UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Centralne Archiwum Wojskowe

Moderator: Moderatorzy

dede43
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Centralne Archiwum Wojskowe

Post autor: dede43 » czw mar 17, 2011 3:36 pm

dede43 pisze:Ciekawe czy tym razem w Archiwum się "załamią" i przekażą mi jakieś dokumenty dotyczące mojego stryja Jana Kwiatkowskiego?. Juz kiedyś się do nich zwracałam, ale potwierdzili tylko, że wszelkie dokumenty znajdują się w Archiwum, niestety należy się zgłosić osobiście, bo kwerend dla genealogów aktualnie nie prowadzą. Tamta odpowiedź nadeszła właściwie w ciągu 2 dni od wysłania mejla. Teraz zwróciłam się o dokumenty ponownie, "podpierając" sprawą możliwości rehabilitacji rozstrzelanych oficerów z Listy Katyńskiej. Juz drugi tydzień milczą. Czy to dobry znak?
No i mam dokumenty z CAW, cały stos a jedyne 45 zł. Otrzymałam dziś między innymi kserokopie:
- własnoręcznie przez stryja pisanego CV po powrocie do Polski w 1920 r., gdy starał sie o przyjęcie do Wojska Polskiego
- opis przebiegu służby w armii rosyjskiej od 1911 r., niewoli austriackiej (1915-1917),
- przebiegu służby w 5 dywizji strzelców Pol. na Syberii, niewoli bolszewickiej, ucieczki z 17 kolegami z tejże niewoli
- przebieg służby w wojsku polskim
- wnioski o nadanie wyższego stopnia
- wniosek o nadanie medalu Niepodległości i medali X-lecia.
Jeszcze ich nie zgłębiłam, dopiero przejrzałam.
Brak niestety 3 ważnych aktów - urodzenia z 1893, ślubu z 1927 i zgonu z 1940.
Pozdrawiam
Danuta

Awatar użytkownika

Władysław Mądzik
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Władysław Mądzik » ndz kwie 17, 2011 12:57 am

Jestem w trakcie zbierania materiałów niezbędnych do napisania artykułu do kwartalnika „Powiśle Lubelskie”, wydawanego przez Regionalne Towarzystwo Powiślan w Wilkowie n/Wisłą w nakładzie 500-1000 szt. Egzemplarze są rozpowszechniane za darmo na terenie dwu gmin :Wilków i Łaziska (obecny powiat opolski).Są także dostępne w niektórych bibliotekach i szkołach , a nawet wysyłane za granicę dla osób związanych z tym rejonem Lubelszczyzny.
Artykuł dotyczy mieszkańców parafii ,poległych w wojnie polsko-bolszewickiej 1919-1920. Ich nazwiska ( 9 ) widnieją na pamiątkowej tablicy z 1921 r.,wmurowanej w dzwonnicę kościoła parafialnego w Wilkowie n/Wisłą koło Kazimierza Dolnego.W tamtym okresie parafia należała do gminy Szczekarków powiatu Puławskiego .
Oprócz pamiątkowej tablicy brak jest jakiejkolwiek informacji na temat tych żołnierzy.
Celem artykułu jest przywrócić pamięć o tamtym okresie ,a zwłaszcza o ludziach, którzy oddali swoje życie w obronie wiary i Ojczyzny.
Pomocne będą mi wszelkie informacje z zasobów archiwalnych CAW , które przybliżą sylwetki tych żołnierzy.Mam już zgodę CAW na przeprowadzenie kwerendy, ale mój dwukrotny wyjazd do Warszawy jest niemożliwy (względy rodzinne). Zwracam się więc z prośbą do osoby, która zechciałaby pomóc mi poprzez wizyty w CAW we współtworzeniu artykułu.Chętnej osobie udzielę pełnomocnictwa dla ustalenia sygnatur ,złożenia rewersów i zapoznania się z dokumentami.
Przypomnę ,że RTP wydało m.in."Wspomnienia " Marii Kleniewskiej ( 190 stron ) oraz "Księgę Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej 1741-1797" ( 177 stron ).
Władysław

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » ndz kwie 17, 2011 9:44 am

Witajcie,
Caw jest w porządku [ przemiły , kompetentny personel],ale cennik jest porządnie wygórowany :kserokopia 2,50 zł. skan zdjęcia 30,0 czasam drożej , wynika to też z tego ,że każdy dokument jest ręcznie opisany sygnaturą z teczki.Zapłaciłam 800 zł, więc łatwo policzyć ile było kopii w tym dwa skany . Pozdrawiam Helenka :sun:
P.S wiadomośc dla Władysława.
Czeka się na teczki ,od złożenia sygnatur ,3 tygodnie, na miejce w czytelni zapisuje się z wyprzedzeniem miesięcznym. Pomóc Ci może tylko ktoś z Warszawy i jeszcze jedno nie kseruje się wszystkich dokumentów z teczki, trzeba wybrać te najważniejsze .

Awatar użytkownika

janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: janat » ndz kwie 17, 2011 5:08 pm

Witam!

