UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Łódź
Moderator: Moderatorzy
-
Re: Archiwum w Łodzi
Księgi w języku rosyjskim były pisane po 1867 r., ze względu na ograniczenie autonomi Królestwa Polskiego po powstaniu styczniowym. Zdarzają się wyjątki, ja mam akt zgonu z 1869 r. i jest po Polsku. Pozdrawiam
Mateusz Fryszer
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Re: AP Łódź
Evo trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie w temacie ile jest wpisów w księdze.
Nie podajesz w jakiej parafii chciałabyś szukać. Jeżeli jest to parafia łódzka to rocznie może być kilkaset wpisów, jeśli mała wiejska parafia to wpisów ubywa z oczywistych względów.
Co do zapisów w języku rosyjskim pomiedzy 1868 a 1916 jest o tyle dobrze, że w 90% przypadków przy tych wpisach cała treść aktów jest po rosyjsku ale w nawiasach podane są imiona i nazwiska po polsku głównych "aktorów" sprawy. Jednak wymaga to szukania akt po akcie, bo indeksy na końcu roczników są jednak po rosyjsku.
Jeszcze uwaga techniczna, że jeżeli interesująca Cię księga jest zmikrofilmowana to tylko mikrofilm będziesz mogła przeglądać na czytniku, księgę mozna w AP w Łodzi ogladać tylko jeśłi nie ma jej na mikrofilmach. Ale o szczegóły pracy w tym archiwum pytaj najlepiej rozeznanej w temacie "eliza1952"
Pozdrawiam Piotrek
Nie podajesz w jakiej parafii chciałabyś szukać. Jeżeli jest to parafia łódzka to rocznie może być kilkaset wpisów, jeśli mała wiejska parafia to wpisów ubywa z oczywistych względów.
Co do zapisów w języku rosyjskim pomiedzy 1868 a 1916 jest o tyle dobrze, że w 90% przypadków przy tych wpisach cała treść aktów jest po rosyjsku ale w nawiasach podane są imiona i nazwiska po polsku głównych "aktorów" sprawy. Jednak wymaga to szukania akt po akcie, bo indeksy na końcu roczników są jednak po rosyjsku.
Jeszcze uwaga techniczna, że jeżeli interesująca Cię księga jest zmikrofilmowana to tylko mikrofilm będziesz mogła przeglądać na czytniku, księgę mozna w AP w Łodzi ogladać tylko jeśłi nie ma jej na mikrofilmach. Ale o szczegóły pracy w tym archiwum pytaj najlepiej rozeznanej w temacie "eliza1952"

Pozdrawiam Piotrek
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
Ewo, podałaś niemal wszystkie możliwe dane dotyczące aktu, więc myślę, że ktoś z Łodzi w najbliższym czasie będzie wybierał się do AP i zrobi kopię tego aktu.
Co do indeksów, to są w każdej księdze - co więcej po każdej części księgi: dotyczące urodzeń, małżeństw i zgonów.
Zaglądałaś na stronę Archiwum w Łodzi? Jest tam cennik usług - możesz zadzwonić do Archiwum i poprosić o odnalezienie tego aktu i ksero. Biorąc pod uwagę, że znasz nazwę i numer zespołu oraz rok, nie będzie to dużo kosztowało. To jest opcja na wypadek, gdyby nikt z Łodzi Ci nie pomógł, w co jednak szczerze wątpię
Nie szukałem do tej pory w księgach zameldowania, nie wiem nawet, czy Archiwa udostępniają taką opcję, więc w tej kwestii nie potrafię Ci pomóc.
Powodzenia, pozdrawiam,
Dawid
Co do indeksów, to są w każdej księdze - co więcej po każdej części księgi: dotyczące urodzeń, małżeństw i zgonów.
Zaglądałaś na stronę Archiwum w Łodzi? Jest tam cennik usług - możesz zadzwonić do Archiwum i poprosić o odnalezienie tego aktu i ksero. Biorąc pod uwagę, że znasz nazwę i numer zespołu oraz rok, nie będzie to dużo kosztowało. To jest opcja na wypadek, gdyby nikt z Łodzi Ci nie pomógł, w co jednak szczerze wątpię

