No właśnie takie dziwne zasady ich obowiązują, że ksiąg wynosić nie można (to czemu tak ubogo wyposażyli USC, gdzie zapewne dokumentów też się troche skanuje, czy kseruje).
Czasem można spróbować z parafią... Może się trafi jakiś przystępny i zrobi zdjęcie (ja tak raz miałem) albo niestety zostaniemy uświadomieni, że on nam nic robić nie będzie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Odwołanie od decyzji kierownika USC
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Re: Odwołanie od decyzji kierownika USC
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 30 razy
Przepisy o aktach s.c. rzeczywiście bardzo rygorystycznie opisują, w jakich okolicznościach można przenosić księgi, jak widać dotyczy to też przeniesienia do pokoju obok. Natomiast kopiowania akt przepisy już nie zabraniają - mówi o tym powoływane tu wielokrotnie orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 13 września 1994 r. sygn. akt P. 2/94. A jeśli wolno kopiować na ksero,wykonać skan, to dlaczego nie fotografię cyfrowa aparatem? Trzeba to wszystko jasno wyłuszczyć i uzasadnić, wskazać nawet na różne opcje techniczne wykonania kopii, czyli np. wspomnianym aparatem, tylko - jeszcze raz podkreślam - na piśmie! Myslę, że efekt przyjdzie.Bogumiła Skrzypczak pisze:Chcę dodać,że Pan bardzo chce ale .... przepisy mu zabraniają.
Pytałam o aparat - nie można. Pan zaproponował mi wypisanie wszystkich danych z metryk - ale na to ja się nie zgodziłam / dane mam,chcę dokument/ . Dla mnie niezrozumiałe jest ,że nie można przenieść księgi do pokoju obok i tam zeskanować !
Napiszę oficjalne pismo - wyraźnie zaznaczę,że chodzi mi o skan i poczekam na odpowiedź.
Bałtrun, Bujwid, Bukowski, Bykowski, Gajlusz, Gaspar, Gryganiec, Janusz, Jurgielaniec, Jurkowianiec, Kamaszyn, Maślanik, Matusewicz, Witkiewicz, Żejmo.jart pisze:A'propos zbieżności - Krzysztofie: Sorokpol i Korkożyszki - a jakie nazwiska?
Pozdrawiam
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 4 razy
Jak się urzędnik uprze to nie pomoże powoływanie się na żadne orzeczenia itp. Tak miałem w jednym USC i skończyło się odwołaniem u wojewody małopolskiego, który niestety podzielił stanowisko USC. W końcu poprosiłem o pełne odpisy a 5zł zaliczenie na ich koszt (za dopłatą oczywiście). Na szczęście w innych urzędach idzie łatwiej 
Życzę powodzenia bo a nóż widelec..

Życzę powodzenia bo a nóż widelec..
Pozdrawiam,
Bartek
-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk
Bartek
-
Poszukuję:
Seweryn, Skowyra, Majka - powiat Dąbrowa Tarnowska woj. małopolskie
Gapiński, Grenda, Gręda, Środa (Śróda) - okolice Poznania (powiat Wągrowiec)
Christoph (Kristof, Krystof), Schoepe (Shoeppe, Shoppe, Szype) - Górny Śląsk
Pytając o akty w USC Mikołów,pani sama zapytała,czy chcę odpisy skrócone,czy kopie.Z doświadczenia niestety wiem ,że nie wszędzie jest tak łatwo.Gabi