UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rz-kat księgi parafialne w arch. w Łucku i w Żytomierzu

czyli kącik dyskusji na tematy kresowe

Moderator: Moderatorzy

korable
Kontakt:

Re: Rz.-kat. księgi parafialne w arch. w Łucku i w Żytomierzu

Post autor: korable » wt lut 02, 2016 10:35 am

Witam, aż wstyd jest mi się przyznać, że dotąd tego nie zrealizowałem, ale oparłem się na zapisach wywodowych i spocząłem na laurach. Dzisiaj chcę się wziąć dalej do pracy, a tu opór niewiedzy, dlatego proszę o podpowiedź, gdzie mam szukać akt metrykalnych z następujących miejscowości: SOKÓŁ, WERBOWA, IWNICA, WOLICA ZARUBINIECKA. Wszystko co do tej pory uzyskałem, opisałem na mojej stronie www.ejsmont.net
Pozdrawiam forumowiczów i z góry dziękuję za wskazówki

AGA KOZA
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 5 razy

Parafia katedralna w Łucku

Post autor: AGA KOZA » pt wrz 22, 2017 7:17 pm

W 8 tomie "Wykazów" ks.Żurka znalazłam ślub pradziadków.Zapis w książce to Matusiewicz Marceli(1896/34) i Rozalia Pirożynska,r.Stefan i Wiktoria z Komnackich.Jak odszukać sam akt,może zamówić skan lub zdjęcie?
W tomie tym znajduje się również zapis o ślubie Czyżewski Franciszek(1909/26) z Pauliną Pirożyńską,to samo pytanie.
Agnieszka córka Edwarda,syna Feliksa,który był synem Marcelego.Marceli był synem Stefana i wnukiem Wawrzyńca.

Marcin Rybicki
Podziękowano: 6 razy

Re: Parafia katedralna w Łucku

Post autor: Marcin Rybicki » pt wrz 22, 2017 7:59 pm

Baza pradziad nie wskazuje http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=%B3uck że akta z takich lat są w AGADzie. Na pewno są w Archiwum Państwowym w Łucku, na co wskazuje zasób tego archiwum. Proponuję zajrzeć na genealodzy.pl, tam jest temat o pomocy w dostępie do archiwum na Ukrainie.

marla

Re: Rz-kat księgi parafialne w arch. w Łucku i w Żytomierzu

Post autor: marla » pt wrz 22, 2017 8:16 pm

Temat przeniesiony do istniejącego tematu. Aga - przejrzyj cały temat, jest tego sporo,ale prawdopodobnie są tu wszystkie odpowiedzi.
Niektóre są sprzed lat, więc się nie zrażaj - wiele w ukr. archiwum mogło się poprawić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „W stepie szerokim”