UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

"Brzesko - dzieje miasta i regionu"

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

"Brzesko - dzieje miasta i regionu"

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lip 19, 2010 8:27 pm

Witam!
Posiadam publikację pt."Brzesko - dzieje miasta i regionu" - opracowanie zbiorowe pod red. Feliksa Kiryka i Jana Lacha.
Opracowanie jest bardzo obszerne, liczy ponad 1000 stron.
Na końcu książki znajduje się indeks nazwisk.
Jeżeli ktoś z Was jest zainteresowany regionem Brzeska (Uszew, Okocim, Jasień i in) to chętnie sprawdzę występowanie nazwiska w indeksie i udzielę informacji :D

Awatar użytkownika

Marcin
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: "Brzesko - dzieje miasta i regionu"

Post autor: Marcin » pn lip 19, 2010 9:07 pm

Witam,

Chętnie skorzystam z okazji, ponieważ publikacja zahacza o interesujący mnie teren.
Jeśli można - proszę Cię o sprawdzenie nazwisk Cichoński, Kaźmierczyk, Jędryka, Kukułka, Palej, Łach, Wasil, Kokoszka, Wicher.
Wiem, że to sporo - ale mam sporo 'dusz' na tym terenie, więc jeśli przy okazji będziesz mogła je sprawdzić - będę wdzięczny :)
Pozdrawiam
Marcin

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lip 19, 2010 10:22 pm

Marcin pisze:Witam,

Chętnie skorzystam z okazji, ponieważ publikacja zahacza o interesujący mnie teren.
Jeśli można - proszę Cię o sprawdzenie nazwisk Cichoński, Kaźmierczyk, Jędryka, Kukułka, Palej, Łach, Wasil, Kokoszka, Wicher.
Wiem, że to sporo - ale mam sporo 'dusz' na tym terenie, więc jeśli przy okazji będziesz mogła je sprawdzić - będę wdzięczny :)
Witaj :)

Podaję informacje:
1. Dotyczy orkiestry dętej w Okocimiu.
"Z chwilą, gdy w 1929 r. orkiestra przeszła pod zarząd browaru, wówczas ponownie zwrócono się o pomoc do barona Jana Albina Goetza. Ten zgodził się pomóc pod warunkiem, że będzie ona orkiestrą fabryczną. Zakupiono więc nowe instrumenty i zatrudniono kapelmistrza - Rudolfa Ruszeckiego, który tę funkcję sprawował do 1939 r. Wówczas członkami orkiestry byli: Rudolf Ruszecki, Feliks Nowak, Edward Frelek, Stanisław Szpil, Michał Nowak, Tadeusz Zydroń, Władysław Brożek, Stanisław Wolnik, Władysław Dulemba, Stanisław Hołysz, Adam Wójtowicz, Stanisław Kusiak, Andrzej Kaźmierczyk i in."

2. Dotyczy konfliktu polsko-ukrainskiego z 1918 r.
Do organizującego się wojska polskiego wstąpili wówczas m. in. starsi uczniowie z gimnazjum. Wśród nich był Błażej Kaźmierczyk z klasy VII.

3. "W pracach komisji sporządzającej metrykę Jasienia z 1784 r. uczestniczyli reprezentanci Brzeska, Słotwiny, Okocimia, Grądów i Jodłówki z wójtami na czele, przysiężnymi i mężami zaufania. Z Jasienia wójt Feliks Kaźmierczyk, Jan Diabelec, Jan Musiał, Jakub Szczupak i Jan Mietła"

4. W marcu 1932 powstało Chłopskie Stronnictwo Rolnicze do zarządu Okręgowego CHSR w Krakowie wszedł Józef Kaźmierczyk z Bieńkówki.

5. Jesienią 1938 r. z Wydziału Powiatowego I Rady zapomogę dostali uczniowie szkół ogrodniczych, rolniczych, zawodowych i gimnazjum w Brzesku. Wśród wymieniony uczniów jest Stanisław Kaźmierczyk.

6. " W roku 1914 zorganizowana została w Brzesku Polowa Drużyna "Sokoła". W marcu 1914 r. członkowie uczestniczyli w Zjeździe Drużyn Sokolich w Tarnowie. W okresie wakacji nauczyciel Wawrzyniec Kaźmierczyk uczestniczył w kursie instruktorów zorganizowanym przez władze lwowskie w Skolem k. Stryja, który po powrocie przejął szkolenie druhów. Pod jego wodzą 13-osobowa, uzbrojona druzyna wyjechała przed 15 sierpnia do Tarnowa na punkt zborny, a stamtąd do Lwowa w grupie 80 ochotników z Tarnowa, Wojnicza i Zakliczyna. Weszli tam następnie w skład Legionu Wschodniego, dowodzonego przez emerytowanego generała austriackiego Adama Pietraszkiewicza."

7. Wawrzyniec Kaźmierczyk był nauczycielem w szkole ludowej w Brzesku, była to szkoła 6-klasowa męska w 1914 r.

8. Wawrzyniec Kaźmierczyk po zakonczeniu wojny ze Związkiem Radzieckim powrócił do Brzeska i zorganizował silną drużynę piłakarską "Sokół" Brzesko. Jak wspominał Jan Wojciechowski barw tego klubu bronili m. in. Jerzy Kunce, Wacław Vogelsgang, Jan i Józef Guzikowie, Tadeusz Waniek.

