UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Księgi chrztów!Prośba o pomoc!

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
cristovoro
Podziękował/a: 8 razy

Księgi chrztów!Prośba o pomoc!

Post autor: cristovoro » ndz cze 28, 2009 11:34 am

Witam serdecznie!
Podobno w księgach chrztów znajduje się miejsce w tabelce gdzie można odczytać,które dziecko z kolei się urodziło.
Jeśli Ktoś wie coś na ten temat,proszę o podpowiedz.
Krzysztof N.
www.sibilski.org choć obecnie Nadobnik.

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Re: Księgi chrztów!Prośba o pomoc!

Post autor: zmad » ndz cze 28, 2009 11:40 am

W Malopolsce pod zaborem austriackim z taka informacja sie nie spotkalem.

Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski

Awatar użytkownika

albkoz
Podziękowano: 9 razy

Post autor: albkoz » ndz cze 28, 2009 2:50 pm

Witam.

W niektórych regionach Polski /wschód/ chrzty były zapisywane w ten sposó:
rubryka pierwsza-nazwisko dziecka
rubryka druga-nr kolejny chrztu
trzecia-nr dziecka płci męskiej
czwarta-nr dziecka płci żeńskiej
piąta-dzień urodzin
szósta-dzień chrztu
dalej już dokładne dane kiedy, gdzie, kto, jakie imię, czyich rodziców, jacy chrzestni itd.
Bardziej dokładne dane można znaleźć tu:

http://www.tgcp.pl/index.php?option=com ... elect&id=2
Pozdrawiam. AlbinKoz.

Awatar użytkownika

beatab
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: beatab » ndz cze 28, 2009 3:07 pm

Nie wiem Krzysztofie , czy chciałeś wiedzieć z tabeli ,które w kolejności urodziło się dziecko w rodzinie?
Jeżeli chodzi o zapisy z Kresów w formie tabeli ,to była forma tak jak podał Albin , ale numer kolejny dziecka płci męskiej lub żeńskiej był numerem kolejnym dziecka ochrzczonego w danej parafii / odpowiedniej płci /
Z numerem kolejnym dziecka w rodzinie się nie spotkałam.
Pozdrawiam
Beata

Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » ndz cze 28, 2009 3:45 pm

cristovoro pisze:Witam serdecznie!
Podobno w księgach chrztów znajduje się miejsce w tabelce gdzie można odczytać,które dziecko z kolei się urodziło.
Jeśli Ktoś wie coś na ten temat,proszę o podpowiedz.
Krzysztof N.
Spotykam się z taką informacją regularnie w księgach ślubów niektórych gmin luterańskich - w aktach narracyjnych zaraz za profesją nowożeńców.
Bartek

AUTOR TEMATU
cristovoro
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: cristovoro » wt cze 30, 2009 6:49 pm

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,ale i tak strzeliłem gafę nie podając o jaki region mi chodzi.
Jak dotychczas w kręgu mojego zainteresowania jest Wielkopolska,ale kto wie co będzie dalej.
jeszcze raz dziękuję,a podane informacje się przydadzą.
Krzysztof.
www.sibilski.org choć obecnie Nadobnik.

tomasith
Podziękowano: 2 razy

Post autor: tomasith » czw gru 05, 2013 11:50 pm

a ja mam pytanie powiązane z księgami narodzin/chrztów:

przeszukałem wszystkie księgi dot. miejscowości Panasówka i Kołodziejówka (Galicja) jakie są dostępne na AGADzie. pradziadek urodził się ponoć 1877, a prababka 1884 (daty na podst. informacji z jakiegoś listu znalezionego w papierach dziadka z 1941 roku - może potrzebował to przedstawić w jakimś urzędzie, od proboszcza parafii w Kołodziejówce, poświadczająca fakt ślubu jego rodziców - są tam imiona moich pradziadków, ich rodziców i ich daty urodzin, łącznie z dopiskiem "zamieszkali w Panasówce"). żadnej wzmianki o nich w w/w latach w księgach chrztów. przeszukałem wszystkie wpisy do 5 lat w każdą stronę - nic. pojawiają się za to ich rodzice mający kolejne dzieci (o których pojęcia nie mieliśmy).
można to jakoś wytłumaczyć? bo chyba moi pradziadkowie istnieli:)?

-- Post scalono 06 gru 2013, 00:54 --

dodam, że fakt śmierci prababki potwierdzony na 1922 - akt zgonu z dopiskiem "zmarła w wieku 36 lat" (tylko to było dalekooo od rodzinnych stron - poza tym w takim razie w dniu ślubu byłaby jeszcze młodsza - 16 lat), więc daty mniej więcej by się nakładały

Wielebnowski
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Wielebnowski » pt gru 06, 2013 2:15 pm

Witaj
Masz jakieś imię?
Piszesz "zamieszkali w Panasówce ",to nie znaczy że tam musieli się urodzić,czy nawet brać w tej miejscowości ślub.
Znasz miejscowość gdzie zmarli pradziadkowie.Zadzwoń do tamtejszego USC,zapytaj czy maja akta z tych lat.Jezeli mają ,to poproś o akty zgonów(płatne)Powinny byc podane miejscowość i data urodzenia pradziadków oraz dane ich rodziców,czyli prapradziadków.

Jasiu W.
Jasiu Wielebnowski

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pt gru 06, 2013 3:04 pm

Moi prapradziadkowie brali ślub w 1898r. w parafii Torczyn. Metryki mają to do siebie, że podają wyłącznie miejsce zamieszkania. Miałem tylko w połowie szczęście, bo praprababcia urodziła się akurat we wsi podlegającej parafii Torczyn. Jej rodzice też brali tam ślub, ale ich aktów chrztu niestety nie ma.. :( Dlatego też wołyńska linia przodków jest najsłabiej opracowana.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

tomasith
Podziękowano: 2 razy

Post autor: tomasith » pt gru 06, 2013 6:25 pm

w liście z 1941 o którym pisałem są imiona pradziadków, wraz z imionami i nazwiskami ich rodziców (moich pra-pradziadków), datami urodzin pradziadków (dzień-miesiąc-rok - tu dopisane tylko, że "wohnhaft in Panasowka"), datą i miejscem ślubu (Kołodziejówka (nieopodal Panasówki) 1902r.).
metrykę ślubu próbuję wyciągnąć z usc warszawa (tam są archiwalne dane dot. tego regionu z tego okresu; nie udostępnione jeszcze w AGAD), więc potwierdzę lub zaprzeczę datom z listu dzięki niej.
mam też odpis chrztu dziadka (odpis z 1941), w którym widnieją te same imiona pradziadków).
pra-pradziadków ze str. dziadka znalazłem w księgach urodzeń w latach 1880-tych, ale rodzą się im kolejne dzieci - żadnej wzmianki o pradziadziadku w latach 1870-tych, kiedy to rzekom się urodził.
kolejne 2 pokolenia wstecz po stronie dziadka również zamieszkiwały te okolice (akty zgonów z poprzednich lat i akty urodzeń o tym świadczą). więc raczej nie przybyli "z zewnątrz".
wzmianki o rodzicach ani o samej prababce nie znalazłem jednak, więc może jej część rodziny przybyła skądś w tamte strony...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”