UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwum Archidiecezjalne w Białymstoku

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Archiwum Archidiecezjalne w Białymstoku

Post autor: hykiel » czw kwie 09, 2009 7:02 pm

Dział metryczny Archiwum jest dla genealogów nieczynny do 21 maja 2009.
Kiedyś było tak przyjaźnie(przynajmniej na miejscu), potem mozna było szukać do 1910 a teraz szlaban.
Na wiszącym zawiadomieniu powodu nie podano. MMozna wnioskować ze sprawy metryk są załatwiane nie ma tylko dostępu do ksiąg.
Dział historyczny nadal działa, a tam sa dopiero perełki.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Szaciłowski_Marcin
Podziękowano: 1 raz

Re: Archiwum Archidiecezjalne w Białymstoku

Post autor: Szaciłowski_Marcin » pt kwie 10, 2009 11:43 am

Gwoli uzupełnienia:
Dział metryczny będzie zamknięty ze względu na pobyt księdza w sanatorium w tym czasie.

pozdrawiam
Marcin

Szukam:
Ambrożyk, Średziński-p.Suraż
Bystrzejewski, Kwiatkowski, Żak-p.Odrzywół, Brzostowica Wielka
Czajkowski, Dolistowski, Furmaniak, Szaciłowski, Uścian-Szaciłowski, Brzeziński, Rutkowski, Maliszewski, Ogrodnik-p.Juchnowiec i Turośń

LSokół

Post autor: LSokół » sob maja 02, 2009 12:02 pm

Witam,
Poszukuję jednego aktu urodzenia z Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku . Czy mógłbym prosić o pomoc osoby odwiedzające archiwum? Posiadam dokładne dane.
Pozdrawiam,
Łukasz Sokół

Poszukuję nazwisk: Gajdowski, Gryko, Korytkowski, Połocki, Sokół, Wołyński, Wróblewski
http://sites.google.com/site/mojagenealogia

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel

Post autor: hykiel » śr maja 06, 2009 1:05 pm

Łukaszu
podaj dane na tu albo na PW albo emailem, zobaczymy co sie da zrobić
pozdrawiam
Jurek Hykiel

LSokół

Post autor: LSokół » śr maja 06, 2009 3:52 pm

Witaj Jurku
Dziękuję za zainteresowanie. Poszukuję aktu urodzenia Jana Sokół urodzonego w 1889 r. w miejscowości Izbiszcze parafia Choroszcz ewentualnie jeszcze jego ojca, jeśli urodził po 1864 r. nie znam niestety danych.

Sprawdzałem na stronie AP w Białymstoku i z tego okresu nie ma akt, a w parafii Choroszcz otrzymałem informację, że wszystkie akta z XIX w. zostały przekazane do AA w Białymstoku.

Więc przy okazji odwiedzenie AA prosiłbym o sprawdzenie i informacje o ww. aktach.
Pozdrawiam,
Łukasz Sokół

Poszukuję nazwisk: Gajdowski, Gryko, Korytkowski, Połocki, Sokół, Wołyński, Wróblewski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel

Post autor: hykiel » pt maja 08, 2009 9:14 pm

Łukaszu
mam nadzieję ze ktoś inny z Białegostoku znajdzie ci to wcześniej niz ja. Ksiadz po 2 miesięcznej przerwie otworzy archiwum 21 maja. Ja mogę najwczesniej w czwartki i piatki być 4 lub 5 czerca (jak sie dostanę) i potem dopiero jesienią. Sprawdzę jeszcze jedną możlwość, trochę kuchennymi drzwiami.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel

Post autor: hykiel » pt cze 05, 2009 12:36 pm

Lukaszu
zgodnie z obietnicą dopiero mogłem dziś, bo wczoraj było AA zamknięte. Wpadlem po drodze na pooperacyjne zdjęcie szwów i szybko znalazłem twego Jana chociaż nazwisko Sokól w Choroszczy b. popularne ( na szczęście drugiego Jana Sokół w tym roku nie było).
Szczegóły podam w PW albo email
Napisze jeszcze dlaczego poszukanie jego ojca to duża kwerenda. Traktuję to również jako informacje dla innych czytającuch ten temat.
Choroszcz leżała w Rosji a nie w Królestwie Polskim i w diecezji wileńskiej i akty metrykalne są rubrykowe i niewiele wiedzy zawierają. Brakuje najbardziej ile lat mieli rodzice w momencie chrztu dziecka.
Przeszukałem az do 1885 sluby w Ghoroszczy i Jan Sokól tam sie nie ozenił moze żona była z innej parafii a moze wczesniej. To juz robota dla ciebie Mozna tez szukać zgonu dostepne w AA lata az do 1909.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

LSokół

Post autor: LSokół » sob cze 06, 2009 12:59 pm

Jurku
Chciałem Ci bardzo podziękować za informacje oraz cenne rady. Dziękuję także za wyrażenie chęci dalszej współpracy.

Bardzo serdecznie pozdrawiam.
Pozdrawiam,
Łukasz Sokół

Awatar użytkownika

albkoz
Podziękowano: 9 razy

Post autor: albkoz » czw cze 18, 2009 8:56 am

Witam.

Uzyskałem informację od ks. Ryszarda Winkiewicza, że Archiwum Archidiecezjalne w Białymstoku będzie niedostępne dla genealogów do września br.
Pozdrawiam. AlbinKoz.

Awatar użytkownika

albkoz

Post autor: albkoz » ndz kwie 10, 2011 9:49 am

Witam.
Osoby planujące wizytę w AA w Białymstoku informuję, że do końca czerwca będzie ono czynne raz w tygodniu : w kwietniu 15, 21 i 29-go, w maju w piątki 6, 13, 20 i 27-go. Przed wizytą najlepiej upewnić się jeszcze telefonicznie, bo i te terminy mogą ulec zmianie.
Pozdrawiam. AlbinKoz.

Awatar użytkownika

albkoz

Post autor: albkoz » ndz cze 03, 2012 9:37 am

AA w Białymstoku będzie niedostępne dla genealogów przez kilka miesięcy, zasoby są przenoszone do nowego budynku. Orientacyjnie z nowego lokum będzie można skorzystać we wrześniu-październiku.
Pozdrawiam. AlbinKoz.

Awatar użytkownika

albkoz

Post autor: albkoz » śr cze 06, 2012 10:21 pm

Pozdrawiam. AlbinKoz.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel

Archiwum Archidiecezjalne w Białymstoku nowe godziny otwarcia

Post autor: hykiel » pt sie 31, 2012 1:19 am

AA Białystok część metrykalna już czynna w nowym budynku.Wg informacji od ks Ryszarda dla poszukiwaczy genealogów czynne w czwartki i piątki w godz 9-12. Duża czytelnia na 1. piętrze Nie wiem czy będą zmiany w dostępie .Wszystkie księgi stoją w czytelni, a obok dwa przeszklone do czytelni pomieszczenia biurowe.

dopisałem 31.10.2012 Godziny otwarcia AP częśc metrykalna
od kilku tygodni Archiwum Mertykalne czynne jest od pn do pt w godz 9- 12 wyjątkowo w środę tylko od 13 do 17.
To duże udogodnienia dla poszukujących. Pozostałe zasady takie jak były, ksiegi dostępne do 1912 stoja obok na pólkach i bierze się samemu co potrzeba.
Ostatnio zmieniony śr paź 31, 2012 7:17 pm przez hykiel, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

tomek11
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: tomek11 » sob paź 27, 2012 6:33 pm

Witam,
Sam nie mam możliwości wyjazdu do Białegostoku, dlatego chciałbym się zapytać, czy ktoś mógłby sprawdzić, czy w księgach metrykalnych par. Juchnowiec Kościelny z lat 1886 - 1889 znajduje się akt ślubu Marianny Ciereszko. Niestety nie wiem jak się nazywał mąż.

Jeszcze raz proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
hykiel

Post autor: hykiel » śr paź 31, 2012 7:03 pm

Tomku
przejrzałem bezpośrednio wszystkie akta ślubu (ok 100) w Juchnowcu z okresu ktory podałeś. Było wiele Marian ale Ciereszko nie było.
Dwie dalsze mozliwości może nie ten okres, moze nie ta parafia.
Znawcą Juchnowca jest Szaciłowski_Marcin ktory tu bywa, zwróc sie do niego przez PW- podałem jego login.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”