Coś sie wyjasnia może to jednak moi bo były jeszcze jedno dziecko i 2 pary bliźniaków ktore wraz z Aleksandrem z 1897 umierały młodo. Zamówię te akty i popatrzę. Moze błąd w zapisie rodziców moze to chrzestni albo coś.krystyna pisze:Jurek Hykiel,
odczytuję jako Hykisz ze znakiem miękkim na końcu i dzieci Bronisława akt 3122,Zygmunt 3205 i Marianna 3206. .
Zajrzałam do ksiąg metrykalnych par.NMP w Łodzi z 1899r. Podane dzieci są rodzeństwem, daty urodzenia są różne ale chrzest wszystkich odbył się w 1899r, rodzicami byli Zygmunt Hykisch i Julianna.
W skorowidzu z 1886r tez nie znalazłam nazwiska Hykiel.
Krystyna
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Łódź
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Re: AP Łódź
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
Piotrze,
AP w Łodzi tylko we wtorki pracuje w godz.9-18 w pozostałe 9-15
AP w Łodzi ma dwie pracownie naukowe:
- pl.Wolnosci tel 6326201 gdzie znajdują sie mikrofilmy, zamów sobie czytnik abyś sie nie rozczarował i sprawdz czy interesujace Cię mfilmy są dostępne, mikrofilmy wydawane są od ręki
- al. Kościuszki 121 tel 6368535 gdzie znajdują się księgi niezmikrofilmowane, zadzwoń i chyba księgi można zamówić wcześniej a potem wypisać rewersy.
Krystyna
AP w Łodzi tylko we wtorki pracuje w godz.9-18 w pozostałe 9-15
AP w Łodzi ma dwie pracownie naukowe:
- pl.Wolnosci tel 6326201 gdzie znajdują sie mikrofilmy, zamów sobie czytnik abyś sie nie rozczarował i sprawdz czy interesujace Cię mfilmy są dostępne, mikrofilmy wydawane są od ręki
- al. Kościuszki 121 tel 6368535 gdzie znajdują się księgi niezmikrofilmowane, zadzwoń i chyba księgi można zamówić wcześniej a potem wypisać rewersy.
Krystyna
-
- Podziękował/a: 49 razy
- Podziękowano: 32 razy
- Kontakt:
Piotrze, nie jestem tego pewien, ale na wszelki wypadek napiszę 
Wydaje mi się, że jeśli złoży się zamówienie ksiąg (na al. Kościuszki), do godziny 12.00 to jeszcze tego samego dnia Ci je odnajdą - o ile udowodnisz, że spoza Łodzi jesteś.
W przypadku mikrofilmów (pl. Wolności), to dzień wcześniej zadzwoń, zarezerwuj sobie czytnik i przyjeżdżaj - mikrofilmy dają niemal od razu

Wydaje mi się, że jeśli złoży się zamówienie ksiąg (na al. Kościuszki), do godziny 12.00 to jeszcze tego samego dnia Ci je odnajdą - o ile udowodnisz, że spoza Łodzi jesteś.
W przypadku mikrofilmów (pl. Wolności), to dzień wcześniej zadzwoń, zarezerwuj sobie czytnik i przyjeżdżaj - mikrofilmy dają niemal od razu

Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 64 razy
- Kontakt:
Wszystko można telefonicznie uzgodnić i miejsce sobie zaklepać na stanowisku w przypadku mikrofilmów.
Jeżeli jest to pierwsza nasza wizyta w AP Łódź to przez tel. można wszystko wytłumaczyć, a na miejscu kartę zgłoszeniową wypełnić i mikrofilmy/księgi dostajemy od ręki.
Jeżeli jest to pierwsza nasza wizyta w AP Łódź to przez tel. można wszystko wytłumaczyć, a na miejscu kartę zgłoszeniową wypełnić i mikrofilmy/księgi dostajemy od ręki.
Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski
-
Piotrze,
A najlepiej, chociaż nie wiem jak daleko masz do AP Grodzisk Maz. zamów interesujące Cię mikrofilmy do tego archiwum a przyjedz tylko do AP w Łodzi aby zajrzeć do ksiąg.
Krystyna
A najlepiej, chociaż nie wiem jak daleko masz do AP Grodzisk Maz. zamów interesujące Cię mikrofilmy do tego archiwum a przyjedz tylko do AP w Łodzi aby zajrzeć do ksiąg.
Krystyna
-
Witaj Bogusiu,
I to jest prawda, ale nie są to Piaski ani w par. Szadek, ani Brzyków ale właśnie w par. Strońsko urodził się Twój Józef, wg ksiąg metrykalnych jest to akt 152, wcześniej były jeszcze inne dzieci ale nie chce Ci odbierać przyjemności.
Z pozdrowieniami
Krystyna

Z informacji które posiadamy i dokumentów wynika, że urodził się na pewno w powiecie sieradzkim, również podana jest ta miejscowość czy wioska - Piaski.
I to jest prawda, ale nie są to Piaski ani w par. Szadek, ani Brzyków ale właśnie w par. Strońsko urodził się Twój Józef, wg ksiąg metrykalnych jest to akt 152, wcześniej były jeszcze inne dzieci ale nie chce Ci odbierać przyjemności.
Z pozdrowieniami
Krystyna
-
- Podziękowano: 49 razy
akt 1/1819 Kruszynapm07 pisze:Dzień dobry
Zwracam się z ogromną prośbą do osób korzystających z AP w Łodzi. Prosił bym o sprawdzenie aktu ślubu Jana Majchrzaka z Teklą Śliwińską w 1819r w Kruszynie. Szczególnie zależy mi na Imionach rodziców Jana Majchrzka.
Pozdrawiam Przemek
Jan Maychrzak młodzian lar 20 miesięcy 6 dni 7 a asystencji ojca Urbana Maychrzaka na gospodarstwie w Kruszynie osiadłego matka Katarzyna z Linków
Tekla lat 25 córka zmarłego ojca i matki Katarzyny z Lesiów w asystencji matki wdowy po Wojciechu Śliwińskim
pozdrawiam
Eliza
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 3 razy
- Kontakt:
Witaj Krysiu
Słoneczko zaświeciło na niebie poszukiwań
Dziękuję pięknie za tak dokładne informacje. Na razie zatrzymam się na Józefie by uzyskać ksero tego aktu, potem zajmiemy się rodzeństwem
.
Z tego co Teściowa wspominała to wiemy o jednym Bracie o imieniu prawdopodobnie Adam ale być może jest to Antoni o którym napisałaś w mailu. Ileż to życie niesie niespodzianek - dla takich chwil warto nawet długi czas szukać, myśleć, zastanawiać się stawiać różne hipotezy by w końcu odnaleźć ślad dzięki któremu nasza postać na fotografii zaczyna "żyć" w konkretnym miejscu, urodził się, został ochrzczony w kościele który stoi , można go obejrzeć , wejść i ...zamyśleć się.
Jeszcze raz dziękuję
Teraz moja kolej
Pozdrawiam bardzo cieplutko
Bogusia

Dziękuję pięknie za tak dokładne informacje. Na razie zatrzymam się na Józefie by uzyskać ksero tego aktu, potem zajmiemy się rodzeństwem

Z tego co Teściowa wspominała to wiemy o jednym Bracie o imieniu prawdopodobnie Adam ale być może jest to Antoni o którym napisałaś w mailu. Ileż to życie niesie niespodzianek - dla takich chwil warto nawet długi czas szukać, myśleć, zastanawiać się stawiać różne hipotezy by w końcu odnaleźć ślad dzięki któremu nasza postać na fotografii zaczyna "żyć" w konkretnym miejscu, urodził się, został ochrzczony w kościele który stoi , można go obejrzeć , wejść i ...zamyśleć się.
Jeszcze raz dziękuję

