UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Baboszewo-Jasiński-Konstanty-1878

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
bsmwmx
Podziękował/a: 22 razy

Baboszewo-Jasiński-Konstanty-1878

Post autor: bsmwmx » wt maja 03, 2016 11:19 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1878
Miejscowość: Baboszewo
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Konstanty
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Jasiński
Link do zdjęcia: http://www.fotopliki.pl/img.php?f=9b682b58e2

Witam,
Bardzo proszę o tłumaczenie metryki ślubu numer 2 z roku 1878, parafia Baboszewo.
Pan młody: Konstanty Jasiński
Panna Młoda: Felicjanna Małecka

Serdecznie pozdrawiam,
Wojtek

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Baboszewo-Jasiński-Konstanty-1878

Post autor: dziadek_m60 » śr maja 04, 2016 4:28 am

Witam.
Jakość zdjęcia (rozdzielczość) pod załączonym przez Ciebie linkiem raczej słaba – by odczytać, trzeba ściągnąć plik, i próbować powiększyć, ale niestety przy tej operacji traci czytelność. Trzeba było po prostu załączyć link:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 817&y=1468

Brzeście 2
Działo się we wsi Baboszewo 30 dnia stycznia 1878 roku o 5 godzinie po południu. Wiadomym czynimy, że obecności świadków Waleriana Szerszeniewicza złotnika z Brześcia, 26 lat i Feliksa Ordakowskiego (Felixa Ordakowskiego) rolnika z Krościna, 39 lat liczących – zawarty został dzisiejszego dnia religijny małżeński związek Konstantym Jasińskim, kawalerem, urodzonym w osadzie Mogilnica/Mogielnica/?, synem Feliksa i Wiktorii urodzonej Lasińskiej (z Lasińskich) małżonków Jasińskich, kowali, mieszkającym w Brześciach – kowalem, 21 lat liczącym – i Felicjanną Małecką, panną urodzoną w osadzie Baboszewo, córką Wojciecha i Wiktorii urodzonej Piotrowskiej (z Piotrowskich) małżonków Małeckich, mieszkającą w Brześciach u rodziców, 19 lat liczącą. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w Parafialnym Baboszewskim Kościele, a mianowicie w dniach .- 13 20 – i 27 stycznia tego roku- Nowozaślubieni oświadczyli, że nie zawierali umowy przedmałżeńskiej. - pozwolenie od rodziców nowożeńców, obecnych przy ślubnym akcie ogłoszone ustnie. Religijny obrzęd ślubu odprawiony przez księdza Bernarda Gratowskiego kapucyna, za przyzwoleniem miejscowego Proboszcza. – Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, przez Nas – pana młodego Konstantego Jasińskiego – i świadków, Waleriana Szerszeniewicza i Feliksa Ordakowskiego podpisany, - panna młoda oznajmiła, że jest niepiśmienna.
Proboszcz Baboszewskiej Parafii Utrzymujący Akty Stanu Cywilnego
Ksiądz Gawroński Henryk
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
bsmwmx
Podziękował/a: 22 razy

Re: Baboszewo-Jasiński-Konstanty-1878

Post autor: bsmwmx » śr maja 04, 2016 7:01 pm

Cześć Bogdanie,
Bardzo dziękuję za tłumaczenie metryki. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale ściągnąłem je bezpośrednio z metryki.genealodzy.pl. Nie robiłem żadnej kompresji tylko ściągnięte zdjęcie wgrałem na fotopliki.pl. Nie sądzę aby ten portal dokonywał kompresji w tle, ale mogę się mylić. Dlatego jestem trochę zdziwiony iż jakość była słaba. Linku do metryk nie podawałem bo jednak tam trzeba mieć login. A być może nie każdy ma.
W każdym razie, jeszcze raz wielkie dzięki. Mam nadzieję iż ten akt nakieruje moje poszukiwania we właściwym kierunku.

Serdecznie pozdrawiam,
Wojtek Matuszewicz
Pozdrawiam
Wojciech Matuszewicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”