UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Sułoszowa-Janusz?-Janusz-1980

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
adzygmunt
Podziękował/a: 12 razy

Sułoszowa-Janusz?-Janusz-1980

Post autor: adzygmunt » śr wrz 10, 2014 5:12 pm

Proszę o tłumaczenie aktu:

Rok aktu: 1980
Miejscowość: Sułoszowa
Imię (dziecka/męża/zmarłego): Janusz
Nazwisko (dziecka/męża/zmarłego): Janusz?
Link do zdjęcia: http://pl.tinypic.com/r/2la4v9j/8

Akt ślubu moich dziadków Bardzo kiepska jakość A mimo to chciałbym z niego "wycisnąć" informację nazwisko panieńskie matki Ludwiki i imię jej ojca.
Da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam adz
Pozdrawiam adampolanowski.pl

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Re: Sułoszowa-Janusz?-Janusz-1980

Post autor: Maria_Kowalska » śr wrz 10, 2014 5:28 pm

Muszę zastanowić się nad nazwiskiem panieńskim matki Daniela, chyba że ktoś zrobi to wcześniej ode mnie.

34
Janusz Daniel
Ludwika Kula

Działo się we wsi Sułoszowa 14/26 listopada 1890 roku o godzinie 10 rano. Oświadczamy, że w obecności świadków Marcelego Orczyka lat 55 i Józefa Gąsiorka lat 56 rolników zamieszkałych we wsi Sułoszowa zawarto dziś religijny związek małżeński między Danielem Januszem kawalerem lat 22 mającym synem Wincentego i Marianny z domu Krzemień małżonków Januszów gospodarzy urodzonym we wsi Gotkowicach parafii Jerzmanowice, zamieszkałym w Sułoszowej przy rodzicach, i Ludwiką Kula panną lat 20 mającą, córką Józefa i nieżyjącej Józefy z domu Szopa małżonków Kulów służących przy dworze, urodzoną we wsi Gnatowice parafii Koniusza Miechowskiego powiatu, zamieszkałą w Pieskowej Skale przy ojcu. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 28 października, 3 i 11 listopada/9, 16 i 23 listopada/ roku teraźniejszego. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli między sobą umowy przedślubnej. Religijny obrzęd zawarcia związku małżeńskiego odprawiony przez Księdza Józefa Zalewskiego tutejszego Proboszcza. Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez Nas tylko podpisany.

/Ks. Józef Zalewski/

Pozdrawiam
Maria
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 5:46 pm przez Maria_Kowalska, łącznie zmieniany 4 razy.
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

elza
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 102 razy

Post autor: elza » śr wrz 10, 2014 5:31 pm

Marianna Krzemień?

pozdrawiam Ela

Awatar użytkownika

Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » śr wrz 10, 2014 5:32 pm

Dziękuję Elu, najpewniej będzie to Krzemień.

Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

AUTOR TEMATU
adzygmunt
Podziękował/a: 12 razy

Post autor: adzygmunt » śr wrz 10, 2014 5:39 pm

Obu paniom bardzo dziękuje adz
Pozdrawiam adampolanowski.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”