UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Samara-Demidow-Nikołaj-1898

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
MarcinH
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 8 razy

Samara-Demidow-Nikołaj-1898

Post autor: MarcinH » sob cze 28, 2014 4:39 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1898
Miejscowość: Samara
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Nikołaj
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Demidow
Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 5416cf0d0b

Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Mikołaja Demidowa i Matyldy(?) Hamberg. Ślub miał miejsce w 1898 roku w cerkwi Wniebowstąpienia Pańskiego w Samarze. Interesują mnie zwłaszcza zapisy w części dotyczącej panny młodej.

Będę wdzięczny za pomoc.
Marcin

spalonymlynek
Podziękował/a: 57 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: Samara-Demidow-Nikołaj-1898

Post autor: spalonymlynek » ndz lip 13, 2014 11:35 am

Cześć Marcin,

Coś nie mamy szczęścia, w Samarze strasznie bazgrolili :) Z tego co wiem, na początku powinien być wpisane zawody osób, które się pobierały. Udało mi się też rozczytać, że w rubryce pana młodego jest podane wyznanie obojga małżonków (mam na myśli swój akt ślubu z Samary).

Ja mam jeszcze problem z określeniem otczestwa u mojego przodka. Widzę tam trzy imiona i zupełnie nie wiem, które w tym przypadku należy do ojca. W internecie natknęłam się na interpretację, że drugie imię należy do ojca chrzestnego, a trzecie to właściwe otczestwo. Ale nie mam potwierdzenia tej informacji z żadnego pewnego, eksperckiego źródełka.

Pozdrawiam,
Magda

Awatar użytkownika

jotce
Podziękowano: 229 razy

Post autor: jotce » ndz lip 13, 2014 1:22 pm

Na chwilę obecną widzę to tak:

Matylda Aleksandrowa Gamberg*, córka …. wyznania ewangelisko – luterańskiego ….

* może być Hamberg (zamiast litery H wpisywana G).
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński

AUTOR TEMATU
MarcinH

Post autor: MarcinH » ndz lip 13, 2014 1:25 pm

Witaj Magdo,

Taki widać nasz los. Nie dość, że znaleźć jakieś dokumenty w Rosji to już duża sztuka, ale odczytać je to jeszcze większe wyzwanie. Rosyjski trochę znam, do czytania tekstów drukowanych i korespondencji z Rosjanami wystarczy, ale pismo odręczne to już wyższa szkoła jazdy (zwłaszcza z Samary :lol:) Na szczęście w większości poruszam się w księgach luterańskich, a te pisane są alfabetem łacińskim, choć zwykle gotykiem. Księgi luterańskie są mi też bliższe pod względem struktury zawartych tam informacji.

Tutaj księga jest jednak z cerkwi prawosławnej, a temat o tyle ciekawy, że nigdy nie słyszałem aby mój pradziadek Alexander Hamberg miał córkę Matyldę. Ten akt ślubu jest jedynym dokumentem jaki odnalazłem na jej temat. Jak dotąd po stronie panny młodej udało mi się bardziej zgadnąć niż odczytać tyle:

Matylda Aleksandrowa Hamberg, córka radcy kolegialnego, ewangelicko-luterańskiego wyznania ..., ... ... Lat 26 1/2

Po stronie pana młodego:

Nikołaj Pietrow Demidow, ukończył w 1898 roku kurs w Cesarskim Instytucie Historyczno-Filologicznym w Sankt Petersburgu, ..., ... ... Lat 27

Bardzo bym prosił forumowiczów o korektę i uzupełnienia. Tekstu po prawej stronie nadal nie odczytałem.

Magdo, powodzenia także w Twoich poszukiwaniach,

Pozdrawiam,
Marcin

EDIT:
Jerzy, dziękuję także za próbę zmierzenia się z tematem. Nazwisko to zdecydowanie Hamberg - dźwięczne "H" (prawie)zawsze zapisywane było rosyjską literą "Г", stąd Гамберг :)

spalonymlynek
Podziękował/a: 57 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: spalonymlynek » ndz lip 13, 2014 2:00 pm

Marcin,

Spróbuję jeszcze wydrukować Twój akt ślubu i pokazać koledze w pracy, co prawda ma mnie dosyć, ale trudno ;)
Właśnie taką metodą można podobno najwięcej się dowiedzieć, bo można sobie po takim akcie potrenować litery, niektórych już w alfabecie nie ma, więc to zagadka lingwistyczna połączona z ekwilibrystyką piśmienniczą.
Ja kompletnie nie znam rosyjskiego (bardzo żałuję), a właśnie księgi samarskie się trafiły.

A może uda Wam się rozczytać coś z mojego aktu? Kolega mówił, że to wcale nie Samara ale Sarańsk. Natomiast na familysearch dostałam dokładnie takie informacje jak Ty, tj. mowa o cerkwi Wniebowstąpienia Pańskiego w Samarze.
Niestety u mnie fotosik nie działał, więc wrzuciłam via google.

https://plus.google.com/photos/10644493 ... wryAhs32Kw

(po kliknięciu w akt można go zbliżyć lupką)

Mam jeszcze jeden pomysł, przejść się do Metropolitarnej Cerkwi Prawosławnej pw. św. Marii Magdaleny w Warszawie i poprosić popa o odczytanie aktów? Myślicie, że to dobry pomysł czy raczej nie ryzykować?

Pozdrawiam,
Magda

AUTOR TEMATU
MarcinH

Post autor: MarcinH » ndz lip 13, 2014 3:34 pm

Magdo,

Nie sprawdzałem dokładnie opisu samej księgi gdy miałem dostęp do jej kopii, ale nie sądzę aby była błędnie opisana. Moi przodkowie na przełomie wieków żyli właśnie w Samarze i okolicach. Stamtąd uciekli do Polski po rewolucji (a przynajmniej ci, którym się udało, bo nie wszyscy mieli to szczęście).

W tej księdze jest także kilka innych wpisów na temat moich krewnych z rodzin Wilkaniec i Akker, którzy również żyli w Samarze. Swoją drogą ciekawe dlaczego zapisano je w księgach cerkwi prawosławnej? Wilkańcowie byli ewangelikami, Akkerowie, o ile wiem, katolikami. Większość informacji o nich znalazłem w dostępnych odpisach księgi kościoła ewangelicko-luterańskiego z Samary lub tamtejszego polskiego kościoła katolickiego. Tymczasem te kilka jest z cerkwi?

Co do wpisu o Nikołaju Jewdokimowie, to mimo iż "Twój" pop pisał i tak dużo staranniej od "mojego", to nie potrafię go odczytać. Swój wpis bardziej zgadłem niż przeczytałem :)
Może faktycznie ktoś w cerkwi mógłby pomóc? Są tam na pewno ludzie, którzy mają styczność ze starymi dokumentami pisanymi cyrylicą.

Powodzenia w poszukiwaniach. Jeśli będziesz miała coś przetłumaczenia lub napisania, ale czcionką drukowaną, to służę pomocą.

Pozdrowienia,
Marcin

Awatar użytkownika

jotce
Podziękowano: 229 razy

Post autor: jotce » ndz lip 13, 2014 10:27 pm

Nikołaj Pietrow Demidow, ukończył w 1898* roku kurs w Imperatorskim Instytucie Historyczno-Filologicznym w Sankt Petersburgu, pierwszego ślubu, 24 **

Matylda Aleksandrowa Hamberg, córka radcy kolegialnego, ewangelicko-luterańskiego wyznania, pierwszego ślubu, 26 1/2

* można to też odczytać jako 1878
** można odczytać też jako 27

8)
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński

AUTOR TEMATU
MarcinH

Post autor: MarcinH » ndz lip 13, 2014 10:53 pm

Dziękuję pięknie za pomoc.
Co do dat, to raczej na pewno jest to 1898, skoro sam Nikołaj miał dwadzieścia kilka lat. Gorzej jest z wiekiem. Może być i 24 i 27.
Czy jesteś w stanie odczytać cokolwiek z prawej kolumny?

Pozdrawiam,
Marcin

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”