Teraz moja kolej
Pozdrawiam bardzo cieplutko
Bogusia
-
Krystyno
widać z danych ktore podajesz (patrz niżej)ze zaglądałaś do aktu a nie do skorowidza . Nie masz przypadkiem daty urodzenia lub chrztu i sprawdź jak zanotowałaś imiona bo my wiemy ze Konrad Mieczysław Hykel a ty podajesz Karol.
widać z danych ktore podajesz (patrz niżej)ze zaglądałaś do aktu a nie do skorowidza . Nie masz przypadkiem daty urodzenia lub chrztu i sprawdź jak zanotowałaś imiona bo my wiemy ze Konrad Mieczysław Hykel a ty podajesz Karol.
Zamówiłem zdjęcia aktów ale zanim przyjdą (z AP Łódź zawsze długo) chciałbym juz wysłać dane do Stowarzyszenia Bitwy pod Komarowem http://www.bitwapodkomarowem.pl , bo tam jako szwoleżer rokitniański zginął 31 VIII 1920krystyna pisze: dalsze poszukiwania dały efekt![]()
par. NMP 1898r akt 3679 Konrad Hykiel lat 31 i Józefa Grąbczewska nadano imię Karol Mieczysław, świadek Stefan Hykiel,
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Jurku,
.
Krystyna
Niestety nie przechowuje brudnopisów trzeba jeszcze raz zajrzeć do aktuNie masz przypadkiem daty urodzenia lub chrztu i sprawdź jak zanotowałaś imiona bo my wiemy ze Konrad Mieczysław Hykel a Ty podajesz Karol.

Krystyna
Witam,
chciałabym i ja gorąco poprosić o pomoc bywalców łódzkiego AP, w ustaleniu numeru aktu urodzenia:
Władysławy Majewskiej ur. 27.06.1883 w Oporowie (nr zesp.1606/0)
Z góry dziekuję Ela
chciałabym i ja gorąco poprosić o pomoc bywalców łódzkiego AP, w ustaleniu numeru aktu urodzenia:
Władysławy Majewskiej ur. 27.06.1883 w Oporowie (nr zesp.1606/0)
Z góry dziekuję Ela
-
Krystyno nie zaglądj przeciż mi to w końcu przyslą.Dzięki tobie tak dużo zyskałem na kasie i czasie,Jeszcze raz dziękuje i czuję sie dłużnikiem. Nie szukasz czegoś w białostockim.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Jurku,
A na realizację zamówienia szczególnie z "dużego" archiwum trzeba po prostu poczekać, bo nie zależnie czy to jest np.AP w Łodzi czy w Poznaniu, procedura aby otrzymać zamówione akta metrykalne jest podobna a i chętnych bardzo wielu, ja też to przerabiałam.
Uzupełniając dane o Twoim przodku rzeczywiście Konrad Mieczysław data ur. 22 listopad /4 grudnia/ a chrztu 25listopada /7grudnia/.
Krystyna
Zapewniam Cię,że pracownicy w AP w Łodzi są mili i życzliwi genealogom.Ciekawe czy w przypadku braku strony w księdze policzą mi kwerendę.Zamówiłem zdjęcia aktów ale zanim przyjdą (z AP Łódź zawsze długo)
A na realizację zamówienia szczególnie z "dużego" archiwum trzeba po prostu poczekać, bo nie zależnie czy to jest np.AP w Łodzi czy w Poznaniu, procedura aby otrzymać zamówione akta metrykalne jest podobna a i chętnych bardzo wielu, ja też to przerabiałam.
Uzupełniając dane o Twoim przodku rzeczywiście Konrad Mieczysław data ur. 22 listopad /4 grudnia/ a chrztu 25listopada /7grudnia/.
Krystyna
-
- Podziękowano: 49 razy
Jurku
Do tego co napisała Krystyna na temat pracowników z AP Łódź dodam,że ostatnio byłam świadkiem podania przez genealoga złych numerów aktów i pracownicy przeszukiwali księgi nie doliczając za kwerendę,więc myślę,że i Tobie nie policzą za to że nie podałeś numeru strony
pozdrawiam
Do tego co napisała Krystyna na temat pracowników z AP Łódź dodam,że ostatnio byłam świadkiem podania przez genealoga złych numerów aktów i pracownicy przeszukiwali księgi nie doliczając za kwerendę,więc myślę,że i Tobie nie policzą za to że nie podałeś numeru strony
pozdrawiam
Eliza