UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Słownik Biograficzny Oficerów Powstania Listopadowego (litery A-R)
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 40 razy
Re: Oficerowie Powstania Listopadowego
Jackowski
Antoni – ur. 13.06.1795r w Łodzi,
Ignacy – ur. w 1800 w Nowogródku, przed powstaniem adwokat,
Józef Alojzy – ur. 9.06.1798 w guberni wileńskiej, przed powstaniem nauczyciel,
Michał – ur. 29.09 1787 w Wilnie.
Jeśli jesteś zainteresowana którymś z tych panów, podaj mi na priv swój adres e-mail.
pozdrawiam
Danka
Antoni – ur. 13.06.1795r w Łodzi,
Ignacy – ur. w 1800 w Nowogródku, przed powstaniem adwokat,
Józef Alojzy – ur. 9.06.1798 w guberni wileńskiej, przed powstaniem nauczyciel,
Michał – ur. 29.09 1787 w Wilnie.
Jeśli jesteś zainteresowana którymś z tych panów, podaj mi na priv swój adres e-mail.
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 1 raz
Szukam po omacku. Podobno pochodzimy ze szlachty gub.łomżyńskiej i podobno kiedyś rodzina miała jakieś majątki i je w jakichś tam, nieznanych mi okolicznościach straciła. W 1862 r mój pradziadek Józef Kwiatkowski był pracownikiem najemnym - rządcą w Kobylinie w pow. warszawskim. W dalszych latach ( na pewno 1869-71) był podleśniczym w okolicach Włodawy. Ponieważ jego praca najemna zaczęła się przed Powstaniem Styczniowym - jeśli faktycznie stracili majątek to wnioskuję, że w wyniku innych okoliczności, może właśnie za udział w Powstaniu listopadowym?. Niestety nie wiem jakie imię miał ojciec pradziadka, więc sprawa na razie nie aktualna.DanutaP pisze:Kwiatkowskich jest bardzo dużo. Podaj coś bliższego o interesującej Cię osobie.
pozdrawiam
Danka
Jak odnajdę więcej szczegółów pewnie się zgłoszę.
Pozdrawiam
Danuta
Danuta
-
- Podziękował/a: 6 razy
Witaj Danusiu!
Czy możesz sprawdzić nazwisko Fontana?
A dodatkowo mam pytanie do Krzysztofa: Czy mógłbys zerknąć na nazwisko Wroński Jakub ?
pozdrawiam
Aldona
Czy możesz sprawdzić nazwisko Fontana?
A dodatkowo mam pytanie do Krzysztofa: Czy mógłbys zerknąć na nazwisko Wroński Jakub ?
pozdrawiam
Aldona
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 17 razy
Witam,
Jakuba Wrońskiego nie udało mi się odszukać.
Odnalazłem następujących uczestników powstania o nazwisku Wroński:
- Adam, kapitan 3 pułku ułanów,
- Kacper, lat 39 ,rodem z Kalisza, podoficer 8 pułku piechoty liniowej. Do Francji wysłany przez władze pruskie na statku „Lachs” (łącznie 459 Polaków, w tym Ignacy Fontana ,podporucznik pułku grenadierów) We Francji przebywał w zakładzie (skupisku emigrantów) w Le Puy, od 15.07.1833 w Sarthe.
Zaznaczam, że są to wszystkie informacje jakieo tych osobach posiadam.Pochodzą one z pracy Roberta Bieleckiego "Zarys rozproszenia Wielkiej Emigracji we Francji 1831-1837 oraz z "Listy imiennej osób mających udział w rewolucji..." (Dziennik Urzędowy Województwa Płockiego z 1832r.).
Pozdrawiam
Jakuba Wrońskiego nie udało mi się odszukać.
Odnalazłem następujących uczestników powstania o nazwisku Wroński:
- Adam, kapitan 3 pułku ułanów,
- Kacper, lat 39 ,rodem z Kalisza, podoficer 8 pułku piechoty liniowej. Do Francji wysłany przez władze pruskie na statku „Lachs” (łącznie 459 Polaków, w tym Ignacy Fontana ,podporucznik pułku grenadierów) We Francji przebywał w zakładzie (skupisku emigrantów) w Le Puy, od 15.07.1833 w Sarthe.
Zaznaczam, że są to wszystkie informacje jakieo tych osobach posiadam.Pochodzą one z pracy Roberta Bieleckiego "Zarys rozproszenia Wielkiej Emigracji we Francji 1831-1837 oraz z "Listy imiennej osób mających udział w rewolucji..." (Dziennik Urzędowy Województwa Płockiego z 1832r.).
