UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Głowno, Bratoszewice, Domaniewice, Pszczonów

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 49 razy

Re: Głowno, Bratoszewice, Domaniewice, Pszczonów

Post autor: eliza1952 » ndz sie 14, 2011 6:09 pm

elcia52 pisze:Witam!
Jestem zainteresowana parafią Domaniewice. Mam akt urodzenia (Nr 77) z roku 1819 Maryanny Małeckiej z tej parafii, ale interesuje mnie czy jest może adnotacja na marginesie o zawartym małżeństwie. Przypuszczalnie miało to miejsce około 1840-1942.Ślub Maryanny Małeckiej z Maciejem Siuta.
Ela mam tylko dostęp do akt cywilnych a w tych nie ma adnotacji o ślubie
Eliza

Awatar użytkownika

eliza1952

Post autor: eliza1952 » ndz sie 14, 2011 7:08 pm

KasiaMP pisze:Witam ponownie,
mam jeszcze jedną prośbę o sprawdzenie aktów urodzenia (jeśli to możliwe):
Piotr Owczarczyk urodzony w Czatolinie około 1863-1868 rodzice: Grzegorz i Łucja;
Będę bardzo wdzięczna ;-)
Kasia
Kasiu Piotr Owczarczyk akt 54/1865 Czatolin parafia Domaniewice akta stanu cywilego
ojciec Grzegorz lat 23 i Łucja Wawrzynów lat 25
Eliza

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » pt sie 19, 2011 9:57 am

Niestety nie znam tych stron i dopiero dzisiaj zlokalizowałam miejscowość Wiesiołów w parafii Dmosin.W akcie ślubu w parafii warszawskiej z 1837 r mojego pra..Adama Szulca v Schultza ur.ok.1816, do którego niedawno dotarłam, jako miejsce urodzenia jest podany Wiesiołów w woj.Mazowieckim pow.gostyńskim(chyba chodzi o gostyniński).Był synem Wojciecha Szulca i Antoniny Charczewskiej v.Karczewskiej.
Czy ktoś z Państwa ma dostęp do akt z tych lat?Zależy mi również na sprawdzeniu czy któryś z występujących tam Szulców nie był potomkiem pary Wojciech Szulc i Antonina Charczewska v.Karczewska.
Byłabym Państwu bardzo,bardzo wdzięczna za każdą wiadomość.
Pozdrawiam serdecznie
Danka (Wasilewska)Lenart

Awatar użytkownika

eliza1952

Post autor: eliza1952 » pt sie 19, 2011 2:10 pm

Danka
W parafii Dmosin ta para nie występuje ale był jeszcze jeden Wiesiołów chyba należał do parafii Dąbie obecnie województwo wielkopolskie
Eliza

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » pt sie 19, 2011 3:53 pm

Dziękuję Elizo.
Szukam Wiesiołowa w mazowieckim i pow.Gostyńskim. Dlatego pomyślałam że z tego najbliżej do Gostynina. Tym bardziej się tym zasugerowałam ,że wuj Karczewski pochodził lub mieszkał w Oporowie.To nie musieli być stali mieszkańcy tej miejscowości, bo w 1837 roku ojciec mojego Adama, Wojciech Szulc, mieszkał lub pracował w miejscowości Srebrna w łomżyńskim.Dlatego przemknęło mi przez myśl że ktoś z rodzeństwa mógł tam pozostać.
Pozdrawiam serdecznie
Danka

Awatar użytkownika

eliza1952

Post autor: eliza1952 » wt wrz 27, 2011 1:15 pm

ofski pisze:[ natrafiłem też na zgon Marianny Moszczyńskiej (córka Kazimierza i Rozalii Kopka) żony Jakóba Moszczyńskiego ? (czy to ten sam Jakób tego nie wiem, ale miejscowość sugerowała by taką możliwość) w kwietniu 1887 roku (w miejscowości Rydwan gdzie mieszkali)
Proszę zerknąć w posiadane indeksy, jeśli ma Pan taką możliwość.
W ASC Dmosin natrafiłam na urodzenie dziecka
82/1876 Lubianków Mateusz Moszczyński ojciec Jakub Moszczyński rolnik 28 lat matka Marianna Kopka lat 24 chrzestni Mateusz Kopka i Julianna Moszczyńska
może się przyda
Eliza

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » śr wrz 28, 2011 12:37 am

Serdecznie dziękuję za pamięć o moich Moszczyńskich.
Nie rozwiązałem jeszcze zagadki czy ów podany wcześniej przez Panią "jak na tacy" Jakób (Jakub) urodzony w Dmosinie to faktycznie mój Jakób.
Każda informacja jest dla mnie bardzo istotna, więc się powtórzę - za "już" dziękuję i mam nadzieję na "jeszcze".

