UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Łódź
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: AP Łódź
Witam
Widzę, że eliza wybiera się do AP w Łodzi. Miałabym też prośbę, moja babcia Maria Szamal vel Samal vel Schamal , urodziła się w Pabianicach 03.01 1897 r. Jej rodzice to Wacław Szamal vel Samal vel Schamal i Marianna z d. Weder. Gdyby to było możliwe chciałabym ksero ich aktu małżeństwa. Mieszkam na Pomorzu i raczej nie będę miała możliwości być osobiście w Łodzi.
Gdyby to sprawiało jakąś trudność to przepraszam.
Pozdrawiam. Maria m.
Widzę, że eliza wybiera się do AP w Łodzi. Miałabym też prośbę, moja babcia Maria Szamal vel Samal vel Schamal , urodziła się w Pabianicach 03.01 1897 r. Jej rodzice to Wacław Szamal vel Samal vel Schamal i Marianna z d. Weder. Gdyby to było możliwe chciałabym ksero ich aktu małżeństwa. Mieszkam na Pomorzu i raczej nie będę miała możliwości być osobiście w Łodzi.
Pozdrawiam. Maria m.
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 49 razy
Witam dzisiaj przejrzałam indeksy i niestety nie znalazłam Wiktorii Krawczyk część indeksów jest nieczytelna to znaczy uszkodzonerafjak pisze:Witam,
Ja również mam prośbę do osób, które będą odwiedzać Łódzkie Archiwum i będą miały
pół godziny wolnego czasu. Chodzi mi o sprawdzenie i ewentualne xero
aktu urodzenia
WIKTORIA KRAWCZYK ur 1903 (niestety tylko rok)
Rafał Jakieła
Eliza
-
Maria napisz czy chodzi o wyznanie rzymsko katolickie i czy babcia miała starsze rodzeństwo bo nie wiadomo w jakich latach był ten ślubmaria mazurek pisze:Witam
Pozdrawiam. Maria m.
Eliza
-
- Podziękował/a: 23 razy
- Podziękowano: 12 razy
Witam!
Miałbym ogromną prośbę.
Poszukuję aktu ślubu swoich przodków:Piotr Kępka i Marianna Kajtaniak.Wiem,że w 1876 zmarło im dziecko a w 1879 urodziła się córka w parafii Błędów.Niestety nie ma w tej parafii aktu ślubu.
Przypuszczam,że Marianna pochodziła z innej parafii będącej w okolicy.Drogą eliminacji i na podstawie obecnego występowania nazwiska Kajtaniak,wnioskuję że mogło to być w jednej z tych parafii:
Sadkowice (nr zespołu 1659)
Lubania (nr zespołu 1544)
Miałbym prośbę czy mógłby ktoś z Państwa mi sprawdzić czy jest tam ten ślub i jakieś informacje o tych małżonkach w przedziale od 1870 do 1876?
Niestety sam nie mogę pojechać do Łodzi ze względów finansowych.
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie!
Rafał
Miałbym ogromną prośbę.
Poszukuję aktu ślubu swoich przodków:Piotr Kępka i Marianna Kajtaniak.Wiem,że w 1876 zmarło im dziecko a w 1879 urodziła się córka w parafii Błędów.Niestety nie ma w tej parafii aktu ślubu.
Przypuszczam,że Marianna pochodziła z innej parafii będącej w okolicy.Drogą eliminacji i na podstawie obecnego występowania nazwiska Kajtaniak,wnioskuję że mogło to być w jednej z tych parafii:
Sadkowice (nr zespołu 1659)
Lubania (nr zespołu 1544)
Miałbym prośbę czy mógłby ktoś z Państwa mi sprawdzić czy jest tam ten ślub i jakieś informacje o tych małżonkach w przedziale od 1870 do 1876?
Niestety sam nie mogę pojechać do Łodzi ze względów finansowych.
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie!
Rafał
Pozdrawiam
Rafał
Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?
Rafał
Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?
-
- Podziękował/a: 24 razy
Witam serdecznie,
Jeśli byłby ktoś w najbliższym czasie w AP w Łodzi, miałbym ogromną prośbę. Wygląda na to, że udało się rozszyfrować tajemniczą "Zieloną koło Ostrowska", w której miał urodzić się mój przodek, później zamieszkały we Włocławku. Otóż jest całkiem blisko Włocławka (szczególnie, że do Włocławka z tamtych właśnie rejonów prowadzi droga, i prowadziła już od dawna) - wieś Zieleniec obok Ostrowów (? - Ostrowy). W prawdzie jest to parafia Krośniewice, ale Ostrowy i Zieleniec znajdują się w bliskiej od siebe odległości, a Ostrowy są większe.
W każdym razie, według Księgi ludności stałej m. Włocławka, mój przodek Leopold Roman Dąbkowski miał urodzić się 17 lutego 1834r. Podczas narodzin syna w 1878r. miał mieć 40 lat, a więc urodzony ok. 1838 - ale to chyba nie jest prawdą. W AP w Łodzi znajduje się następujący zbiór: 1529/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Krośniewicach. Tam są akta urodzeń z interesujących mnie lat. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki! Pozdrowienia z zagranicy,
Jeśli byłby ktoś w najbliższym czasie w AP w Łodzi, miałbym ogromną prośbę. Wygląda na to, że udało się rozszyfrować tajemniczą "Zieloną koło Ostrowska", w której miał urodzić się mój przodek, później zamieszkały we Włocławku. Otóż jest całkiem blisko Włocławka (szczególnie, że do Włocławka z tamtych właśnie rejonów prowadzi droga, i prowadziła już od dawna) - wieś Zieleniec obok Ostrowów (? - Ostrowy). W prawdzie jest to parafia Krośniewice, ale Ostrowy i Zieleniec znajdują się w bliskiej od siebe odległości, a Ostrowy są większe.
W każdym razie, według Księgi ludności stałej m. Włocławka, mój przodek Leopold Roman Dąbkowski miał urodzić się 17 lutego 1834r. Podczas narodzin syna w 1878r. miał mieć 40 lat, a więc urodzony ok. 1838 - ale to chyba nie jest prawdą. W AP w Łodzi znajduje się następujący zbiór: 1529/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Krośniewicach. Tam są akta urodzeń z interesujących mnie lat. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki! Pozdrowienia z zagranicy,
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
- Podziękował/a: 3 razy
Witam.eliza1952 pisze:Maria napisz czy chodzi o wyznanie rzymsko katolickie i czy babcia miała starsze rodzeństwo bo nie wiadomo w jakich latach był ten ślubmaria mazurek pisze:Witam
Pozdrawiam. Maria m.
Moja babcia maria Szamal, vel Schamal była wyznania rzymsko katolickiego. Babcia była najmłodsza, miała straszą siostrę Annę , Franciszkę, brata Józefa. Niestety, nie wiem kiedy się urodzili.
Pozdrawiam. Maria M.
Witam,
Czy ktoś ma może doświadczenia z kontaktem pocztą elektroniczną z AP w Łodzi? Wysłałem do nich tydzień temu email z pytaniem o możliwość uzyskania drogą elektroniczną informacji o jednym z moich przodków, podając wszystkie posiadane dane - personalia, prawdopodobny rok i miejsce urodzenia i numer zespołu znaleziony w bazie PRADZIAD, ale dotychczas nie otrzymałem odpowiedzi. Czy to normalne, że tyle zajmuje im odpowiedź na email?
