UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szukam wykazu jeńców wojennych
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 39
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 2 razy
Szukam wykazu jeńców wojennych
wiem, że jeden z moich przodków, dostał sie do niewoli angielskiej, (jakiegos obozu) a mój dziadek był w niewoli niemieckiej, czy istnieja jakieś wykazy, spisy jeńców, i gdzie można tego szukać,
Pozdrawiam. Ania
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 64 razy
- Kontakt:
Re: Szukam wykazu jeńców wojennych
A w jakim okresie się dostał (podczas działań II-wojennych). 

Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski
-
Jaro98220 pisze:A w jakim okresie się dostał (podczas działań II-wojennych).
Sama chciałabym to wiedzieć, wiem tyle, że "wyszedł na wojnę i nie wrócił" i jakieś wzmianki jego dzieci, że był w niewoli angielskiej. chodzi chyba o I WS, bo jego zona podczas drugiej juz jako wdowa drugi raz wyszła za mąż. A co do dziadka i niewoli niemieckiej, taki wpis widnieje w jego ks.wojskowej. Wiem, że to szukanie igły w stogu siana, ale juz kilka razy się tą igłę udało znaleźć, więc może i tym razem. Pozdrawiam.
Pozdrawiam. Ania
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Jeśli powiesz nam chociaż z jakiego regionu pochodził ten co "wyszedł i nie wrócił", wtedy moglibyśmy ci coś pomóc. Jeśli masz książeczkę wojskową dziadka to pewnie i masz dane odnośnie tego gdzie służył i kiedy. W połączeniu z imieniem i nazwiskiem oraz datą urodzenia możesz się udać do archiwum wojskowego. Odnośnie tego co "nie wrócił" skoro jego żona wyszła ponownie za mąż to musiał być uznany za zmarłego, ergo jakiś dokument na to powinien być. Sprawdź dopiski przy metryce urodzenia tego wojaka w księgach, lub dopiski przy akcie drugiego ślubu jego żony.
Andrzej Zieliński
Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Podłączę się pod ten sam temat.
Czy jest jakaś szansa na uzyskanie jakiś informacji dotyczących mojego dziadka .
Mieszkał w Wilnie i podczas I wojny światowej był w niewoli niemieckiej w Prusach.
Przebywał podobno w jakimś gospodarstwie rolnym.
Pozdrawiam Krysia
Czy jest jakaś szansa na uzyskanie jakiś informacji dotyczących mojego dziadka .
Mieszkał w Wilnie i podczas I wojny światowej był w niewoli niemieckiej w Prusach.
Przebywał podobno w jakimś gospodarstwie rolnym.
Pozdrawiam Krysia
-
[quote="azielik"]Jeśli powiesz nam chociaż z jakiego regionu pochodził ten co "wyszedł i nie wrócił", wtedy moglibyśmy ci coś pomóc. Jeśli masz książeczkę wojskową dziadka to pewnie i masz dane odnośnie tego gdzie służył i kiedy. W połączeniu z imieniem i nazwiskiem oraz datą urodzenia możesz się udać do archiwum wojskowego. Odnośnie tego co "nie wrócił" skoro jego żona wyszła ponownie za mąż to musiał być uznany za zmarłego, ergo jakiś dokument na to powinien być. Sprawdź dopiski przy metryce urodzenia tego wojaka w księgach, lub dopiski przy akcie drugiego ślubu jego żony.
ten co wyszedł i nie wrócił, pochodził z Chełmna nad Wisłą, urodził sie tam, ok 1880 r. zpstał uznany za zmarłego, bo mimo zakończenia wojny na którą wyszedł, przez pięć lat nie wrócił, a za mąż wyszła, na podstawie zeznań świadków, że tamten nie żyje, czy jakoś tak. Bo jego zona, wyszła za brata tego zaginionego. a co do dziadka,a wpisane tylko datę i niewola niemiecka i nic więcej.
ten co wyszedł i nie wrócił, pochodził z Chełmna nad Wisłą, urodził sie tam, ok 1880 r. zpstał uznany za zmarłego, bo mimo zakończenia wojny na którą wyszedł, przez pięć lat nie wrócił, a za mąż wyszła, na podstawie zeznań świadków, że tamten nie żyje, czy jakoś tak. Bo jego zona, wyszła za brata tego zaginionego. a co do dziadka,a wpisane tylko datę i niewola niemiecka i nic więcej.
Pozdrawiam. Ania