UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Łódź

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Re: AP Łódź

Post autor: hykiel » pn lis 16, 2009 12:35 am

krystyna pisze:Jurek Hykiel,

odczytuję jako Hykisz ze znakiem miękkim na końcu i dzieci Bronisława akt 3122,Zygmunt 3205 i Marianna 3206. .

Zajrzałam do ksiąg metrykalnych par.NMP w Łodzi z 1899r. Podane dzieci są rodzeństwem, daty urodzenia są różne ale chrzest wszystkich odbył się w 1899r, rodzicami byli Zygmunt Hykisch i Julianna.
W skorowidzu z 1886r tez nie znalazłam nazwiska Hykiel.
Krystyna
Coś sie wyjasnia może to jednak moi bo były jeszcze jedno dziecko i 2 pary bliźniaków ktore wraz z Aleksandrem z 1897 umierały młodo. Zamówię te akty i popatrzę. Moze błąd w zapisie rodziców moze to chrzestni albo coś.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pn lis 16, 2009 8:59 am

Piotrze,

AP w Łodzi tylko we wtorki pracuje w godz.9-18 w pozostałe 9-15
AP w Łodzi ma dwie pracownie naukowe:
- pl.Wolnosci tel 6326201 gdzie znajdują sie mikrofilmy, zamów sobie czytnik abyś sie nie rozczarował i sprawdz czy interesujace Cię mfilmy są dostępne, mikrofilmy wydawane są od ręki
- al. Kościuszki 121 tel 6368535 gdzie znajdują się księgi niezmikrofilmowane, zadzwoń i chyba księgi można zamówić wcześniej a potem wypisać rewersy.

Krystyna

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » pn lis 16, 2009 12:38 pm

Piotrze, nie jestem tego pewien, ale na wszelki wypadek napiszę ;)

Wydaje mi się, że jeśli złoży się zamówienie ksiąg (na al. Kościuszki), do godziny 12.00 to jeszcze tego samego dnia Ci je odnajdą - o ile udowodnisz, że spoza Łodzi jesteś.

W przypadku mikrofilmów (pl. Wolności), to dzień wcześniej zadzwoń, zarezerwuj sobie czytnik i przyjeżdżaj - mikrofilmy dają niemal od razu :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

Awatar użytkownika

Jaro98220
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 64 razy
Kontakt:

Post autor: Jaro98220 » pn lis 16, 2009 3:00 pm

Wszystko można telefonicznie uzgodnić i miejsce sobie zaklepać na stanowisku w przypadku mikrofilmów.
Jeżeli jest to pierwsza nasza wizyta w AP Łódź to przez tel. można wszystko wytłumaczyć, a na miejscu kartę zgłoszeniową wypełnić i mikrofilmy/księgi dostajemy od ręki.
Pozdrawiam serdecznie Jarosław Stulczewski

krystyna

Post autor: krystyna » pn lis 16, 2009 3:14 pm

Piotrze,
A najlepiej, chociaż nie wiem jak daleko masz do AP Grodzisk Maz. zamów interesujące Cię mikrofilmy do tego archiwum a przyjedz tylko do AP w Łodzi aby zajrzeć do ksiąg.

Krystyna

krystyna

Post autor: krystyna » pn lis 16, 2009 3:25 pm

Witaj Bogusiu, :pa:
Z informacji które posiadamy i dokumentów wynika, że urodził się na pewno w powiecie sieradzkim, również podana jest ta miejscowość czy wioska - Piaski.

I to jest prawda, ale nie są to Piaski ani w par. Szadek, ani Brzyków ale właśnie w par. Strońsko urodził się Twój Józef, wg ksiąg metrykalnych jest to akt 152, wcześniej były jeszcze inne dzieci ale nie chce Ci odbierać przyjemności.

Z pozdrowieniami
Krystyna

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » pn lis 16, 2009 4:46 pm

pm07 pisze:Dzień dobry

Zwracam się z ogromną prośbą do osób korzystających z AP w Łodzi. Prosił bym o sprawdzenie aktu ślubu Jana Majchrzaka z Teklą Śliwińską w 1819r w Kruszynie. Szczególnie zależy mi na Imionach rodziców Jana Majchrzka.

Pozdrawiam Przemek
akt 1/1819 Kruszyna
Jan Maychrzak młodzian lar 20 miesięcy 6 dni 7 a asystencji ojca Urbana Maychrzaka na gospodarstwie w Kruszynie osiadłego matka Katarzyna z Linków
Tekla lat 25 córka zmarłego ojca i matki Katarzyny z Lesiów w asystencji matki wdowy po Wojciechu Śliwińskim
pozdrawiam
Eliza

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » pn lis 16, 2009 10:07 pm

Witaj Krysiu

:sun: Słoneczko zaświeciło na niebie poszukiwań

Dziękuję pięknie za tak dokładne informacje. Na razie zatrzymam się na Józefie by uzyskać ksero tego aktu, potem zajmiemy się rodzeństwem :) .