W stosunku do pisania artykulow to ja bym zadzwonila lub napisala do CAW i dowiedziala sie czy nie maja znizonego cennika lub czy nie udostepniaja zrodel za darmo. Mysle, ze istnieje wielka roznica pomiedzy informacja dostarczona dla genealogicznych potrzeb i dla publicznych potrzeb. Takze, jest mozliwosc ze udostepniaja dokumenty zolnierzy poleglych za ojczyzne za darmo - przynajmniej tak powinno byc. Wladyslawie, nie wiem czy chcialbys podac imiona i nazwiska zolnierzy o ktorych bedziesz pisal artykul, ale istnieje mozliwosc, choc wiem ze dosc mala, ze moze inni podali cos o nich w swoich wlasnych zyciorysach. Mojej babci wujek, Roman Malarz, wzmienil kilkoro przyjaciol z I Legionu Pilsudskiego w swoich listach z 1919 roku do Dowodstwa Wojska Polskiego. Moze inni uczestnicy naszego forum maja podobne listy ale bardziej zblizone losow czy szlaku bojowego zolnierzy w ktorych Ty jestes zainteresowany.

Pozdrawiam serdecznie,

Jana

Awatar użytkownika

Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » ndz kwie 17, 2011 10:21 pm

Witam !
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Jana ! Masz rację pisząc,że udostępnienie dokumentów żołnierzy poległych za Ojczyznę powinno być za darmo. Ja dodam ze swej strony,że kwerendę taką powinna przeprowadzić CAW .
Napisałem wniosek o przeprowadzenie kwerendy przez CAW, lecz otrzymałem tylko zgodę na samodzielne przeszukiwanie materiałów.Wprawdzie już na stronie internetowej wyczytałem ,że CAW, na uzasadniony wniosek osoby fizycznej lub prawnej, wykonuje kwerendy (poszukiwania archiwalne) do celów prawno-administracyjnych, lecz miałem cichą nadzieję ,że ze względu na społeczny, publiczny wymiar prośby w drodze wyjątku mój wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony. Niestety, chyba za długo byliśmy pod wpływem imperium sowieckiego i w III RP w wielu fragmentach naszego ustawodawstwa przyjęliśmy jego wzorce, daleko odbiegające nie tylko od naszych wyobrażeń, ale także tych, którzy oddali swoje życie za Polskę w 1919-1920 r. Przecież ci żołnierze nie zginęli w wypadku samochodowym będąc na przepustce czy wracając z dyskoteki. Oni zginęli za wolną Polskę ! Za nas ! Jesteśmy winni im wielki szacunek i pamięć ! W stosunku do tych i innych wszystkich poległych w tamtym okresie czuję wielkie osobiste zobowiązanie (nieobce genealogom, nawet amatorom ) :Pamiętaj o Nich ! A co ja mogę dziś sam zrobić ? Dwa miesiące temu przystąpiłem do Towarzystwa i postanowiłem w kwartalniku zamieścić jako pierwszy artykuł o tych żołnierzach z wojny polsko-bolszewickiej . Ma to być jeden z wielu artykułów , które chcę zamieszczać w rubryce, którą nazwałem :Przywrócić pamięć.
Najpierw chcę przywrócić pamięć o tych żołnierzach z wojny 1919-1920 :
1) BIELEC JAN - kpr 37 PP poległ 18 V 1920 Kałuszyn
2) BIELECKI STEFAN – szer. 7 PP Leg. zm. ch. 13 VIII 1919 ŁÓDŹ
3) DESZCZAK JAN –poległ , ur.prawdopodobnie w 1896
4) GIZA PAWEŁ-poległ
5) KUREK JÓZEF – poległ
6) KUREK WOJCIECH–szer.14pp pol.30V1919 Niżniów
7) STEFANEK KAZIMIERZ – kan. 3 pap zm.ch.28III 1920 Warszawa ur.1899r.
8) ŚMIECH FRANCISZEK – szer.10komp.10D zm.26VIII 1920 Warszawa ur.1899r.
9) ZŁOTUCHA WŁADYSŁAW – poległ .

Pozdrawiam.
Władysław
Ostatnio zmieniony ndz kwie 17, 2011 11:01 pm przez Władysław Mądzik, łącznie zmieniany 1 raz.
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
*Parafie :Opole Lub. , Wąwolnica k/Nałęczowa , Wilków n/Wisłą , Kazimierz Dolny

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » ndz kwie 17, 2011 10:39 pm

Szkoła mi przychodzi na myśl, że może jakiś nauczyciel historii w szkole w Wilkowie może chcieć coś takiego zrobić (znam takich nauczycieli w różnych częściach Polski i są bardzo ambitni, także ci już na emeryturze). To mi wygląda na dość dużą pracę.
Drugi pomysł, że skoro to mieszkańcy parafii, to mają tam pewnie nadal rodziny, i niechby ktoś jeden z rodziny się zainteresował i już jest pomoc, to już rozsądne się wydaje.