Pozdrawiam,
Maciek
PS. Gdyby ktoś był w AP w Łodzi i miał chwilę, to byłbym wdzięczny za dane z aktu urodzenia Felicjana Taczanowskiego ur. (prawdopodobnie) w 1838 r. w Aniołowie (obecnie dzielnica Zgierza). Jego brat Antoni urodzony był tamże ok. 1835 r., mieli też młodszą siostrę Konstancję, ale interesuje mnie głównie Felicjan - jako prapradziadek. Według bazy PRADZIAD jest to zespół "1748/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Zgierzu".
Czy ktoś ma może doświadczenia z kontaktem pocztą elektroniczną z AP w Łodzi? Wysłałem do nich tydzień temu email z pytaniem o możliwość uzyskania drogą elektroniczną informacji o jednym z moich przodków, podając wszystkie posiadane dane - personalia, prawdopodobny rok i miejsce urodzenia i numer zespołu znaleziony w bazie PRADZIAD, ale dotychczas nie otrzymałem odpowiedzi. Czy to normalne, że tyle zajmuje im odpowiedź na email?
Pozdrawiam,
Maciek
PS. Gdyby ktoś był w AP w Łodzi i miał chwilę, to byłbym wdzięczny za dane z aktu urodzenia Felicjana Taczanowskiego ur. (prawdopodobnie) w 1838 r. w Aniołowie (obecnie dzielnica Zgierza). Jego brat Antoni urodzony był tamże ok. 1835 r., mieli też młodszą siostrę Konstancję, ale interesuje mnie głównie Felicjan - jako prapradziadek. Według bazy PRADZIAD jest to zespół "1748/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Zgierzu".
Pozdrawiam, Maciek
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Tak może to być tydzień, mniej niż tydzień, 2 tygodnie, miesiąc,
któż to wie.
Radzę tylko zaznaczyć przy wysyłaniu wiadomości opcję powiadomienia o odbiorze.
I jak mamy pewność że nasza wiadomość została odczytana czekać.
Ja z AP Łódź czekałem niecałe 2 tygodnie chyba.
któż to wie.
Radzę tylko zaznaczyć przy wysyłaniu wiadomości opcję powiadomienia o odbiorze.
I jak mamy pewność że nasza wiadomość została odczytana czekać.
Ja z AP Łódź czekałem niecałe 2 tygodnie chyba.
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
No i faktycznie - po dwóch tygodniach przyszła odpowiedź. Akt urodzenia znaleziony, przelałem 14PLN i czekam na skan. :)
Pozdrawiam, Maciek
-
Wydaje mi się,że w latach które podajesz Zieleniec należał do parafii Lubień, ale w Skorowidzu Królestwa Polskiego jest napisane Zieleniec fol. poczta OstrowyCarloz pisze:Witam serdecznie,
Eliza
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Kontakt:
Ów Zieleniec może należeć obecnie także do parafii Wola Pierowa (dawniej takze jako Wola Pirowa, Pierowa Wola, Pirowa Wola) - powstałej w 1930 r. na bazie filii (kościół z XVII w.) parafii w Lubieniu (Lubieniu Kujawskim). Parafia Wola Pierowa należy do dekanatu chodeckiego w Diecezji Włocławskiej.eliza1952 pisze:Wydaje mi się,że w latach które podajesz Zieleniec należał do parafii Lubień, ale w Skorowidzu Królestwa Polskiego jest napisane Zieleniec fol. poczta OstrowyCarloz pisze:Witam serdecznie,
http://www.parafia.chodecz.p9.pl/probos ... oszcz.html
WOLA PIEROWA
Parafia św. Andrzeja Apostoła 99-350 Ostrowy, tel. 024/ 356 14 55
Proboszcz:
ks. mgr Edward Banaszak
W roku 1753 Wola Pirowa wymieniana jest jako jedna z 16 parafii dekanatu kowalskiego (obok m.in. parafii Lubień), w 1818 w bulli Piusa VII wymieniana jest obok Lubienia jako filia. (Monumenta Historica Dioeceseos Wladislaviensis tom I wyd. 1881). Stąd w latach 1818-1881 Zieleniec nie należał do parafii Wola Pierowa, bo jej nie było wówczas.
Badając akta stanu cywilnego XIX w. parafii Lubień/Lubień Kuj. nie przypomniam sobie aby była miejscowość Zieleniec (choc głowy nie dam). Była na pewno Wola Pierowa. Może Zieleniec należał do parafii należącej do diecezji łowickiej - obecnego dekanatu krośniewickiego:
Dekanat Krośniewice wchodzi w skład diecezji łowickiej.
W skład dekanatu wchodzą następujące parafie:
parafia Wniebowzięcia NMP w Krośniewicach
parafia św.Wojciecha BM i św.Stanisława BM w Dąbrowicach
parafia św.Mikołaja Biskupa w Dzierzbicach
parafia Niepokalanego Poczęcia NMP w Imielnie
parafia św.Jana Chrzciciela w Mazewie
parafia św.Stanisława BM w Miłonicach
parafia św.Floriana w Nowym Kutnowskim
parafia MB Częstochowskiej w Ostrowych
parafia św.Jana Chrzciciela w Rdutowie
parafia św.Mateusza Apostoła i św.Rocha w Sobótce
[wikipedia.pl]
Zarówno Wola Pierowa jak i Imielno jak i Ostrowy połozone są ok. 2-3 km od Zieleńca.
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Kontakt:
http://www.diecezja.lowicz.pl/docs/others/mapa_1.pdf
Na mapie Zieleniec jest poza diecezją łowicką!
Wyglada na to, ze jest na terenie parafii Wola Pierowa w diecezji włocławskiej. Prawdopodobnie więc w okresie kiedy nie było parafii w Woli Pierowej Zieleniec należał do parafii Lubień. A to oznacza, ze akta stanu cywilnego są w archiwum we Włocławku a nie w Łodzi!
Na mapie Zieleniec jest poza diecezją łowicką!
Wyglada na to, ze jest na terenie parafii Wola Pierowa w diecezji włocławskiej. Prawdopodobnie więc w okresie kiedy nie było parafii w Woli Pierowej Zieleniec należał do parafii Lubień. A to oznacza, ze akta stanu cywilnego są w archiwum we Włocławku a nie w Łodzi!
Andrzej
Witam serdecznie po długiej nieobecności;-)
Mam wielką prośbę. Czy ktokolwiek, będąc przypadkiem w AP w Łodzi mógłby sprawdzić akt nr 70 z roku 1859 z parafii Radomsko.
Jest to akt małżeństwa Wojciecha Cichuta i Kanstancji Szczepockiej.
Chodzi mi o najważniejsze dane wypisane w tym akcie, tj. Wiek i pochodzenie małżonków, oraz Imiona i nazwiska rodziców młodej pary.
Z góry dziękuję za ewentualne wsparcie i Pozdrawiam serdecznie wszystkich genealogów-zapaleńców;-)
Przemek Cichuta
Mam wielką prośbę. Czy ktokolwiek, będąc przypadkiem w AP w Łodzi mógłby sprawdzić akt nr 70 z roku 1859 z parafii Radomsko.
Jest to akt małżeństwa Wojciecha Cichuta i Kanstancji Szczepockiej.
Chodzi mi o najważniejsze dane wypisane w tym akcie, tj. Wiek i pochodzenie małżonków, oraz Imiona i nazwiska rodziców młodej pary.
