Proszę o tłumaczenie aktu urodzenia
Rok aktu: 1757
Miejscowość (parafia): Czyżew
Imię (dziecka|pana młodego|zmarłego): Joachim
Nazwisko (dziecka|pana młodego|zmarłego): Piętka
Link do zdjecia: https://www.fotosik.pl/zdjecie/30d457c01c5181f6
Jeszcze nigdy nie prosiłem o tłumaczenie łaciny i z góry przepraszam ze od razu proszę o tłumaczenie 4-5 aktów. Próbuję rozwikłać pewien rodzinny przekaz, a bez dokładnego zrozumienia metryk nie jestem w stanie. Znam bohaterów metryk, ale zależy mi na ich dokładnym tłumaczeniu ze szczególnym uwzględnieniem rodziców, świadków, chrzestnych i ich tytułów oraz zawodów.
Pierwszy akt dotyczy Urodzenia Joachima Piętki urodzonego w 1757 w Czyżewie. Akt jest w dwóch częściach
tu część druga metryki:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/80bff855a15bf37d
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czyżew-Piętka-Joachim-1757
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 27 razy
Re: Czyżew-Piętka-Joachim-1757
Witaj
74. Wieś Czyżewo Kościelne.
W roku pańskim 1757 dnia 05.09. ja Bartłomiej Zaremba altarysta kościoła Czyżewskiego ochrzciłem dziecię dwojga imion Jaochim Zachariasz syna szlachetnie urodzonego Antoniego Piętka i Katarzyny Ślaska prawowitych małżonków urodzony 04.09. około godzin wieczornych. Trzymali u źródła wiary wielmożny i urodzony Jan Pieńkowski Podczaszy Nurowski i notariusz grodzki Busk...... i Ludwika Ołdakowska wielmożnego Jakuba Piętka łowczego Latyczyńskiego prawowita małżonka .
Pozdrawiam
74. Wieś Czyżewo Kościelne.
W roku pańskim 1757 dnia 05.09. ja Bartłomiej Zaremba altarysta kościoła Czyżewskiego ochrzciłem dziecię dwojga imion Jaochim Zachariasz syna szlachetnie urodzonego Antoniego Piętka i Katarzyny Ślaska prawowitych małżonków urodzony 04.09. około godzin wieczornych. Trzymali u źródła wiary wielmożny i urodzony Jan Pieńkowski Podczaszy Nurowski i notariusz grodzki Busk...... i Ludwika Ołdakowska wielmożnego Jakuba Piętka łowczego Latyczyńskiego prawowita małżonka .
Pozdrawiam
Henryk W. Mastalerz