UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czyżew-Piętka-Franciszek Maksymilian-??

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z łaciny

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
W_Pietka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Czyżew-Piętka-Franciszek Maksymilian-??

Post autor: W_Pietka » sob lut 24, 2018 7:54 pm

Proszę o tłumaczenie aktu małżeństwa

Rok aktu: ??
Miejscowość (parafia): Czyżew
Imię (dziecka|pana młodego|zmarłego): Franciszek Maksymilian
Nazwisko (dziecka|pana młodego|zmarłego): Piętka

W tym wypadku Panem młodym powinien być Franciszek Maksymilian a Jego małżonką Antonina SKiwska, Prośba o pełne tłumaczenie aktu.

Czy w Akcie pojawia się Antoni lub Jakub Piętka i w jakiej roli?

Dodano po 5 minutach 26 sekundach:
chyba zapomniałem podlinkowac skan
https://www.fotosik.pl/zdjecie/9547cd7b520c1c71
Z poważaniem

Wojciech Piętka

Awatar użytkownika

donchichot
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 27 razy

Re: Czyżew-Piętka-Franciszek Maksymilian-??

Post autor: donchichot » ndz lut 25, 2018 5:22 pm

Witaj
Wg mnie to tak:" Rok 1778-02-04 ja Jan Saniewski proboszcz za wolną i niewymuszoną zgodą związek małżeński między Maksymilianem Piętką łowczym Latyczyńskim? parafii Czyżniewieckiej? i Antoniną Skcińską ze wsi Krzeczkowy parafii Rosochateńskiej podczaszyną Mścisławieńska? za zgodą Kaśnie Wielmożnego Przewielebnego (buskup, ordynaiusz) Wawrzyńca Zremby kuratora Rosochteńskiego po trzykrotnych zapowiedziach wobec wiernych w dniach 13,20, i 27 miesiąca stycznia wobec niestwierdzenia przeszkód kanonicznych powagą kościoła Czyżnioewieckiego? błogosławię i zatwierdzam wobec świadków wilelmożny Franciszek Ksawery Ołdakowski Podczaszy Sanocki? parafii Zuzelowskiej?, Bartłomiej Mrozowski miecznik Rozaneński? w parafii Ceranowskiej?, Walenty Bogucki .... /zamku/grodu Nurowskiego? w parafii Nurowskiej? i Antoni Sutkowski sędzia Zambrowski? i wielu godnych zaufania. Rodzice młodego urodzony Jakub i Zuzanna z Ołdakowskich Piętkowie, rodzice młodej Józef i Marta z Obniskich Skcińscy Podczaszy Mścisławski?"
Uwaga: jeżeli znasz nazwy miejscowości i nazwiska występujące w aktach to je podawaj: stąd moje niepewności nazw miejscowości.
Pozdrawiam
Henryk W. Mastalerz

AUTOR TEMATU
W_Pietka

Post autor: W_Pietka » ndz lut 25, 2018 7:26 pm

Dziękuję. łowczy latyczowski - Latyczów - miejscowość na Podolu.
Antonina - wiem, że z domu była Skiwska.

A teraz ciekawostka. W innym akcie, o którego tłumaczenie poprosiłem, Franciszek Maksymilian był synem Antoniego i Katarzyny. a Jakub był świadkiem/chrzestnym
Na akcie ślubu i zgonu oraz wykazach par. czyżewskiej pojawia się w Maksymilian, bez drugiego imienia. Czy w takim razie możliwym jest był było ich dwóch? Franciszek Maksymilian s. Antoniego i Maksymilian s. Jakuba? tylko, że nie ma metryki urodzenia Maksymiliana bez drugiego imienia.
Z poważaniem

Wojciech Piętka

Awatar użytkownika

donchichot
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 27 razy

Post autor: donchichot » ndz lut 25, 2018 8:04 pm

Sorry : Skiwska.
Pozdrawiam
Henryk W. Mastalerz

AUTOR TEMATU
W_Pietka

Post autor: W_Pietka » ndz lut 25, 2018 9:31 pm

Pięknie dziękuję za to i pozostałe tłumaczenia.
Z poważaniem

Wojciech Piętka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - łacina”