UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Archiwum diecezjalne/archidiecezjalne w Warszawie
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 309
- Podziękował/a: 6 razy
Archiwum diecezjalne/archidiecezjalne w Warszawie
witam wszystkich,
Moze ktos juz z tym ma doswiadczenie ale ja chcialbym miec akt chrztu mojej mamy z 1955 roku. Chrzest sie odbyl w parafii sw. Trojcy w Warszawie (na Solcu) Czy ja w sprawie tego aktu chrztu musze sie zwrocic do parafii czy do archiwum diecezjalnego lub archidiecezjalnego.
I jak sprawa wyglada z aktami chrztu po ilu latach parafia je oddaje do archiwum? wiem ze USC oddaje akta urodzen po 100 latach od wystawienia aktu ale jak to jest z aktami chrztu??
pozdrawiam,
Sandro
Moze ktos juz z tym ma doswiadczenie ale ja chcialbym miec akt chrztu mojej mamy z 1955 roku. Chrzest sie odbyl w parafii sw. Trojcy w Warszawie (na Solcu) Czy ja w sprawie tego aktu chrztu musze sie zwrocic do parafii czy do archiwum diecezjalnego lub archidiecezjalnego.
I jak sprawa wyglada z aktami chrztu po ilu latach parafia je oddaje do archiwum? wiem ze USC oddaje akta urodzen po 100 latach od wystawienia aktu ale jak to jest z aktami chrztu??
pozdrawiam,
Sandro
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: archiwum diecezjalne/archidiecezjalne w Warszawie
Witaj,
Napisz bezposrednio do parafii i popros o przyslanie Ci kopii aktu chrztu. Akt jest aktualny. Tego typu akt moze byc potrzebny na przyklad do slubu itd. Wyciagalam takie akty chrztow z Polski, bezposrednio z parafii do mojego slubu, do komunii mojej corki. Dostalam nawet kopie aktu mojej pierwszej komunii. Nie bylo z tym problemu.
Ewentualnie zatelefonuj najpierw do kancelarii i zapytaj jak masz sformulowac Twoja prosbe o kopie aktu chrztu.
Serdecznosci
Bozenna
Napisz bezposrednio do parafii i popros o przyslanie Ci kopii aktu chrztu. Akt jest aktualny. Tego typu akt moze byc potrzebny na przyklad do slubu itd. Wyciagalam takie akty chrztow z Polski, bezposrednio z parafii do mojego slubu, do komunii mojej corki. Dostalam nawet kopie aktu mojej pierwszej komunii. Nie bylo z tym problemu.
Ewentualnie zatelefonuj najpierw do kancelarii i zapytaj jak masz sformulowac Twoja prosbe o kopie aktu chrztu.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Re: Archiwum diecezjalne/archidiecezjalne w Warszawie
Sandro
Zasada"100 lat" dotyczy tylko i wyłącznie Urzędów Stanu Cywilnego, natomiast nie dotyczy Kościoła- niezależnie od wyznania.Akty chrztu jak Ty to nazywasz a dokładnie księgi znajdują się w parafiach niezależnie od daty ich wytworzenia. Właścicielem w imieniu Kościoła jest proboszcz Parafii.I on i tylko on podejmuje decyzje czy nam je udostępnić czy też nie. W przypadku " nie" nie należy się złościć , składać skarg do wyższych instytucji kościelnych. Trzeba wiele cierpliwości. Ja kilka razy korzystałem z zasobów parafii rz-kat. w środkowej Polsce. Czasami było lepiej lub gorzej ale zawsze dochodziłem do celu.A więc kontakt osobisty z proboszczem -o ile to jest możliwe z uwagi na Twoje miejsce zamieszkania- lub też telefonicznie.
Jak prześledzisz forum to często przewija się problem dostępu do ksiąg znajdujących się w parafiach - a znajdują się tam bardzo stare księgi.
powodzenia
Tadeusz
Zasada"100 lat" dotyczy tylko i wyłącznie Urzędów Stanu Cywilnego, natomiast nie dotyczy Kościoła- niezależnie od wyznania.Akty chrztu jak Ty to nazywasz a dokładnie księgi znajdują się w parafiach niezależnie od daty ich wytworzenia. Właścicielem w imieniu Kościoła jest proboszcz Parafii.I on i tylko on podejmuje decyzje czy nam je udostępnić czy też nie. W przypadku " nie" nie należy się złościć , składać skarg do wyższych instytucji kościelnych. Trzeba wiele cierpliwości. Ja kilka razy korzystałem z zasobów parafii rz-kat. w środkowej Polsce. Czasami było lepiej lub gorzej ale zawsze dochodziłem do celu.A więc kontakt osobisty z proboszczem -o ile to jest możliwe z uwagi na Twoje miejsce zamieszkania- lub też telefonicznie.
Jak prześledzisz forum to często przewija się problem dostępu do ksiąg znajdujących się w parafiach - a znajdują się tam bardzo stare księgi.
powodzenia
Tadeusz
Tadeusz
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
To nie do końca jest prawdziwe. Mój daleki kuzyn, który jest już emerytowanym księdzem diec. łowickiej wiele razy mówił., że część akt parafialnych dawnej diecezji warszawskiej zostało przekazanych jeszcze przed wojną do archiwum. Stąd też wiele z nich zaginęło przez wojnę.ttunin pisze:Sandro
powodzenia
Tadeusz
Obecnie z całą pewnością mogę powiedzieć, że zasada 100 lat obejmuje diecezje: łowicką (poszczególne dekanaty mają wyznaczone daty na przesłanie akt) oraz płocką.
Jacek Godos
W kręgu zainteresowań nazwisko Godos / Godosz w całej Polsce
W kręgu zainteresowań nazwisko Godos / Godosz w całej Polsce
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Witam,
szukałem informacji na stronie AAW, ale jakoś nie znalazłem - jakie są koszty zamówienia fotki z księgi chrztów, jeśli poda się dokładne namiary na interesujący mnie wpis ?
A może ktoś wybiera się tam niebawem i mógłby taką fotkę "strzelić" ?
Chodzi o par. Leoncin, nr aktu: 85 , z dnia 29.06.1881, chrzest - Julianna Kaleta
Z góry dziękuję za informację o kosztach
a za zdjęcie ozłocę
Pozdrawiam
W.
szukałem informacji na stronie AAW, ale jakoś nie znalazłem - jakie są koszty zamówienia fotki z księgi chrztów, jeśli poda się dokładne namiary na interesujący mnie wpis ?
A może ktoś wybiera się tam niebawem i mógłby taką fotkę "strzelić" ?
Chodzi o par. Leoncin, nr aktu: 85 , z dnia 29.06.1881, chrzest - Julianna Kaleta
Z góry dziękuję za informację o kosztach
a za zdjęcie ozłocę

