pytania od razu pisze, że w tamtych czasach nie obowiązywała taka żałoba jak dzisiaj, często zdarzało sie że ślub odbywał się 2 miesiące po zgonie małżonka. Nie podałem Ci tych informacji od razu ponieważ wykres byłby bardzo zagmatwany a po drugie poukładaj sobie najważniejsze dane a potem do nich dopiszesz resztę.

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » śr paź 27, 2010 8:28 am

Na stronie o Wietrzychowicach znalazłam nazwisko Gawlik. Występuje ono ponoć w Sikorzycach:
"Maciej Gawlik pochodził Miechowic Małych i w 1811 roku ożenił się Marianną Żelazo" - ja szukam natomiast Katarzyny Gawlik urodzonej przypuszczalnie w 1848 roku.

EDIT:
Znalazłam Katarzynę Gawlik- urodziła się w Piotrowicach parafia Przemyków w 1849 roku i była córką Sebastiana i Julianny Bieniek
Ostatnio zmieniony czw mar 15, 2012 2:18 pm przez zetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Żaneta

apacz
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: apacz » śr paź 27, 2010 11:53 pm

-> mika_tomasz: Dzięki za wyjaśnienie wątpliwości. Czy możesz jeszcze sprawdzić w swoich zbiorach
czy Elżbieta Kamysz [Kądzielawska] oraz Antoni Kamysz byli dla siebie rodziną? oraz jak oni
się mają do Jana Kamysza (mąż Bronisławy Wojciechowskiej) oraz Franciszka Kamysza (mąż Zofii Wojciechowskiej).
Oczywiście najfajniejsze byłoby odpowiednie drzewko ;) , ale opis też wystarczy.
Czy można spodziewać się jakiejś publikacji Twojej bazy, w celu uzupełnienia danych?
zetka pisze:Na stronie o Wietrzychowicach znalazłam nazwisko Gawlik. Występuje ono ponoć w Sikorzycach:
"Maciej Gawlik pochodził Miechowic Małych i w 1811 roku ożenił się Marianną Żelazo" ...
Wydaje się, że moja pra...babcia także powtórnie wyszła za mąż.
-> zetka: dzięki ze info

Pozdrawiam,
Bartosz W.

P.S.
A emotikonów dalej nie umiem włączyć... U mnie wygląda to tak: http://img521.imageshack.us/img521/6725/emotikony.jpg

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw paź 28, 2010 7:39 am

panel sterowania ------>ustawienia forum---->wysyłanie wiadomości------>domyślnie odblokuj uśmieszki--------->TAK

To że prababcia wychodzi powtórnie za mąż to nic dziwnego - moi rekordziści 5 razy się żenili :)
Pozdrawiam Żaneta

mika_tomasz
Kontakt:

Post autor: mika_tomasz » czw paź 28, 2010 6:00 pm

zetka: nazwisko Gawlik występuje w kilku wioskach na tamtym terenie, a imię Katarzyna jest bardzo popularne, więc ciężko coś znaleźć mając tylko tyle danych

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw paź 28, 2010 7:14 pm

Wyszła za maż za Jacentego Książka, jesli pochodziła stamtąd to może zachowałby sie ślub.
Może Krzysztof ma jakieś indeksy które można by było przejrzeć? - wspominał parę postów o tym. Rozumiem że nie znając szczegółów trudno jest znależć punkt zaczepienia.
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » czw paź 28, 2010 10:26 pm

Nie ma (przynajmniej ja nie mam) żadnych indeksów do ksiąg metrykalnych. Zacząłem sam indeksować małżeństwa, ale mam dopiero połowę XVII w. i początek XVIII. Póki co, szukam mozolnie przeglądając akty.

Pozdrawiam
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » sob lis 06, 2010 10:44 pm

Żanetko,

nie znalazłem (przeszukawszy ok. 50 lat) w metrykach z Woli Rogowskiej i Wietrzychowic ślubu pary: Andrzej Szymański i Marianna Lizak. W metrykach urodzeń na Woli najbliżej podanej przez Ciebie daty była Marianna Lizak urodzona 21.03.1863 r., ale ona wyszła za mąż za Jana Gwoździa w 1887 r.

Będę jeszcze w przyszłości badał okoliczne parafie, więc może się na nich natknę - póki co, bez powodzenia :niewiem:

Pozdrawiam
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”