9. Jan Albin Goetz Okocimski w 1920 r., przed zakończeniem działań wojennych, rozdzielił 50 ha ziemi między 23 inwalidów wojennych. Parcelę otrzymał wówczas Walenty Jędryka z Jasienia i Jakub Kokoszka z Poręby.

10. Wśród wymieniony nauczycieli w liceum i gimnazjum w Brzesku w 1945 r. jest Błażej Palej jako "n-1 kontraktowy, nauczany przedmiot - Hufiec". Był również nauczycielem w 1948 r. w Miejskim Gimnazjum Handlowym, zwanym także Gimnazjum Kupieckim.

11. W latach 1914-1916 wśród czlonków Komisji Egzaminacyjnej dla cechów jest wzmiankowany - stelmach Ferdynand Palej z Brzeska.

12. W latach 1952-1989 wikariuszem w parafii brzeskiej był Łach Józef ur. 1948 r., w parafii 1974-1977.

13. Kataster majstrów Rękodzielniczego Stowarzyszenia Zjednoczonych Rękodzielników za lata 1905-1944 wymienia Aleksandra Kokoszkę - szewca z Jasienia.

14. "W roku 1911 w Okocimiu grupa ludzi rozmiłowanych w muzyce i posiadających własne instrumenty muzyczne podjeła myśl utworzenia orkiestry dętej. Wśród inicjatorów powstania był Stanisław Kokoszka."

15. W latach 1915-1918 jest wymieniany uczeń gimnazjum w Brzesku - Jan Wasil (zgłosił się do legionów).

16. Ludwik Wicher - nauczyciel VI Gimnazjum w Krakowie - Podgórzu i Gimnazjum w Tłumaczu, w latach 1915-1918 uczył w Gimnazjum w Brzesku historii i geografii, działał w Towarzystwie Szkoły Ludowej od 1916 r., następnie przeniesiony do Gimnazjum w Brzeżananch.

17. Maria Wicherowa - w latach 1915-1917 uczyła robót kobiecych i gimnastyki dziewcząt w gimnazjum brzeskim.
Ostatnio zmieniony wt lip 20, 2010 8:51 am przez Magdalena Smolska Kwinta, łącznie zmieniany 1 raz.

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » pn lip 19, 2010 10:33 pm

Witam serdecznie :sun:
proszę o informaje, jeśli są takowe na temat :Struss[ vel Strus] i Petryczyn.Helenka z Wrocławia

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lip 19, 2010 10:52 pm

helenka13 pisze:Witam serdecznie :sun:
proszę o informaje, jeśli są takowe na temat :Struss[ vel Strus] i Petryczyn.Helenka z Wrocławia
Helenko :sun:
Niestety żadne z wymienionych nazwisk nie występuje w publikacji:(

Awatar użytkownika

Marcin
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Marcin » wt lip 20, 2010 9:08 am

Magdo, bardzo - bardzo dziękuję za sprawdzenie i wypisanie wszystkich tych informacji.
Tym bardziej, że po wstępnej analizie wynika, że chyba conajmniej jedna informacja dotyczy interesującej mnie osoby :)
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika

krzysztof_feluś
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: krzysztof_feluś » wt lip 20, 2010 11:02 am

Witaj Magdelno,

Czy w powyższej publikacji występują nazwiska Bernacki/Barnacki/Biernacki, Mrzygłód, Wąs, Dróżkowski?
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra od Mikołaja syn Jana od Sebastiana ?

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt lip 20, 2010 11:19 am

krzysztof_feluś pisze:Witaj Magdelno,

Czy w powyższej publikacji występują nazwiska Bernacki/Barnacki/Biernacki, Mrzygłód, Wąs, Dróżkowski?
Krzysztofie :)
Bernackich jest dość sporo, mam wypisać wszystkich czy masz jakieś konkretne osoby?
Nazwisko Mrzygłód nie występuje w wykazie.

1. Julian Wąs był sekretarzem w Związku Młodzieży Wiejskiej "Młoda Polska" - 1929 r.
2. Ludwik Wąs z Porąbki Uszewskiej działał w Polskim Stronnictwie Katolicko Ludowym.
3. W latach 1925-1927 w szkole w Żerkowie uczył Wojciech Wąs.
4. Henryk Drużkowski - prezes Kółka Rolniczego W Dołach, lata 20-ste XX w.

Awatar użytkownika

krzysztof_feluś
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: krzysztof_feluś » śr lip 21, 2010 2:35 pm

Serdeczne dzięki.
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra od Mikołaja syn Jana od Sebastiana ?

mata2501
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: mata2501 » czw lip 22, 2010 12:01 pm

Witam!
Chciałam zapytać o nazwisko mojego dziadka Franciszka Zycha urodzonego w Uszwi

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » czw lip 22, 2010 2:15 pm

mata2501 pisze:Witam!
Chciałam zapytać o nazwisko mojego dziadka Franciszka Zycha urodzonego w Uszwi
Witam!
Niestety nie znalazłam nic na temat Zychów z Uszwi.

Mam natomiast parę informacji dotyczących Zychów z Uszwii, które znalazłam w moich notatkach:

Księga ochrzczonych.
1. Uszew 162, 23.04.1807 - Katarzyna Zych - córka Tomasza i Rozalii Górgul
2. Uszew 174, 15.04.1819 - Andrzej Zych - syn Jana i Marianny Paciak
3. Uszew 31, 08.06.1823 - Małgorzata Zych - córka Antoniego i Agnieszki Cisak
4. Uszew 26, 06.08.1823 - Róża Zych - córka Tomasza i Katarzyny Kural
5. Uszew 24, 09.08.1823 - Franciszek i Wawrzyniec Zych (bliźnięta) - synowie Józefa i Rozalii Warzecha
6. Zawada 13 (par. Uszew), 27.02.1826 - Helena Zych - córka Kazimierza i Katarzyny Wąs

Księga małżeństw.
Uszew 31, 13.11.1820 - Antoni Zych l.20 i Agnieszka Cisak l.18
Uszew 31, 24.10.1860 - Jakub Zych (Antoni i Agnieszka Cisak) l. 32 i Franciszka Drzyżgiewicz l.42 (wdowa)
Uszew 107, 06.02.1867 - Szymon Zych (Karol i Katarzyna Toboła) l. i Katarzyna Sterecka l.25

Polecam również publikację Romana Sadego pt. "Uszew - Z dziejów wsi, klucza i gminy" wyd. 1999 - Kraków
Proboszcz parafii w Uszwi jest bardzo miły i chętnie pomaga genealogom.

Mam nadzieję, że przekazane informacje pomogą w późniejszych poszukiwaniach :D

Awatar użytkownika

iR3k

Post autor: iR3k » ndz lip 25, 2010 7:50 pm

Witam,
Jeśli można skorzystać z książki to proszę o sprawdzenie nazwisk: Czyż, Pala, Kociołek, Bujak.
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Ireneusz Czyż

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz lip 25, 2010 11:50 pm

iR3k pisze:Witam,
Jeśli można skorzystać z książki to proszę o sprawdzenie nazwisk: Czyż, Pala, Kociołek, Bujak.
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Ireneusz Czyż
Witaj :)
Podaję informacje.

1. W 1927 r. w wyniku wyborów do Rady Miejskiej w Brzesku mandat uzyskał Stanisław Czyż.
2. W 1939 r. powstała Rada Tymczasowa, w jej skład wszedł Stanisław Czyż.
3. Przed wojną Stanisław Czyż był w Komisji Rewizyjnej przy Kole Młodzieży Ludowej w Bogumiłowicach.
4. W 1940 r. brzeski nadkomisarz powołał tzw. Radę Przyboczną, w jej skład wszedł Stanisław Czyż.
5. W 1940 r. w Brzesku powstał Powiatowy Komitet Pomocy dla Wysiedlonych w którym skarbnikiem był Stanisław Czyż.
6. W poł. 1917 r. rozpoczęto rekrutację do Polskiej Organizacji Wojskowej. Wśród czlonków tej organizacji dominowała młodzież starszych klas gimnazjalnych. Wstąpił również Jan Bujak.
7. W latach 30-stych XX w. w Gosprzydowej organizatorem koła Stronnictwa Ludowego był Jan Kociołek.

Tyle udało mi się odszukać :)

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » śr lip 28, 2010 12:38 pm

Magdo, a od kiedy są księgi metrykalne w Uszwi? Wstyd się przyznać ale po ponad pół roku od naszej rozmowy na mtg do tej pory tam nie dotarłem :ops:
Jeśli ta książka to twój nowy nabytek prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Robak (Uszew) i Stolarczyk (Gnojnik).

Pozdrawiam,

Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » śr sie 11, 2010 2:12 pm

azielik pisze:
Magdo, a od kiedy są księgi metrykalne w Uszwi? Wstyd się przyznać ale po ponad pół roku od naszej rozmowy na mtg do tej pory tam nie dotarłem :ops:
Jeśli ta książka to twój nowy nabytek prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Robak (Uszew) i Stolarczyk (Gnojnik).

Pozdrawiam,

Andrzej Zieliński

Andrzeju!

W parafii są księgi od 1777 r., a w ATD w Tarnowie są kopie od 1793 r.
Kopie z ADT też przeglądałam i niestety zawierają mnóstwo błędów, są często pomieszane z kopiami z innych parafii...
Doradzałabym jednak udanie się do proboszcza :)

Robakowie z Uszwii w publikacji nie są wzmiankowani, ale sprawdzę w innych notatkach i jak coś znajdę to wyślę na PW.
Stolarczyk Marian - proboszcz parafii w Brzesku jest wzmiankowany wiele razy.
Piotr Stolarczyk jest wzmiankowany jako dziadek S. Sikonia - autora książki "Ciernista Droga . Wspomnienia" - Warszawa 1976 r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”