Z tego co Teściowa wspominała to wiemy o jednym Bracie o imieniu prawdopodobnie Adam ale być może jest to Antoni o którym napisałaś w mailu. Ileż to życie niesie niespodzianek - dla takich chwil warto nawet długi czas szukać, myśleć, zastanawiać się stawiać różne hipotezy by w końcu odnaleźć ślad dzięki któremu nasza postać na fotografii zaczyna "żyć" w konkretnym miejscu, urodził się, został ochrzczony w kościele który stoi , można go obejrzeć , wejść i ...zamyśleć się.

Jeszcze raz dziękuję :kwitnie:

Teraz moja kolej

Pozdrawiam bardzo cieplutko

Bogusia

Awatar użytkownika

hykiel

Post autor: hykiel » wt lis 17, 2009 12:37 am

Krystyno
widać z danych ktore podajesz (patrz niżej)ze zaglądałaś do aktu a nie do skorowidza . Nie masz przypadkiem daty urodzenia lub chrztu i sprawdź jak zanotowałaś imiona bo my wiemy ze Konrad Mieczysław Hykel a ty podajesz Karol.
krystyna pisze: dalsze poszukiwania dały efekt :ok:
par. NMP 1898r akt 3679 Konrad Hykiel lat 31 i Józefa Grąbczewska nadano imię Karol Mieczysław, świadek Stefan Hykiel,
Zamówiłem zdjęcia aktów ale zanim przyjdą (z AP Łódź zawsze długo) chciałbym juz wysłać dane do Stowarzyszenia Bitwy pod Komarowem http://www.bitwapodkomarowem.pl , bo tam jako szwoleżer rokitniański zginął 31 VIII 1920
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » wt lis 17, 2009 2:15 pm

Bardzo dziękuję wszystkim za wyjaśnienia.

Pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

krystyna

Post autor: krystyna » wt lis 17, 2009 8:08 pm

Jurku,
Nie masz przypadkiem daty urodzenia lub chrztu i sprawdź jak zanotowałaś imiona bo my wiemy ze Konrad Mieczysław Hykel a Ty podajesz Karol.
Niestety nie przechowuje brudnopisów trzeba jeszcze raz zajrzeć do aktu :( .

Krystyna

elza
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 102 razy

Post autor: elza » wt lis 17, 2009 9:59 pm

Witam,

chciałabym i ja gorąco poprosić o pomoc bywalców łódzkiego AP, w ustaleniu numeru aktu urodzenia:

Władysławy Majewskiej ur. 27.06.1883 w Oporowie (nr zesp.1606/0)

Z góry dziekuję Ela

Awatar użytkownika

hykiel

Post autor: hykiel » wt lis 17, 2009 11:22 pm

Krystyno nie zaglądj przeciż mi to w końcu przyslą.Dzięki tobie tak dużo zyskałem na kasie i czasie,Jeszcze raz dziękuje i czuję sie dłużnikiem. Nie szukasz czegoś w białostockim.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

krystyna

Post autor: krystyna » czw lis 19, 2009 8:54 pm

Jurku,
Ciekawe czy w przypadku braku strony w księdze policzą mi kwerendę.Zamówiłem zdjęcia aktów ale zanim przyjdą (z AP Łódź zawsze długo)
Zapewniam Cię,że pracownicy w AP w Łodzi są mili i życzliwi genealogom.
A na realizację zamówienia szczególnie z "dużego" archiwum trzeba po prostu poczekać, bo nie zależnie czy to jest np.AP w Łodzi czy w Poznaniu, procedura aby otrzymać zamówione akta metrykalne jest podobna a i chętnych bardzo wielu, ja też to przerabiałam.
Uzupełniając dane o Twoim przodku rzeczywiście Konrad Mieczysław data ur. 22 listopad /4 grudnia/ a chrztu 25listopada /7grudnia/.

Krystyna

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » czw lis 19, 2009 9:05 pm

Jurku
Do tego co napisała Krystyna na temat pracowników z AP Łódź dodam,że ostatnio byłam świadkiem podania przez genealoga złych numerów aktów i pracownicy przeszukiwali księgi nie doliczając za kwerendę,więc myślę,że i Tobie nie policzą za to że nie podałeś numeru strony
pozdrawiam
Eliza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”