Nie szukałem do tej pory w księgach zameldowania, nie wiem nawet, czy Archiwa udostępniają taką opcję, więc w tej kwestii nie potrafię Ci pomóc.
Powodzenia, pozdrawiam,
Dawid
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.
Szukam:
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
W takim razie poszukaj na stronie AP w Łodzi, czy tam również znajdują się księgi meldunkowe,a pewnie tak jest. Możesz po prostu zadzwonić i spytać o to.
Jeśli chodzi o pieniądze - doskonale Cię rozumiem, w niektórych Urzędach Stanu Cywilnego nie mogłem uzyskać informacji inaczej, niż płacąc 22 zł za odpis aktu... Tak to już niestety jest z tą pasją
Natomiast jeśli w wyszukiwarce użytkowników na ForGenie poszukasz kogoś z Łodzi, napiszesz maila z prośbą o pomoc, to na pewno ktoś Ci pomoże. Sam chętnie bym to zrobił, gdybym mieszkał w Łodzi
A ja znalazłem w ten sposób Tadeusza, który pomaga mi w Grodnie 
Pozdrawiam serdecznie,
Dawid
Jeśli chodzi o pieniądze - doskonale Cię rozumiem, w niektórych Urzędach Stanu Cywilnego nie mogłem uzyskać informacji inaczej, niż płacąc 22 zł za odpis aktu... Tak to już niestety jest z tą pasją

Natomiast jeśli w wyszukiwarce użytkowników na ForGenie poszukasz kogoś z Łodzi, napiszesz maila z prośbą o pomoc, to na pewno ktoś Ci pomoże. Sam chętnie bym to zrobił, gdybym mieszkał w Łodzi

Pozdrawiam serdecznie,
Dawid
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Szukam:
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 8 razy
Dzien dobry, czy ktos sie moze wybiera do AP Lodz w najblizszym czasie? Chcialabym prosic o odnalezienie 4 metryk urodzenia lub 2 aktow slubu z parafii w Krosniewicach, bo niestety bez nich nie moge ruszysz w bibliotece u Mormonow. Niestety mam tylko przyblizone daty. Zalezy mi tylko na spisaniu danych, przede wszystkim dotyczacych rodzicow tych osob, date urodzenia i numer aktu.
Jezeli to nie sprawi nikomu problemu to akta ktorych poszukuje znajduja sie w 1529/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Krośniewicach:
akt urodzenia pomiedzy 1872-82
- Antoni Gawryszewski
- Antonina Bielecka
- Stanislaw Frątczak (Frontczak)
- Malgorzata Tomczak
lub
akt slubu pomiedzy 1890-1905
- Antoni Gawryszewski i Antonina Bielecka
- Stanislaw Frątczak (Frontczak) i Malgorzata Tomczak
Z gory dziekuje
Jezeli to nie sprawi nikomu problemu to akta ktorych poszukuje znajduja sie w 1529/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Krośniewicach:
akt urodzenia pomiedzy 1872-82
- Antoni Gawryszewski
- Antonina Bielecka
- Stanislaw Frątczak (Frontczak)
- Malgorzata Tomczak
lub
akt slubu pomiedzy 1890-1905
- Antoni Gawryszewski i Antonina Bielecka
- Stanislaw Frątczak (Frontczak) i Malgorzata Tomczak
Z gory dziekuje
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy
Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 13 razy
Witajcie
Mam wielką prośbę do odwiedzających AP w Łodzi. Bardzo proszę, żeby ktoś sprawdził dla mnie księgi urodzeń z lat 1875-1878 z parafii Brzeźnio (1426/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Brzeźniu). Wtedy to urodziła się moja praprababcia Marcjanna Kowalska córka Jana i Józefy z Bojanowskich. Jestem na 90% pewna, że chodzi o Brzeźnio. Ewentualnie, jeśli dane w akcie wskazywałyby na to, że jest to pierwsze dziecko Jana i Józefy, to proszę również o sprawdzenie małżeństw. Wiem, że trochę tego dużo, ale pazerność swoją tłumaczę tym, że mikrofilmy u Mormonów kończą się na 1870 roku. Pisałam przeszło miesiąc temu również do samego AP z prośbą o sprawdzenie aktu urodzenia praprababci, ale do tej pory brak odzewu.
Bardzo proszę o pomoc

