Kłaniam się!
Staram się odnaleźć akt ślubu mojej prababki Stanisławy Zając z pierwszym mężem Antonim Kicińskim w okresie bieżeństwa. Nie ma go w żadnej z właściwych parafii polskich, obszar poszukiwań na Ukrainie/Rosji był jednak zbyt mało sprecyzowany. Ostatnio udało mi się jednak ustalić, że jej bratanica Bronisława Zając przyszła na świat 12 kwietnia 1918 r. w Jerczykach (pow. skwirski, gub. kijowska, ówczesna Rosja). To cenny trop.
Ustaliłem, że istnieją 3 wsie: sąsiadujące ze sobą Jerczyki (Erczyki) Małe i Jerczyki Duże w pobliżu Skwiru, a także położone nieopodal dawne Żydowieckie Jerczyki (Erczyki Żydowieckie; obecnie Jerczyki w regionie żytomierskim w obszarze Popilnya, przy Unavie). Prawdopodobnie chodzi o te ostatnie, ale sprawdzić trzeba wszystkie.
Mam w związku z tym prośby o pomoc w ustaleniu:
1) Jakie były wówczas tam w pobliżu kościoły katolickie? Względnie cerkwie, choć tam raczej ślubu obojga katolików by nie było..., choć w tych okolicznościach kto wie?
2) Gdzie zapisywano metryki ślubów, a także urodzenia tegoż dziecka? W tych kościołach/cerkwiach czy może także w urzędach? Gdzie tego szukać, do kogo się zwrócić? Czy jest to w jakimś archiwum czy też na miejscu? Jak się do tego dostać?
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jerczyki, pow. skwirski, gubernia kijowska - gdzie są akta?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 83
- Podziękował/a: 6 razy
- Kontakt: