UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Złoty Potok-Sikora-Marianna-1890

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
coeurr
Podziękował/a: 15 razy

Złoty Potok-Sikora-Marianna-1890

Post autor: coeurr » śr cze 11, 2014 9:44 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1890
Miejscowość: Złoty Potok
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Marianna
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Sikora
Link do zdjęcia: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362893501

Proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia mojej prababki
Dziękuję Katarzyna.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Złoty Potok-Sikora-Marianna-1890

Post autor: Ynicz » śr cze 11, 2014 10:29 pm

Dnia 17/29 listopada 1890r. o godz. 7 we wsi Czepurka urodziło się dziecko, które na chrzcie świętym (odbytym dnia 18/30 listopada 1890r. o godz. 13 w parafii Złoty Potok) otrzymało imię Marianna. Była ona córką 36-letniego Michała Sikory, chłopa i jego 25-letniej żony Weroniki Kowalczyk. Rodzicami chrzestnymi dziecka byli Antoni Stachurski i Teofila Biedroń. Świadkowie to Tomasz Wójcik, lat 60 i Piotr Jakubczak, lat 40.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Re: Złoty Potok-Sikora-Marianna-1890

Post autor: Maria_Kowalska » śr cze 11, 2014 10:36 pm

Czepurka
161

Działo się we wsi Potok Złoty 17/30 listopada 1890 roku o godzinie 1 po południu. Stawił się Michał Sikora rolnik we wsi Czepurka mający lat 36 w obecności Tomasza Wojcika lat 60 a także Piotra Jakubczaka lat 40 rolników z Czepurki i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając że urodziło się we wsi Czepurka dnia wczorajszego o godzinie 7 rano z jego prawowitej małżonki Weroniki z Kowalczyków lat 25 mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odprawionym dzisiaj przez Księdza Tomasza Freleka (Frelek) Proboszcza nadano imię Marianna a rodzicami jego chrzestnymi zostali Antoni Stachurski i Teofila Biedroń. Akt ten po przeczytaniu i podpisaliśmy, stawający i świadkowie niepiśmienni.
Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego Ksiądz Tomasz Frelek

Pozdrawiam
Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”