UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Drobna szlachta woj.podlaskiego - Łukasz Lubicz - Łapiński

Moderator: Moderatorzy

stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Drobna szlachta woj.podlaskiego - Łukasz Lubicz - Łapiński

Post autor: stefelek » ndz lip 13, 2014 12:00 pm

Co nieco o Daniłowiskich i Daniłowie z Herbarza Kapicy Milewskiego.
1. http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/201 ... iskie.html
A kto gdzie był przybyszem, kto mieszkał na tych ziemiach od pokoleń (przed XVwiekiem), czyli kiedy i z jakiego powodu rozpoczęło się osadnictwo Polskie na pogranicznym Mazowszu i Podlasiu to sprawa historyków nie moja.
Dlaczego ?
Bo w swoim drzewie genealogicznym mam Polską szlachtę (Boguski i Tyszka) - jak mi się wydaje przybyszy na tych ziemiach i stary ruski ród Daniłowiczów mieszkający na Podlasiu (być może od Suraża na wschód), lub przybyły na te ziemie skądś. Skąd ? dotychczas nie udało mi się tego ustalić. Swoją drogą dobrze byłoby gdyby w opracowaniach dotyczących Podlasia, w sposób bardzo wyraźny zaznaczać o jakie Podlasie chodzi. Historyczne czy współczesne - to drugie nie mające swoimi granicami zupełnie nic współnego z historycznym (tu chodzi mi o czas przedrozbiorowy I Rzeczpospolitej i Wielkiego Księstwa Litewskiego).
Co do kwestii - Mazowsze...
O niektórych rodach szlacheckich niestety śladu nie ma w żadnych opracowaniach genealogiczno-heraldycznych - niestety tak jest w przypadku moich przodków.
Stefan.

-- Post scalono 13 lip 2014, 12:12 --

Przy czym jak Pan na pewno wie forma w której Kapica Milewski napisał nazwisko: "Daniłowskie" jest z dużym prawdopodobieństwem spolonizowanym przez niego nazwiskiem: Daniłowicz. Forma nazwiska Daniłowiskie może jednocześnie odnosić się do: Daniłowiskich i Daniłowiczów, jednakże ze względu na opisywany przez Kapicę Milewskiego czas, jak dla mnie chodzi tu o spolonizowaną formę nazwiska Daniłowicz.
Pozdrawiam.
Stefan.

-- Post scalono 13 lip 2014, 12:15 --

Czy Daniłowicze kiedykolwiek mieszkali w Daniłowie tego nie wiem, nie mniej pozwoliłem sobie zrobić niewielkie opracowanko, na pdst. dostępnych mi opracowań dokumentów, itd.
1. http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/201 ... menty.html
2. http://zeszmulowiznyibrodna.blox.pl/201 ... Suraz.html
Pozdrawiam.
Stefan, stefelek.

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » ndz lip 13, 2014 2:33 pm

W opracowaniach Lukasza Lapinskiego idzie tylko i wylacznie o historyczne Mazowsze.
I slusznie.

Danilowskie w dawnych zapisach to forma mnoga od Danilowski.
Czyli Danilowskie znaczy Danilowscy.

Tak tez zapisywano czesto nazwiska panienskie w metrykach trydenckich.
Jesli stoi Anna de Danilowskie, to wowczas znaczy to Anna z Danilowskich.

Na Podlasiu nie brakowalo przybyszy z WXLit.
Na przyklad w Lapach osiedlili sie w XVIII w. Rodowicze ze Zmudzi.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

stefelek
Podziękował/a: 52 razy

Post autor: stefelek » ndz lip 13, 2014 3:29 pm

A kto gdzie był przybyszem, kto mieszkał na tych ziemiach od pokoleń (przed XVwiekiem), czyli kiedy i z jakiego powodu rozpoczęło się osadnictwo Polskie na pogranicznym Mazowszu i Podlasiu to sprawa historyków nie moja.
Dlaczego ?
Bo w swoim drzewie genealogicznym mam Polską szlachtę - jak mi się wydaje przybyszy na tych ziemiach i stary ruski ród Daniłowiczów mieszkający na Podlasiu (być może od Suraża na wschód), lub przybyły na te ziemie skądś. Skąd ? dotychczas nie udało mi się tego ustalić. Swoją drogą dobrze byłoby gdyby w opracowaniach dotyczących Podlasia, w sposób bardzo wyraźny zaznaczać o jakie Podlasie chodzi. Historyczne czy współczesne - to drugie nie mające swoimi granicami zupełnie nic współnego z historycznym (tu chodzi mi o czas przedrozbiorowy I Rzeczpospolitej i Wielkiego Księstwa Litewskiego).
O niektórych rodach szlacheckich niestety śladu nie ma w żadnych opracowaniach genealogiczno-heraldycznych - niestety tak jest w przypadku moich przodków.
Stefan.

-- Post scalono 13 lip 2014, 15:31 --
apszczol pisze:
być może spis Łukasza zawiera wszystkie rodziny drobnoszlacheckie odwiecznie zamieszkałe w Województwie Podlaskim i posiadające tam swoje gniazda rodowe. Z całą jednak pewnością nie są tam jednak uwzględnione wszystkie rodziny drobnej szlachty zamieszkałej w Województwie Podlaskim w XVII w. Przykładem niech będzie fragment spisu pogłównego Województwa Podlaskiego (XVII w.), który to otrzymałem właśnie od Łukasza... :D a dotyczy spokrewnionej ze mną rodziny Konopińskich tytułowanej w owym dokumencie (a jakże) "Nobilis":
Spis obejmuje szlachte gniazdowa, a nie przybyszy.
Wiec zarzut zupelnie nietrafny.

