Dobry wieczór, mam gorącą prośbę o retusz zdjęcia. Nie mam zielonego pojęcia jak to się robi. Wojtek
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/9a651b4c2eced06e
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Prośba o poprawienie zdjęcia
Moderator: Moderatorzy
Re: Prośba o poprawienie zdjęcia
drogi Wojtku,
obecnie można zdziałać cuda z "odzyskiwaniem" zdjęć - używa się do tego specjalistycznych programów. Zwykli śmiertelnicy ich nie mają. Przy pomocy darmowych i popularnych programów graficznych, można uzyskać efekty lepsze lub gorsze - zwykli śmiertelnicy uzyskują efekt mniej więcej taki, jakbyś kredką "poprawił" na papierze... Konkludując - najlepiej idź do zakładu fotograficznego lub do punktu gdzie skanują zdjęcia - z oryginalnym papierowym zdjęciem i uzgodnij zakres retuszu. To już bardzo tanie usługi. Bez urazy, ale właśnie tak się retuszuje zdjęcia...
obecnie można zdziałać cuda z "odzyskiwaniem" zdjęć - używa się do tego specjalistycznych programów. Zwykli śmiertelnicy ich nie mają. Przy pomocy darmowych i popularnych programów graficznych, można uzyskać efekty lepsze lub gorsze - zwykli śmiertelnicy uzyskują efekt mniej więcej taki, jakbyś kredką "poprawił" na papierze... Konkludując - najlepiej idź do zakładu fotograficznego lub do punktu gdzie skanują zdjęcia - z oryginalnym papierowym zdjęciem i uzgodnij zakres retuszu. To już bardzo tanie usługi. Bez urazy, ale właśnie tak się retuszuje zdjęcia...
Również polecam iść do fotografa ktory wie co i jak i ma odpowiedni sprzęt. Też kiedyś zanosiłem kilka zdjęć, nawet drogo nie policzył. A czekałem 3 dni 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
Notatka administratora |
Usunięto spam |
Również korzystałem z takich usług. Co ciekawe, wiele zakładów fotograficznych ma je w swojej ofercie. Wszystko pewnie zależy od miejscowości, ale np. w Warszawie w cenie 10-20 zł można otrzymać: skan zdjęcia na skanerze wysokiej rozdzielczości, retusz, papierową odbitkę zdjęcia, płytę z nagranym oryginalnym zdjęciem oraz zdjęciem po retuszu.
Ewentualnie można skorzystać z darmowych legalnych, darmowych programów, np. z GIMPa. W serwisie YouTube jest wiele filmików, na których użytkownicy krok po kroku tłumaczą, w jaki sposób można usunąć ślady po przetarciach itp.
Pozdrawiam serdecznie,
ELK
Ewentualnie można skorzystać z darmowych legalnych, darmowych programów, np. z GIMPa. W serwisie YouTube jest wiele filmików, na których użytkownicy krok po kroku tłumaczą, w jaki sposób można usunąć ślady po przetarciach itp.
Pozdrawiam serdecznie,
ELK