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-
- Kontakt:
Częściowo sam sobie odpowiem...
Koszt zlecenia wykonania kopii wynosi "co łaska".
Tylko na jaki mail można wysłać wniosek ?!? Bo na stronie nie ma...
Pozdrawiam
W.
Koszt zlecenia wykonania kopii wynosi "co łaska".
Tylko na jaki mail można wysłać wniosek ?!? Bo na stronie nie ma...

Pozdrawiam
W.
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Witku,
Sprobuj na adres:
aaw_warszawa@op.pl
Dostalam z tego adresu zdjecie aktu zamowione w AAW.
Mam tez imie i nazwisko osoby, ktora mi to zdjecie przyslala. Moge zostawic na Twojej skrzynce, jesli byloby potrzebne.
Skanow nie robia ze starych ksiag, zeby ich nie niszczyc, ale robia zdjecia cyfrowe doskonalej jakosci. Oplata jest faktycznie "ile kto chce", a obsluga przemila.
Serdecznosci
Bozenna
Sprobuj na adres:
aaw_warszawa@op.pl
Dostalam z tego adresu zdjecie aktu zamowione w AAW.
Mam tez imie i nazwisko osoby, ktora mi to zdjecie przyslala. Moge zostawic na Twojej skrzynce, jesli byloby potrzebne.
Skanow nie robia ze starych ksiag, zeby ich nie niszczyc, ale robia zdjecia cyfrowe doskonalej jakosci. Oplata jest faktycznie "ile kto chce", a obsluga przemila.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Kontakt:
Dziękuję 
Na razie wysłałem na adres Kurii -jak się przez dwa tygodnie nie odezwą, to wyślę na ten co podajesz.
Nie chcę ich póki co drażnić masowym mailingiem
pozdrawiam
W.

Na razie wysłałem na adres Kurii -jak się przez dwa tygodnie nie odezwą, to wyślę na ten co podajesz.
Nie chcę ich póki co drażnić masowym mailingiem

pozdrawiam
W.
-
- Podziękował/a: 23 razy
- Podziękowano: 12 razy
Witam!
Proszę zadzwonić do archiwum,będzie szybciej.
Pozdrawiam!
Rafał
Proszę zadzwonić do archiwum,będzie szybciej.
Pozdrawiam!
Rafał
Pozdrawiam
Rafał
Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?
Rafał
Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Może ktoś z Forumowiczów wie czy A.Archid. w Warszawie posiada zapowiedzi i alegata parafii Wrociszew z lat 1798-99 ??
Pisałem do Archiwum ale cisza.
Stefan
Pisałem do Archiwum ale cisza.
Stefan