UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pierwsze podanie do USC

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
power001
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 1 raz

Pierwsze podanie do USC

Post autor: power001 » wt lis 11, 2014 1:39 pm

Witam,nadszedł czas gdy informacje od rodziny zaczynają niewystarczać więc postanowiłem wysłać podanie do USC o kserokopie akt, w tym przypadku chodzi o akta małżeństwa moich pradziadków.

Napisałem tak:

PODANIE

Zwracam się z prośbą o wydanie nie mającej mocy dokumentu urzędowego kserokopii:

1.aktu małżeństwa Eleonory Brodzińskiej (z domu Nitecka) urodzonej w 1900 roku a zmarłej 14.04.1960r. z Józefem Brodzińskim urodzonym w 1900 roku, zmarłym 20.09.1969roku.

2.aktu małżeństwa Marianny Majdeckiej z domu Świerczyńska urodzonej w 1904 roku a zmarłej w roku 1952 z Michałem Majdeckim urodzonym w 1897 roku, zmarłym w 1968r.

Niniejsze dokumenty potrzebne mi są w celach badań genealogicznych,

Andrzej Majdecki.

jednak czy takie informacje wystarczą do uzyskania takich dokumentów nie wiem w którym roku były zawierane te związki. a poza tym czy w załączniku jak podam ksero swojego dowodu osobistego to wystarczy czy musze podać coś jeszcze by potwierdzić że to jest moja rodzina. Proszę o sugestie co napisałem źle o czym zapomniałem lub czego nie powinienem pisać z góry dziękuje.
Andrzej Majdecki

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Pierwsze podanie do USC

Post autor: jart » wt lis 11, 2014 3:16 pm

Musisz napisać kiedy (choćby w przybliżeniu - może Twój USC na to pójdzie) i gdzie (koniecznie! parafia itd.).
Musisz załączyć dokumenty potwierdzające pokrewieństwo tych osób z Tobą (np. - kopie akt urodzeń i małżeństw, dowodzące że jesteś synem osoby która jest synem/córką.... aż do poszukiwanych osób)

Wniosek jak powyżej, bez uzupełnienia, wg mnie zostanie odrzucony.

Najlepiej najpierw poczytaj - ten temat był wałkowany z milion razy.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

AUTOR TEMATU
power001

Post autor: power001 » wt lis 11, 2014 6:21 pm

ok więc narazie sie wstrzymam dopóki go nie uzupełnie. dzięki za pomoc
Andrzej Majdecki

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt lis 11, 2014 6:43 pm

Andrzej,
napisz, gdzie zmarli Twoi pradziadkowie?
Może można zadziałać jakoś bez metryk ślubów. Np. spróbować znaleźć metryki chrztów, przy których będzie adnotacja o zgonie zgodnym z Twoimi datami :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

AUTOR TEMATU
power001

Post autor: power001 » wt lis 11, 2014 8:58 pm

Wszyscy moi pradziadkowie zmarli w tej sami parafii Brdów(Sanktuarium Matki Bożej Zwycięskiej), są pochowani na tamtejszym cmentarzu więcej informacji nie posiadam wiem tylko że to gmina Babiak powiat Kolski
Andrzej Majdecki

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec
Podziękował/a: 13 razy

Post autor: Dawid_Mysliwiec » czw lis 13, 2014 11:38 am

Rozumiem, że nie znalazłeś aktów zgonu Twoich pradziadków? Będziesz potrzebował jakichś dokumentów, które potwierdzą Twoje pokrewieństwo z Brodzieńskimi i Majdeckimi. A czy masz informacje o narodzinach dzieci z tych dwóch małżeństw, zwłaszcza pierworodnych? Będziesz mógł przynajmniej określić przed którym rokiem odbyły się te śluby.

Być może już wiesz, że Brdów jest zindeksowany w Genetece: http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol. Życzę powodzenia!
Dawid Myśliwiec

Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.

Awatar użytkownika

urszula11
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: urszula11 » pn lis 17, 2014 10:21 pm

Witaj
Najprościej było by zadzwonić do USC-wszystko powiedzą .Ja zawsze dzwonię do USC tylko raz nie udało mi się załatwić ,widocznie mało byłam przekonująca .Powodzenia
Urszula

MKantorska

Post autor: MKantorska » sob lut 25, 2017 7:17 pm

Dzien dobry Panie Andrzeju.

Wiem że to stary post z 2014 roku ale spróbuję :)

Ja również poszukuję rodziny Majdecki.
Proszę o kontakt: marzena2607@onet.eu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”