UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Służew-Niemczak-Franciszek-1881

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
AlinaSobolewska

Służew-Niemczak-Franciszek-1881

Post autor: AlinaSobolewska » ndz mar 13, 2016 4:40 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1881
Miejscowość: Służew
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Franciszek
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Niemczak
Link do zdjęcia: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0

Witam,
Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu aktu małżeństwa Franciszka Niemczaka (matka Derda) i Magdaleny Ciarko (matka Anna Dolada) ze Służewia z roku 1881 akt nr 2 .
z góry dziękuję
Alina
pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Służew-Niemczak-Franciszek-1881

Post autor: dziadek_m60 » pn mar 14, 2016 7:10 am

Nr 2. Franciszek Niemczak i Magdalena Ciarkówna
Szczęślewice/Szczęśliwice. Działo się w osadzie Służew w 13 / 25 dzień stycznia 1881 roku o 10 godzinie rano. Wiadomym czynimy, że w obecności Józefa Pawłowskiego, 28 lat i Mateusza Ciarki, 50 lat liczących, obydwu rolników mieszkających w Szczęśliwicach zawarto dzisiejszego dnia religijny związek małżeński między Franciszkiem Niemczak, kawalerem, synem rolnika, 24 lata liczącym, urodzonym i mieszkającym w osadzie Dzbarz, synem rolnika Andrzeja i Anny urodzonej Derda małżonków Niemczaków i Magdaleną Ciarkówną panną przy krewnych pozostającą, 19 lat liczącą, urodzoną i mieszkającą w Szczęśliwicach, córką zmarłych rolników Józefa i Anny urodzonej Delada małżonków Ciarków. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym Służewskim Parafialnym kościele w 28 dzień grudnia zeszłego roku, 4 i 11 stycznia, 9, 16 i 23 stycznia bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że przedmałżeńska umowa miedzy nimi zawarta przed Notariuszem Józefem* Sobierańskim** przy Hipotecznej Kancelarii w 10 / 22 dzień stycznia bieżącego roku pod numerem 30. Pozwolenie dla panny młodej na wstąpienie w związek małżeński dane ustnie przez opiekuna Piotra Ziółkowskiego. Religijny obrzęd ślubu odprawiony przeze mnie niżej podpisanego. Akt ten nowozaślubionym i świadkom przeczytany, a że są niepiśmienni przez Nas tylko podpisany.
Ks. Wojciech Kubiak, Administrator Służewskiej Parafii Trzymający Akty Stanu Cywilnego
* - nad imieniem cyfra 5
** - nad nazwiskiem cyfra 6
Znaczenie tych cyfr nie jest mi znane
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

AUTOR TEMATU
AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » pn mar 14, 2016 11:16 am

Panie Bogdanie !!!
Stokrotne dzięki , to dla mnie ważny krok -nowa miejscowość ...hm dlatego nie mogłam ich zlokalizować. po co zawierali umowę notarialna? ze względu na opiekuna prawnego?
jeszcze raz dziękuję.
Ufam , że pozostałe akty ich dziecka uda się również dzięki serdeczności forumowiczów rozgryźć. :-)
pozdrawiam serdecznie

dziadek_m60

Post autor: dziadek_m60 » pn mar 14, 2016 4:29 pm

Umowa notarialna mogła dotyczyć spraw majątkowych - rodzice nie żyli, być może majątek był powierzony na czas określony opiekunowi, krewnemu itp.
Pozdrawiam
Bogdan Mielczarczyk
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).

AUTOR TEMATU
AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » wt mar 15, 2016 7:34 am

Umowa "powinna" być dołączona do księgi w aneksach . Nie ma w księdze w roku 1881 aneksów. Gdzie jej szukać? Gdzie szukać dokumentacji ww notariusza? szukałam w AP ale nie mogę znaleźć ...wiem z doświadczenia ze mogę źle szukać. ups. podpowiedź?
Panie Bogdanie dlaczego daty są podwójne? np. 13i 25 stycznia itd. w akcie ur. córki i zgonu także . Jaka datę wstawić w archiwum? Miałam 5 letnia przerwę i wiele zapomniałam . Proszę o podpowiedź.
pozdrawiam serdecznie

dziadek_m60

Post autor: dziadek_m60 » wt mar 15, 2016 9:07 am

Witam
Niestety trzeba szukać. Nie jestem w stanie zbytnio pomóc w sprawie notariatu. To co jedynie tak na gorąco znalazłem, to pod tym linkiem, fragment cytuję poniżej.
https://repozytorium.ka.edu.pl/bitstrea ... sequence=1
REGNARE GUBERNARE ADMINISTRARE. Strona 95
Sądownictwo Królestwa Polskiego w przededniu reformy sądowej z 1876 r.
W 1872 r. prezesurę trybunału cywilnego w Płocku objął przeniesiony z równorzędnego stanowiska w Kielcach Włodzimierz Grabowski, aby po awansie na sędziego IX departamentu, uwolnić w 1873 r. miejsce prezesa radcy Prokuratorii Józefowi Radgowskiemu. Prokuratorem w Płocku był od 1869 r. formalnie Józef Sobierański, jednak wobec delegowania go do pełnienia obowiązków pomocnika naczelnego prokuratora IX departamentu, obowiązki prokuratora wykonywał sędzia trybunału Ludwik Kołomyjski
Co do dwóch dat to są skutki wynikające z zasad korzystania z kalendarza gregoriańskiego (dziś używanego, poprzednio był juliański – szczegóły w Internecie. Druga data jest z k. gregoriańskiego. Pisząc do archiwum użyłbym obydwu dat (chociaż w zasadzie powinna wystarczyć ta druga) no i oczywiście roku.
Ponieważ odbiegamy od tematu działu proszę zamieścić zapytania np. w dziale „wymiana doświadczeń”.
Pozdrawiam
Bogdan Mielczarczyk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”