UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Łódź

Moderator: Moderatorzy

Pawlikowski
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: AP Łódź

Post autor: Pawlikowski » śr sie 26, 2009 9:20 pm

18. Młodzowy data 08/02/1852
młody- Wojciech Cichuta, młodzian, urodzony i zam. Bogwidzowy, syn Wawrzeńca i Marianny z Banasików małżonków Cichutów, lat 19, miesięcy 10 mającym, zamieszkały przy rodzicach
młoda- Scholastyka Bałutowna, panna, córka Bartłomieja i Teresy z Szewczyków małżonków Bałutów, ur. Młodzowy, lat 16, przy rodzicach we wsi Młodzowy zamieszkała

19. Młodzowy i Stobiecko Szlacheckie, data 5,02,1854 (pismo niewyraźne, zalane, przebija następna strona)
młody- Stanisław Kalisiński?(Kaliciński?) wdowiec po zmarłej 20.09.1853 r Agacie, (nazwiska nie widzę) ur. Długie, syn niegdy Walentego i Marianny z Olczyków małż. Kalisińskich?, lat 33, zam. Stobiecko Szlacheckie
młoda- Katarzyna Szklarkówna, panna, córka niegdy Antoniego i Gertrudy z Ościków małżonków Szklarków, lat 19, miesięcy 9?10?

3.Okrajszów data 18.01.1857
młody- Józef Siewierczyk, młodzian, owczarz, zam. Saniki, ur. Płoszów, syn niegdy Szymona i Marianny z Majchrzaków małżonków Siewierczyków, lat 19 miesięcy 6,
młoda- Marianna Stępnikówna, panna, córka niegdy Marcina i żyjącej Gertrudy z Kazmierczaków małżonków Stępników, urodzona i zam. Okrajszów, lat 16 miesięcy 7,
Rysiek

Awatar użytkownika

czj
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: czj » śr sie 26, 2009 9:29 pm

Ja rówież z prośbą :>
Chciałabym wiedzieć co zawiera akt urodzenia Walentego Fortuńskiego z 1819r ( akt nr.72) Parafia Bedlno.
Będę oooooogromnie wdzięczna :kwitnie:
Jola
Jola Czerwiec :)

Awatar użytkownika

_przemo_

Post autor: _przemo_ » czw sie 27, 2009 8:28 am

No to genialnie!!!

W związku z tym mam już chyba ostatnią prośbę dotyczącą Łódzkiego archiwum, jako że kończą się już daty ksiąg metrykalnych z Radomska, które są dostępne w Łodzi.

A są to małżeństwa:

Wawrzyniec Cichuta i Marianna Baskiewicz - akt nr 30 w roku 1827 w parafii Radomsko
Stanisław Kaleciński (lub Kalisiński) i Agata Sękowska - akt nr 41 w roku 1839 w parafii Radomsko
Antoni Szklarek i Gertruda Ościk - akt nr 15 w roku 1817 w parafii Radomsko
Szymon Siewierczyk i Marianna Majchrzak - akt nr 9 w roku 1816 w parafii Radomsko
Marcin Stępnik i Gertruda Kazimierczak - akt nr 42 w roku 1831 w parafii Radomsko

Panu Ryszardowi to ja nie wiem jak się odwdzięczę, ale w razie czego służę pomocą;-)

Pozdrawiam, przemo

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: poschadel » czw sie 27, 2009 9:14 am

Mam wielką prośbę do kogoś, kto będzie odwiedzał archiwum w Łodzi.

Mam sprzed dwudziestu lat odpis aktu urodzenia ojca mojej babci, ale nazwisko zostało bardzo zniekształcone. Chciałbym sprawdzić, czy zapisujący popełnił błąd, czy urzędnik wystawiający akt urodzenia.
Akt dotyczy Reinholda Poschadel (może być w pisowni spolszczonej Poszadel) urodzonego 01.03.1901 w Łodzi, nr IV-301/24/1901. Czy możliwe jest wykonanie kopi i skanu?

Druga prośba dotyczy parafii Rozprza i dotyczy aktu urodzenia Antoniny Binek ur. 04.06.1870 w miejscowości Świerczyńsko.

Oczywiście interesuje mnie wszystko, co można wyczytać z tych aktów oraz ewentualne skany czy też kopie.

Prośba nieaktualna.
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 4:27 pm przez poschadel, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

Pawlikowski
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Pawlikowski » czw sie 27, 2009 11:03 pm

Mogę tylko pomóc osobom dotyczącą parafii Radomsko. Nie jestem w AP Łódź. Przeglądam parafię Radomsko w CHR Wrocław.

15. Młodzowy data 15.11.1817 (księga obejmuje lata 1817/18 od 1 maja 1817 do 30 kwietnia 1818)
młody- Antoni Szklarczyk, przy familii się utrzymujący, włościanin, młodzieniec, ur. Szczepocice Narodowe, zamieszkały Młodzowy, stan rolniczy, ur. 02.06.1793, syn Jana Szklarczyka ...z myślistwa się utrzymującego w Szczepocicach Narodowych zamieszkałego już od lat dwudziestu tamże zmarłego i Brygidy z Bernatów Bałutowej pierwszego ślubu Szklarczykowej...
młoda- Gertruda Ościk przy familii się utrzymująca, zamieszkała Młodzowy, urodzona we wsi ? (poprawki w piśmie) w gminie Pławińskiej, córka Wincentego Ościka młyn w tejże wsi utrzymującego już od lat 16 zmarłego i Magdaleny z Łochyniów już od lat 12 zmarłej, mającej skończonych lat 22.

9.Płoszów 05.01.1817 (księga obejmuje lata 1816/17 od 1 maja 1816 do 30 kwietnia 1817)
młody- Szymon Tadeusz Siewierczyk lat 20 i miesięcy 3, przy rodzicach , syn Mikołaja z wyrobku żyjącego i Marianny z Wojciechowskich
młoda- Marianna Maychrzakowna, skończyłą lat 20, córka Tomasza Maychrzaka na półrolku obsiadłego i Agnieszki z Cieslików

Następne akta po niedzieli.
Przemek pytaj dalej. Mam informacje dotyczące Radomska do roku 1735. Może będzie coś o Twoich.
Rysiek

Awatar użytkownika

_przemo_

Post autor: _przemo_ » ndz sie 30, 2009 10:05 am

Dziękuję ogromnie, resztę tych aktów które wymieniłem w ostatnim poście już znalazłem bo wczoraj miałem okazję być w AP w Łodzi, więc już nie ma potrzeby by ich szukać.

A co do dalszych moich poszukiwań to dotarłem już do aktów nie zindeksowanych, więc już nie mam dokładnych numerów których poszukuję.

I tak:

Rodzice mojego pra...dziada po mieczu nazywali się:
Józef Cichuta i Tekla z Kowalików, ich małżeństwo musiało odbyć się przed 1808 rokiem

Potem,
Wincenty Cichuta i Franciszka Branicka
Franciszek Cichuta i Agnieszka Szwedzik
Paweł Cichuta i Salomea Bartosiak
Wojciech Cichuta i Apolonia

Takie osoby występują w Radomsku, których akta małżeństw teraz chciałbym znaleźć i o ile takie istnieją to powinny być przed 1817 rokiem w parafii Radomsko.

Jeśli kiedykolwiek przewinie się Panu coś o Cichutach przed 1817 rokiem to proszę o kontakt.

Pozdrawiam,

Przemek

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » ndz wrz 06, 2009 12:39 pm

Witam

Wiem , że dla genealogia czas jest bardzo cenny ale miałabym ogromną prośbę związaną z AP w Łodzi. Chciałabym zamówić kserokopie aktu urodzenia w tym wypadku ale zanim to zrobię chciałabym się upewnić czy taki znajduje się tutaj. Po długim poszukiwaniu i sprawdzaniu faktów drogą eliminacji innych źródeł (ewentualnych miejsc)wyszło na to, że to czego potrzebuję znajduje się w zasobach AP w Łodzi.

Chodzi o sprawdzenie Akt Stanu Cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Szadku - nr zespołu 1691/0.

Osoba to Matusiak Józef urodzony 12 listopada 1887 roku miejscowość Piaski.

Właśnie ta miejscowość (obecnie wieś sołecka) sprawiła sporo zamieszania ponieważ jest ich bardzo wiele w Polsce.

Ważne byłyby informacje potwierdzające dane o rodzicach Józefa:Wojciech Matusiak i Marianna (niestety nie znam nazwiska panieńskiego).

Pozdrawiam wszystkich

BogusiaM
Bogusława Matusiak

http://nasiprzodkowie.url.ph/

sgasiorek
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: sgasiorek » sob wrz 19, 2009 1:55 pm

Witam,

Mam wielką prośbę.
Mój pradziadek Józef Kwiatkowski był poborcą podatkowym mniej więcej w latach 1890-1905. Na początku podobno w Kaliszu, później w Stawiszynie gdy otworzono tam oddział.

W AP Łódź znajdują się dokumenty Izby Skarbowej z Kalisza. Według spisu są tam akta przebiegu służby urzędników skarbowych.
Prosiłbym o zerknięcie na ten spis i wyłowienie informacji kiedy, gdzie i jakie funkcje on pełnił oraz inne dane jeśli się znajdą.
Wszelkie koszty z tym związane mogę pokryć.

Link do bazy sezam:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... y_id=39045

pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pn paź 05, 2009 12:40 pm

Do Bogusi,
czy Twoja prośba jest aktualna, zamówiłam Szadek, ale zajrzę do księgi dopiero w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam Krystyna

krystyna

Post autor: krystyna » pn paź 05, 2009 12:50 pm

Do Sebastiana

Twoja sprawa jest bardziej skomplikowana. W AP są dokumenty dotyczące Izby Skarbowej w Kaliszu ale jak zauwazyłes jest to b.duzy zbiór. Najpierw trzeba zamówić inwentarz do tego zbioru i go przepatrzeć. Jesli będzie wyszczególniony zbiór, który Cię interesuje to go zamówię i zajrzę czy sa jakies dane o J.Kwiatkowskim. Jesli nie to nie podejmuje sie szczegółowego przeszukiwania zbioru.

Krystyna

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: poschadel » pn paź 05, 2009 7:04 pm

Mam prośbę dotyczącą AP w Łodzi:
Szukam:
- aktu urodzenia Jakuba Ludwiczaka urodzonego w Barczkowicach, gmina i parafia Kamieńsk, urodził się w 1825 lub 1826 roku. (nieaktualne)
- aktu ślubu Zofii Olejnik (córki Ambrożego Olejnika i Łucji Płomińskiej) i Jakuba Ludwiczaka , ślub był w roku 1854 lub 1853. (nieaktualne)
- aktu ślubu Ambrożego Olejnika i Łucji Płomińskiej, ślub był w roku 1829 lub wcześniej (nieaktualne)
Wszystko:1502/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Kamieńsku.

Proszę tylko o nr aktu i datę. Kserokopie zamówię w archiwum.
Ostatnio zmieniony pn sie 30, 2010 10:21 am przez poschadel, łącznie zmieniany 5 razy.
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » pn paź 05, 2009 8:44 pm

Moja prosba jest trudna z uwagi że dotyczy samej Łodzi a wiec kilka parafii i zaczytane skorowidze, ale liczę na wsparcie . Wystarczy mi nazwa parafii, rok, nr aktu i karty a ja sobie zamówię skan.
Poszukuję katolickiej metryki chrztu -Hykel Konrad Mieczysław z lat 1899,1900 lub1901 Jego Rodzice mieszkali chyba wtedy na Wólczańskiej. Ponieważ będzie jeszcze metryka rosyjska to należy szukać pod GIKIEL Гикель syn Konrada i Józefy
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Matysiak
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » pt paź 09, 2009 7:03 pm

Mam gorącą prośbę do kogoś kto będzie w AP w Łodzi czy są tam następujące akty:

1. akt urodzenia Stanisławy Ciurzyńskiej vel Ciużyńskiej w latach 1886-1892 w parafii Wieluń
2. akt ślubu Jana Kępińskiego i Stanisławy Ciurzyńskiej v. Ciużyńskiej w latach 1902-1903 w parafii Wieluń
Zespół: 1719/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Wieluniu

3. Akt ślubu Adama Walczak i Heleny Woźniak w latach 1809-1818 w parafii Żdżary
Zespół 1754/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Żdżarach

Z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » pn paź 12, 2009 11:04 am

Poprawki do mego postu, bo wiem jakie to tysiące wpisów.
hykiel pisze:Moja prosba jest trudna z uwagi że dotyczy samej Łodzi a wiec kilka parafii i zaczytane skorowidze, ale liczę na wsparcie . Wystarczy mi nazwa parafii, rok, nr aktu i karty a ja sobie zamówię skan.
Poszukuję katolickiej metryki chrztu -Hykel Konrad Mieczysław z lat 1899,1900 lub1901 Jego Rodzice mieszkali chyba wtedy na Wólczańskiej. Ponieważ będzie jeszcze metryka rosyjska to należy szukać pod GIKIEL Гикель syn Konrada i Józefy
Chodzi o parafię Wniebowziecia Najswiętszej Marii Panny, bo tam było chrzczone rodzeństwo.
Rok 1901 nie potrzebny.
Może uda sie przynajmniej sprawdzić czy są skorowidze oddzielne a jesli nie to czy są w ksiegach skorowidze roczne - wtedy odpowiednio przygotuję sobie osobistą wizytę.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

krystyna

Post autor: krystyna » pn paź 12, 2009 10:17 pm

Witaj,
Realizacja Twojej prośby nie będzie zbyt szybka.
W tym tygodniu spróbuję zamówić skorowidze dla par. NMP lata 1899 i 1900, aby w następnym sprawdzic czy jest interesujące Cię nazwisko.

Pozdrawiam Krystyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”