1. Wsie o nazwach Tyszki-? można np. odnależć w okolicach Śniadowa.
Czyli Mazowsze - ziemia lomzynska, a nie Podlasie.

2. Wieś ?gniazdowa? Daniłowiczów (nie Daniłowskich) również można bez trudu odnaleźć, to -Daniłowo. Czy z wsi tej pochodzą moi Daniłowicze tego nie wiem (Daniłowiczów - szlachty w tym drobnej, było dość dużo), jednakże całą historię tej wsi można osnaleźć na internecie.
Z tego pamietam to z Danilowa Danilowicze sie nie wywodza.
Predzej to przybysze z WXLit.

3. Wsie ?gniazdowe? Boguskich h. Zagroba albo Zagroby wg. Herbarza Kapicy Milewskiego to: "Dobra Boguszyce w ziemi łomżyńskiej, powiecie łomżyńskim, parafii szczepankowskiej leżą: Boguszyce Stare, Boguszyce Andrzejki, Boguszyce Kisiołki, Boguszyce Warchoły Pączkowizna, Boguszyce Zagroby".
Do dzisiejszego dnia istnieje część wsi noszących te same nazwy.
Czyli znow Mazowsze.
Dlaczego ?
Bo w swoim drzewie genealogicznym mam Polską szlachtę - jak mi się wydaje przybyszy na tych ziemiach i stary ruski ród Daniłowiczów mieszkający na Podlasiu (być może od Suraża na wschód), lub przybyły na te ziemie skądś. Skąd ? dotychczas nie udało mi się tego ustalić. Swoją drogą dobrze byłoby gdyby w opracowaniach dotyczących Podlasia, w sposób bardzo wyraźny zaznaczać o jakie Podlasie chodzi. Historyczne czy współczesne - to drugie nie mające swoimi granicami zupełnie nic współnego z historycznym (tu chodzi mi o czas przedrozbiorowy I Rzeczpospolitej i Wielkiego Księstwa Litewskiego).
Stefan.

-- Post scalono 13 lip 2014, 15:43 --
apszczol pisze:W opracowaniach Lukasza Lapinskiego idzie tylko i wylacznie o historyczne Mazowsze.
I slusznie.

Danilowskie w dawnych zapisach to forma mnoga od Danilowski.
Czyli Danilowskie znaczy Danilowscy.

Tak tez zapisywano czesto nazwiska panienskie w metrykach trydenckich.
Jesli stoi Anna de Danilowskie, to wowczas znaczy to Anna z Danilowskich.

Na Podlasiu nie brakowalo przybyszy z WXLit.
Na przyklad w Lapach osiedlili sie w XVIII w. Rodowicze ze Zmudzi.
Dziękuję za odpowiedź, będę musiał odszukać swoje zapiski sprzed 2-3 lat, znalazłem w tym czasie wielokrotne zmiany nazwiska Daniłowicz-małżonki w dwóch odmianach oprócz nazwiska podstawowego (być może moja rodzina, bo niedaleko od Śniadowa), stałym elementem zapisów urodzin i zgonów kolejnych dzieci było: to samo i mię i nazwisko małżonka, imię małżonki, ta sama parafia.
I kolejna uwaga co do nazwisk: Daniłowski i Daniłowicz. Końcówka -ski w nazwisku Daniłowski jest typowo szlachecka i Polska, ale główny trzon obydwu nazwisk - Daniło-wski, Daniło-wicz jest typowo rusko-odimienny od imienia Daniło.
Polska wersja tego nazwiska odimienna jest w takim razie np. Daniel-lewicz, Daniel-lewski, itd, bo Daniel to po rusku Daniło, stąd przy niewielkich zmianach tak typowych przy zapisie w odsłuchu zawsze mógł się zdarzyć.
Pozdrawiam.
Stefan.

-- Post scalono 13 lip 2014, 18:50 --

Kończąc temat - skąd przybyli moi Daniłowicze tego nie wiem. Pojawiają się w łomżyńskim na początku XIXw. Wcześniej w tej okolicy trudno po nich odnaleźć chociażby najmniejszy ślad. W Regestrze Diecezjów Franciszka Czaykowskiego nie ma o nich nawet najmniejszej, chociażby śladowej informacji.
Pozdrawiam.
Stefan.

Awatar użytkownika

domislaw
Podziękował/a: 2 razy
Kontakt:

Post autor: domislaw » wt lip 15, 2014 9:55 am

apszczol pisze:
być może spis Łukasza zawiera wszystkie rodziny drobnoszlacheckie odwiecznie zamieszkałe w Województwie Podlaskim i posiadające tam swoje gniazda rodowe. Z całą jednak pewnością nie są tam jednak uwzględnione wszystkie rodziny drobnej szlachty zamieszkałej w Województwie Podlaskim w XVII w. Przykładem niech będzie fragment spisu pogłównego Województwa Podlaskiego (XVII w.), który to otrzymałem właśnie od Łukasza... :D a dotyczy spokrewnionej ze mną rodziny Konopińskich tytułowanej w owym dokumencie (a jakże) "Nobilis":
Spis obejmuje szlachte gniazdowa, a nie przybyszy.
Wiec zarzut zupelnie nietrafny.
To nie był żaden zarzut. W pierwszym zdaniu dokładnie napisałem że spis Łukasza, być może, uwzględnia tylko:

"odwiecznie zamieszkałe w Województwie Podlaskim i posiadające tam swoje gniazda rodowe. "

Pozdrawiam,
Krzysztof
Pater semper incertus est

ODPOWIEDZ

Wróć do „Linki do spisów, wykazów”