UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Parafie w Sanoku i Dukli
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 459
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Parafie w Sanoku i Dukli
Czy ktoś może z forumowiczów już indeksował lub wybiera się obejrzeć księgi urodzeń i zgonów z przełomu XVIII i XIX wieku w parafiach:
- Parafia Przemienienia Pańskiego w Sanoku (mieliście kiedyś wrażenie że rozmawiacie przez telefon z księdzem łgarzem?)
- Parafia św. Magdaleny w Dukli
Pozdrawiam,
Andrzej
- Parafia Przemienienia Pańskiego w Sanoku (mieliście kiedyś wrażenie że rozmawiacie przez telefon z księdzem łgarzem?)
- Parafia św. Magdaleny w Dukli
Pozdrawiam,
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: Parafie w Sanoku i Dukli
Witaj Andrzeju !azielik pisze: - Parafia św. Magdaleny w Dukli
Przede wszystkim - parafia pw. św. Marii Magdaleny w Dukli
Z tej parafii pochodzi główna linia moich Bayerów.
Niestety mam tutaj negatywne doświadczenia, ponieważ ksiądz proboszcz nie tylko, że ksiąg nie udostępnia, ale wręcz twierdzi, że ich nie posiada

O tym, że w archiwum parafialnym zachowały się Księgi Chrztów i Małżeństw z lat 1784 - 1837 dowiedziałam się dopiero dzięki korespondencji z miejscowym muzeum.
Księgi zgonów z tych lat nie zachowały się.
Dukielskie Księgi Metrykalne z kolejnych lat znajdują się w :
- AP Skołyszyn - Księga Chrztów 1857 - 1908, przekazana do AP w styczniu 2009 roku
- USC w Dukli - Księga Małżeństw 1837 - 1915, która zostanie przekazana do AP Skołyszyn w styczniu 1916 roku

Duplikaty dukielskich Ksiąg Metrykalnych znajdują się w AD Przemyśl :
- Chrzty: 1826-1883, 1885-1897, 1948-1950, 1959-1980,1980-1984
- Małżeństwa: 1826-1883, 1885-1897, 1937, 1959-1981
- Zgony: 1826-1883, 1885-1897, 1959-1979, 1980-1984,
- Zapowiedzi: 1826-1883, 1885-1897
Do rocznika 1852 - Księgi z Dukli są bardzo zniszczone.
Ksiądz dyrektor nie udostępnia do prowadzenia poszukiwań ksiąg z parafii, które znajdują się w obecnych granicach RP - odsyła chętnych do parafii

Ja czekam na zmianę proboszcza w Dukli i mam nadzieję, że tego dożyję

Pozdrawiam Cię serdecznie
Monika Bayer-Smykowska
-
Zaraz, zaraz czyli o ile dobrze zrozumiałem:
- Księgi chrztów i małżeństw z lat 1784-1837 ma proboszcz, który tych ksiąg nie udostępnia, bo są w złym stanie (myślę że dlatego nie udostępnia). TAK/NIE
- Jedyne kopie części tych zasobów 1826 w górę są w AD a tam ksiądz dyrektor też nie udostępnia i odsyła do tego co w parafii nie udostępnia. TAK/NIE
- Jedyne księgi co są dostępne to te ze Skołyszyna (ale te lata mnie juz nie interesują zarówno chrzty jak i małżeństwa). TAK/NIE
- Księgi zmarłych przed 1826 nie ma. TAK/NIE

Chyba wytoczę ciężką artylerie. Nie ma to jak napuścić księdza na księdza
może to da jakiś efekt. Jak nagram cos konkretnego to mogę dla ciebie coś sprawdzić w razie czego.
Jeszcze jedno pytanie w jakim wieku jest dobrodziej z Dukli że taka nie etyczna opcja o jakiej pisałaś jest możliwa?
Pozdrawiam,
Andrzej
- Księgi chrztów i małżeństw z lat 1784-1837 ma proboszcz, który tych ksiąg nie udostępnia, bo są w złym stanie (myślę że dlatego nie udostępnia). TAK/NIE
- Jedyne kopie części tych zasobów 1826 w górę są w AD a tam ksiądz dyrektor też nie udostępnia i odsyła do tego co w parafii nie udostępnia. TAK/NIE
- Jedyne księgi co są dostępne to te ze Skołyszyna (ale te lata mnie juz nie interesują zarówno chrzty jak i małżeństwa). TAK/NIE
- Księgi zmarłych przed 1826 nie ma. TAK/NIE

