UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
VI Tom "Wykazów.."- ks. W. Żurek !
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
Re: VI Tom "Wykazów.."- ks. W. Żurek !
Pani Asiu, ślicznie dziękuję za informacje. Jestem gapa, faktycznie przeoczyłam datę erygowania parafii Ożenin. Może więc powinnam szukać w spisie przed rokiem 1917 - Gubernia Wołyńska, Ostróg, dekanat Zasławl i tutaj Mohylany? Jeśli chodzi o bazę Ellis Island jestem na etapie analizowania. Jeśli znalazłaby Pani przypadkiem jeszcze jakieś informacje na temat osób o nazwisku Gacoń i Gudzińscy będę wdzięczna.
Pozdrawiam. Julita
Pozdrawiam. Julita
Pozdrawiam serdecznie.
Julita
Julita
Witam Serdecznie
Proszę o pomoc w odnalezieniu danych o rodzinie Tarnowskich parafia Młynów prawdopodobnie.
Pozdrawiam Jola;)
Proszę o pomoc w odnalezieniu danych o rodzinie Tarnowskich parafia Młynów prawdopodobnie.
Pozdrawiam Jola;)
-
- Podziękował/a: 131 razy
- Podziękowano: 15 razy
Witam , nie wiem czy można "wznowić" ten wątek i zadać pytanie ,
ale jeśli tak to proszę serdecznie o sprawdzenie czy występuje w "Wykazie.." nazwisko Jabłonowski okolice Równego.
ale jeśli tak to proszę serdecznie o sprawdzenie czy występuje w "Wykazie.." nazwisko Jabłonowski okolice Równego.
Pozdrawiam - Małgorzata
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 26 razy
W VI tomie w Równem pojawia się Hipolit Jabłoński, który zawiera związki kolejno w latach 1912 i 1919. Nazwiska Jabłonowski brak.
pozdrawiam
Aśka
pozdrawiam
Aśka
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 5 razy
Poszukuję ślubu Barbary Chudzik z Feliksem Matusiewiczem przed rokiem 1933,prawdopodobnie w Targowicy.Jej siostra bliźniaczka Katarzyna ślub wzięła w tej parafii w lutym 1928,mieszkali tam ich rodzice Tomasz i Małgorzata Chudzik.W 1937 ślub brała kolejna siostra Bronisława z Kazimierzem Swatowskim również w Targowicy.Według dokumentów w 1937 Feliks i Barbara nadal mieszkają w Targowicy gmina Jarosławicze.Nie wiem,kiedy zmarł Tomasz Chudzik,na pewno przed 15.06.1937-wymieniono jego córkę Bronisławę,która odziedziczyła ziemie na podstawie jego testamentu.
Siostry Barbary
Józefa ur.1903 Wojciechów
Katarzyna ur.1905 jeszcze Wojciechów pod Lublinem-po mężu Czyżewska
Bronisława ur.1917 po mężu Swatowska
Zofia ur.1925 prawdopodobnie już na Wołyniu po mężu Nieradka
Felicja nie znam roku urodzenia,po mężu Lechnicka.
Siostry Barbary
Józefa ur.1903 Wojciechów
Katarzyna ur.1905 jeszcze Wojciechów pod Lublinem-po mężu Czyżewska
Bronisława ur.1917 po mężu Swatowska
Zofia ur.1925 prawdopodobnie już na Wołyniu po mężu Nieradka
Felicja nie znam roku urodzenia,po mężu Lechnicka.
Agnieszka córka Edwarda,syna Feliksa,który był synem Marcelego.Marceli był synem Stefana i wnukiem Wawrzyńca.
Dzień dobry,
Nie wiem czy wątek jest aktualny, ale spróbuję zadać pytanie.
Poszukuję informacji nt. 3 braci z rodziny Poszwa (ew. Poschwald, jest to nazwisko, które zostało w tamtym czasie spolszczone), a mianowicie Bolesława, Tadeusza oraz Władysława oraz ich partnerek i potomków. Wszyscy trzej wg moich danych urodzili się w Bydgoszczy między 1910 a 1922 rokiem. Poszukiwania dot. Najprawdopodobniej gminy Kiwerce
Bolesław (najprawdopodobniej 1922-) ożenił się z Anastazją Martynowicz (Córka Alberta), która urodziła się w 1918 roku. Zginął zamordowany w 1943 roku. Dziadek Anastazji (Leopold Apolinary) żył w Kiwercach. Anastazji urodził się w Bereścianach syn Kazimierz
Tadeusz z kolei wziął za żonę Izabelę Martynowicz, siostrę Anastazji, udało mu się wrócić do Polski, lecz nie udało mi się znaleźć żadnych wzmianek odnośnie samej Izabeli, roku ślubu itd.
Władysław z kolei najprawdopodobniej jest osobą przedstawioną w artykule: http://monitor-press.com/pl/2-pol/artyk ... -roku.html, czyli urodził sięw 1913 roku, wziął za żonę Warwarę Pyłypczuk, córkę Kateryny. Mieszkali w wiosce Chopnów albo Chopniów. Zniknął w 1939 roku, aczkolwiek bardzo interesuje mnie ich potomstwo.
Niestety nie znam się na tamtejszych parafiach, jednak najprawdopodobniej są to parafie w Wołyniu, Kiwercach oraz Łucku
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje lub wskazówki gdzie mogę je znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie,
Przemek
Nie wiem czy wątek jest aktualny, ale spróbuję zadać pytanie.
Poszukuję informacji nt. 3 braci z rodziny Poszwa (ew. Poschwald, jest to nazwisko, które zostało w tamtym czasie spolszczone), a mianowicie Bolesława, Tadeusza oraz Władysława oraz ich partnerek i potomków. Wszyscy trzej wg moich danych urodzili się w Bydgoszczy między 1910 a 1922 rokiem. Poszukiwania dot. Najprawdopodobniej gminy Kiwerce
Bolesław (najprawdopodobniej 1922-) ożenił się z Anastazją Martynowicz (Córka Alberta), która urodziła się w 1918 roku. Zginął zamordowany w 1943 roku. Dziadek Anastazji (Leopold Apolinary) żył w Kiwercach. Anastazji urodził się w Bereścianach syn Kazimierz
Tadeusz z kolei wziął za żonę Izabelę Martynowicz, siostrę Anastazji, udało mu się wrócić do Polski, lecz nie udało mi się znaleźć żadnych wzmianek odnośnie samej Izabeli, roku ślubu itd.
Władysław z kolei najprawdopodobniej jest osobą przedstawioną w artykule: http://monitor-press.com/pl/2-pol/artyk ... -roku.html, czyli urodził sięw 1913 roku, wziął za żonę Warwarę Pyłypczuk, córkę Kateryny. Mieszkali w wiosce Chopnów albo Chopniów. Zniknął w 1939 roku, aczkolwiek bardzo interesuje mnie ich potomstwo.
Niestety nie znam się na tamtejszych parafiach, jednak najprawdopodobniej są to parafie w Wołyniu, Kiwercach oraz Łucku
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje lub wskazówki gdzie mogę je znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie,
Przemek
-
Przemku,
Przeczytałam maila od Ciebie, ale dopiero teraz mogłam tym się zająć.
Chopniów to parafia Kołki (wg. materiałów ukraińskich) erygowana w 1664 r. lub parafia Wiszenki (wg elenchusa z 1926 r.) erygowana w 1639 r.
Bereściany to parafia Chołoniewicze erygowana w 1924 r, wcześniej chyba Kołki.
Przejrzałam na szybko tomy ks. Żurka i oto wyniki.
Zapisy z parafii Wiszenki:
Martynowicz Albert (1913/30) i Longina Kopijówna
r. Antoni i Anna z Zilińskich
dz. Anastazja (Łuck 1918/58)
Dziadek Anastazji był dwukrotnie żonaty pozostawił po sobie imponującą gromadkę
Martynowicz Apolinary (1860/2) i Leonarda Wolek
r. Franciszek i Józefa z Maliszewskich
dz. Maria (Łuck 1860/64), Adela (Łuck 1863/12 oj. Apollon), Kacper (1866/16 oj. Leopold), Józef Stanisław (1869/6 oj. Napoleon, a m. Leowidia), Teofila (1872/20 oj. Napoleon), Emilia (1878/1 oj. Apolon a m. Wolak)
Martynowicz Apolinary wdowiec 1841 (1881/6) i Anna Zelentówna
dz. Paulina (1882/31 oj. Apoleon), Rozalia (1883/38 m. Zelant), Albina (1884/89 oj. Napoleon), Albert (1887/58), (Emilia (1889/24 oj. Apolion), Magdalena (1891/66 oj. Napoleon, Felicjan (Łuck 1893; 1894/9 oj. Napoleon), Felicjan (1894/6 oj. Napoleon), Leonard (1898/79 oj. Apoleon).
Zapisy z parafii katedralnej w Łucku:
Martynowicz Apolinary (Wiszenki 1860/2) i Leonarda Wolak
dz. Maria (15 XII 1960/64 oj. Apolion), Adela (27 I 1863/12 oj. Apollon), 4-ro w Wiszenkach (1866-1878)
Martynowicz Apolin, wdowiec (Wiszenki 1881/2) i Anna Zelenska
dz. Felicja (20 X 1893, 1894/9 oj. Napoleon) , 8-ro w Wiszenkach (1882-1898)
Piszesz, że Albert był synem Leopolda Apolinarego, więc powyższym zapisie jest chyba błąd - ojciec Antoni. Z kolei matka Anna z Zilińskich / Zelentówna / Zelenska - prawdopodobnie zniekształcanie nazwiska.
