UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Mława

Moderator: Moderatorzy

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: AP Mława

Post autor: Bea » czw cze 16, 2011 11:49 pm

Ja nie próbowałam, może ktoś inny będzie wiedział.

Zdążyłam jedynie przeczytać, iż:
AP Mława pisze:Od 15 lutego br. zaczął obowiązywać nowy regulamin pracowni naukowych Archiwum Państwowego m.st. Warszawy*. Ułatwia on uzyskanie zgody na fotografowanie własnym sprzętem w każdej pracowni, bez starania się o zgodę dyrektora APW. Nie będzie można jednak fotografować dokumentów szczególnie cennych, dokumentów w złym stanie fizycznym oraz takich, które posiadają kopię cyfrową. Nie będzie też można używać statywów ani dodatkowego oświetlenia (w tym lamp błyskowych).

Zachęcamy do zapoznania się z pełną treścią
regulaminu.
* AP Mława jest oddziałem AP m. st. Warszawy

Wiem tylko tyle, że jak moją cyfrówką robię zdjęcia stronom w zwykłej książce to nic z tego nie wynika - bez flesza i statywu nie wychodzi jakość jak ze skanera. No ale ja mam może kiepski sprzęt.
W archiwum nie próbowałam.
Beata

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » pt cze 17, 2011 12:15 am

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=63&t=3756
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=63&t=9288
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=63&t=7797

Statyw owszem, bardzo sie przyda.
Lampa błyskowa tylko pogorszy ostateczny wynik, nie mówiac już o tym że jest zakazana przy fotografowaniu starych dokumentów bo je niszczy.
Nie zapomnij o macro!
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Bea

Post autor: Bea » pt cze 17, 2011 12:24 am

statyw również jest zabroniony - tak przynajmniej stanowi regulamin
Beata

tonffillka
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: tonffillka » ndz cze 19, 2011 9:22 am

Otrzymała wiadomość z archiwum iż niestety nie ma tam aktu urodzenia mojego pradziadka - także teraz uderzam do Olsztyna bo może rzeczywiście tam go odnajdę. Póki co mówię "pa pa" ale pewnie tu jeszcze powrócę :) Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie rady
Poszukuję Jastrzębowskich Bucholskich i Ponieważ (z okolic Mławy/ Zembrzusa/ Działdowa) oraz Kuhfeld i Stempniewicz (Bydgoszcz/ Ostrzeszów)

Bea

Post autor: Bea » wt cze 19, 2012 8:42 pm

UWAGA PROMOCJA :!: :!: :!:
AP Mława pisze:W związku z długim czasem oczekiwania na realizację wpływających do archiwum wniosków, które są rozpatrywane w kolejności ich wpływu, informujemy o możliwości zamówienia reprodukcji konkretnych aktów metrykalnych do prywatnych celów genealogicznych. Czas realizacji takich zamówień nie powinien przekroczyć 3 dni roboczych, o ile zostaną spełnione wymagane warunki:

1. Zamówienie musi być dokonane przy pomocy udostępnionego online formularza (link poniżej)
2. Formularz ogranicza ilość zamawianych aktów do 5 sztuk.
3. Z formularza można skorzystać dwukrotnie w okresie trwania akcji. Każde kolejne zamówienie będzie toczyło się standardową procedurą.
4. Zamówienia można składać od 19 do 27 czerwca 2012 roku.
5. Akcja skierowana jest wyłącznie do osób poszukujących dokumentów do prywatnych celów genealogicznych

Jeśli akcja będzie się cieszyła dużym zainteresowaniem, najprawdopodobniej zostanie powtórzona w sierpniu bieżącego roku, o czym poinformujemy w odrębnym wpisie.

Tu można zamówić reprodukcje

Przy okazji - w dniach od 30 lipca do 31 sierpnia 2012 roku - AP Mława byczy się na wakacjach :sun:
Beata

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » śr kwie 17, 2013 1:23 pm

Mam pytanie - czy ktokolwiek z Was miał ostatnio kontakt e-mailowy z AP w Mławie? Już jakiś czas temu wysłałem im zapytanie o możliwości przeprowadzenia przez nich kwerendy (dysponując sygnaturą zbioru i w miarę dokładną datą) i niestety nie ma odzewu. Zawsze przynajmniej inne AP odpisywały, ile wpłacić pieniędzy by rozpoczęli kwerendę...

Dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam,

Karol.

Bea

Post autor: Bea » śr kwie 17, 2013 1:44 pm

Odpowiedź jest dopiero wtedy jak przyjdzie twoja kolejka, więc po kilku miesiącach i wtedy przychodzi kwota. Za to później jest już w zasadzie szybko.
Beata

Awatar użytkownika

maciejamarkowski
Podziękował/a: 31 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » śr kwie 17, 2013 1:50 pm

Na odpowiedź, że mam zapłacić zaliczkę czekałem 4 miesiące. Było to tydzień temu więc mniej więcej stan aktualny.
Tam miałem zwykle wynik dokładnej kwerendy. Wolę to niż szybką odpowiedź, a kwerenda zrobiona "po łebkach"
Pozdrawiam
Maciej
---------------------------------
Maciej Adam Markowski
http://www.kimonibyli.pl/

Carloz

Post autor: Carloz » śr kwie 17, 2013 2:07 pm

Dziękuję za odpowiedzi. Moje pytanie wzięło się stąd, że zwykle miałem prawie że ekspresowe doświadczenia z Archiwami Państwowymi (głównie Włocławek i Lublin). Ale na odpowiedź z Mławy będę czekał cierpliwie, myślę, że będzie warto. :)

Pozdrawiam!
Pozdrawiam,

Karol.

bastan
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: bastan » sob cze 08, 2013 11:05 am

Witaj Karolu
Czy już otrzymałeś odpowiedź?
Ja też czekam i chciałbym wiedzieć ile to mniej więcej trwa.
Pozdrawiam Stanisław

Carloz

Post autor: Carloz » sob cze 08, 2013 11:23 am

Witam,

Niestety jeszcze nie. Ale czekam cierpliwie. :)
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » sob cze 08, 2013 9:15 pm

Dla mnie jest to niezrozumiałe i skandaliczne podejście do sprawy. Mimo iż cywilizacja zrobiła potężny krok do przodu to niestety niektóre działania Archiwów są z epoki kamienia łupanego.
Czekaniem utwierdzamy tylko niektórych pracowników, że prowadzą swoje działania w odpowiednim trybie i tempie.
Niestety nadal w niektórych Archiwach korespondencja elektroniczna a przede wszystkim przestrzeganie kultury korespondencji całkowicie kuleje.
Ja osobiście mam dosyć informacji (jeśli w ogóle odpowiedzą) że czas oczekiwania na rozpatrzenie prośby/skany może potrwać do trzech miesięcy (a taka sytuacja w niektórych Archiwach jest zgodnie z regulaminem nagminnie powtarzalna)
Mnie osobiście takie podchodzenie do wykonywania obowiązków służbowych w instytucjach państwowych nie odpowiada i przy każdej okazji będę o tym pisał aż do skutku.
Tylko czy to coś zmieni ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”