Chyba wytoczę ciężką artylerie. Nie ma to jak napuścić księdza na księdza

Jeszcze jedno pytanie w jakim wieku jest dobrodziej z Dukli że taka nie etyczna opcja o jakiej pisałaś jest możliwa?
Pozdrawiam,
Andrzej
-
Witaj Andrzeju !
Pani dyrektor dukielskiego muzeum, która mi o tych księgach napisała i która je przeglądała, nie wspominała, żeby cos złego się z Księgami w archiwum parafialnym działo.
Miałam przyjemność kilkakrotnie, osobiście rozmawiać z księdzem dyrektorem AD w Przemyślu, który za każdym razem stanowczo odsyłał mnie do proboszcza w Dukli.
Ponieważ nie wiem jaki jest stan zachowania tej Księgi, to tylko mam nadzieję, że w Skołyszynie jest ona dostępna.
Ale nie wiem czy czegoś z Dukli nie ma we Lwowie.
Ja nie mam zamiaru pozbawić go urzędu, tylko grzecznie poczekać, aż sam odejdzie
Dobrodziej ma lat 66, a zgodnie z kodeksem kanonicznym w wieku lat 75 powinien złożyć urząd proboszcza na ręce biskupa diecezjalnego.
Jeszcze tylko 9 lat ....
Z całego serca życzę powodzenia w działaniach bojowych z ciężką artylerią.
Lekko nie będzie - Dukla jest solidnie ufortyfikowana
Tak - Księgi z tych lat posiada proboszcz, ale nic mi nie wiadomo o ich złym stanie.azielik pisze:Zaraz, zaraz czyli o ile dobrze zrozumiałem:
Pani dyrektor dukielskiego muzeum, która mi o tych księgach napisała i która je przeglądała, nie wspominała, żeby cos złego się z Księgami w archiwum parafialnym działo.
Dokładnie tak.azielik pisze:- Jedyne kopie części tych zasobów od 1826 w górę są w AD a tam ksiądz dyrektor też nie udostępnia i odsyła do tego co w parafii nie udostępnia. TAK/NIE
Miałam przyjemność kilkakrotnie, osobiście rozmawiać z księdzem dyrektorem AD w Przemyślu, który za każdym razem stanowczo odsyłał mnie do proboszcza w Dukli.
Ja tylko wiem, że USC w Dukli przekazało Księgę Chrztów obejmującą lata 1857 - 1908 w styczniu 2009 roku do Skołyszyna.azielik pisze:- Jedyne księgi co są dostępne to te ze Skołyszyna (ale te lata mnie już nie interesują zarówno chrzty jak i małżeństwa). TAK/NIE
Ponieważ nie wiem jaki jest stan zachowania tej Księgi, to tylko mam nadzieję, że w Skołyszynie jest ona dostępna.
Z informacji, które dotychczas nt. Dukli otrzymałam, wynika, że rzeczywiście nie zachowała się.- Księgi zmarłych przed 1826 nie ma. TAK/NIE
Ale nie wiem czy czegoś z Dukli nie ma we Lwowie.
Dlaczego nieetycznaazielik pisze:Jeszcze jedno pytanie w jakim wieku jest dobrodziej z Dukli, że taka nie etyczna opcja o jakiej pisałaś jest możliwa?

Ja nie mam zamiaru pozbawić go urzędu, tylko grzecznie poczekać, aż sam odejdzie

Dobrodziej ma lat 66, a zgodnie z kodeksem kanonicznym w wieku lat 75 powinien złożyć urząd proboszcza na ręce biskupa diecezjalnego.
Jeszcze tylko 9 lat ....
Z całego serca życzę powodzenia w działaniach bojowych z ciężką artylerią.
Lekko nie będzie - Dukla jest solidnie ufortyfikowana

Monika Bayer-Smykowska
-
Działo już wytoczone
jestem dobrej myśli, ale chyba pofatygować do Dukli będę mógł się dopiero w lecie (dam znać). Skoro w 1784 zaczynają się księgi a w 1764 (chyba) był pożar kościoła to nie liczyłbym raczej na całą gammę roczników we Lwowie. Możliwe że będą mieli tylko te 20 lat, a reszta poszła Panu Bogu na okadzenie przy pożarze
. Zastanawiałem sie jeszcze czy Bernardyni nie mogą czegoś mieć, ale raczej chyba nie. Jutro mam o 10 dzwonić do muzeum bo dziś mieli kołowrót, może coś jeszcze się dowiem. Oprócz ksiąg parafialnych próbuję znaleźć coś na kształt listy rzemieślników Dukli bo tam mógłby być mój "lignifaber".

-
Pożar w Dukli był w 1758 roku, wtedy spalił się kościół. Kolejne pożary były w 1810, 1821, 1884 i 85 oraz w 1891 roku.
Emmanuel Swieykowski w swojej "Monografii Dukli" napisał : "W roku 1821 wielki pożar miasta niszczy pałac (...); archiwum kościelne się pali, wraz z biblioteką i wielu drogocennymi sprzętami."
I tak dobrze, że po tylu pożarach miasta oraz dwóch wojnach, coś jeszcze z dukielskich Ksiąg Metrykalnych dotrwało do naszych czasów.
Z dokumentów dotyczących Dukli są jeszcze w archiwach "Akta miasta Dukli" z lat:
1540 - 1640 oraz 1644 - 1816 w AP Kraków
1906 - 1950 w AP Skołyszyn
Jeżeli nie czytałeś, to polecam książkę P. Jadwigi Morawskiej "Dukla - miasto na rubieżach Rzeczypospolitej".
W bibliografii autorka podaje m.in. informację, że w Archiwum Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie znajduje się Księga członków Cechu Rzemieślniczego Zbiorowego w Dukli.
Pozdrawiam serdecznie
Emmanuel Swieykowski w swojej "Monografii Dukli" napisał : "W roku 1821 wielki pożar miasta niszczy pałac (...); archiwum kościelne się pali, wraz z biblioteką i wielu drogocennymi sprzętami."
I tak dobrze, że po tylu pożarach miasta oraz dwóch wojnach, coś jeszcze z dukielskich Ksiąg Metrykalnych dotrwało do naszych czasów.
Z dokumentów dotyczących Dukli są jeszcze w archiwach "Akta miasta Dukli" z lat:
1540 - 1640 oraz 1644 - 1816 w AP Kraków
1906 - 1950 w AP Skołyszyn
Jeżeli nie czytałeś, to polecam książkę P. Jadwigi Morawskiej "Dukla - miasto na rubieżach Rzeczypospolitej".
W bibliografii autorka podaje m.in. informację, że w Archiwum Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie znajduje się Księga członków Cechu Rzemieślniczego Zbiorowego w Dukli.
Pozdrawiam serdecznie
Monika Bayer-Smykowska
-
No... podzwoniłem i wiem ciut więcej... Faktycznie pożarów było co niemiara szczególnie w XIX wieku. Nie licząc zniszczeń wojennych.
Faktycznie nie czytałem jeszcze zbyt wiele o Dukli bo temat znam o dwóch tygodni a drążę od tygodnia.
W Muzeum rzemiosła w Krośnie istotnie są
Księgi Cechowe Dukli, i co najfajniejsze będę miał informację z nich bez wycieczki do Krosna
.
AP Skołszyn, posiada akta miasta Dukli ale to jest od końca XIX wieku (1,3 mb nie ujęte w Sezamie), więc nawet tam nie mam po co jechać.
W AP na Siennej w Krakowie są także akta miejskie Dukli 1540-1816 (z czteroletnią przerwą) ale tylko 0.3 mb
Generalnie to wszysko potwierdza co napisałaś.
Co do ksiąg parafialnych będących w kościele to tu jest dłuższa sprawa, gdyż pierwsze musze pogadać z "moją wtyczką" w RCC a potem będę wiedział czy w ogóle (raczej nastawiam się na tak) i kiedy i na jakich zasadach. Raczej pierwsze udam się do AD zobaczyć kopie ksiąg zgonów i zapowiedzi, to będzie łatwiejsze do "załatwienia". Potem spróbujemy "otworzyć" (może się uda) to co zostało w Dukli.
Generalnie mam dziwne przeczucie, że wobec tych pożarów moje badania będę musiał zakończyć około połowy XVIII w. (czyli max jedno pokolenie od tego co już wiem) z braku dokumentów, a szkoda bo zapowiadało sie ciekawie
. Jedyna możliwość kontynuacji będzie wtedy gdy okaże sie że mój najstarszy lignifaber nie urodził się w Dukli, ale póki co na to nie liczę.
Na którym wieku Ty zakończyłaś swoje dukielskie korzenie?
Pozdrawiam,
Andrzej
Faktycznie nie czytałem jeszcze zbyt wiele o Dukli bo temat znam o dwóch tygodni a drążę od tygodnia.
W Muzeum rzemiosła w Krośnie istotnie są

AP Skołszyn, posiada akta miasta Dukli ale to jest od końca XIX wieku (1,3 mb nie ujęte w Sezamie), więc nawet tam nie mam po co jechać.
W AP na Siennej w Krakowie są także akta miejskie Dukli 1540-1816 (z czteroletnią przerwą) ale tylko 0.3 mb

Generalnie to wszysko potwierdza co napisałaś.
Co do ksiąg parafialnych będących w kościele to tu jest dłuższa sprawa, gdyż pierwsze musze pogadać z "moją wtyczką" w RCC a potem będę wiedział czy w ogóle (raczej nastawiam się na tak) i kiedy i na jakich zasadach. Raczej pierwsze udam się do AD zobaczyć kopie ksiąg zgonów i zapowiedzi, to będzie łatwiejsze do "załatwienia". Potem spróbujemy "otworzyć" (może się uda) to co zostało w Dukli.
Generalnie mam dziwne przeczucie, że wobec tych pożarów moje badania będę musiał zakończyć około połowy XVIII w. (czyli max jedno pokolenie od tego co już wiem) z braku dokumentów, a szkoda bo zapowiadało sie ciekawie

Na którym wieku Ty zakończyłaś swoje dukielskie korzenie?
Pozdrawiam,
Andrzej
-
Na roku 1830.azielik pisze: Na którym wieku Ty zakończyłaś swoje dukielskie korzenie?
Wysyłam Ci jeszcze wiadomość na PW

Pozdrawiam
Monika Bayer-Smykowska
-
Informacja dla osób interesujących się parafią w Dukli :
2 lata temu zostało zlikwidowane archiwum w Skołyszynie (oddział AP Rzeszów) i zasób tego archiwum został przeniesiony do AP Sanok.
W związku z tym Księga Metrykalna z parafii św. Marii Magdaleny z Dukli (Chrzty 1857-1908) znajduje się obecnie w Sanoku.
-- Post scalono 16 wrz 2013, 08:54 --
2 lata temu zostało zlikwidowane archiwum w Skołyszynie (oddział AP Rzeszów) i zasób tego archiwum został przeniesiony do AP Sanok.
W związku z tym Księga Metrykalna z parafii św. Marii Magdaleny z Dukli (Chrzty 1857-1908) znajduje się obecnie w Sanoku.
-- Post scalono 16 wrz 2013, 08:54 --
Monika Bayer-Smykowska
-
Witaj po chyba dość długiej nieobecności na forum. Udało ci się namierzyć wcześniejsze księgi z Dukli?
Andrzej
Andrzej