UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Archiwum Archidiecezji w Przemyślu
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Archiwum Archidiecezji w Przemyślu
Może to głupio zabrzmi, ale rozmowę zaczynałeś od "Dzień dobry", czy "Szczęść Boże"? Niektorzy księża zwracaja na to uwagę. Wiesz, liczy się pierwsze wrażenie. Poza tym list, który napisałam był taki dosyć osobisty, od serca, a nie taki urzędowy. Może to też miało wpływ? Ja w każdym razie jestem mu bardzo wdzięczna, ze w księgach zapowiedzi (innych ksiag nie posiada) znalazł zapowiedzi do slubu moich pradziadkow i wszystko spisał, kiedy był ślub, jak nazywali się pierwsi małżonkowie moich pradziadków (byli wdowcami), ich rodzice, kiedy i gdzie sie urodzili. Ja tych informacji szukałam przez 3 lata, a wystarczył jeden list. I na końcu listu było zaproszenie do odwiedzenia Archiwum osobiscie, bo na pewno tego jest więcej, ale nie oczekiwałam, że zrobi dla mnie kwerende od A do Z. Wiem przynajmniej, że jak w końcu sie tam wybiorę, to będę miała po co jechać.
Ostatnio zmieniony pt sty 23, 2009 7:24 pm przez ale39, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Ola Erbert
Ola Erbert
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Witam,
rozmowę z księdzem zawsze zaczynam od:
Niech będzie pochwalony Jesus Chrystus
Zresztą tak samo piszę we wszelkich e-mail'ach do księży.
Poza tym nie ma co narzekać, tylko zgodnie z zasadą
"jak nie drzwiami to oknem".
Pozdrawiam
Rafał Jakieła
rozmowę z księdzem zawsze zaczynam od:
Niech będzie pochwalony Jesus Chrystus
Zresztą tak samo piszę we wszelkich e-mail'ach do księży.
Poza tym nie ma co narzekać, tylko zgodnie z zasadą
"jak nie drzwiami to oknem".
Pozdrawiam
Rafał Jakieła
-
- Podziękował/a: 8 razy
Czy ktoś wie, jakie księgi metrykalne są w archiwum diecezjalnym w Przemyślu, bądź gdzie w sieci jest informacja na ten temat ? Chodzi mi o spis parafii i lata które obejmują księgi.
Pozdrawiam
Marek Żurawiecki
Marek Żurawiecki
-
AUTOR TEMATU - Posty: 298
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy

Ostatnio zmieniony ndz paź 03, 2010 1:42 pm przez MariaŁopaciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
-

Ostatnio zmieniony ndz paź 03, 2010 9:47 pm przez MariaŁopaciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Maria Łopaciuk
-
- Podziękował/a: 8 razy
Jest również taka pozycja
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/docmetadata?id=1623
Ale gdzie można znaleźć wykaz aktualnych zasobów?
http://www.pbc.rzeszow.pl/dlibra/docmetadata?id=1623
Ale gdzie można znaleźć wykaz aktualnych zasobów?
Pozdrawiam
Marek Żurawiecki
Marek Żurawiecki
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Obawiam się, że takowy wykaz nie istnieje, sam ks. prof. Borcz raczy wiedzieć, co znajduje się w zasobie tego archiwum. Podane wyżej pozycje mogą być wskazówką, aczkolwiek nie można na nich polegać, bo duża część AAP spłonęła w czasie ostatniej wojny światowej.stonka pisze:Ale gdzie można znaleźć wykaz aktualnych zasobów?
-
Rymwid pisze: duża część AAP spłonęła w czasie ostatniej wojny światowej.

Maria Łopaciuk
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 3 razy
Witam!
Chciałabym i ja dorzucić parę zdań na temat kontaktów z AA w Przemyślu. Przede wszystkim przyłączam się do opinii Marii i Oli. Ja wzbraniałam się przez dłuższy czas, obawiając się, że nic nie wskóram, ale kiedy w swoich poszukiwaniach "doszłam do ściany", zadzwoniłam w lutym do ks. Borcza. Szukałam swoich prapradziadków, znając tylko imiona i nazwiska moich pradziadków oraz miejsce i przybliżone daty ich śmierci. Ksiądz uprzejmie poinformował mnie, że owszem, w archiwum są niekompletne księgi metrykalne z parafii, o którą pytałam (diecezja przemyska, dawny pow. Drohobycz), ale najlepiej, żebym zadzwoniła w maju, tym bardziej, że wyraziłam chęć przyjazdu do Przemyśla, choć mieszkam na drugim końcu Polski (Dolny Śląsk). Odczekałam do maja i znowu zadzwoniłam. Ksiądz bardzo skutecznie, aczkolwiek uprzejmie, zniechęcił mnie do przyjazdu, ale powiedział, że coś się w księgach na temat moich przodków znajdzie, więc powołując się na tę rozmowę telefoniczną, mam mu przesłać listem wszystkie posiadane o nich informacje i później zadzwonić około 10 czerwca. Tak też zrobiłam, dołączając datek na potrzeby archiwum. Nie zdążyłam już ponownie zatelefonować, bo dzisiaj otrzymałam przesyłkę z archiwum, a w niej kserokopię wpisu aktu ślubu moich pradziadków z 1877 r. (tam z kolei znalazłam informacje o moich prapra-), ksero wpisu aktu urodzenia mojego dziadka oraz listę z imionami i datami urodzenia (ew. śmierci) jego rodzeństwa (10 osób). Ksiądz Borcz napisał mi również, z jakiego okresu zachowały się księgi, więc wiem np., że nie znajdę tam już aktów urodzenia moich pradziadków (nie ma ksiąg sprzed 1860 r.), ale jest ich wiek w akcie ślubu, więc mogę te daty w przybliżeniu obliczyć. Ta jedna przesyłka pomogła mi rozwikłać wiele spraw.
I na koniec jeszcze ciekawostka. Po raz pierwszy imiona i nazwiska moich prapradziadków znalazłam na mikrofilmie ksiąg greckokatolickich u mormonów, tylko wtedy nie miałam zielonego pojęcia, że to moi przodkowie, a dzisiaj dostałam potwierdzenie. A dlaczego szukałam rzymskich katolików w księgach greckokatolickich? Bo kiedyś usłyszałam od mojej Mamy, że jeśli nie było księdza w parafii, to szło się do cerkwi (zwłaszcza w przypadku chrztów), tylko potem trzeba było "sprawy papierkowe" załatwić w swoim kościele. Poszłam tym śladem i na kilku mikrofilmach znalazłam takie wpisy z wyraźnym zaznaczeniem rytu łacińskiego. Tym sposobem mam wpisy dot. krewnych moich przodków nawet z pocz. XIX wieku, choć ksiąg rzymskokatolickich z tego okresu już nie ma.
Pozdrawiam.
Anna Krzosek
Chciałabym i ja dorzucić parę zdań na temat kontaktów z AA w Przemyślu. Przede wszystkim przyłączam się do opinii Marii i Oli. Ja wzbraniałam się przez dłuższy czas, obawiając się, że nic nie wskóram, ale kiedy w swoich poszukiwaniach "doszłam do ściany", zadzwoniłam w lutym do ks. Borcza. Szukałam swoich prapradziadków, znając tylko imiona i nazwiska moich pradziadków oraz miejsce i przybliżone daty ich śmierci. Ksiądz uprzejmie poinformował mnie, że owszem, w archiwum są niekompletne księgi metrykalne z parafii, o którą pytałam (diecezja przemyska, dawny pow. Drohobycz), ale najlepiej, żebym zadzwoniła w maju, tym bardziej, że wyraziłam chęć przyjazdu do Przemyśla, choć mieszkam na drugim końcu Polski (Dolny Śląsk). Odczekałam do maja i znowu zadzwoniłam. Ksiądz bardzo skutecznie, aczkolwiek uprzejmie, zniechęcił mnie do przyjazdu, ale powiedział, że coś się w księgach na temat moich przodków znajdzie, więc powołując się na tę rozmowę telefoniczną, mam mu przesłać listem wszystkie posiadane o nich informacje i później zadzwonić około 10 czerwca. Tak też zrobiłam, dołączając datek na potrzeby archiwum. Nie zdążyłam już ponownie zatelefonować, bo dzisiaj otrzymałam przesyłkę z archiwum, a w niej kserokopię wpisu aktu ślubu moich pradziadków z 1877 r. (tam z kolei znalazłam informacje o moich prapra-), ksero wpisu aktu urodzenia mojego dziadka oraz listę z imionami i datami urodzenia (ew. śmierci) jego rodzeństwa (10 osób). Ksiądz Borcz napisał mi również, z jakiego okresu zachowały się księgi, więc wiem np., że nie znajdę tam już aktów urodzenia moich pradziadków (nie ma ksiąg sprzed 1860 r.), ale jest ich wiek w akcie ślubu, więc mogę te daty w przybliżeniu obliczyć. Ta jedna przesyłka pomogła mi rozwikłać wiele spraw.
I na koniec jeszcze ciekawostka. Po raz pierwszy imiona i nazwiska moich prapradziadków znalazłam na mikrofilmie ksiąg greckokatolickich u mormonów, tylko wtedy nie miałam zielonego pojęcia, że to moi przodkowie, a dzisiaj dostałam potwierdzenie. A dlaczego szukałam rzymskich katolików w księgach greckokatolickich? Bo kiedyś usłyszałam od mojej Mamy, że jeśli nie było księdza w parafii, to szło się do cerkwi (zwłaszcza w przypadku chrztów), tylko potem trzeba było "sprawy papierkowe" załatwić w swoim kościele. Poszłam tym śladem i na kilku mikrofilmach znalazłam takie wpisy z wyraźnym zaznaczeniem rytu łacińskiego. Tym sposobem mam wpisy dot. krewnych moich przodków nawet z pocz. XIX wieku, choć ksiąg rzymskokatolickich z tego okresu już nie ma.
Pozdrawiam.
Anna Krzosek
Ważny, Błoniarz, Schmiedhammer, Dmytryszak, Kazymir (Majdan pow. Drohobycz), Korcz, Gołąbek, Kiszka, Półtorak (Sambor, Borysław)
-
- Podziękowano: 153 razy
Widziałem opracowanie "Metryki Parafialne Diecezji Przemyskiej" opracowane w 1997 w Winnipeg w Kanadzie.
W archiwum przemyskim znajdują się kopie ksiąg z poszczególnych parafii,przeważnie od 1826 roku.
Kilka lat temu rozmawiałem z księdzem,który w czasie wojny był w seminarium,i mówił,że budynki były uszkodzone a księgi leżały w gruzie.Oni zajmowali się przenoszeniem tych ksiąg.Niestety ten ksiądz już nie żyje a był kopalnią wiedzy.
Wg tego opracowania są księgi starsze niż 1784 z następujących miejscowości.:Białobrzegi,Borek St,Dylągowa,Jasionka,Kołaczyce,Laszki,Lubatowa,Nehrybka,Nienaszów,Osobnica,Przemyśl,Samoklęski,Wola Zarczycka.
W archiwum przemyskim znajdują się kopie ksiąg z poszczególnych parafii,przeważnie od 1826 roku.
Kilka lat temu rozmawiałem z księdzem,który w czasie wojny był w seminarium,i mówił,że budynki były uszkodzone a księgi leżały w gruzie.Oni zajmowali się przenoszeniem tych ksiąg.Niestety ten ksiądz już nie żyje a był kopalnią wiedzy.
Wg tego opracowania są księgi starsze niż 1784 z następujących miejscowości.:Białobrzegi,Borek St,Dylągowa,Jasionka,Kołaczyce,Laszki,Lubatowa,Nehrybka,Nienaszów,Osobnica,Przemyśl,Samoklęski,Wola Zarczycka.
Mieczysław
Witam, czy można prosić o jakieś bardziej precyzyjne informacje na temat opracowania "Metryki Parafialne Diecezji Przemyskiej" 1997 Winnipeg Kanada.
Czy to znaczy, że jest jednak współczesne opracowanie dotyczące zasobów metrykalnych w Archiwum Archidiecezji w Przemyślu ( czy może ktoś przepisał to co tam było przed wojną ?)
Sprawdzałem w Narodowej i w większych uniwersyteckich bibliotekach – brak takiej pozycji.
Pozdrawiam Andrzej
Czy to znaczy, że jest jednak współczesne opracowanie dotyczące zasobów metrykalnych w Archiwum Archidiecezji w Przemyślu ( czy może ktoś przepisał to co tam było przed wojną ?)
Sprawdzałem w Narodowej i w większych uniwersyteckich bibliotekach – brak takiej pozycji.
Pozdrawiam Andrzej
-
Ja dostałem niedawno informację z archiwum, że żądne starsze księgi niż 1784 rok nie zachowały się w archiwum, podobno wzięli je Rosjanie albo spłonęły. Ja poszukuję ksiąg ze Starego Żmigrodu, które były prowadzone od 1754 roku, ale infomacja, że księgi z Nienaszowa czy SAmoklęsk się zachowały bardzo mnie ucieszyła, gdyż też badam ludność tych miejscowości. Nie wiem tylko jak do nich dotrzeć.