Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1871
Miejscowość: Zgierz
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Mateusz
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Grobelak
Link do zdjęcia: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 742&y=1479
Witam
Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu. Akt ślubu mojego przodka Mateusza Grobelskiego z Dorotą Kaletą.Najbardziej zależy mi na nazwie miejscowości miejsca urodzenia Mateusza. Ciężko rozczytać Madeszyn, Mazeszyn?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Piotrek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zgierz-Grobelak-Mateusz-1871
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 349
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 26 razy
Zgierz-Grobelak-Mateusz-1871
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Re: Zgierz-Grobelak-Mateusz-1871
Witam.
Próbowałem na różne sposoby (wariacje) zidentyfikować nazwę miejscowości ale niestety… Według mnie chodzi być może o jakąś miejscowość (osadę) z gminy Zgierz, być może była to jakaś gwarowa, zwyczajowa nazwa, która zanikła, nadana przez mieszkańców. Nie dałem rady nic „wydłubać” ze słownika geograficznego królestwa polskiego…
Z aktu zgonu nr 90/1890 z par. Zgierz Mateusza Grobelaka, s. Piotra i Katarzyny wynika, że zmarł on w wieku 100 lat w Dąbrówce, par. Zgierz, a jego miejsce urodzenia to Dąbrówki Strumiany. Pozostawił wdową żonę Dorotę Potera.
PS. Myślę, że powinieneś wspomnieć, że dałeś post o tej samej treści (wczoraj) na forum genealodzy.pl… może człek niepotrzebnie się trudzi…
Próbowałem na różne sposoby (wariacje) zidentyfikować nazwę miejscowości ale niestety… Według mnie chodzi być może o jakąś miejscowość (osadę) z gminy Zgierz, być może była to jakaś gwarowa, zwyczajowa nazwa, która zanikła, nadana przez mieszkańców. Nie dałem rady nic „wydłubać” ze słownika geograficznego królestwa polskiego…
Z aktu zgonu nr 90/1890 z par. Zgierz Mateusza Grobelaka, s. Piotra i Katarzyny wynika, że zmarł on w wieku 100 lat w Dąbrówce, par. Zgierz, a jego miejsce urodzenia to Dąbrówki Strumiany. Pozostawił wdową żonę Dorotę Potera.
PS. Myślę, że powinieneś wspomnieć, że dałeś post o tej samej treści (wczoraj) na forum genealodzy.pl… może człek niepotrzebnie się trudzi…

Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 349
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 26 razy
Re: Zgierz-Grobelak-Mateusz-1871
Witaj Bogdanie
To nie będzie gmina Zgierz ani okolice. Grobelakowie vel Grobelscy to koloniści, przez pewien czas karczmarze. Miejsce urodzenia Mateusza podane w jego akcie zgonu to błędna informacja. Może to Marzenin koło Sieradza. Im więcej oczu zerknie tym lepiej
Dzięki za trud
Pozdrawiam
Piotrek
To nie będzie gmina Zgierz ani okolice. Grobelakowie vel Grobelscy to koloniści, przez pewien czas karczmarze. Miejsce urodzenia Mateusza podane w jego akcie zgonu to błędna informacja. Może to Marzenin koło Sieradza. Im więcej oczu zerknie tym lepiej

Dzięki za trud
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: