UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

USC godne polecenia

Moderator: Moderatorzy

Basia84
Podziękowano: 1 raz

Re: USC godne polecenia

Post autor: Basia84 » ndz lip 22, 2012 11:09 pm

Godny pochwały jest USC w Gryfinie, sprawę załatwia się w naprawdę miłej atmosferze. Czekam na odpowiedź z USC Cmolas, kolbuszowskie,podkarpackie i się zobaczy czy to też jest urząd przyjazny genealogom.
Pozdrawiam Barbara Gadomska

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » sob lip 28, 2012 8:46 pm

Polecam USC w Mokrsku i Rudnikach. Przemiłe Panie, które pozwoliły na przeglądnięcie ksiąg i były bardzo pomocne.

Maciej11

Post autor: Maciej11 » ndz lip 29, 2012 7:34 pm

W USC małych miejscowości z reguły pracownicy są komunikatywni i bezproblemowi, w małych miasteczkach ludzie się znają od pokoleń , co pomaga w poszukiwaniach , a 100 lat to wbrew pozorom nie taki długi okres czasu :)
pozdrawiamMaciej

edytaur

Re: USC godne polecenia WABRZEŹNO

Post autor: edytaur » czw wrz 27, 2012 3:56 pm

Przemiła bardzo pomocna nowa Pani Kierownik USC w Wąbrzeźnie.

mytka6
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: mytka6 » pt wrz 28, 2012 8:07 am

USC w Mogilnie, Opalenicy, Wągrowiec .

Za to strasznie nie miła pani w USC Żnin.

NA moje pytanie kiedy mogę spodziewać się odpowiedzi wręcz wrzasnęła do telefonu "Niech sobie Pani nie myśli że USC to instytucja pomagająca w odnajdywaniu przodków"

-- Post scalono 28 wrz 2012, 08:07 --

USC w Mogilnie, Opalenicy, Wągrowiec .

Za to strasznie nie miła pani w USC Żnin.

NA moje pytanie kiedy mogę spodziewać się odpowiedzi wręcz wrzasnęła do telefonu "Niech sobie Pani nie myśli że USC to instytucja pomagająca w odnajdywaniu przodków"
Pozdrawiam

Maria

Poszukuję Górnych z okolic Buka,Kamieńca k.Trzemeszna
mój blog http://moiprzodkowie.blogspot.com/

kubota74
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: kubota74 » pt wrz 28, 2012 12:12 pm

Polecam USC Czerwonak (pow. poznański). Bardzo miła pani kierownik. Bez żadnych problemów odnalazła prawie 20 aktów dot. mojej rodziny.
Polecam także USC Luboń (pow. poznański).

Stanowczo odradzam USC Czermin (pow. pleszewski). Pani kierownik zasłaniała się brakiem kserokopiarki i złym stanem ksiąg. Nie było mowy o wykonaniu nawet zdjęć cyfrowych.

Korespondencja z USC Poznań trawa. O wynikach poinformuję :)

Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Jakub

mytka6
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: mytka6 » wt lis 20, 2012 7:57 pm

USC Opole ! TRAGEDIA !!!!
Pozdrawiam

Maria

Poszukuję Górnych z okolic Buka,Kamieńca k.Trzemeszna
mój blog http://moiprzodkowie.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Alicja Surmacka
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Alicja Surmacka » wt lis 20, 2012 9:03 pm

Witam!
USC Kijewo Królewskie - Nie pytałam o wiele bo zdaję sobie sprawę z tego, że USC nie jest od kwerend. Ale bardzo miła Pani odszukała interesujące mnie dokumenty i starała mi się pomóc w odszukaniu rodziny.
USC Masłowice pow.radomszczański - również miła i życzliwa genealogom Pani Kierownik.

Alicja

Awatar użytkownika

Baas
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Baas » pn sty 14, 2013 12:31 pm

USC w Piekarach Śląskich nie wydaje kserokopii aktów - nie polecam.
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk

Bogumiła Skrzypczak
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Bogumiła Skrzypczak » pn sty 14, 2013 2:32 pm

Bartku - skorzystaj z podpowiedzi
viewtopic.php?p=15579#p15579
skorzystałam i ... pomogło - ksera akt dostałam pocztą.
Pozdrawiam serdecznie
-----------------------
Bogumiła

szukam;Chorchos,Maliszewski/a/,Sudziński/a/,Bąk - Zambski,Długosiodło,Goworowo,Lubiel
Stańczak,Cierlica,Dąbek - Szelków,Obryte,Dzierżenin,Wyszków,Kamieńczyk

Awatar użytkownika

Baas
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Baas » pn sty 14, 2013 2:47 pm

Bogusiu,
znam ten temat ale po walce w USC w Małopolsce, która skończyła się odmową Wojewody dałem sobie spokój. Szczególnie, że w Piekarach potrzebuję tylko 1 akt. Poza tym odmowa przyszła w ekspresowym tempie od razu w formie decyzji administracyjnej więc podejrzewam, że nie jestem pierwszy i Pani Kierownik ma sprawę już przećwiczoną.
Mimo wszystko uważam, jeśli ktoś będzie próbował w Piekarach Śląskich to już wie, że tak łatwo nie pójdzie ;).

Swoją drogą ciekawy jestem czy ktoś uzyskał pozytywną decyzję od Wojewody Śląskiego.
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk

Awatar użytkownika

jakaela
Podziękowano: 2 razy

Post autor: jakaela » pn sty 14, 2013 7:08 pm

Polecam USC w Kielcach.
Prosiłam kiedyś telefonicznie o wyszukanie aktu zgonu bez daty, biorąc pod uwagę okres 10 lat. Pani bardzo chetnie się tym zajęła, w dodatku nie znalazłsz aktu, sprawdziła mi kolejne 10 lat (nie miało to wiele sensu, prababka musiałaby żyć grubo ponad setkę).

Jeszcze lepiej miałam w Kijach, gdzie 2 kobiety przeszukały wszystkie zasoby pod kątem nazwiska mojego pradziadka, a potem same do mnie oddzwoniły.

Dla odmiany nie polecam Łańcuta, aczkolwiek dobrze się skończyło i dostałam wypis mailem, ale rozmowa była średnio przyjemna i musiałam dodatkowo prosić na piśmie. A chodziło tylko o sprawdzenie dokładnej daty zgonu, rok miałam. Dziwne, że pani wolała mi wszystko wklepać w komputerze, niż podać przez telefon.
Pozdrawiam, Ela
Zapraszam do czytania http://geneela2.blox.pl/html

Awatar użytkownika

lukket
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: lukket » śr sty 16, 2013 9:28 pm

Ja z kolei mogę polecić USC w Sławkowie - pani bardzo chętnie przeszukała ze mną kilka ksiąg i pomogła w szybkim tłumaczeniu czy chodzi o właściwą osobę.
W Dąbrowie Górniczej również wszystkie dane otrzymałem łącznie z foto, ale musiałem uzbroić się w cierpliwość i być bardzo grzecznym ;)
pozdrawiam,
Łukasz Tomczyk

tomek11
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: tomek11 » śr sty 16, 2013 9:44 pm

Ja polecam USC w Celestynowie k. Otwocka. Co prawda nie chciano wydać mi kserokopii, ale pani bardzo miła i chętnie szukała potrzebnych mi dokumentów.
Pozdrawiam,
Tomek

Danielos
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Danielos » sob paź 19, 2013 6:50 pm

Ponieważ w tym roku zdobyłem trochę asc mogę wyrazić swoją opinię o niektórych Urzędach.

USC Katowice - super obsługa petenta, prośby kierowałem pocztą elektroniczną. Odpowiedzi przychodziły listem poleconym. Uzupełniłem dzięki temu brakujące asc przodków od strony mojej Mamy. Opłata 5zł/strony. Przy ostatnim mailu Pani poprosiła aby kolejne wnioski składać przez ePUAP. Dodam jeszcze, że przy pierwszym kontakcie poprosiłem o przeszukanie skorowidzów do ksiąg zgonów na przestrzeni 30 lat - nie było problemów i odnaleziono mojego Prapradziadka.

USC Mysłowice - wystąpiłem z wnioskiem o wydanie 4 potwierdzonych kopii nie mających mocy dokumentu urzędowego. Podałem znane mi daty i nr asc. Poleconym otrzymałem wszystko na adres domowy. BEZ ŻADNEJ OPŁATY.

USC Siemianowice Śląskie - wniosek złożyłem przez ePUAP. Opłata 5zł. Kopia przyszła poleconym.

USC Tychy, USC Kobiór - wniosek złożyłem osobiście. Odpowiedź z kserami przyszła poleconym. 5zł/str.

USC Pszczyna - wniosek pocztą elektroniczna, przy tym opłata 5zł - ksera wysłane pocztą. Bardzo szybko!

USC Mikołów - chcieli przez skrzynkę podawczą, dopiero jak im zaznaczyłem, że nie mają do siebie (USC) kontaktu, to zrobili "wyjątek" i przyjęli wniosek mailem. Opłata 5zł/str.

USC Bojszowy, USC Rajcza - mailem nie można składać - oryginał podpisu, dlatego wysłałem poleconym z potwierdzeniem dokonania opłaty skarbowej (5zł). Odpowiedź przyszła poleconym.

USC Żywiec - poprzez skrzynkę podawczą, opłata jak wszędzie. Odpowiedź poleconym.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem starającym się o kopie asc nie mające mocy dokumentu urzędowego :)

P.S.
Jak będę miał chwilkę, to napiszę o tych mniej przyjaznych :/
Pozdrawiam,
Daniel

Woźny, Kralj, Bulas, Noworzyn, Bulsza, Czarnik, Plewnia, Kapica, Żołna, Zoń, Bryś
woj. śląskie, małopolskie, podkarpackie, świętokrzyskie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”