Z góry dziękuję za ewentualne wsparcie i Pozdrawiam serdecznie wszystkich genealogów-zapaleńców;-)
Przemek Cichuta
-
- Podziękował/a: 1 raz
Jeżeli prośba jest dalej aktualna to tak tam pisze:
Bogwidzowy 70. Działo się w mieście Radomsku dnia ósmego Czerwca Tysiąc ośmset pięćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie szóstej po południu. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Wojciecha Kowalskiego lat trzydzieści ośm i Walentego Cichuty lat trzydzieści pięć liczących obudwu gospodarzy pierwszego w Chrzanowicach, a drugiego w Bogwidzowach zamieszkałych na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Wojciechem Cichutą wdowcem po zmarłej w Bogwidzowach Scholastyce z Bałutów Cichucinej, rolnikiem w Bogwidzowach zamieszkałym i urodzonym z niegdy Wawrzyńca i Maryanny z Misiorków małżonków Cichutów lata dwadzieścia ośm mającym; a Konstancyą Szczepocką panną córką niegdy Marka i żyjącej Wiktoryi z Kwiatkowskich małżonków Szczepockich, w Dobryszycach urodzoną, a w Bogwidzowach przy matce rolniczce zostającą lat dwadzieścia pięć miesięcy ośm liczącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach: dwudziestym drugim, dwudziestym dziewiątym Maja i piątym Czerwca roku bieżącego w Kościele parafii tutejszej. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten stawającym i swiadkom pisać nie umiejącym przeczytany przez Nas Proboszcza podpisany został. –
X. Wincenty Gajewski prob. Radoms.
Bogwidzowy 70. Działo się w mieście Radomsku dnia ósmego Czerwca Tysiąc ośmset pięćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie szóstej po południu. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Wojciecha Kowalskiego lat trzydzieści ośm i Walentego Cichuty lat trzydzieści pięć liczących obudwu gospodarzy pierwszego w Chrzanowicach, a drugiego w Bogwidzowach zamieszkałych na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Wojciechem Cichutą wdowcem po zmarłej w Bogwidzowach Scholastyce z Bałutów Cichucinej, rolnikiem w Bogwidzowach zamieszkałym i urodzonym z niegdy Wawrzyńca i Maryanny z Misiorków małżonków Cichutów lata dwadzieścia ośm mającym; a Konstancyą Szczepocką panną córką niegdy Marka i żyjącej Wiktoryi z Kwiatkowskich małżonków Szczepockich, w Dobryszycach urodzoną, a w Bogwidzowach przy matce rolniczce zostającą lat dwadzieścia pięć miesięcy ośm liczącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach: dwudziestym drugim, dwudziestym dziewiątym Maja i piątym Czerwca roku bieżącego w Kościele parafii tutejszej. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają iż żadnej umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten stawającym i swiadkom pisać nie umiejącym przeczytany przez Nas Proboszcza podpisany został. –
X. Wincenty Gajewski prob. Radoms.
Rysiek
Ogromnie dziękuję za załączenie tego aktu;-))
Właśnie dowiedziałem się jak nazywa się mój kolejny przodek w prostej linii SUPER!!
Mam jeszcze prośbę dotyczącą następujących aktów z parafii Noworadomsk (Radomsko) znajdujących się w AP w Łodzi. Są to:
Akt małżeństwa Stanisława Kalecińskiego (lub Kalisińskiego) i Katarzyny Szklarek z roku 1854 nr 19;
Akt małżeństwa Józefa Siewior (lub Siewierczyk) i Marianny Stępień (lub Stępnik) z roku 1857 nr 3;
Akt małżeństwa Wojciecha Cichuta i Scholastyki Bałut z roku 1852 nr 18.
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam
Właśnie dowiedziałem się jak nazywa się mój kolejny przodek w prostej linii SUPER!!
Mam jeszcze prośbę dotyczącą następujących aktów z parafii Noworadomsk (Radomsko) znajdujących się w AP w Łodzi. Są to:
Akt małżeństwa Stanisława Kalecińskiego (lub Kalisińskiego) i Katarzyny Szklarek z roku 1854 nr 19;
Akt małżeństwa Józefa Siewior (lub Siewierczyk) i Marianny Stępień (lub Stępnik) z roku 1857 nr 3;
Akt małżeństwa Wojciecha Cichuta i Scholastyki Bałut z roku 1852 nr 18.
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam