Proszę o tłumaczenie aktu:
Rok aktu: 1898
Miejscowość: Częstochowa
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Zofia
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Szczepaniak
Link do zdjęcia: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362554101
Akt ur. Zofia Szczepaniak 426/1898
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Częstochowa-Szczepaniak-Zofia-1898
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 142
- Podziękował/a: 48 razy
- Podziękowano: 1 raz
Częstochowa-Szczepaniak-Zofia-1898
pozdrawiam Roman
Poszukuję osób o nazwiskach: Hanc z okolic Szczekocin
Gross, Wagner, Stępień, Paszkiewicz, Królikowski, Studzik-Szyja i Jeziorowski z okolic Częstochowy, Starczy, Żarek i Zawiercia/Kromołów.
Z góry dziękuję za pomoc.
Poszukuję osób o nazwiskach: Hanc z okolic Szczekocin
Gross, Wagner, Stępień, Paszkiewicz, Królikowski, Studzik-Szyja i Jeziorowski z okolic Częstochowy, Starczy, Żarek i Zawiercia/Kromołów.
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 125 razy
Re: Częstochowa-Szczepaniak-Zofia-1898
426
Częstochowa
Działo się w mieście Częstochowie w parafii św. Zygmunta 20 marca/1 kwietnia 1898 roku o godzinie 4 po południu. Stawił się: Stanisław Szczepaniak, robotnik lat 31 mający, zamieszkały w Lipie, przebywający w Częstochowie, w obecności Leona Wolczyńskiego lat 26 mającego i Ignacego Niedzielewskiego lat 52 mającego, obydwu robotników zamieszkałych w Częstochowie, i okazał Nam dziecię płci żeńskiej, oświadczając że urodziło się tego dnia (znaczy dziś?) w Częstochowie o godzinie 3 po południu z jego prawowitej małżonki Marianny z Bednarków lat 23 mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym przez Księdza Ryszarda Jasieńskiego Wikariusza nadano imię Zofia, a rodzicami jego chrzestnymi zostali: Leon Wolczyński i Franciszka Leśniaczka. Akt ten stawającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany i przez Nas podpisany został.
/Podpis. ks./
Pozdrawiam
Maria
Częstochowa
Działo się w mieście Częstochowie w parafii św. Zygmunta 20 marca/1 kwietnia 1898 roku o godzinie 4 po południu. Stawił się: Stanisław Szczepaniak, robotnik lat 31 mający, zamieszkały w Lipie, przebywający w Częstochowie, w obecności Leona Wolczyńskiego lat 26 mającego i Ignacego Niedzielewskiego lat 52 mającego, obydwu robotników zamieszkałych w Częstochowie, i okazał Nam dziecię płci żeńskiej, oświadczając że urodziło się tego dnia (znaczy dziś?) w Częstochowie o godzinie 3 po południu z jego prawowitej małżonki Marianny z Bednarków lat 23 mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym odprawionym przez Księdza Ryszarda Jasieńskiego Wikariusza nadano imię Zofia, a rodzicami jego chrzestnymi zostali: Leon Wolczyński i Franciszka Leśniaczka. Akt ten stawającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany i przez Nas podpisany został.
/Podpis. ks./
Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.
Pozdrawiam
Maria
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Re: Częstochowa-Szczepaniak-Zofia-1898
Dnia 20 marca / 1 kwietnia 1898r. o godzinie 16 w częstochowskiej parafii św. Zygmunta stawił się 31-letni Stanisław Szczepaniak, robotnik i w przytomności 26-letniego Leona Wolczyńskiego i 52-letniego Ignacego Niedzielewskiego okazał dziecko płci żeńskiej, które urodziło się dnia dzisiejszego (tj. 20 marca / 1 kwietnia 1898r.) w Częstochowie o godzinie 15 z jego 23-letniej żony Marianny Bednarek. Dziecko to na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym przez ks. Ryszarda Jasieńskiego(?), wikariusza, nadane zostało imię Zofia, a rodzicami chrzestnymi byli Leon Wolczyński i Franciszka Leśniaczka.
Edit:
Zostałem uprzedzony
Edit:
Zostałem uprzedzony

Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com