UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Macie dostęp do ksiąg parafialnych Białej ? (Galicja), obecnie Bielsko Biała, woj. śląskie

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dave000
Podziękował/a: 7 razy

Macie dostęp do ksiąg parafialnych Białej ? (Galicja), obecnie Bielsko Biała, woj. śląskie

Post autor: dave000 » ndz lut 02, 2014 9:11 pm

Witam, posiada ktoś dostęp do ksiąg parafialnych Białej (Galicja)? Obecnie miasto Bielsko - Biała, woj. śląskie.
Chciałbym sprawdzić czy występuje tam nazwisko Hofman Andreas, matka: Anna Hofman. Chodzi o XIX wiek. Tyle wiem.
Konkretnie Anna urodziła się w Lipniku koło Białej, więc jest szansa, że Andreas też.
Bardzo proszę o pomoc... :help:

-- Post scalono 02 lut 2014, 22:16 --

Może jakaś porada co robić dalej, bo jakoś nie mam pomysłów... :/
Pozdrawiam, Dawid :)

doplos
Podziękował/a: 3 razy

Re: Macie dostęp do ksiąg parafialnych Białej ? (Galicja), obecnie Bielsko Biała, woj. śląskie

Post autor: doplos » pn lut 03, 2014 8:57 am

Witam!
A może to też Twoi krewni?:
http://polski-cmentarz.com/lipnik/grobo ... &x=27&y=21
Co do ksiąg parafialnych z Lipnika też mam taki problem jak Ty;nie ma ich w necie.Jak na razie jedyne wyjście to udać się do kancelarii parafialnej,bo jak się dowiedziałam takie sprawy załatwiają tylko na miejscu po wczesniejszym telefonie(odszukanie ksiąg wymaga trochę czasu), no i trzeba oczywiście dać "co łaska" :)
JA niestety nie mam możliwości załatwienia tego w parafii, bo nie jestem z Bielska.Podaję adres parafii:

RZYMSKO-KATOLICKA PARAFIA
pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny w Lipniku
ul. Ks. Brzóski 3
43-305 BIELSKO - BIAŁA
TEL.033/814-53-88

Kancelaria czynna :

wtorki, czwartki, soboty - od godz. 8.00 - 8.30

środy, piątki - 16.00 - 17.30

(za wyjątkiem pierwszych piątków miesiąca i świąt)

Pozdrawiam Joanna

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Re: Macie dostęp do ksiąg parafialnych Białej ? (Galicja), obecnie Bielsko Biała, woj. śląskie

Post autor: azielik » pn lut 03, 2014 11:02 am

Jakie lata? Napisz do diecezji powinni mieć już zbiorową bazę.
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

Marek_W
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: Marek_W » czw lut 06, 2014 9:19 am

Dawidzie!
Okolice Białej to również miejsce zamieszkania kolonistów pochodzenia niemieckiego, wyznania ewangelickiego. Nazwisko Hofman pewnie na to wskazuje. Sprawdź może księgi tego obrządku, dostępne w internecie:
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/testy.html
pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”