UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Spisy ludności z Wołynia.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 46
- Podziękował/a: 8 razy
Spisy ludności z Wołynia.
Na Wołyniu spis ludności był w 1834r i w 1921r.Jeśli ktoś wie gdzie je odszukać, będe ogromnie wdzięczna za każdą informację.Wanda
Re: Spisy ludności z Wołynia.
Hej Wandziu, zerknij tutaj, spis z 1921
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... tion&tab=1
Prawie 80 MB w PDF, sama jestem ciekawa, chyba jeszcze tego nie przeglądałam.

http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... tion&tab=1
Prawie 80 MB w PDF, sama jestem ciekawa, chyba jeszcze tego nie przeglądałam.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Aneta
-
W 1868r był dokonany spis parafian Parafii Rzymskokatolickiej w Derażnym na Wołyniu.Czy ktoś ma do niego dostęp?Będę wdzięczna za każdą informacje.Pozdrawiam Wanda
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 42 razy
Witaj, Wando!
Został sporządzony i w 1868, i w innych latach przed i po. Parafie miały obowiązek raz do roku sporządzać spisy spowiadających się i przystępujących do komunii świętej w okresie wielkanocnym. Niestety tylko nieliczne takie księgi zachowały się.
Jeśliby ktoś w Polsce miałby dostęp do takiego spisu, zakrawałoby to na cud. Interesującej Cię księgi trzeba poszukiwać przede wszystkim w Archiwum Państwowym Obwodu Rowieńskiego:
Державний архів
Рівненської області
33014, м. Рівне
вул. С. Бандери, 26а
Archiwum rowieńskie jest jak na warunki ukraińskie dosyć przyjaźnie nastawione do genealogów. Po pierwsze raczej odpowiadają na wnioski, po drugie przysyłają odpowiedzi na adres domowy (a nie jak archiwum w Żytomierzu przez ambasadę
).
Powodzenia!
Sonia
Został sporządzony i w 1868, i w innych latach przed i po. Parafie miały obowiązek raz do roku sporządzać spisy spowiadających się i przystępujących do komunii świętej w okresie wielkanocnym. Niestety tylko nieliczne takie księgi zachowały się.
Jeśliby ktoś w Polsce miałby dostęp do takiego spisu, zakrawałoby to na cud. Interesującej Cię księgi trzeba poszukiwać przede wszystkim w Archiwum Państwowym Obwodu Rowieńskiego:
Державний архів
Рівненської області
33014, м. Рівне
вул. С. Бандери, 26а
Archiwum rowieńskie jest jak na warunki ukraińskie dosyć przyjaźnie nastawione do genealogów. Po pierwsze raczej odpowiadają na wnioski, po drugie przysyłają odpowiedzi na adres domowy (a nie jak archiwum w Żytomierzu przez ambasadę

Powodzenia!
Sonia
-
Soniu ,bardzo dziękuję za cenną informację.Jeśli to możliwe to powiedz mi jeszcze czy do Archiwum Obwodu Rówieńskiego można pisać w j,polskim oraz gdzie i jaką należy wnieść oplatę za ewentualną odpowiedz.Pozdrawiam.Wanda
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 42 razy
Witam ponownie!
Ja pisałam po rosyjsku, odpowiedzi przychodziły oczywiście po ukraińsku.
Powiedziałabym tak, że napisać po polsku można. Niemniej jednak wydaje mi się, że najkorzystniej pisać po ukraińsku, na drugim miejscu po rosyjsku, na trzecim po angielsku.
Jedna ważna uwaga: pisma do archiwów ukraińskich kieruje się zwyczajowo bezpośrednio do dyrektora danego archiwum (a nie ogólnie jak u nas: Do AP w X, Szanowni Państwo). Dyrektor archiwum w Równem nazywa się Григорук Микола Іванович.
Możesz też podać przy swoich danych adres mailowy.
Myślę, że najlepiej byłoby, gdybyś najpierw wysłała do nich pismo ogólne z prośbą o informacje, jakie księgi spowiadających się (i metrykalne) z interesującej Cię parafii są u nich przechowywane. Na podstawie ich odpowiedzi możesz wtedy sformułować konkretny wniosek: proszę o kserokopie tego i tego albo o wyszukanie zapisów w księgach takich i takich dotyczących takich i takich rodzin/nazwisk plus kserokopie.
Niestety nie znam cennika usług rowieńskiego archiwum. U mnie wyglądało to tak: moje zapytanie dotyczące konkretnych parafii -> odpowiedź archiwum -> mój wniosek o wydanie kserokopii z wybranych ksiąg. Standardowo w takim wniosku powinno się znaleźć zapewnienie "Opłatę gwarantuję", co niestety oznacza, że gwarantuje się w ciemno. Następne pismo, które dostałam z archiwum, to już był rachunek z ogólną kwotą (w dolarach) i podanym kontem bankowym. Opłatę wniosłam przelewem z mojego polskiego banku. Po otrzymaniu pieniędzy archiwum sporządziło kserokopie i przesłało mi je bezpośrednio do domu.
Zajrzałam jeszcze
do katalogu ksiąg metrykalnych Archiwum Państwowego Obwodu Wołyńskiego (niestety dysponuję jedynie spisem treści z tej książki) i widzę, że jakieś księgi z parafii w Derażnem znajdują się w Łucku. Adres tego archiwum:
Державний архів
Волинської області
43024, м. Луцьк,
вул.Ветеранів, 21
Dyrektorem archiwum łuckiego jest Гика Володимир Миколайович. Tylko że to archiwum jest zdecydowanie nieprzyjazne dla genealogów i można się odpowiedzi w ogóle nie doczekać.
Pozdrawiam
Sonia
Ja pisałam po rosyjsku, odpowiedzi przychodziły oczywiście po ukraińsku.
Powiedziałabym tak, że napisać po polsku można. Niemniej jednak wydaje mi się, że najkorzystniej pisać po ukraińsku, na drugim miejscu po rosyjsku, na trzecim po angielsku.
Jedna ważna uwaga: pisma do archiwów ukraińskich kieruje się zwyczajowo bezpośrednio do dyrektora danego archiwum (a nie ogólnie jak u nas: Do AP w X, Szanowni Państwo). Dyrektor archiwum w Równem nazywa się Григорук Микола Іванович.
Możesz też podać przy swoich danych adres mailowy.
Myślę, że najlepiej byłoby, gdybyś najpierw wysłała do nich pismo ogólne z prośbą o informacje, jakie księgi spowiadających się (i metrykalne) z interesującej Cię parafii są u nich przechowywane. Na podstawie ich odpowiedzi możesz wtedy sformułować konkretny wniosek: proszę o kserokopie tego i tego albo o wyszukanie zapisów w księgach takich i takich dotyczących takich i takich rodzin/nazwisk plus kserokopie.
Niestety nie znam cennika usług rowieńskiego archiwum. U mnie wyglądało to tak: moje zapytanie dotyczące konkretnych parafii -> odpowiedź archiwum -> mój wniosek o wydanie kserokopii z wybranych ksiąg. Standardowo w takim wniosku powinno się znaleźć zapewnienie "Opłatę gwarantuję", co niestety oznacza, że gwarantuje się w ciemno. Następne pismo, które dostałam z archiwum, to już był rachunek z ogólną kwotą (w dolarach) i podanym kontem bankowym. Opłatę wniosłam przelewem z mojego polskiego banku. Po otrzymaniu pieniędzy archiwum sporządziło kserokopie i przesłało mi je bezpośrednio do domu.
Zajrzałam jeszcze

Державний архів
Волинської області
43024, м. Луцьк,
вул.Ветеранів, 21
Dyrektorem archiwum łuckiego jest Гика Володимир Миколайович. Tylko że to archiwum jest zdecydowanie nieprzyjazne dla genealogów i można się odpowiedzi w ogóle nie doczekać.
Pozdrawiam
Sonia
-
Bardzo dziękuję za tak szybką i wyczerpującą odpowiedź.Czy znasz kwartalnik"Wołyń bliżej" jeśli nie, mogę podać informacje jak go zdobyć.Polecam.Pozdrawiam.Wanda
-
- Podziękowano: 10 razy
- Kontakt:
WitajWanda pisze:Na Wołyniu spis ludności był w 1834r i w 1921r.Jeśli ktoś wie gdzie je odszukać, będe ogromnie wdzięczna za każdą informację.Wanda
Wandziu spisem ludności Wołynia nie dysponuję ale mam Księgę Pamięci Gub. Wołyńskiej z roku 1917;
co sprawdzić ?
Joanna
Abramowicz, Grygorczuk , Jarocki, Sawiccy
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 130 razy
A są tam Jaroccy?
Pozdrawiam Jola TLipińska
Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego
-
- Kontakt:
WitajjolaTL pisze:A są tam Jaroccy?
Jarocki Fiedor Arseniewicz - Kancelaria Gubernatora ( ul. Moskiewskaja 66 )
Jarocki Benedykt s. Wasyla
Joanna
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 130 razy
Dziękuję, zapiszę, ale to nie moi. A skąd są Twoi Jaroccy?
Pozdrawiam Jola TLipińska
-
- Kontakt:
Moi są z Podlasia graniczącego z Białorusią.jolaTL pisze:Dziękuję, zapiszę, ale to nie moi. A skąd są Twoi Jaroccy?
Joanna
-
- Kontakt:
Witaj EwoEwaH pisze:Witaj Joanno.
Tradycyjnie poproszę o:
Garczyński, Pogonowski, Tybulewicz, Omański, Mysliński - Torczyn i okolice.
w księdze z roku 1917 nie znalazłam w/w nazwisk; natomiast z roku 1886 :
Pogonowski Mikołaj s. Antona/Antoniego - lekarz w Szkole Realnej m-sto Równo
Joanna
Joasiu, czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Lier i Rozner?
Z góry dziękuję.
Leszek.
Z góry dziękuję.
Leszek.
Szukam: Tomasz Matuszkowiak (syn Pawła i Elżbiety) ur.ok.1820 - gdzie?
Magdalena Łączak ur.ok.1822 - gdzie?
Magdalena Łączak ur.ok.1822 - gdzie?