Mam wielką prośbę do odwiedzających AP w Łodzi. Bardzo proszę, żeby ktoś sprawdził dla mnie księgi urodzeń z lat 1875-1878 z parafii Brzeźnio (1426/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Brzeźniu). Wtedy to urodziła się moja praprababcia Marcjanna Kowalska córka Jana i Józefy z Bojanowskich. Jestem na 90% pewna, że chodzi o Brzeźnio. Ewentualnie, jeśli dane w akcie wskazywałyby na to, że jest to pierwsze dziecko Jana i Józefy, to proszę również o sprawdzenie małżeństw. Wiem, że trochę tego dużo, ale pazerność swoją tłumaczę tym, że mikrofilmy u Mormonów kończą się na 1870 roku. Pisałam przeszło miesiąc temu również do samego AP z prośbą o sprawdzenie aktu urodzenia praprababci, ale do tej pory brak odzewu.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Witam,
Ja również mam prośbę do osób, które będą odwiedzać Łódzkie Archiwum i będą miały
pół godziny wolnego czasu. Chodzi mi o sprawdzenie i ewentualne xero
aktu urodzenia
WIKTORIA KRAWCZYK ur 1903 (niestety tylko rok)
zespół: 1563/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej św. Krzyża w Łodzi
Z góry Wielkie Dzięki.
Pozdrawiam
Rafał Jakieła
Ja również mam prośbę do osób, które będą odwiedzać Łódzkie Archiwum i będą miały
pół godziny wolnego czasu. Chodzi mi o sprawdzenie i ewentualne xero
aktu urodzenia
WIKTORIA KRAWCZYK ur 1903 (niestety tylko rok)
zespół: 1563/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej św. Krzyża w Łodzi
Z góry Wielkie Dzięki.
Pozdrawiam
Rafał Jakieła
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 9 razy
Marto, Rafale, chętnie pomogę, ale dopiero ok. 10 maja.
Pisałam już w innym temacie, że od kwietnia łódzkie AP dotknęły drastyczne oszczędności finansowe, co przełożyło się m.in. na zdjęcie 3 dyżurów popołudniowych. Pozostał tylko wtorek, a ja właśnie popołudnia najczęściej mam wolne.
Pisałam już w innym temacie, że od kwietnia łódzkie AP dotknęły drastyczne oszczędności finansowe, co przełożyło się m.in. na zdjęcie 3 dyżurów popołudniowych. Pozostał tylko wtorek, a ja właśnie popołudnia najczęściej mam wolne.
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------
Anna Stręgiel
-------------------
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
Dla Rafała i nie tylko,
Na początku XXw w par.Św.Krzyża w Łodzi rejestrowano rocznie ok.7000 urodzeń. Aby znaleźć akt urodzenia należy jednego dnia zamówić księgę ze skorowidzami nazwisk i numerami aktów, następnego dnia odszukać nazwisko i numer i zamówić księgę, w której zapisany jest akt aby przy kolejnej wizycie zajrzeć do metryki przodka.
Czy na to wystarczy pół godziny
?
Pozdrawiam Krystyna
Na początku XXw w par.Św.Krzyża w Łodzi rejestrowano rocznie ok.7000 urodzeń. Aby znaleźć akt urodzenia należy jednego dnia zamówić księgę ze skorowidzami nazwisk i numerami aktów, następnego dnia odszukać nazwisko i numer i zamówić księgę, w której zapisany jest akt aby przy kolejnej wizycie zajrzeć do metryki przodka.
Czy na to wystarczy pół godziny

Pozdrawiam Krystyna
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 13 razy
Elizo, bardzo dziękuję za sprawdzenie. Hmm... szczerze mówiąc trochę zbiło mnie to z tropu
Byłam przekonana, że chodzi o Brzeźnio. Ale tak czy inaczej ogromnie dziękuję za poświęcony mojej sprawie czas

Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Aniu,
mi również się nie spieszy, a skoro jest
tak jak mówi Krystyna, to przynajmniej
proszę o sprawdzenie nazwiska KRAWCZYK
w 1903 roku.
Pozdrawiam
Rafał Jakieła
mi również się nie spieszy, a skoro jest
tak jak mówi Krystyna, to przynajmniej
proszę o sprawdzenie nazwiska KRAWCZYK
w 1903 roku.
Pozdrawiam
Rafał Jakieła
-
AUTOR TEMATU - Posty: 395
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
Witam
Miałbym prośbę do kogoś kto w najbliższym czasie wybiera się do AP Łódź o sprawdzenie dokładnych dat spisania określonych aktów metrykalnych (szczegóły podam na PW) - chodzi o parafię Kamieńsk zespół 1502.
Pozdrawiam
Miałbym prośbę do kogoś kto w najbliższym czasie wybiera się do AP Łódź o sprawdzenie dokładnych dat spisania określonych aktów metrykalnych (szczegóły podam na PW) - chodzi o parafię Kamieńsk zespół 1502.
Pozdrawiam
Radosław