UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwum diecezjalne/archidiecezjalne w Warszawie

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
genamator
Podziękował/a: 6 razy

Archiwum diecezjalne/archidiecezjalne w Warszawie

Post autor: genamator » pn sty 12, 2009 11:22 pm

witam wszystkich,

Moze ktos juz z tym ma doswiadczenie ale ja chcialbym miec akt chrztu mojej mamy z 1955 roku. Chrzest sie odbyl w parafii sw. Trojcy w Warszawie (na Solcu) Czy ja w sprawie tego aktu chrztu musze sie zwrocic do parafii czy do archiwum diecezjalnego lub archidiecezjalnego.
I jak sprawa wyglada z aktami chrztu po ilu latach parafia je oddaje do archiwum? wiem ze USC oddaje akta urodzen po 100 latach od wystawienia aktu ale jak to jest z aktami chrztu??

pozdrawiam,

Sandro

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: archiwum diecezjalne/archidiecezjalne w Warszawie

Post autor: Bozenna » pn sty 12, 2009 11:41 pm

Witaj,
Napisz bezposrednio do parafii i popros o przyslanie Ci kopii aktu chrztu. Akt jest aktualny. Tego typu akt moze byc potrzebny na przyklad do slubu itd. Wyciagalam takie akty chrztow z Polski, bezposrednio z parafii do mojego slubu, do komunii mojej corki. Dostalam nawet kopie aktu mojej pierwszej komunii. Nie bylo z tym problemu.
Ewentualnie zatelefonuj najpierw do kancelarii i zapytaj jak masz sformulowac Twoja prosbe o kopie aktu chrztu.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

ttunin
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 13 razy

Re: Archiwum diecezjalne/archidiecezjalne w Warszawie

Post autor: ttunin » wt sty 13, 2009 10:02 am

Sandro
Zasada"100 lat" dotyczy tylko i wyłącznie Urzędów Stanu Cywilnego, natomiast nie dotyczy Kościoła- niezależnie od wyznania.Akty chrztu jak Ty to nazywasz a dokładnie księgi znajdują się w parafiach niezależnie od daty ich wytworzenia. Właścicielem w imieniu Kościoła jest proboszcz Parafii.I on i tylko on podejmuje decyzje czy nam je udostępnić czy też nie. W przypadku " nie" nie należy się złościć , składać skarg do wyższych instytucji kościelnych. Trzeba wiele cierpliwości. Ja kilka razy korzystałem z zasobów parafii rz-kat. w środkowej Polsce. Czasami było lepiej lub gorzej ale zawsze dochodziłem do celu.A więc kontakt osobisty z proboszczem -o ile to jest możliwe z uwagi na Twoje miejsce zamieszkania- lub też telefonicznie.
Jak prześledzisz forum to często przewija się problem dostępu do ksiąg znajdujących się w parafiach - a znajdują się tam bardzo stare księgi.
powodzenia
Tadeusz
Tadeusz

jaco3570
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: jaco3570 » wt sty 13, 2009 12:18 pm

ttunin pisze:Sandro
Zasada"100 lat" dotyczy tylko i wyłącznie Urzędów Stanu Cywilnego, natomiast nie dotyczy Kościoła- niezależnie od wyznania.Akty chrztu jak Ty to nazywasz a dokładnie księgi znajdują się w parafiach niezależnie od daty ich wytworzenia. Właścicielem w imieniu Kościoła jest proboszcz Parafii.I on i tylko on podejmuje decyzje czy nam je udostępnić czy też nie. W przypadku " nie" nie należy się złościć , składać skarg do wyższych instytucji kościelnych. Trzeba wiele cierpliwości. Ja kilka razy korzystałem z zasobów parafii rz-kat. w środkowej Polsce. Czasami było lepiej lub gorzej ale zawsze dochodziłem do celu.A więc kontakt osobisty z proboszczem -o ile to jest możliwe z uwagi na Twoje miejsce zamieszkania- lub też telefonicznie.
Jak prześledzisz forum to często przewija się problem dostępu do ksiąg znajdujących się w parafiach - a znajdują się tam bardzo stare księgi.
powodzenia
Tadeusz
To nie do końca jest prawdziwe. Mój daleki kuzyn, który jest już emerytowanym księdzem diec. łowickiej wiele razy mówił., że część akt parafialnych dawnej diecezji warszawskiej zostało przekazanych jeszcze przed wojną do archiwum. Stąd też wiele z nich zaginęło przez wojnę.
Obecnie z całą pewnością mogę powiedzieć, że zasada 100 lat obejmuje diecezje: łowicką (poszczególne dekanaty mają wyznaczone daty na przesłanie akt) oraz płocką.
Jacek Godos

W kręgu zainteresowań nazwisko Godos / Godosz w całej Polsce

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » pt lis 27, 2009 10:40 pm

Witam,

szukałem informacji na stronie AAW, ale jakoś nie znalazłem - jakie są koszty zamówienia fotki z księgi chrztów, jeśli poda się dokładne namiary na interesujący mnie wpis ?
A może ktoś wybiera się tam niebawem i mógłby taką fotkę "strzelić" ?

Chodzi o par. Leoncin, nr aktu: 85 , z dnia 29.06.1881, chrzest - Julianna Kaleta

Z góry dziękuję za informację o kosztach
a za zdjęcie ozłocę :)

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » śr gru 02, 2009 10:08 am

Częściowo sam sobie odpowiem...

Koszt zlecenia wykonania kopii wynosi "co łaska".

Tylko na jaki mail można wysłać wniosek ?!? Bo na stronie nie ma... :(

Pozdrawiam
W.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » śr gru 02, 2009 11:00 am

Witku,
Sprobuj na adres:
aaw_warszawa@op.pl
Dostalam z tego adresu zdjecie aktu zamowione w AAW.
Mam tez imie i nazwisko osoby, ktora mi to zdjecie przyslala. Moge zostawic na Twojej skrzynce, jesli byloby potrzebne.
Skanow nie robia ze starych ksiag, zeby ich nie niszczyc, ale robia zdjecia cyfrowe doskonalej jakosci. Oplata jest faktycznie "ile kto chce", a obsluga przemila.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » śr gru 02, 2009 12:08 pm

Dziękuję :)

Na razie wysłałem na adres Kurii -jak się przez dwa tygodnie nie odezwą, to wyślę na ten co podajesz.
Nie chcę ich póki co drażnić masowym mailingiem :F

pozdrawiam
W.

rafael
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: rafael » śr gru 02, 2009 3:04 pm

Witam!
Proszę zadzwonić do archiwum,będzie szybciej.
Pozdrawiam!
Rafał
Pozdrawiam
Rafał

Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » ndz gru 02, 2012 5:24 pm

Może ktoś z Forumowiczów wie czy A.Archid. w Warszawie posiada zapowiedzi i alegata parafii Wrociszew z lat 1798-99 ??
Pisałem do Archiwum ale cisza.
Stefan

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”