UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Odwołanie od decyzji kierownika USC
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 25 razy
- Kontakt:
Re: Odwołanie od decyzji kierownika USC
W moim przypadku odkąd cytuję niżej wymienione rozporządzenie jeszcze nie spotkałam się z odmową wydania kserokopii.
Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 1999r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej dla organów gmin i związków międzygminnych (Dz. U. Nr 112, poz.1319), Tekst ujednolicony z dnia 11 lipca 2006r. (Dz. U. Nr 127, poz. 885).
„JEDNOLITY RZECZOWY WYKAZ AKT DLA ORGANÓW GMIN I ZWIĄZKÓW MIĘDZYGMINNYCH:
(... ) 514 Wydawanie odpisów i zaświadczeń z ksiąg s.c.
5140 Odpisy zupełne aktów s.c.
5141 Skrócone odpisy aktów s.c.(...)
5144 Kopie aktów s.c.”
Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 1999r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej dla organów gmin i związków międzygminnych (Dz. U. Nr 112, poz.1319), Tekst ujednolicony z dnia 11 lipca 2006r. (Dz. U. Nr 127, poz. 885).
„JEDNOLITY RZECZOWY WYKAZ AKT DLA ORGANÓW GMIN I ZWIĄZKÓW MIĘDZYGMINNYCH:
(... ) 514 Wydawanie odpisów i zaświadczeń z ksiąg s.c.
5140 Odpisy zupełne aktów s.c.
5141 Skrócone odpisy aktów s.c.(...)
5144 Kopie aktów s.c.”
Dziękuję bardzo
napewno pomoże.

Pozdrawiam serdecznie
Jarek :-)
Jarek :-)
Witam
Ja podzielę się swoim doświadczeniem. Mianowicie niemal wszystkie USC wydają mi za 5 zł kopie aktów.
Czasami z pieczątkami za zgodność czasami bez. Czasami dostaje kopie aktów bez 5 zł :)
Nie dotyczy to oczywiście przemiłych urzędników z Krakowa... Dostaję wyłącznie odpisy zwykłe/zupełne
+ idiotycznie nieprzychylne odpowiedzi w zakresie kopii z ksiąg. No i niby brak podstaw do odwołania
od decyzji odmownej. Kiedyś z nimi powalczę jeszcze ...
Ale mam zawsze problem z aktami wydanymi na podstawie postanowień sądowych - tj. aktami
odtwarzanymi na wniosek. Nie udało mi się jeszcze nigdy wyciągnąć kopii takiego postanowienia
sądu. Kopia aktu - owszem. Dokument, na podstawie którego wydano akt - "niet". Dziki ...
To co mnie wkurza to przymusowa edycja skanu aktu uzyskiwanego z AP. Nie dość że dostaję
dowolnie pocięty akt przez jakiegoś gościa to jeszcze za to grubo płacę. Na pytanie dlaczego
nie dostanę całej strony bez "retuszu" zawsze jest podawane zarządzenie dyrektora i uzasadnienie
ochroną danych osobowych [np. osób zmarłych w 1909 r. ...] Ogólnie ręce się załamują.
Ja podzielę się swoim doświadczeniem. Mianowicie niemal wszystkie USC wydają mi za 5 zł kopie aktów.
Czasami z pieczątkami za zgodność czasami bez. Czasami dostaje kopie aktów bez 5 zł :)
Nie dotyczy to oczywiście przemiłych urzędników z Krakowa... Dostaję wyłącznie odpisy zwykłe/zupełne
+ idiotycznie nieprzychylne odpowiedzi w zakresie kopii z ksiąg. No i niby brak podstaw do odwołania
od decyzji odmownej. Kiedyś z nimi powalczę jeszcze ...
Ale mam zawsze problem z aktami wydanymi na podstawie postanowień sądowych - tj. aktami
odtwarzanymi na wniosek. Nie udało mi się jeszcze nigdy wyciągnąć kopii takiego postanowienia
sądu. Kopia aktu - owszem. Dokument, na podstawie którego wydano akt - "niet". Dziki ...
To co mnie wkurza to przymusowa edycja skanu aktu uzyskiwanego z AP. Nie dość że dostaję
dowolnie pocięty akt przez jakiegoś gościa to jeszcze za to grubo płacę. Na pytanie dlaczego
nie dostanę całej strony bez "retuszu" zawsze jest podawane zarządzenie dyrektora i uzasadnienie
ochroną danych osobowych [np. osób zmarłych w 1909 r. ...] Ogólnie ręce się załamują.
pozdrawiam
Marek
moje poszukiwania: Chełmiński, Kawa, Kasia, Zakrzewski, Macieląg, Jędrzejczyk, Dylong, Kłak (Kraków), Słowik, Grudzielski, Wolski (h. Pomian), Szatałowicz, Obuchowicz, Derdelewicz, Bader
Witam
Parę dni temu byłem w Tucholi woj.kujawsko - pomorskie i odwiedziłem USC chcąc prosić o kserokopie aktu zgonu mojego wujka przedstawiając wniosek pobrany z genpolu .Pani z USC kategorycznie odmówiła robienia ksera z aktów usc czytając z 2005 r. rozporządzenie jej zwierzchnika z województwa o zakazie kserowania aktów .Na pytanie co to jest za pismo odmówiła odpowiedzi . Nie wiem co myśleć o tej sprawie . Proszę o radę .Rysiu .
Parę dni temu byłem w Tucholi woj.kujawsko - pomorskie i odwiedziłem USC chcąc prosić o kserokopie aktu zgonu mojego wujka przedstawiając wniosek pobrany z genpolu .Pani z USC kategorycznie odmówiła robienia ksera z aktów usc czytając z 2005 r. rozporządzenie jej zwierzchnika z województwa o zakazie kserowania aktów .Na pytanie co to jest za pismo odmówiła odpowiedzi . Nie wiem co myśleć o tej sprawie . Proszę o radę .Rysiu .
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1065
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Rysiu,
zapewne chodzi o pismo DRP-EL-6000-96-17118/05 z dnia 18 sierpnia
2005 roku wydane przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, Departament
Rejestrów Państwowych.
Zobacz tu: http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... t-15.phtml
pozdrawiam
W.
zapewne chodzi o pismo DRP-EL-6000-96-17118/05 z dnia 18 sierpnia
2005 roku wydane przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, Departament
Rejestrów Państwowych.
Zobacz tu: http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... t-15.phtml
pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-
- Podziękował/a: 6 razy
Możesz wysłać pismo/maila o takiej lub podobnej treści:rysiu pisze:Mam pytanie jak ją skutecznie skłonić , aby wydała żądaną kserokopię ? . Rysiu .
W związku z tym, że odmówiono mi wydania kserokopii następujących aktów zgonów:
1. .......
2. .......
3. .......
zwracam się do Państwa z prośbą o zapoznanie się z decyzją Rzecznika Praw Obywatelskich w tej sprawie. Podaję linki do dokumentu:
http://www.genealodzy.pl/zbiornik/usc/rpo-1.jpg
http://www.genealodzy.pl/zbiornik/usc/rpo-2.jpg
W ostatnim zdaniu przytoczone jest stanowisko MSWiA.
O tym że kserokopia stanowi dokument urzędowy zdecydował także Prezes Rady Ministrów w rozporządzeniu
ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 22 grudnia 1999 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej dla organów gmin i związków międzygminnych (Dz. U. Nr 112, poz. 1319), Tekst ujednolicony z dnia 11 lipca 2006 r. (Dz. U. Nr 127, poz. 885)
link do rozporządzenia : http://prawo.finn.pl/xml/prawo/administ ... 06/060885u
W jednolitym rzeczowym wykazie akt dla organów gmin i związków międzygminnych (po zmianach z dnia 10 marca 2003) znajdujemy kolejno:
5140 - Odpisy zupełne aktów stanu cywilnego.
5141 - Skrócone odpisy aktów stanu cywilnego.
5142 - Zaświadczenia o wpisach dokonanych w księgach stanu cywilnego lub ich braku
5143 - Zaświadczenia o zaginięciu lub zniszczeniu ksiąg stanu cywilnego
5144 - Kopie aktów stanu cywilnego
5145 - Wnioski w sprawach o nadanie medalu 50-lecia pożycia małżeńskiego
Kopie aktów zgonu potrzebne mi są jedynie w celu prowadzenia rodzinnych badań genealogicznych.
W związku z tym liczę na pozytywne rozpatrzenie sprawy.
W moim przypadku taki mail się sprawdził, ale tylko w jednym USC, natomiast w USC w Koninie Pani stwierdziła że nie wykona kserokopii, ponieważ podczas kserowania księgi ulegają zniszczeniu. Na taką odpowiedź niestety już zabrakło mi argumentów i wystąpiłam o odpis zupełny. Mam nadzieję że Tobie się uda.
Pozdrawiam
Iza
Marzol, Płoszka, Starczewski, Sipa, Andrzejak, Oblizajek
okolice parafii Wyszyna (pow. turecki): Bolesławów, Beznazwa, Depaula
Iza
Marzol, Płoszka, Starczewski, Sipa, Andrzejak, Oblizajek
okolice parafii Wyszyna (pow. turecki): Bolesławów, Beznazwa, Depaula
Ja dla odmiany dostałam dzisiaj z USC Łódż -Centrum odpowiedz na wysłany przeze mnie wniosek o przesłanie aktu urodzenia .Zawarta jest w tej odpowiedzi podstawa prawna/zał.II kol 2,poz. 2 i 3 do ustawy z dnia 16 listopada 2006 roku o opłacie skarbowej ,Dz.U.Nr 225 ,poz 1635/,która mnie zobowiązuje do wniesienia stosownej opłaty.
Teraz to już nic nie rozumiem
Pozdrawiam Tami
Teraz to już nic nie rozumiem

Pozdrawiam Tami
Witam,
a jak radzicie sobie z tym zapisem:
'Poświadczenie kopii aktu może otrzymać osoba, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, wstępny, zstępny, rodzeństwo rodzone, małżonek lub pełnomocnik oraz osoby, które wykażą w tym interes prawny '
przecież jeżeli pytasz się np. o brata dziadka lub jego zonę lub dzieci to nie jesteś jego (czyli brata dziadka) zstępnym ani żadną inną osobą z ww?
a jak radzicie sobie z tym zapisem:
'Poświadczenie kopii aktu może otrzymać osoba, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, wstępny, zstępny, rodzeństwo rodzone, małżonek lub pełnomocnik oraz osoby, które wykażą w tym interes prawny '
przecież jeżeli pytasz się np. o brata dziadka lub jego zonę lub dzieci to nie jesteś jego (czyli brata dziadka) zstępnym ani żadną inną osobą z ww?
Jerzy
-
- Podziękował/a: 12 razy
Witam !
Zwracam się z uprzejmą prosbą o pomoc. Otuż dzisiaj dostałem z USC w Jędrzejowie poraz drugi odmowę wykonania kerokopii nie mającej mocy dokumentu urzędowego. Zwracam się z prośbą. Do jakiego organu władzy mogę się odwołac ? Jak można sformułowac takie pismo do wojewody ?
Za wszelkie sugestie i pomoc będę bardzo wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam
Zwracam się z uprzejmą prosbą o pomoc. Otuż dzisiaj dostałem z USC w Jędrzejowie poraz drugi odmowę wykonania kerokopii nie mającej mocy dokumentu urzędowego. Zwracam się z prośbą. Do jakiego organu władzy mogę się odwołac ? Jak można sformułowac takie pismo do wojewody ?
Za wszelkie sugestie i pomoc będę bardzo wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam
Przemorski Artur
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witam
Pierwszy raz spotkałam sie z odmową wystawienia kserokopii aktu zgonu. Wcześniej nie miałam z tym żadnych problemów. W USC [woj. mazowieckie] odmówiono mi wystawienia kserokopii aktu zgonu mojego dziadka ,który zmarł w 1966 roku. Otrzymałam pisemko, w treści fragmenty które cytuję:
" nie ma możliwości wydania kserokopii aktu zgonu[...] -jedynie odpis
skrócony [...] za odpłatnościa w wysokości 22 zł. za 1 sztukę.
Kierownik USC może udostępniać dane zawarte w księgach stanu cywilnego wydając z nich odpisy- zgodnie z art.83 ustawy poasc, bądz udostępniać księgi uprawnionym podmiotom w celu ich przeglądania- na podstawie art.25 ustawy poasc. Natomiast z uwagi na wartość przechowywanych zbiorów i ich dobro kulturowe istnieje obowiązek prawny ich ochrony i zabezpieczania przed zniszczeniam. Poddawanie ksiąg działaniu aparatury kserującej wpływa negatywnie na trwałość papieru i dokonanych na nim zapisów.
Zgodnie z wytycznymi zawartymi w piśmie Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego w Warszawie NrWSO I MK.5122/34/05 z dnia 19 września 2005 roku oraz braku jednoznacznego wskazania w przepisach poasc i rozporządzeniu wykonawczym, nie można dokonywać kserokopii ksiąg, tylko wydawać z nich odpisy. "
Mam pytanie ,czy może mi ktoś powiedzieć ,co zawierają przepisy na które powołało się USC i czy rzeczywiście to jest zgodne z prawem. Dodam tylko,że napisałam pismo powołując sie na podstawy prawne ,które wyczytałam na forum ,nie podałam tylko opinii Rzecznika Praw Obywatelskich. W innych USC dostawałam kserokopie bez problemu i to o wiele starsze, a w tym jednym USC powiedzieli nie . Proszę o poradę .
Marianna.
Pierwszy raz spotkałam sie z odmową wystawienia kserokopii aktu zgonu. Wcześniej nie miałam z tym żadnych problemów. W USC [woj. mazowieckie] odmówiono mi wystawienia kserokopii aktu zgonu mojego dziadka ,który zmarł w 1966 roku. Otrzymałam pisemko, w treści fragmenty które cytuję:
" nie ma możliwości wydania kserokopii aktu zgonu[...] -jedynie odpis
skrócony [...] za odpłatnościa w wysokości 22 zł. za 1 sztukę.
Kierownik USC może udostępniać dane zawarte w księgach stanu cywilnego wydając z nich odpisy- zgodnie z art.83 ustawy poasc, bądz udostępniać księgi uprawnionym podmiotom w celu ich przeglądania- na podstawie art.25 ustawy poasc. Natomiast z uwagi na wartość przechowywanych zbiorów i ich dobro kulturowe istnieje obowiązek prawny ich ochrony i zabezpieczania przed zniszczeniam. Poddawanie ksiąg działaniu aparatury kserującej wpływa negatywnie na trwałość papieru i dokonanych na nim zapisów.
Zgodnie z wytycznymi zawartymi w piśmie Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego w Warszawie NrWSO I MK.5122/34/05 z dnia 19 września 2005 roku oraz braku jednoznacznego wskazania w przepisach poasc i rozporządzeniu wykonawczym, nie można dokonywać kserokopii ksiąg, tylko wydawać z nich odpisy. "
Mam pytanie ,czy może mi ktoś powiedzieć ,co zawierają przepisy na które powołało się USC i czy rzeczywiście to jest zgodne z prawem. Dodam tylko,że napisałam pismo powołując sie na podstawy prawne ,które wyczytałam na forum ,nie podałam tylko opinii Rzecznika Praw Obywatelskich. W innych USC dostawałam kserokopie bez problemu i to o wiele starsze, a w tym jednym USC powiedzieli nie . Proszę o poradę .
Marianna.
Ja jak do tej pory niestety płacę ,ostatnio nawet kierownik USC cytowała mi przepis ,który podobno nie pozwala na robienie ksera metryk.Cały czas mam wrażenie ,że w tym temacie to obowiązuje wolnoamerykanka.
Pozdrawiam Tami

Pozdrawiam Tami
-
Witam
w jednym USC za pierszym razem też nie chciano mi wydac kserokopii, bo napisałam pisemko ale bez podania podstaw prawnych. Kierownik Usc mi odmówił, bo jak stwierdził nie ma podstawy prawnej. Napisałam pismo poraz drugi i poszłam ponownie do tego USC, ale pan kierownik w międzyczasie "dokształcił się " w tym temacie i bez problemu otrzymałam kserokopie aktów zgonu, a żeby było śmieszniej to były kserokopie aktów osób ze strony mojego męża!
Pozdrawiam Marianna.
w jednym USC za pierszym razem też nie chciano mi wydac kserokopii, bo napisałam pisemko ale bez podania podstaw prawnych. Kierownik Usc mi odmówił, bo jak stwierdził nie ma podstawy prawnej. Napisałam pismo poraz drugi i poszłam ponownie do tego USC, ale pan kierownik w międzyczasie "dokształcił się " w tym temacie i bez problemu otrzymałam kserokopie aktów zgonu, a żeby było śmieszniej to były kserokopie aktów osób ze strony mojego męża!
Pozdrawiam Marianna.
-
Witam
Ponownie dostałam odpowiedz odmowną z powodów ,które opisałam we wcześniejszym poście.
Czy ktoś może mi coś doradzić?
Pozdrawiam Marianna.
Ponownie dostałam odpowiedz odmowną z powodów ,które opisałam we wcześniejszym poście.
Czy ktoś może mi coś doradzić?
Pozdrawiam Marianna.
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:

odpowiedź USC na mój wniosek.
I jak się mają do tego tego wszystkie nasze przywoływane przepisy??

W zasadzie to nawet nie mogę się odwołać bo nie jest to decyzja a tylko odpowiedz na mój wniosek.
W ogóle to sprytny ten USC bo przytoczyli całą masę przepisów inaczej je interpretując a na końcu stwierdzili ze nawet jakby chcieli zrobić kopię to nie maja odpowiedniego sprzętu technicznego - czyli nie wydadzą kopii bo nie wolno ale gdybym im dostarczyła swój aparat to pewnie też nie będzie można zrobić zdjęcia bo: patrz wyżej- przepisy

Co zrobić ?
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/