Awatar użytkownika

eliza1952

Post autor: eliza1952 » ndz lut 05, 2012 7:19 pm

ofski pisze:Super info - sprawdzę, porównam, dopasuję i uwierzytelnię.
Dmosin - to może być strzał w "dychę" przyznam, że jeszcze nie sprawdzałem tej parafii.
Jakby się w indeksach ksiąg trafił gdzieś po drodze ślub w/wym Jakóba z Rozalią z Krukowskich (w latach 1882-1889) to proszę też o jakieś krótkie info.
Serdecznie dziękuję.
Witam to był chyba strzał w dziesiątkę znalazłam ślub Jakuba Moszczyńskiego z Rozalią Krukowską
w Łowiczu
Eliza
Eliza

Awatar użytkownika

ofski

Post autor: ofski » pn lut 06, 2012 12:08 am

Pani Elizo serdeczne dzięki za informację która jest dla mnie bardzo ważna i bardzo istotna a do której ja niestety jeszcze nie zdołałem dotrzeć.
Moje poszukiwania troszkę straciły tempo ponieważ podjąłem się opieki nad chorą na Alzheimera moją Mamą, więc każda pomoc forumowiczów jest dla mnie wielką przysługą.
Czy Pani dysponuje skanem indeksów aktów ślubów z łowickiej parafii ? (czy jest to parafia św.Ducha ?), czy może skanem samego aktu ślubu mojego pradziadka ?
Podałaby mi Pani więcej szczegółów tego zdarzenia jeśli jest taka możliwość ?
Będę wdzięczny.

Awatar użytkownika

eliza1952

Post autor: eliza1952 » pn lut 06, 2012 9:23 am

Łowicz Św.Ducha 21/1887 Jakub Moszczyński wdowiec 38 lat po Mariannie zmarłej w Rydwanie syn Michała i Barbary Szymańskiej urodzony w Dmosinie a Rozalia Krukowska panna 22 lata córka Jana i Marianny Dróżdż?
Wydaje mi się ,że podawałam Ci urodzenie tego Jakuba w Dmosinie
Eliza
Eliza

Awatar użytkownika

ofski

Post autor: ofski » pn lut 06, 2012 10:01 am

No tak, a ja szukałem w parafii Chruślin gdzie rodziła się Rozalia.
Miałem akt zgonu Marianny pierwszej żony (jak się teraz okazuje) Jakóba więc teraz uderzam w Chruślin ponownie, aby dotrzeć do pierwszego ślubu oraz wysyłam zapotrzebowanie po drugi akt ślubu z parafii Św.Ducha.
Pani Elizo proszę ewentualnie pamiętać nazwisko Moszczyńskich i jakby się coś trafiło w aktach okolicznych parafii proszę o informację.
Jeszcze raz dziękuję za bezinteresowną pomoc i szczególnie za pamięć o tym że szukałem kiedyś takich informacji.

Awatar użytkownika

eliza1952

Post autor: eliza1952 » pn lut 06, 2012 10:51 am

Krzysztof
Mogę tak na szybko dodać,że rodzice Jakuba brali ślub w Dmosinie akt 1/1840
Eliza
Eliza

kra43
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: kra43 » pn lut 06, 2012 5:14 pm

Witam pani Elizo i proszę o pomoc w poszukiwaniach. Wprawdzie pisałam już o tym w poście dnia 5 kwietnia 2011 ,ale nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.Powtórzę zatem w skrócie ,że poszukuję informacji o moim pradziadku Pawle Kozaku ur. ok.1854 r (gdzie ? ) i ożenionego z Olimpią Piotrowską ( kiedy,gdzie ?) .Wiem natomiast,że pradziadek od ok.1875 roku był kierownikiem szkoły w Bocheniu i tam w latach 1877,18801884 urodzili sie jego synowie ,(w tym mój dziadek Józef) oraz być może 2 córki.
Bedę wdzięczna jeżeli znajdzie Pani czas i pomoże mi.
Pozdrawiam Krystyna Ż-A

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pn lut 06, 2012 6:15 pm

Krystyno,

Eliza zrobiła już wiele dodając indeksy z Łowicza do Geneteki.
Teraz Ty zajrzyj, par. Łowicz małżeństwa - rok 1875 Paweł Kozak i Olimpia Piotrowska czy to nie Ci których poszukujesz?

_______
Krystyna

kra43
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: kra43 » wt lut 07, 2012 8:09 pm

Dziękuję Krystyno za wskazówkę.Jestem sama zdziwiona,że nie " odkryłam " tego wpisu.Wszystko wskazuje na to ,że to "moi",ale nazwisko Olimpii jest zmienione -Piotroska.Musiałabym poczytać cały akt.
Pozdrawiam -KrystynaŻ-A

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”