Pozdrawiam
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 6 razy
Krzysztofie!
Serdecznie dziękuje za wiadomości.Z opowieści rodzinnych wiem,że Jakub wraz z dwoma synami zginął w czasie powstania, a moja praprababka została sierotą.Niestety nie znam żadnych szczegółów.Poszukuję ciekawych opracowań.Może coś polecisz?
pozdrawiam i ślę ukłony
Aldona
Serdecznie dziękuje za wiadomości.Z opowieści rodzinnych wiem,że Jakub wraz z dwoma synami zginął w czasie powstania, a moja praprababka została sierotą.Niestety nie znam żadnych szczegółów.Poszukuję ciekawych opracowań.Może coś polecisz?
pozdrawiam i ślę ukłony
Aldona
-
Dla Aldony
Fontana Feliks – ur. w Dawidach k. Warszawy,
Ignacy – ur. w Warszawie,
Julian – ur. 1810 w Warszawie,
Makary – ur. 2 stycznia 1810 w Pułtusku,
Onufry – ur. 17 września w Warszawie, syn Onufrego i Magdaleny.
dla Huberta:
Nosarzewski Michał – ur. 1800 w Chotumie w pow. mławskim, syn Jana i Felicjanny Radzickiej
Jeżeli jakaś osoba wymieniona w tym poście Was interesuje, proszę o kontakt na priv.
pozdrawiam
Danka
Fontana Feliks – ur. w Dawidach k. Warszawy,
Ignacy – ur. w Warszawie,
Julian – ur. 1810 w Warszawie,
Makary – ur. 2 stycznia 1810 w Pułtusku,
Onufry – ur. 17 września w Warszawie, syn Onufrego i Magdaleny.
dla Huberta:
Nosarzewski Michał – ur. 1800 w Chotumie w pow. mławskim, syn Jana i Felicjanny Radzickiej
Jeżeli jakaś osoba wymieniona w tym poście Was interesuje, proszę o kontakt na priv.
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Kontakt:
Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo właśnie dotarłem do informacji jakoby w Powstaniu brał udział mój daleki krewny Michał Danielski, podobno nawet odznaczony Virtuti Militari (nazwisko znalazłem w spisie odznaczonych na stronie J. Stankiewicza, pytanie tylko czy to ten sam?).
Czy może jest w książce coś o Michale?
Czy może jest w książce coś o Michale?
Pozdrawiam
Tomek Prusek
Tomek Prusek
-
Witaj
Michał Danielski w powstaniu porucznik 11 pułku piechoty liniowej.
Jest jeszcze Aleksander Danielski podporucznik saperów.
Podaj mi swój adres na pw.
pozdrawiam
Danka
Michał Danielski w powstaniu porucznik 11 pułku piechoty liniowej.
Jest jeszcze Aleksander Danielski podporucznik saperów.
Podaj mi swój adres na pw.
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Witam!
Czy jest ktoś o nazwisku Doliwa ,Kretowicz ,Bernatowicz lub Tokaj?
Czy jest ktoś o nazwisku Doliwa ,Kretowicz ,Bernatowicz lub Tokaj?
Szukam wieści o:
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie
-
Witaj Tomku,
Robert Bielecki w biogramie Michała Danielskiego nie podaje żadnych informacji poza tymi, które odnoszą się do udziału w powstaniu, a następnie emigracji. Z tych względów chciałbym zwrócić Twoją uwagę na dwie publikacje:
1.Marian Tyrowicz, Towarzystwo Demokratyczne Polskie 1832-1863: Przywódcy i kadry członkowskie. Przewodnik biobibliograficzny, Książka i Wiedza, 1964,
2.Pułtusk: studia i materiały z dziejów miasta i regionu. Tom 2.,Mazowiecki Ośrodek Badań Naukowych, Książka i Wiedza, 1975.
W obu tych pracach wspomina się o Michale Danielskim. W pracy Mariana Tyrowicza chodzi niewątpliwie o tego samego, którego biogram opracował Robert Bielecki – w 1831 r. porucznika 12 pułku piechoty liniowej, następnie na emigracji we Francji. Dodatkową informacją jest, że pochodził z Galicji. W drugiej publikacji wspomniany jest natomiast Michał Danielski syn sekretarza poczty w Warszawie, mieszczańskiego pochodzenia, były uczeń szkoły w Pułtusku, emigrant.
