UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Chrzanow-Koscielec

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Alicja Doering

Chrzanow-Koscielec

Post autor: Alicja Doering » wt maja 05, 2009 9:37 pm

Witam,
czy ktos z Panstwa orientuje sie gdzie znajduja sie ksiegi parafialne z parafii Chrzanow-Koscielec- parafia sw. Jana Chrzciciela. Pozdrawiam Alicja Doering

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Chrzanow-Koscielec

Post autor: elgra » wt maja 05, 2009 10:13 pm

Rzeczywiscie, nie ma. U mormonow tez nie ma.
Ktos na forum szukal ksiag parafialnych Jaworzna.
Moze to geograficznie rzecz biorac, szerszy problem?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
Alicja Doering

Post autor: Alicja Doering » śr maja 06, 2009 8:45 am

Dziekuje za szybka odpowiedz.
Jesli jednak cos uda mi sie znalezc, napisze. Pozdrowienia Alicja

maga100
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: maga100 » śr maja 06, 2009 7:48 pm

Nie wiem czy pomogę, ale myślę, że można szukać w Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie.
Akta parafii Libiąż leżącej obok podobno tam właśnie są.
W bazie Pradziad nie ma, lub jest ich niewiele, akt z miejscowości woj. Krakowskiego (sprawdzałam wyrywkowo i znalazłam tylko coś z Chrzanowa – lata 1899-1900).
Małgorzata

AUTOR TEMATU
Alicja Doering

Post autor: Alicja Doering » czw maja 07, 2009 8:08 am

Hallo Malgorzato,
czy Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie posiada wykaz aktow, dokumentow? (lub cos w tym rodzaju). Mieszkam w Hamburgu i raczej rzadko bywam w Krakowie. Pozdrawiam Alicja

maga100
Podziękowano: 7 razy

Post autor: maga100 » czw maja 07, 2009 5:28 pm

Nie mam wiedzy na ten temat, ale na pewno musi mieć, żeby funkcjonować – tylko gdzie jest udostępniony?
Ja osobiście poszukuję danych rodziny m.innymi z Oświęcimia. Dzwoniłam do parafii i bardzo uprzejmie obiecano pomoc. Napisałam list i czekam na odpowiedź. Może i Ty spróbujesz w ten sposób? Dane parafii w Kościelcu są w Internecie.
Dodatkowo: znalazłam informację, że AKM w Krakowie od 01.07.2009 będzie nieczynne aż do odwołania.
Małgorzata

AUTOR TEMATU
Alicja Doering

Post autor: Alicja Doering » czw maja 07, 2009 8:34 pm

I w tym wlasnie jest problem, ze trudno jest dotrzec do informacji.
Przed dwoma tygodniami napisalam do Pelplina, naturalnie w innej sprawie i wciaz czekam na odpowiedz. Wiadomo, ze pracownicy archiwow zawaleni sa wszelkimi pytaniami.
Pozdrawiam Alicja

Anna Urgacz-Szczęsna
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » pt wrz 20, 2013 11:35 pm

I ja potrzebuję Kościelec, czy ktoś wie coś nowego w sprawie? Ewentualnie druga stara parafia św. Mikołaja (w AP w Katowicach tylko ostatnia dekada XIX wieku).
Jedna gałąź stamtąd, a dziś się okazało, że jeszcze inna mała, lecz b. ważna gałązka bytowała tam w latach 20. XIX wieku :)

Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania

lukas_07
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: lukas_07 » sob wrz 21, 2013 2:52 pm

I ja potrzebuję Kościelec, czy ktoś wie coś nowego w sprawie? Ewentualnie druga stara parafia św. Mikołaja (w AP w Katowicach tylko ostatnia dekada XIX wieku).
Jedna gałąź stamtąd, a dziś się okazało, że jeszcze inna mała, lecz b. ważna gałązka bytowała tam w latach 20. XIX wieku :)
Myślę, że akta metrykalne (a raczej ich wtóropisy bo oryginały są zapewne we wspomnianych wcześniej parafiach) zarówno Parafii w Kościelcu jak i parafii św. Mikołaja w Chrzanowie znajdują się na 99% w Archiwum Archidiecezjalnym w Krakowie. Będąc w tym archiwum przeglądałem metryki m.in z Libiąża i Babic a to ta sama diecezja co Chrzanów więc tam należy szukać. Na miejscu w archiwum znajduje się spis miejscowości, których akta są dostępne. Metryki z których korzystałem mieściły się w przedziale od lat 1806-1889, od 1890 zapewne są w odpowiednich parafiach bądź możliwe, że ich kopie zostały już przekazane z USC w Chrzanowie do archiwum państwowego odpowiedniego dla tego terytorium, czyli w Katowicach.

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... lcu&word2=

W AN w Krakowie również znajdują się Akta Stanu Cywilnego Parafii w Kościelcu, tylko nie wiadomo czy to wieś Kościelec koło Proszowic czy Kościelec- obecna dzielnica Chrzanowa.
Pozdrawiam
Łukasz

Anna Urgacz-Szczęsna
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » sob wrz 21, 2013 8:32 pm

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Myślę, że czeka mnie Kraków, to co jest w Katowicach raczej mi się nie przyda, choć przejrzeć nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania

Anna Urgacz-Szczęsna
Kontakt:

Post autor: Anna Urgacz-Szczęsna » śr lis 06, 2013 8:15 pm

Witam,

jestem po wizycie w kościeleckiej parafii. Przejrzałam kilka interesujących mnie ksiąg, ale pani, mimo że nie odmawiała przynoszenia kolejnych, niestety dawała odczuć, że się spieszy. Proszboszcz bardzo miły, odpisuje na mejle, umówilismy się na konkretny termin. No i w księgach czekały na mnie niespodzianki :) Zatem wizyta owocna.

Aha, dla zainteresowanych zapisy dawnej wsi Pogorzyce, obecnie dzielnicy Chrzanowa, prowadzone są w osobnych księgach - w Galicji był obowiązek prowadzenia osobnych ksiąg dla każdej wsi.

Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”