do Archiwum Archidiecezji w Przemyślu.
Przygotowywałam się do tej wizyty od ponad roku zbierając dookoła informacje o zasadach funkcjonowania tego archiwum
i atmosferze tam panującej. W miarę gromadzenia tych informacji obawy rosły coraz bardziej, a wizytę odkładałam
w nieskończoność.
Po spenetrowaniu z miernym skutkiem wszystkich dostępnych archiwów, wizyta w tym archiwum jawiła się
jako jedyna ostatnia deska ratunku.
Kontakt z Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu rozpoczęłam od rozmowy telefonicznej
z ks. dyrektorem z zapytaniem, czy zasób archiwum obejmuje akta metrykalne z interesujących mnie miejscowości
( Sambor, Borysław Drohobycz ) oraz interesujących mnie dat.
Następnie ustaliłam termin swojej wizyty.
Stawiając sie w umówionym terminie zostałam mile zaskoczona - po krótkiej wstępnej rozmowie wyjaśniającej
i prezentującej cel moich poszukiwań, otrzymałam poszukiwane przeze mnie księgi metrykalne do osobistego poszukiwania,
bez możliwości wykonywania zdjęć lub skanowania.
Ks. dyrektor służył pomocą i w miarę poszukiwań dostarczał kolejne potrzebne mi księgi.
Do dyspozycji mialam przy sobie swój laptop z zapisanymi tam danymi moich poszukiwanych przodków.
Jako że moje posługiwanie się laptopem jest na poziomie przysłowiowej " blondynki " otrzymałam od ks. dyrektora
dodatkowo krótką lekcję z tajników wiedzy komputerowej.
Mój czas dostępu do ksiąg metrykalnych to cały okres otwarcia w tym dniu archiwum czyli godz. 9.00 - 13.00
Z archiwum wyszłam zadowolona z ogromną ilością notatek i nowymi kierunkami poszukiwań, na które już obecnie zabrakło czasu.
Tak więc umówiłam się na kolejną wizytę w przyszlości, naturalnie po uprzednim telefonicznym uzgodnieniu terminu.
Niestety ..... Sambor i jego akta metrykalne pozostają dla mnie w dalszym ciągu jedną wielką niewiadomą

" .... i to by było na tyle z mojej strony, w temacie Archiwum Archidiecezjalne w Przemyślu "
Archiwum Archidiecezjale
Plac Katedralny 4 a,
37-700 PRZEMYŚL
tel. 016 678 66 94 w. 38
Czynne codziennie
poniedziałek - piątek
od 9.00 do 13.00
Dyrektor: ks. prał. Henryk Borcz
Archiwistka: s. Elżbieta Kot CSFM