Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1885
Miejscowość: Odrowąż
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Józef / Walerya
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Salata / Wrocławska
Link do zdjęcia: https://dl.dropboxusercontent.com/u/962 ... C01659.JPG
Uprzejmię proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Józef Salata i Walerya Wrocławska (parafia Odrowąż - świętokrzyskie)
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Odrowąż-Salata-Józef-1885
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 93 razy
Re: Odrowąż-Salata / Wrocławska-Józef / Walerya-1885
Nr 20 Kozia Wola – Stąporków
Józef Sałata kawaler lat 21 z Walerią Wrocławską panną lat 25
30 stycznia / 11 lutego br.
Działo się w Odrowążu dnia 30 stycznia / 11 lutego 1885 roku o godzinie 12 w południe. Ogłaszamy wszem, że w przytomności świadków Adama Młynarczyka lat 30 i Józefa Wojny lat 23 mających chłopów w Stąporkowie zamieszkałych zawarto na dmiu dzisiejszym religijny związek małżeński pomiędzy Józefem Sałata, chłopem, kawalerem, synem zmarłych Franciszka i Franciszki z Armodów prawowitych małżonków Sałata, urodzonym i mieszkającym w Kozi Woli lat 21 mającym, a Walerią Wrocławską, chłopką, panną, córką zmarłych Marcina i Tekli z Jakubowskich prawowitych małżonków Wrocławskich , urodzoną i mieszkającą w Stąporkowie lat 25 liczącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi wygłoszone w tutejszym Kościele Parafialnym w dniach 13 / 25 stycznia, 20 stycznia / 7 lutego i 1 / 8 lutego bieżącego roku. Nowozaślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej między sobą nie zawierali. Religijny obrządek zaślubin odprawił Ksiądz Wojciech Kacperki miejscowy Wikariusz. Akt ten przystępującym i świadkom niepiśmiennym odczytany i przez nas tylko podpisany. Ks. Baierkowicz Proboszcz Parafii Odrowąż Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego /-/
Pozdrawiam Wawrek
Józef Sałata kawaler lat 21 z Walerią Wrocławską panną lat 25
30 stycznia / 11 lutego br.
Działo się w Odrowążu dnia 30 stycznia / 11 lutego 1885 roku o godzinie 12 w południe. Ogłaszamy wszem, że w przytomności świadków Adama Młynarczyka lat 30 i Józefa Wojny lat 23 mających chłopów w Stąporkowie zamieszkałych zawarto na dmiu dzisiejszym religijny związek małżeński pomiędzy Józefem Sałata, chłopem, kawalerem, synem zmarłych Franciszka i Franciszki z Armodów prawowitych małżonków Sałata, urodzonym i mieszkającym w Kozi Woli lat 21 mającym, a Walerią Wrocławską, chłopką, panną, córką zmarłych Marcina i Tekli z Jakubowskich prawowitych małżonków Wrocławskich , urodzoną i mieszkającą w Stąporkowie lat 25 liczącą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi wygłoszone w tutejszym Kościele Parafialnym w dniach 13 / 25 stycznia, 20 stycznia / 7 lutego i 1 / 8 lutego bieżącego roku. Nowozaślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej między sobą nie zawierali. Religijny obrządek zaślubin odprawił Ksiądz Wojciech Kacperki miejscowy Wikariusz. Akt ten przystępującym i świadkom niepiśmiennym odczytany i przez nas tylko podpisany. Ks. Baierkowicz Proboszcz Parafii Odrowąż Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego /-/
Pozdrawiam Wawrek
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Re: Odrowąż-Salata / Wrocławska-Józef / Walerya-1885
rzelik7,
czy ja dobrze widzę, że księgi przeglądałeś na parafii?
czy ja dobrze widzę, że księgi przeglądałeś na parafii?

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com
Re: Odrowąż-Salata-Józef-1885
@Ynicz, tak robilem na parafii :p tyle tylko, ze to bylo jakies 4 lata temu, byli inni księża + byłem z krewną, która takie drzewo ze swojej strony robiła na studia i miała zaświadczenie więc skorzystałem :D