UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Przezwiska i nazwiska mieszkańców parafii kolbuszowskiej w latach 1640-1700
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 767
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Przezwiska i nazwiska mieszkańców parafii kolbuszowskiej w latach 1640-1700
Mam książkę Mariana Piórka "Przezwiska i nazwiska mieszkańców parafii kolbuszowskiej w latach 1640-1700", Kolbuszowa 2006 r.
Książka jest ciekawym przykładem co można zrobić z księgami metrykalnymi, bardzo interesujące rzeczy.
Chętnie poudzielam zainteresowanym informacji z tej publikacji, sama jeszcze nie doszłam do XVII wieku w poszukiwaniach, żeby wiedzieć jakich osób szukać. Samo poznanie nazwisk w owym czasie w wiejskiej parafii (Kolbuszowa nie była jeszcze miastem) jest ciekawe. W książce jest również etymologia występujących tam nazwisk.
Pozdrawiam
Łucja
Książka jest ciekawym przykładem co można zrobić z księgami metrykalnymi, bardzo interesujące rzeczy.
Chętnie poudzielam zainteresowanym informacji z tej publikacji, sama jeszcze nie doszłam do XVII wieku w poszukiwaniach, żeby wiedzieć jakich osób szukać. Samo poznanie nazwisk w owym czasie w wiejskiej parafii (Kolbuszowa nie była jeszcze miastem) jest ciekawe. W książce jest również etymologia występujących tam nazwisk.
Pozdrawiam
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Podziękowano: 153 razy
Re: Nazwiska mieszkańców parafii Kolbuszowa 1640-1700
Ciekaw jestem na podstawie jakich danych powstała ta książka.Czyżby zachowały się księgi parafialne ztego okresu?.Rzeczywiście księgi parafialne są kopalnią wiedzy,wiem to z własnego doświadczenia,gdyż opracowałem w całości parafię jasielską i obecnie pracuję nad Szczucinem.
Czy ta pozycja jest gdzieś do kupienia?
Pozdrawiam
Mieczysław
Czy ta pozycja jest gdzieś do kupienia?
Pozdrawiam
Mieczysław
Mieczysław
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 17 razy
Witam,
pozycja ta (Marian Piórek, Przezwiska i nazwiska mieszkańców Kolbuszowej w latach 1640-1700. (25 zł) jest dostępna w Księgarni PEGAZ w Kolbuszowej ( tel. 017 2270 220 wew. 23 lub na adres email: pegaz@biblioteka.kolbuszowa.pl. Poprzez ten telefon i adres należy też składać zamówienia.
Pozostałe informacje:http://www.biblioteka.kolbuszowa.pl/polecamy.html
Pozdrawiam
pozycja ta (Marian Piórek, Przezwiska i nazwiska mieszkańców Kolbuszowej w latach 1640-1700. (25 zł) jest dostępna w Księgarni PEGAZ w Kolbuszowej ( tel. 017 2270 220 wew. 23 lub na adres email: pegaz@biblioteka.kolbuszowa.pl. Poprzez ten telefon i adres należy też składać zamówienia.
Pozostałe informacje:http://www.biblioteka.kolbuszowa.pl/polecamy.html
Pozdrawiam
Krzysztof
-
- Kontakt:
Książka jest wydana przez Bibliotekę Publiczną w Kolbuszowej i Regionalne Towarzystwo Kultury im. J.M. Goslara w Kolbuszowej, 36 100 Kolbuszowa, ul. Piłsudskiego 7, tel. 17-227 18 23. Przepisałam to z informacji w książce zawartych, z 2006 r. Nakład 350 egz. Książka ma 389 stron.
Podstawą żródłową są księgi metrykalne chrztów i ślubów z lat 1640-1700, księgi zmarłych z tego okresu nie dotrwały do naszych czasów.
Układ jest taki:
1. Ogólnie o nazwiskach w ujęciu historycznym.
2. Z kościelnych dziejów Kolbuszowej i regionu w XV-XVII wieku.
3. Miana mieszkańców kolbuszowskiej parafii w latach 1640-1700 (zawiera zestawienia z nazwiskami i przezwiskami 2296 osób).
Jest to praca z zakresu antroponomastyki. Autor Marian Piórek jest z zawodu historykiem, przez lata nauczycielem historii.
Pozdrawiam
Łucja
Podstawą żródłową są księgi metrykalne chrztów i ślubów z lat 1640-1700, księgi zmarłych z tego okresu nie dotrwały do naszych czasów.
Układ jest taki:
1. Ogólnie o nazwiskach w ujęciu historycznym.
2. Z kościelnych dziejów Kolbuszowej i regionu w XV-XVII wieku.
3. Miana mieszkańców kolbuszowskiej parafii w latach 1640-1700 (zawiera zestawienia z nazwiskami i przezwiskami 2296 osób).
Jest to praca z zakresu antroponomastyki. Autor Marian Piórek jest z zawodu historykiem, przez lata nauczycielem historii.
Pozdrawiam
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Podziękowano: 66 razy
- Kontakt:
Witam. Czy można prosić o sprawdzenie nazwiska Miraś/Miras?
-
- Kontakt:
Akurat brzmienie nazwiska Miraś/Miras nie występuje, ale są podobne zanotowane jako od podstawy "mir" - pokój - Mirasiewicz (1670, wieś Kolbuszowa) i Mircek (1640, wieś Kolbuszowa).
Pozdrawiam
Łucja
Pozdrawiam
Łucja
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Podziękowano: 66 razy
- Kontakt:
Wielkie dzięki Łucjo zwłaszcza za Mirasiewicza.
-
- Kontakt:
Nazwisko Cichoński w tej formie nie jest wymienione, ale jest bliskie temu brzmieniu nazwisko "Cichonka".
Zofia Cichonka, chrzestna z Wilczej Woli (Wilca Wola), wymieniona w 1688 roku (18 maja). Współczesna wersja nazwiska - Cichoń.
Przy okazji, w książce jest zestawienie imion nadawanych na chrzcie mieszkańcom wsi Kolbuszowa w latach 1640-1700. Imię Zofia jest na pierwszym miejscu co do popularności, potem Katarzyna, Marianna, Anna i Agnieszka.
Wśród imion męskich najbardziej popularny jest Jan, bije na głowę inne imiona zdecydowanie, co autor ocenia jako wpływ popularności króla Jana Sobieskiego.
Pozdrawiam
Łucja
Zofia Cichonka, chrzestna z Wilczej Woli (Wilca Wola), wymieniona w 1688 roku (18 maja). Współczesna wersja nazwiska - Cichoń.
Przy okazji, w książce jest zestawienie imion nadawanych na chrzcie mieszkańcom wsi Kolbuszowa w latach 1640-1700. Imię Zofia jest na pierwszym miejscu co do popularności, potem Katarzyna, Marianna, Anna i Agnieszka.
Wśród imion męskich najbardziej popularny jest Jan, bije na głowę inne imiona zdecydowanie, co autor ocenia jako wpływ popularności króla Jana Sobieskiego.
Pozdrawiam
Łucja
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
ey
prosiłbym o sprawdzenie czy nie występują nazwiska Pizoń Pokrzywa Musiał Tokarz Rybicki
z góry wielkie dzięki
prosiłbym o sprawdzenie czy nie występują nazwiska Pizoń Pokrzywa Musiał Tokarz Rybicki
z góry wielkie dzięki
Notatka moderatora |
Prosze podpisywac swoje posty zgodnie z Regulaminem |
Pozdrawiam Piotr Pizoń
Szukam: Pizoń, Pokrzywa, Szepietowski/a, Pcionek, Bobiński/a, Tokarz, Rybicki/a, Chmura, Broda, Pawłowski/a, Zarębski/a, Musiał, Niewinny/a,
Szukam: Pizoń, Pokrzywa, Szepietowski/a, Pcionek, Bobiński/a, Tokarz, Rybicki/a, Chmura, Broda, Pawłowski/a, Zarębski/a, Musiał, Niewinny/a,
-
- Kontakt:
Witaj Piotrze!
Pytasz o "Pizoń Pokrzywa Musiał Tokarz Rybicki".
