UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kiedy zostało zrobione to zdjęcie?

Moderator: Moderatorzy

[reks1]4612262346[/reks1][reks1]9120795921[/reks1]

AUTOR TEMATU
Mateusz_Gotowiec
Podziękował/a: 3 razy

Kiedy zostało zrobione to zdjęcie?

Post autor: Mateusz_Gotowiec » ndz cze 23, 2013 8:32 am

Witam,
Kiedy zostało zrobione zdjęcie w załączniku? Osoba na zdjęciu to mój prapradziadek. Żył w latach 1868-1942. Był wiejskim gospodarzem. Tyle mogę o nim powiedzieć... Proszę o odpowiedź,
Mateusz
https://imageshack.com/scaled/large/856/3579.jpg

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Kiedy zostało zrobione to zdjęcie?

Post autor: jart » ndz cze 23, 2013 9:36 am

Z takiego zdjęcia niewiele da się wywnioskować bo brak w nim kontekstu. Na podstawie "warsztatu" też ciężko cokolwiek powiedzieć (przynajmniej ja nic charakterystycznego nie dostrzegam). Wg. mnie, wnioskując wyłącznie po wyglądzie (wieku) osoby portretowanej, zdjęcie wykonano prawdopodobnie po 1920-1925 r.

Zwróć uwagę czy nie ma napisów na odwrocie, czy brak oznaczeń dot. fotografa (czasami nazwa zakładu była wyciśnięta w rogu - na załączonym .jpg-u tego nie widać).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografia”