UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Odwołanie od decyzji kierownika USC

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Odwołanie od decyzji kierownika USC

Post autor: Ynicz » pt lut 07, 2014 2:39 am

No właśnie takie dziwne zasady ich obowiązują, że ksiąg wynosić nie można (to czemu tak ubogo wyposażyli USC, gdzie zapewne dokumentów też się troche skanuje, czy kseruje).

Czasem można spróbować z parafią... Może się trafi jakiś przystępny i zrobi zdjęcie (ja tak raz miałem) albo niestety zostaniemy uświadomieni, że on nam nic robić nie będzie.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Post autor: KrzychB » pt lut 07, 2014 9:05 am

Bogumiła Skrzypczak pisze:Chcę dodać,że Pan bardzo chce ale .... przepisy mu zabraniają.
Pytałam o aparat - nie można. Pan zaproponował mi wypisanie wszystkich danych z metryk - ale na to ja się nie zgodziłam / dane mam,chcę dokument/ . Dla mnie niezrozumiałe jest ,że nie można przenieść księgi do pokoju obok i tam zeskanować !
Napiszę oficjalne pismo - wyraźnie zaznaczę,że chodzi mi o skan i poczekam na odpowiedź.
Przepisy o aktach s.c. rzeczywiście bardzo rygorystycznie opisują, w jakich okolicznościach można przenosić księgi, jak widać dotyczy to też przeniesienia do pokoju obok. Natomiast kopiowania akt przepisy już nie zabraniają - mówi o tym powoływane tu wielokrotnie orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 września 1994 r. sygn. akt P. 2/94. A jeśli wolno kopiować na ksero,wykonać skan, to dlaczego nie fotografię cyfrowa aparatem? Trzeba to wszystko jasno wyłuszczyć i uzasadnić, wskazać nawet na różne opcje techniczne wykonania kopii, czyli np. wspomnianym aparatem, tylko - jeszcze raz podkreślam - na piśmie! Myslę, że efekt przyjdzie.

jart pisze:A'propos zbieżności - Krzysztofie: Sorokpol i Korkożyszki - a jakie nazwiska?
Bałtrun, Bujwid, Bukowski, Bykowski, Gajlusz, Gaspar, Gryganiec, Janusz, Jurgielaniec, Jurkowianiec, Kamaszyn, Maślanik, Matusewicz, Witkiewicz, Żejmo.

Pozdrawiam
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

Baas
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Baas » pt lut 07, 2014 8:50 pm

Jak się urzędnik uprze to nie pomoże powoływanie się na żadne orzeczenia itp. Tak miałem w jednym USC i skończyło się odwołaniem u wojewody małopolskiego, który niestety podzielił stanowisko USC. W końcu poprosiłem o pełne odpisy a 5zł zaliczenie na ich koszt (za dopłatą oczywiście). Na szczęście w innych urzędach idzie łatwiej ;)
Życzę powodzenia bo a nóż widelec..
Pozdrawiam,
Bartek

-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk

gama43
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: gama43 » śr paź 22, 2014 3:10 pm

Pytając o akty w USC Mikołów,pani sama zapytała,czy chcę odpisy skrócone,czy kopie.Z doświadczenia niestety wiem ,że nie wszędzie jest tak łatwo.Gabi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”