Temat tej wojny jest dość trudny, ja mam dokumenty z CAW, a nie mogę nijak ustalić w czym dziadek konkretnie uczestniczył, jakie to elementy tej wojny, mam dokumenty ale do całości wojny ciężko dopasować, książki historyczne na ten temat są szczegółowe bardzo, a mimo wszystko trudne. A tu masz osoby, ale działania wojenne zapewne bardzo różne, łączy je tylko pochodzenie z parafii.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

janat
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: janat » wt kwie 19, 2011 6:21 pm

Witam.

Władysławie, wspaniale ze to robisz choc to naprawde nadmiar pracy! Napewno juz przestudiowales "Zarys historji wojennej pułków polskich 1918-1920" w Wielkopolskiej Bibliotece Cyfrowej. W ostatnich kilku latach ja przestudiowalam te wszystkie pozycje, niestety zwracalam uwage tylko na rodzinne nazwiska (szczegolnie to Kryciński Adam - walczyl w Armii Hallera, wojnie polsko-bolszewickiej, KOP'ie i zginal w Katyniu - i Malarz Roman od wczesnego sierpnia 1914 roku walczyl w Legionach choc wczesnie byl ranny, stracil pluco i wydalono go z Legionow, a zginal z corka Danuta w KL Auschwitz).

Nie orientuje sie w niektorych skrotach podanych przy Twojej dziewiatce choc wiem jak bardzo te nazwy pulkow sie zmienialy z biegiem bitew i roznych z tym zwiazanych potrzeb reorganizacyjnych. O ile Ty jeszcze nie przestudiowales nastepujace pozycje w WBC co do tych 9-ciu nazwisk to ja to zrobie. A mianowicie: 3 pulk artylerii polowej legionow, 37 pulk piechoty Ziemi Leczyckiej, 10 dywizjon artylerii konnej, i 7 pulk piechoty legionow. Prosze daj mi znac. I jeszcze jedno, moja sp. Babcia Janina mowila "Musi na Rusi a w Polsce jak kto chce" tyle ze ona to nawiazywala do najlepszych cech charakteru i bardzo nie lubiala ludzi w pozycjach autorytetu ktorzy nie podejmowali decyzji i ulegali drugim.

Łucjo, ja tez mam problem z dobrym rozpoznaniem szlaku bojowego wujka mej sp. Babci Janiny. Ale dzieki postu i Twojego i Wladyslawa raz jeszcze przeanalizowalam pozycje podane pod "Polish Army" w WBC i znalazlam dwie pozycje ktore z wielka uciecha teraz czytam rzetelnie i dokladnie. Obydwie sa z 1916 roku i pokrywaja wczesna historie powstania Legionow Jozefa Pilsudskiego. Mam nadzieje ze cos z tego sie dowiem poza tym, ze to bardzo interesujaca lektura. Szukam informacji od kilku lat, ale albo tych pozycji nie zauwazylam albo sa nowo dodane. Zycze Tobie tez pozytecznej lektury!

Zdaje mi sie, ze CAW zamyka swoje biuro na wakacje w lipcu czy tez sierpniu. Pracownicy tam sa bardzo uczynni tylko mysle, ze jest ich bardzo malo na potrzeby spoleczenstwa.

Pozdrawiam serdecznie,

Jana

Awatar użytkownika

Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » czw kwie 28, 2011 11:56 am

Witam !
Dziś otrzymałem informację z CAW,że w kartotece akt personalno-odznaczeniowych z lat 1918-1939 znajdują się:
nazwisko Bielec Jan - 15 kart; Bielecki Stefan - 2 ; Kurek Józef - 20 ; Kurek Wojciech - 1
Deszczak Jan - akta w opracowaniu- nieudostępniane; Giza Paweł - brak; ; Stefanek Kazimierz - brak; Śmiech Franciszek - brak;Złotucha Władysław - brak.
Wynika stąd,że moje poszukiwania ograniczyły się do 4 nazwisk. Może to ułatwi w dostępie do materiałów w CAW.
Bardzo liczę na pomoc-sam nie dam rady(względy rodzinne-opieka nad 84-letnią Mamą).
Władysław
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
*Parafie :Opole Lub. , Wąwolnica k/Nałęczowa , Wilków n/Wisłą , Kazimierz Dolny

Awatar użytkownika

Diabołek81
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Diabołek81 » czw gru 15, 2011 10:56 am

Witam
Wielka prośba do osób korzystających z zasobów tego archiwum. Chodzi o sprawdzenie czy w dostępnych indeksach występuje mój dziadek Lucjan Kowalski syn Józefa i Stanisławy ur. 02.01.1912 Tomczyn. Z tego co wiem był kapralem.
Z góry dzięki
Piotrek
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r

Mykita
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Mykita » czw gru 15, 2011 12:36 pm

Witaj!
CAW jest do odwolania zamkniety - to moze jeszcze troche potrwac...
Pozdrawiam
Gosia

kolos

Post autor: kolos » sob lut 11, 2012 6:19 pm

Witam. Czy z CAW dostane dokumenty o dziadku, który walczył w Powstaniu Wielkopolskim ?
Dziadek bez wątpienia był powstańcem, został odznaczony.
Pozdrawiam Wojtek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”