UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Zdjęcia XX w.

Moderator: Moderatorzy

[reks1]4612262346[/reks1][reks1]9120795921[/reks1]

AUTOR TEMATU
aldonatuzimek

Zdjęcia XX w.

Post autor: aldonatuzimek » pn mar 14, 2016 9:57 am

Dzień dobry, chciałam się spytać czy istnieje w ogóle taka możliwość, aby udało się zdobyć zdjęcia osób żyjących (chłopstwo) w pierwszej połowie XX w. ?
Bardzo bym chciała zdobyć zdjęcie praprababki zmarłej w 1919 r i pradziadka zmarłego w 1949, ale to chyba graniczy z cudem. Zależy mi też na zdjęciach prapradziadków zmarłych już w latach 70. Ktoś coś poradzi :) ?

marla

Re: Zdjęcia XX w.

Post autor: marla » pn maja 16, 2016 9:28 pm

...tak, takie zdjęcia można wyszperać w starych albumach rodzinnych. właśnie sprawdziłam, że fotografowano się od 1839 roku - więc to możliwe.
...o ile owe osoby miały w ogóle robione jakieś zdjęcia... ...i nie zostały one zniszczone/wyrzucone/spalone dawno temu... poszukaj u wszystkich krewnych - z autopsji wiem, że trzeba trochę naciskać zanim "się znajdą". Znajdź dalszych krewnych w innych liniach (poszukiwania genealogiczne) i ich molestuj, szansa jest :D
ew, może kiedyś mieli robione zdjęcie do gazety, itp - to wtedy może nawet są już w Internecie!

jakub336

Re: Zdjęcia XX w.

Post autor: jakub336 » wt maja 17, 2016 8:28 pm

Witam,
Jeśli chodzi o osoby zmarłe w latach 70 XX w. to jest duża szansa na uzyskanie ich "kopert dowodowych" na Genealodzy.pl jest kilka wątków na ten temat. Oprócz zdjeć zawierają one inne ciekawe informacje .Niekiedy kopert zawieraja nawet kenkarty z II WŚ. Niestety do niedawna obowiąztywało prawo , które pozwalało niszczyć te dokumenty 10 lat po śmierci. Wiele urzędów je jednak archiwizuje a teraz ponoć są przekazywane do archiwów. Poszukiwania należy rozpocząć od gminnego lub miejskiego biura dowodów osobistych.
Pozdrawiam,
Sylwek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografia”