UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwum Państwowe w Krakowie

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rabbuni
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 16 razy

Archiwum Państwowe w Krakowie

Post autor: rabbuni » czw sty 05, 2012 7:47 am

W internecie znalazłam taką informację:
sygnatura: 32/15/0/39
tytuł i daty: Projekt - domu mieszkalnego Kazimierza Adamowicza przy potoku na Bystrym; 1914-1914
hasła indeksu: Abramowicz Kazimierz; Projekt - domu mieszkalnego; Zakopane
opis: akta luźne; stan dobry; mieszana; ; polski; 2 s.; 440 x 300 mm; ; ; seria: sygnatura: 38/112/0/110
Czy bywalec tego Archiwum byłby uprzejmy przesłać mi zdjęcie tej jednostki? Mieszkam daleko od Krakowa - w Sieradzu... :help:
Pozdrawiam. Elżbieta
rabbuni@wp.pl
poszukiwany: plan centrum Szadku i Wielkiej Wsi pod Szadkiem k. Zduńskiej Woli sprzed wojny lub powojenny do ok.1950r. : przy okazji wizyty w archiwum, bibliotece, geodezji proszę zapytać. :D [/url]

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Archiwum Państwowe w Krakowie

Post autor: Bozenna » pn paź 08, 2012 7:54 pm

Dobry wieczor,
Czy ktos z kolegow i kolezanek przewiduje w tym tygodniu wizyte w AP Krakow ?
Uzaleznilam moja wizyte w Polsce od poszukiwan w jednej z parafii, ktorej mikrofilm znajduje sie w AP Lodz.
Dzis sie dowiedzialam, ze mikrofilm zostal pozyczony do AP Krakow i wroci dopiero w polowie listopada.
Dla mnie to juz za pozno.
Potrzebuje sprawdzic jeden slub bez gwarancji, ze odbyl sie wlasnie w tej parafii.
Trzeba przejrzec 2 moze 3 lata skorowidzow slubow.
Moze "lut szczescia" i ktos z Krakowa moglby mi pomoc ?
Slicznie z gory dziekuje,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

juju
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: juju » pn paź 08, 2012 8:04 pm

Bozenno, nie obiecuję ale być może udałoby mi się w tym tygodniu zaglądnąć do archiwów- tym bardziej, że mieszkam w centrum Krakowa:). Podaj bliższe dane.
Pozdrawiam,
Julia Małachowska

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pn paź 08, 2012 9:13 pm

Julia,
Ale szczescie ! Jesli bedziesz mogla, to byloby wspaniale!
Zatelefonuj najpierw do archiwum i zapytaj czy ten mikrofilm jest do dyspozycji.
Nie chcialabym, zebys sie znalazla w takiej sytuacji w jakiej ja teraz jestem.
Bylam pewna, ze mikrofilm jest w AP Lodz, a w ostatniej chwili sie okazalo, ze...wyfrunal do Krakowa.
Moze jeszcze do Krakowa nie dolecial ?
Oto dane:
Parafia Jeruzal (wlasnosc AP Lodz)
slub 1827 - 1826 -1825 rok
Antoni Liszewski (Lisiewski) i Wiktoria Wieclawska (Wienclawska)

Zacznij od 1827 roku, gdyz pierwsze dziecko urodzilo sie 06.02.1828 roku.
Jesli nie znajdziesz, to sprawdz 1826 rok i na koncu 1825 rok.
Sprawdz to w skorowidzach. Nic wiecej nie szukaj, poniewaz nie ma gwarancji,
ze ten slub mial miejsce w tej parafii. To tylko moja analiza sytuacji.
Jesli znajdziesz ten slub (hurrra!), to spisz dokladne dane dotyczace osob w nim wystepujacych.
Kopie tego slubu zamowie pozniej juz w AP Lodz. Narazie same dane mlodych i ich rodzicow mi wystarcza.
Piekne podziekowania,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

juju
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: juju » śr paź 10, 2012 2:22 pm

Bozenno
rozmawiałam z panią z pracowni i powiedziała, że czeka jeszcze na przesyłkę. Mam przykazane molestować ją telefonicznie codziennie do skutku. Także musisz uzbroić się jeszcze w cierpliwość.
Pozdrawiam z zimnego Krakowa
Pozdrawiam,
Julia Małachowska

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » śr paź 10, 2012 2:30 pm

Julia, przemila kolezanko,
Piekne dzieki. Czekam cierpliwie. Do Polski jade za kilka dni, ale zabieram komputer i bede miala linie internetowa na miejscu.
Zostawiam Ci w Twojej skrzynce moj adres e-mail'owy, gdyz nie zawsze i nie wszedzie bede mogla wejsc na forum Forgenu.
Wdziecznosci,
Bozenna

Gregor1612
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: Gregor1612 » pn paź 22, 2012 2:56 pm

Witam serdecznie!

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów ma możliwość (przy okazji) sprawdzenie danych w Archiwum Państwowym w Krakowie - Oddziale w Bochni? Poszukuję informacji o sprawie spadkowej po zmarłym w dniu 30 czerwca 1887 r. Janie Karolu Iglickim. Zespół „C.K. Sądu Powiatowego w Bochni z lat 1808-1918” - zakres lat 1887-1890. W roku 1891 takich danych w AP Bochni nie odnaleziono a z moich danych wynika, że sprawa już trwała. Dla lat 1887-90 AP zaproponowało płatną kwerendę. Potrzebuję jedynie roku rozpoczęcia sprawy w sądzie.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję.
Grzesiek Gawdzik
Pozdrawiam:-)
Grzesiek Gawdzik
Poszukuję z lubelskiego: Gawdzik,Kawa, Miękina; świętokrzyskiego: Karcz, Iglicki, Trzaskowski, Guliński
Parafie z lubelskiego: Końskowola,Boby, Borów, Zaklików; świętokrzyskiego: Strzegom, Ostrowiec Świętokrzyski, Staszów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”