Pizoń – nie ma w tej książce. Wpadła mi w oko książka Stefana Pisonia (imię i nazwisko z odpowiednimi znaczkami nad „s” i „n”) „Hrady, zamky a kastiele na Slovensku”, znasz tego pana?
Pokrzywa – występuje w tym rejonie np. wśród mieszkańców wsi Kolbuszowa, w XVII-wiecznej formie jako „Pokrzywczonka”, z 1688 roku zapis. A we wsi Kupno zapis w formie „Pokrzijwa”, z 1643 roku.
Musiał – nie ma
Tokarz – pojawia się wśród mieszkańców wsi Kolbuszowa, w XVII-wiecznej formie jako „Tokarka”, „Tokarczijk”, też jako „Tokarz”, z 1668 roku zapis. A we wsi Kupno zapis w formie „Tokarz”, z 1672 roku.
Podobne brzmienie nazwiska Tokarczyk, w XVII-wiecznej formie jako „Tokarczijk”, pojawia się w 1660 roku wśród osób spoza parafii, z Kopytowa.
Autor daje etymologię – „rzemieślnik wyrabiający okrągłe przedmioty w drewna”, oczywiście.
Rybicki – znalazłam formę „Rijbiska”, z 1689 r., współcześnie jako Rybiski. Wieś Przedbórz.
Źródło: Marian Piórek, "Przezwiska i nazwiska mieszkańców Kolbuszowej w latach 1640-1700".
Pozdrawiam
Łucja
Pytasz o "Pizoń Pokrzywa Musiał Tokarz Rybicki".
Pizoń – nie ma w tej książce. Wpadła mi w oko książka Stefana Pisonia (imię i nazwisko z odpowiednimi znaczkami nad „s” i „n”) „Hrady, zamky a kastiele na Slovensku”, znasz tego pana?
Pokrzywa – występuje w tym rejonie np. wśród mieszkańców wsi Kolbuszowa, w XVII-wiecznej formie jako „Pokrzywczonka”, z 1688 roku zapis. A we wsi Kupno zapis w formie „Pokrzijwa”, z 1643 roku.
Musiał – nie ma
Tokarz – pojawia się wśród mieszkańców wsi Kolbuszowa, w XVII-wiecznej formie jako „Tokarka”, „Tokarczijk”, też jako „Tokarz”, z 1668 roku zapis. A we wsi Kupno zapis w formie „Tokarz”, z 1672 roku.
Podobne brzmienie nazwiska Tokarczyk, w XVII-wiecznej formie jako „Tokarczijk”, pojawia się w 1660 roku wśród osób spoza parafii, z Kopytowa.
Autor daje etymologię – „rzemieślnik wyrabiający okrągłe przedmioty w drewna”, oczywiście.
Rybicki – znalazłam formę „Rijbiska”, z 1689 r., współcześnie jako Rybiski. Wieś Przedbórz.
Źródło: Marian Piórek, "Przezwiska i nazwiska mieszkańców Kolbuszowej w latach 1640-1700".
Pozdrawiam
Łucja
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
dzięki wielkie
potwierdziłem dzięki Tobie moje wcześniejsze przypuszczenia na temat pochodzenia moich przodków
potwierdziłem dzięki Tobie moje wcześniejsze przypuszczenia na temat pochodzenia moich przodków
Pozdrawiam Piotr Pizoń
Witam ..
Proszę o sprawdzenie ,czy występują nazwiska : Kołsut; Syropolski ; Goryński ;
Pozdrawiam - Katarzyna ///

Proszę o sprawdzenie ,czy występują nazwiska : Kołsut; Syropolski ; Goryński ;
Pozdrawiam - Katarzyna ///
-
- Kontakt:
Łucjo !
Czy możesz sprawdzić nazwiska : Myszkowski (Miszkowski), Wcisło (Cisło itp.).
Z góry dziękuję.
Czy możesz sprawdzić nazwiska : Myszkowski (Miszkowski), Wcisło (Cisło itp.).
Z góry dziękuję.

-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Krawczak i Ciupa oraz Czado i Murdzia - to teren moich rodzinnych poszukiwań.
Z góry bardzo dziękuję
Ostatnio zmieniony ndz lip 05, 2009 11:54 am przez MariaŁopaciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)