UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Trzebieszów-Katelbach-Edward-1895

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
BarbaraK
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 2 razy

Trzebieszów-Katelbach-Edward-1895

Post autor: BarbaraK » sob sie 05, 2017 11:45 am

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1895
Miejscowość: Trzebieszów
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Edward
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Katelbach
Link do zdjęcia: http://searcharchives.pl/62/594/0/1/35/skan/full/0i43WREoNI_tSM_i-Sn1MA

Bardzo proszę o tlumaczenie aktu 285.
Basia

marla

Re: Trzebieszów-Katelbach-Edward-1895

Post autor: marla » sob sie 05, 2017 4:13 pm

Nr 285 Wierzejki Edward Katelbach
Działo się we wsi Trzebieszów (4) 16 października 1895 r. (...) Stawił się osobiście Antoni Katelbach pisarz gminny lat 31, mieszkaniec wsi Wierzejki w obecności: Tomasza Wierzejskiego lat 50 i Władysława Płudowskiego* lat 30, obu rolników mieszkańców wsi Wierzejki i okazał Nam dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Wierzejki (2) 14 bieżącego miesiąca o godzinie 5 rano z prawowitej jego małżonki Kazimiery dd Głowacka lat 27. Dziecięciu (...) dano imię Edward, a jego rodzicami chrzestnymi byli: Jan i Bronisława Kurowscy. Akt ten stawającemu i świadkom przeczytany, przez Nas i stawającego podpisany, gdyż świadkowie niepiśmienni.
/podpis księdza/
/podpis ojca/ Antoni Katelbach

* tak lub podobnie

PS
Poczytaj proszę, dyskusję na chacie (strona główna na dole - widoczne po zalogowaniu) dziś było o prawach autorskich itp.
Poza tym zapoznaj się wreszcie z przyciskiem "podziękuj za post autorowi" (prawy górny róg postu w kształcie dłoni OK). Jesteś użytkownikiem od 28 sierpnia 2013, zamieściłaś 103 posty, z czego co najmniej połowa to "prośba o pomoc". Pomoc otrzymałaś, nigdy nie użyłaś przycisku. Podziękuj teraz tym wszystkim, którzy poświęcali Ci przez te lata swój czas i talent - jeśli ktoś był pomocny - wciśnij przycisk pomocnego postu (nie rozdawaj na wyrost! na podziękowanie trzeba zasłużyć) - tylko ten sposób jest czytelny dla innych. Przypuszczam, że nie robiłaś tego celowo, zwłaszcza, że dziękowałaś odpisując (co akurat nie jest konieczne :D). Jednak zaniedbanie przez 4 lata... no cóż, takie sprawy podnoszą mi ciśnienie ;)

AUTOR TEMATU
BarbaraK

Post autor: BarbaraK » sob sie 05, 2017 7:49 pm

Nie wiem dlaczego obecnie nie widzę przycisku podziękuj,jest tylko "zgloś post" i "odpowiedz z cytatem". Czuję się niesprawiedliwie potraktowana gdyż jak widać pod moim loginem jest zaznaczone iż przycisku podziękuj użyłam w przeszłości aż 54 razy-jest to widoczne.
Dziękuję za tłumaczenie.
Basia

marla

Post autor: marla » sob sie 05, 2017 8:02 pm

Ogromnie przepraszam! pomyliłam Cię z kimś innym - gdy chciałam naprawić już się nie dało... Moja wina - te wpisy zostaną na moją nauczkę. Proszę przyjmij moje przeprosiny, nie wiem jak mogłabym to naprawić.
...za dużo otwartych kart w przeglądarce, za duży upał... zauważyłam błąd - ale właśnie zniknęło forum (remont), no i mam nauczkę! Jeżeli nadal jesteś na mnie słusznie zła - to podaj warunki na jakich przyjmiesz moje przeprosiny i wybaczysz błąd, zgodzę się na prawie wszystko, tak bardzo mi wstyd.

AUTOR TEMATU
BarbaraK

Post autor: BarbaraK » sob sie 05, 2017 8:58 pm

Myślę,że wyjaśniłyśmy wszystko,więc nie ma sprawy.Mogłabyś tylko jakoś sprawdzić czemu nie mam nad postem w górnym,prawym roku przycisku "podziękuj" tylko inne dwa?
Basia

AUTOR TEMATU
BarbaraK

Post autor: BarbaraK » ndz sie 06, 2017 1:35 pm

Nie ma sprawy,wszystko już wyjaśnione.
Basia

marla

Post autor: marla » ndz sie 06, 2017 2:24 pm

...jak się już zorientowałaś "remoncik" forum wymagał przesunięcia paru mebli ;).
Prawdopodobnie wczoraj przez jakiś czas byłaś Administratorem :D tak jak inni.
Wicy poprawia, przesuwa, przywraca w pocie czoła - jeśli coś-gdzieś-kiedyś się spsuje to najszybciej przez chat się dowiesz (w sprawach grubszych pisz do Admina)
marla

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”