UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Katowice

Moderator: Moderatorzy

mysia63
Podziękował/a: 1 raz

Re: AP Katowice

Post autor: mysia63 » śr lut 16, 2011 10:34 pm

fascynujący jest druk zamowienia na kopie w Radomiu ??? kto wymyślił umowę cywilno prawną .... ciekawe czy to wyjątek, czy w innych archiwach też tak jest? ale swoją drogą ciekawe dlaczego cenniki w archiwach się różnią, o ile wiem to wszystkie archiwa podlegają centrali w Warszawie, czy to ona nie powinna zrobic jednakowego cennika????

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lut 17, 2011 7:14 am

mysia63 pisze:fascynujący jest druk zamowienia na kopie w Radomiu ??? kto wymyślił umowę cywilno prawną .... ciekawe czy to wyjątek, czy w innych archiwach też tak jest? ale swoją drogą ciekawe dlaczego cenniki w archiwach się różnią, o ile wiem to wszystkie archiwa podlegają centrali w Warszawie, czy to ona nie powinna zrobic jednakowego cennika????
W archiwum Katowice nie ma umowy ale.... czemu to w tym temacie o Radomiu ?
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

kufferka
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kufferka » czw mar 03, 2011 9:55 pm

Zwracam się z gorącą prośbą o pomoc do osób, które odwiedzają AP w Katowicach.
Po wielu latach bezowocnych poszukiwań natrafiłam na ślad moich przodków w Trzebinii.
Stąd moja prośba o sprawdzenie dwóch aktów:
- urodzenia Anieli Dobrowolskiej 1895 r.
- ślubu Marii Procek i Antoniego Dobrowolskiego przed 1895 r. (rodzice Anieli, która była ich pierwszym dzieckiem).
AP Katowice, zespół nr 2481/0 sygn. 1,3 (urodzenia) oraz sygn. 4 (małżeństwa)
Zależy mi tylko na wynotowaniu informacji zawartych w tych aktach i wypisaniu danych, które w późniejszym czasie mogłyby posłużyć do złożenia zamówienia kopii tych dokumentów.
pozdrawiam
Magda Koffnyt

Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Post autor: Scalak » czw mar 03, 2011 10:35 pm

http://img813.imageshack.us/img813/8820 ... 1895ur.jpg
czy ślub na pewno w tej parafii? Od 1864 nie widzę ślubu...

Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Awatar użytkownika

Horg
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Horg » pn sty 09, 2012 9:59 am

Mam prośbę do osób które odwiedzają AP w Katowicach. Zależy mi na odszukaniu aktu urodzenia Olgi Ernt, ur 27 maja 1885 roku, niestety nie wiem dokładnie gdzie. Tzn z przekazu rodzinnego podane jest miejsce urodzenia Katowice, ale dzwoniłem tam i powiedzieli mi, że w tym czasie było tam dużo Urzędów Stanu Cywilnego, i archiwiści niekoniecznie mogą mieć ochotę przeszukiwać wszystkie dla mnie. Gdyby ktoś pomógł, mógłbym zrewanżowac się w AP Częstochowa
Pozdrawiam, Ireneusz Sobański

Poszukiwane nazwiska: Sobański, Mańkucki, Glin, Burak, Bykowski, Bednarek, Majewski, Urbanowski, Jaraczewski, Śmietanowski, Jaworski, Buks

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » pn sty 09, 2012 7:17 pm

Tu podstawowe pytanie. GDZIE dokładnie urodziła się Olga Ernt i jakiego była wyznania. Katowice uzyskały prawa miejskie w 1864 roku a więc 21 lat wcześniej. Wtedy nie były zbyt dużym miastem, ale... dookoła było wiele gmin z własnymi USC i kościołami. A mieszkała w nich całkiem spora liczba ludzi. Więc roczniki mają po kilkaset stron za każdy rok, więc się nie dziw że nikt się nie pali do poszukiwań....
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

irenach
Podziękował/a: 17 razy

Post autor: irenach » czw sty 12, 2012 6:21 pm

Bardzo proszę osoby odwiedzające AP w Katowicach o wgląd w akta parafii rzym.-kat. Targoszyce i sprawdzenie aktu urodzenia z r. 1862 Daniela Asmana i Julii Kocot -1869.
Irena

Awatar użytkownika

Horg
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Horg » pt sty 13, 2012 4:51 pm

Cytat:

"Tu podstawowe pytanie. GDZIE dokładnie urodziła się Olga Ernt i jakiego była wyznania. Katowice uzyskały prawa miejskie w 1864 roku a więc 21 lat wcześniej. Wtedy nie były zbyt dużym miastem, ale... dookoła było wiele gmin z własnymi USC i kościołami. A mieszkała w nich całkiem spora liczba ludzi. Więc roczniki mają po kilkaset stron za każdy rok, więc się nie dziw że nikt się nie pali do poszukiwań...."

Oczywiście zdaję sobie sprawę z trudności, i nie dziwię się, że nikt nie rusza na razie z pomocą. Sam bywam w archiwach i wiem ile to pracy. Obawiam się jednak że w moim specyficznym przypadku łatwiej będzie odszukać akt urodzenia metodą "przesiewową" (na szczęście jest dokładna data urodzenia), niż doprecyzować miejsce urodzenia z innych źródeł. Nieznana mi jest data zgonu, ani dokładne miejsce. Wygląda na to, że na razie trzeba szukać albo trochę na ślepo, albo odłożeyć temat na czas nieokreślony. Poszukiwany akt może sie znaleźć w pierwszym przeszukiwanym zespole, a może być dopiero w 20-tym. Ale jeśli będzie ktoś mógł, to może mi zechce pomóc. Tak jak pisałem, mogę się odwdzięczyć w AP Częstochowa.
Tymczasem mam pytanie: w jakim jeżyku będą te księgi i czy mają one jakieś spisy roczne urodzonych?
Pozdrawiam, Ireneusz Sobański

Poszukiwane nazwiska: Sobański, Mańkucki, Glin, Burak, Bykowski, Bednarek, Majewski, Urbanowski, Jaraczewski, Śmietanowski, Jaworski, Buks

Awatar użytkownika

julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Post autor: julia » pt sty 13, 2012 7:30 pm

Ireneuszu,
Wszystkie księgi z tego okresu są pisane w języku niemieckim,niekiedy styl pisma podchodzi pod gotyk.
Tu warto poczytać o historii katowickich gmin, a może znajdziesz podpowiedzi ,gdzie szukać w pierwszej kolejności.
Dawne gminy (obecnie to dzielnice Katowic), są w bazie Pradziad .
Ja sugeruję Ci takie zespoły:
-ASC Bogucice 2594( 1874-1906 Bogucice i Zawodzie),
-ASC Załęże 2593 (1874-1922 Załęże i Załęska Hałda),
-USC Katowice-Zamek 2620(1874-1922 Katowicka Hałda,Koszutka,Zamek,Brynów),
-USC w Piotrowicach 2621 (1874-1922 Piotrowice,Kostuchna,Ochojec,Skotnica,Zadole,Ligota).
julia

-- Post scalono 13 sty 2012, 20:49 --
irenach pisze:Bardzo proszę osoby odwiedzające AP w Katowicach o wgląd w akta parafii rzym.-kat. Targoszyce i sprawdzenie aktu urodzenia z r. 1862 Daniela Asmana i Julii Kocot -1869.
Irena
Szkoda,że nie zaglądasz do bazy Pradziad....,tam znajdziesz istotne dla Ciebie informacje .
W AP Katowice, księgi parafii rzymskokatolickiej z Targoszyc (zespół 895 ) są z lat 1869-1902.
Szukanej w roku 1869 Julii Kocot nie ma.

W zespole 888 Akta Gminy Mierzęcice jest Księga ludności stałej (sygn.143 ) z lat 1842-1925 .
Pozostaje Ci jeszcze skorzystanie z zasobu metryk w AD w Częstochowie, ale kwerenda osobista.
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

grzesm

Post autor: grzesm » pn sie 19, 2013 12:33 pm

Prośba do osób odwiedzających AP Katowice

Prosze o zdjęcia/skany lub wynotowanie danych z aktow:

Zespół 12/1107/0 - ASC parafii Minoga - akty urodzenia:

Pozdrawiam
Grzegorz

PS Juz nieaktuualne

Awatar użytkownika

julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Post autor: julia » czw lip 03, 2014 1:38 pm

AP Katowice dodało nowe akta metrykalne z Urzędów Stanu Cywilnego :
Brynów, Bykowina, Kamień, Katowice, Ligota, Miechowice, Murcki, Orzegów, Panewniki, Podlesie, , Radzionków, Świętochłowice.

Skany materiałów dostępne na stronach : http://www.szukajwarchiwach.pl i na stronie Śląskiej Biblioteki Cyfrowej.

julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

adic19

Post autor: adic19 » wt wrz 27, 2016 2:40 pm

Witam wszystkich.
Serdeczna prośba do osób odwiedzających archiwum o pomoc w uzyskaniu aktu małżeństwa w parafii św Joachima pomiędzy:
Szczepanem Cembrzyńskim a Antoninom Miś ok 1900r oboje z Zagórza (obecny sosnowiec)
Mam informację że urodziło Im się dziecko( Edward Cembrzyński) w 1901r mieli wówczas kolejno 30 oraz 24 lata.
Zespół: 792/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Zagórzu, dawniej w Niwce

PS: Będę też bardzo wdzięczny za informację na temat dostępności scanów dokumentów z tego okresu w internecie.

Dziękuje i pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”