Pozdrawiam
Robert Bielecki w biogramie Michała Danielskiego nie podaje żadnych informacji poza tymi, które odnoszą się do udziału w powstaniu, a następnie emigracji. Z tych względów chciałbym zwrócić Twoją uwagę na dwie publikacje:
1.Marian Tyrowicz, Towarzystwo Demokratyczne Polskie 1832-1863: Przywódcy i kadry członkowskie. Przewodnik biobibliograficzny, Książka i Wiedza, 1964,
2.Pułtusk: studia i materiały z dziejów miasta i regionu. Tom 2.,Mazowiecki Ośrodek Badań Naukowych, Książka i Wiedza, 1975.
W obu tych pracach wspomina się o Michale Danielskim. W pracy Mariana Tyrowicza chodzi niewątpliwie o tego samego, którego biogram opracował Robert Bielecki – w 1831 r. porucznika 12 pułku piechoty liniowej, następnie na emigracji we Francji. Dodatkową informacją jest, że pochodził z Galicji. W drugiej publikacji wspomniany jest natomiast Michał Danielski syn sekretarza poczty w Warszawie, mieszczańskiego pochodzenia, były uczeń szkoły w Pułtusku, emigrant.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
Witaj Szymonie
Bernatowicz
Aleksander syn Tomasza i Elżbiety Skowrońskiej, brat Konstantego, Ludwika i Władysława, dziedzic dóbr Jaśkowiec w pow. latyczowskim,
Konstanty brat Aleksandra,
Ludwik brat powyższych,
Władysław jw.,
Antoni wachmistrz 19 pułku ułanów.
Doliwa Adolf ur. 4.03.1809 w Brześciu, syn Marcina i Marii,
Kretowicz – brak
Tokaj – Słownik jest tylko do „R”.
Jeśli jesteś zainteresowany tymi osobami, to przekaż mi swój adres e-mail na pw.
pozdrawiam
Danka
Bernatowicz
Aleksander syn Tomasza i Elżbiety Skowrońskiej, brat Konstantego, Ludwika i Władysława, dziedzic dóbr Jaśkowiec w pow. latyczowskim,
Konstanty brat Aleksandra,
Ludwik brat powyższych,
Władysław jw.,
Antoni wachmistrz 19 pułku ułanów.
Doliwa Adolf ur. 4.03.1809 w Brześciu, syn Marcina i Marii,
Kretowicz – brak
Tokaj – Słownik jest tylko do „R”.
Jeśli jesteś zainteresowany tymi osobami, to przekaż mi swój adres e-mail na pw.
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Kontakt:
Dzięki za pomoc i te informacje 
Być może za kazdym razem chodzi o tą samą osobę, jedynie nieco dane moga być nieścisłe. Z tego co znalazłem Michał faktycznie wyemigrował do Francji. Natomiast jego stryj (stryjowie?) miał coś wspólnego z warszawską pocztą. No i z pewnością Michał pochodził z galicyjskiego mieszczaństwa.
Czy jest coś więcej na temat jego losów po powstaniu?

Być może za kazdym razem chodzi o tą samą osobę, jedynie nieco dane moga być nieścisłe. Z tego co znalazłem Michał faktycznie wyemigrował do Francji. Natomiast jego stryj (stryjowie?) miał coś wspólnego z warszawską pocztą. No i z pewnością Michał pochodził z galicyjskiego mieszczaństwa.
Czy jest coś więcej na temat jego losów po powstaniu?
Pozdrawiam
Tomek Prusek
Tomek Prusek
-
Lektura “Almanach Historique ou Souvenir de l'Emigration Polonaise” z lat 1837-1847 dostarcza informacji o miejscu p obytu Michała Danielskiego we Francji:
* 1837-38, s.43 (63)
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 3656&tab=3
*1847s.45(71)
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publication?id=436
Jego nazwisko znajdujemy w “Liście imiennej członków Towarzystwa Demokratycznego Polskiego” z 28.06.1836 (poz.137) ogł oszonej w „Okólnikach TDP 1836 i 1837”.To tylko tytułem przykładu.
* 1837-38, s.43 (63)
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 3656&tab=3
*1847s.45(71)
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publication?id=436
Jego nazwisko znajdujemy w “Liście imiennej członków Towarzystwa Demokratycznego Polskiego” z 28.06.1836 (poz.137) ogł oszonej w „Okólnikach TDP 1836 i 1837”.To tylko tytułem przykładu.
Krzysztof
Proszę o sprawdzenie osoby:
Piotr Chełmiński
dziękuję
Piotr Chełmiński
dziękuję
pozdrawiam
Marek
moje poszukiwania: Chełmiński, Kawa, Kasia, Zakrzewski, Macieląg, Jędrzejczyk, Dylong, Kłak (Kraków), Słowik, Grudzielski, Wolski (h. Pomian), Szatałowicz, Obuchowicz, Derdelewicz, Bader