Proszę o tłumaczenie aktu urodzenia
Rok aktu: 1902
Miejscowość (parafia): Kurzeszyn
Imię (dziecka|pana młodego|zmarłego): Stanisław
Nazwisko (dziecka|pana młodego|zmarłego): Kijewski
Link do zdjecia: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2604&y=436
Cześć,
{Proszę o pomoc w odczytaniu nazwiska panieńskiego matki pana młodego. Pozostałe dane udało mi się przeczytać.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2604&y=436
Akt nr 5
dziękuję
Agnieszka Szymborska
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kurzeszyn-Kijewski-Stanisław-1902
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 42
-
- Podziękowano: 6 razy
Re: Kurzeszyn-Kijewski-Stanisław-1902
Czy znalazła Pani/Koleżanka w genetece akt urodzenia Stanisława Kijewskiego? Ja znalazłem i jest tam nazwisko, takie samo jak miłego ptaszka z czerwonym brzuszkiem, którego można zobaczyć zwłaszcza w zimie.
Re: Kurzeszyn-Kijewski-Stanisław-1902
Powyższa wskazówka sugeruje możliwą poprawną odpowiedź, jednak twoja prośba dotyczyła odczytania aktu (źródła), a nie indeksu (opracowania).
W akcie napisano:
"... synem zmarłego Franciszka i Katarzyny* urodzonej Gil*... "
--------------------
* dosł.: Franciska i Jekatieriny - możliwe, że ich imiona oryginalnie były obcej pisowni np. Francisco i Catarina lub Catalina (hiszp.)
* ze wzgl. na specyfikę jęz. ros. nazwisko brzmiało Gil lub Hil (Hill) - jeśli nie wiesz o co chodzi tutaj o tym pisałam
W akcie napisano:
"... synem zmarłego Franciszka i Katarzyny* urodzonej Gil*... "
--------------------
* dosł.: Franciska i Jekatieriny - możliwe, że ich imiona oryginalnie były obcej pisowni np. Francisco i Catarina lub Catalina (hiszp.)
* ze wzgl. na specyfikę jęz. ros. nazwisko brzmiało Gil lub Hil (Hill) - jeśli nie wiesz o co chodzi tutaj o tym pisałam