Apolinary zaś ciągle zmieniał imię. Urodził się jako Leopold akt urodzenia, ślub brał jako Aplinary ślub, a przy narodzinach kolejnych dzieci było cięgle co innego.
Ciąg dalszy nastąpi.
pozdrawiam
Aśka
Przeczytałam maila od Ciebie, ale dopiero teraz mogłam tym się zająć.
Chopniów to parafia Kołki (wg. materiałów ukraińskich) erygowana w 1664 r. lub parafia Wiszenki (wg elenchusa z 1926 r.) erygowana w 1639 r.
Bereściany to parafia Chołoniewicze erygowana w 1924 r, wcześniej chyba Kołki.
Przejrzałam na szybko tomy ks. Żurka i oto wyniki.
Zapisy z parafii Wiszenki:
Martynowicz Albert (1913/30) i Longina Kopijówna
r. Antoni i Anna z Zilińskich
dz. Anastazja (Łuck 1918/58)
Dziadek Anastazji był dwukrotnie żonaty pozostawił po sobie imponującą gromadkę

Martynowicz Apolinary (1860/2) i Leonarda Wolek
dz. Maria (Łuck 1860/64), Adela (Łuck 1863/12 oj. Apollon), Kacper (1866/16 oj. Leopold), Józef Stanisław (1869/6 oj. Napoleon, a m. Leowidia), Teofila (1872/20 oj. Napoleon), Emilia (1878/1 oj. Apolon a m. Wolak)
Martynowicz Apolinary wdowiec 1841 (1881/6) i Anna Zelentówna
dz. Paulina (1882/31 oj. Apoleon), Rozalia (1883/38 m. Zelant), Albina (1884/89 oj. Napoleon), Albert (1887/58), (Emilia (1889/24 oj. Apolion), Magdalena (1891/66 oj. Napoleon, Felicjan (Łuck 1893; 1894/9 oj. Napoleon), Felicjan (1894/6 oj. Napoleon), Leonard (1898/79 oj. Apoleon).
Zapisy z parafii katedralnej w Łucku:
Martynowicz Apolinary (Wiszenki 1860/2) i Leonarda Wolak
dz. Maria (15 XII 1960/64 oj. Apolion), Adela (27 I 1863/12 oj. Apollon), 4-ro w Wiszenkach (1866-1878)
Martynowicz Apolin, wdowiec (Wiszenki 1881/2) i Anna Zelenska
dz. Felicja (20 X 1893, 1894/9 oj. Napoleon) , 8-ro w Wiszenkach (1882-1898)
Piszesz, że Albert był synem Leopolda Apolinarego, więc powyższym zapisie jest chyba błąd - ojciec Antoni. Z kolei matka Anna z Zilińskich / Zelentówna / Zelenska - prawdopodobnie zniekształcanie nazwiska.
Apolinary zaś ciągle zmieniał imię. Urodził się jako Leopold akt urodzenia, ślub brał jako Aplinary ślub, a przy narodzinach kolejnych dzieci było cięgle co innego.
Ciąg dalszy nastąpi.
pozdrawiam
Aśka
Witam,
czy ktoś z Państw wie gdzie mogę znaleźć informację o księgach parafialnych z Młynowa z lat 1900-1939?
szukam konkretnie nazwiska Tarnowski
czy ktoś z Państw wie gdzie mogę znaleźć informację o księgach parafialnych z Młynowa z lat 1900-1939?
szukam konkretnie nazwiska Tarnowski
-
- Podziękowano: 6 razy
-
Jolu,
Tak jak napisał powyżej Marcin, księgi z parafii Młynów znajdują się w archiwum w Równem. Z XX w. są to:
Urodzenia: 1900 – 1931
Małżeństwa: 1900 – 1931
Zgony: 1900 – 1931
pozdrawiam
Aśka
Tak jak napisał powyżej Marcin, księgi z parafii Młynów znajdują się w archiwum w Równem. Z XX w. są to:
Urodzenia: 1900 – 1931
Małżeństwa: 1900 – 1931
Zgony: 1900 – 1931
pozdrawiam
Aśka
Dziękuję bardzo za pomoc;)
A czy ktoś z Państwa uzyskiwał informacje z tego Archiwum? Jakie są procedury?
A czy ktoś z Państwa uzyskiwał informacje z tego Archiwum? Jakie są procedury?